Choď na obsah Choď na menu
 


Orechové tyčinky

 

Suroviny:

170 g orechov, 50 g piškótovej strúhanky, 150 g práškového cukru, 1 vaječný bielok, lyžica rumu alebo koňaku

Poleva:

60 g bielej čokolády, 10 g čokolády na varenie, 20 g tuku Cera

 

Postup:

150 g orechov pomelieme (zvyšné orechy necháme na zdobenie) a zmiesime so strúhankou, cukrom, bielkom a rumom alebo koňakom. Na doske posypanej strúhankou masu rozvaľkáme na hrúbku 2 cm, pokrájame na malé tyčinky, ktoré namáčame v čokoládovej poleve. Získame ju rozpustením čokolády a tuku vo vodnom kúpeli. Ozdobíme orechom.

Orechový závin

Suroviny:

35 dag hladkej múky špeciál, 20 dag hrubej múky, 6 dag kryštálového cukru, 30 dag Smetolu, 1 žĺtok, 1 celé vajce, 1 dl mlieka, 2 dag droždia, štipka soli
Plnka:
40 dag kryštálového cukru, 3 dl mlieka, 35 dag mletých orechov, 13 dag strúhanky (piškótových omrvín), citrónovej kôry, vanilkového cukru, rum.

 

Postup:

Smetol, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme asi hodinu odpočinúť. Cesto potom rozdelíme na 5 dielov. Jednotlivé diely rozvaľkáme, potrieme plnkou a zatočíme. Pozdĺžne poukladáme na plech, potrieme žĺtkom, necháme ich vysušiť. Po zaschnutí žĺtka natrieme záviny ešte raz, popicháme vidličkou a dáme upiecť. Tento závin sa dá výborne uschovať aj v mrazničke pre nečakané návštevy. Miesto orechovej plnky môžeme dať aj makovú. Do maku nazabudneme primlieť 3-4 klinčeky pre vôňu "ako u starej mamy".

Ovocné trubičky

Suroviny:

230 g múky, 1/4 lyžičky škorice, 90 g mäkkého masla alebo margarínu Helia, kôra z 1/2 citróna, 1 lyžica citrónovej šťavy, 2 - 4 lyžice vody, 1 balíček vanilínového cukru B.M.Kávoviny
Plnka:

150 g sušených fíg, 150 g sušených marhúľ 100 g kandizovaného citróna, 50 g sekaných mandlí, 25 ml brandy
Okrem toho:

200 g marhuľového džemu, 50 g jemného kryštálového cukru, 1/4 lyžičky škorice

 

Postup:

Najprv si pripravíme plnku a to tak, že zmiešame nadrobno nakrájané figy, marhule, citrón, mandle a brandy. Nádobu s masou zakryjeme a necháme cez noc odležať. Cesto si pripravíme z múky, škorice, masla, citrónovej kôry, citrónovej šťavy, vody a vanilínového cukru. Vyformujeme z neho guľu a zakrytú necháme v chlade 1 hodinu odležať. Cesto vyvaľkáme na 3-4 mm hrúbku a vykrajujeme kruhy s priemerom asi 5 cm, ktoré ešte formujeme do oválneho tvaru. Na každý ovál dáme trochu plnky a zvinieme ho do rolky. Marmeládu roztopíme v hrnci, potierame ňou trubičky a nakoniec ich posypeme so škoricou zmiešanou s cukrom. Pečieme na plechu vystlatom papierom na pečenie asi 15-20 minút pri teplote 180 °C.

Ovsené guľky

Suroviny:

100 g ovsených vločiek, 100 g práškového cukru, 80 g margarínu Helia, 2 lyžice piškótovej strúhanky, 2 lyžice rumu, na obaľovanie kakao a piškótová strúhanka, kandizované ovocie na ozdobu

 

Postup:

Ovsené vločky nasucho opražíme, pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujeme a po vychladnutí spolu so strúhankou vmiesime do dobre rozšľahaného tuku s cukrom a rumom. Z masy urobíme guľky, ktoré obalíme v kakau pomiešanom so strúhankou. Ozdobíme kúskom kandizovaného ananásu, marhule a pod.

Plněné košíčky

Suroviny:

17,5 dag hladké mouky, 1 žloutek, 5 dag cukru, 7,5 dag másla, 1 lžíce mléka 

náplň:

5 dag másla, 5 dag cukru, 2 lžíce rumu, 5 dag mleté ořechů

 

Postup:

Suroviny spojíme. Vymažeme košíčky a naplníme košíčky, pečeme ve vyhřáté troubě, upečené necháme trochu vychladit a pak vyklepneme s formiček naplníme náplní, polijeme čokoládou domácí a na horu dáme lískový ořech.

Snehové ozdoby na stromček

Suroviny:

5 bielok, 200 g kryštálového cukru a 150 g práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy

 

Postup:

Bielka dotuha vyšľaháme, postupne zašľaháme kryštálová a práškový cukor a nakoniec citrónovú šťavu. Bielková pena musí byť pevná. Šľaháme 10 - 15 minút. Penou naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a striekame kolieska, srdiečka alebo hviezdičky. Plech natenko potrieme stuženým pokrmovým tukom CERA a predznačíme vzory pohárom alebo vykrajovačkami, ktoré sme predtým namočili do múky. Sušíme pri teplote 80 - 100 °C 1 - 1,5 hod. (dvierka rúry necháme pootvorené). Ak sa penové pečivo dobre odlepí, je usušené. Bielkovú penu môžeme prifarbovať potravinárskymi farbivami, poprípade máčať v čokoláde.

Smotanové tyčinky

Suroviny:

400 g hladkej múky, 250 g mäkkého tuku/Hera..., 150 g kyslej smotany , práškový cukor naobaľovanie.

 

Postup:

Z múky, tuku a smotany vypracujeme cesto a necháme v chlade asi hodinu (čím dlhšie, tým lepšie). Cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 1/2 cm, posypeme práškovým cukrom. Radielkom na pirohy režeme úzke tyčinky. Na plechu, ktorý nemusíme namastiť, pečieme asi 15 minút (akonáhle "vyskočia" sú hotové). Ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre. Môžu postáť v uzavretej krabici i 4 týždne.

Škoricové hviezdičky a trojuholníky

Suroviny:

140 g masla, 200 g pr. cukru, 250 g hl. múky, 40 g lúpaných liesk. orieškov, 1 celé vajce, 1/2 ČL škorice, šťava a kôra z 1 citróna

 

Postup:

Múku s maslom, vajcom, cukrom, škoricou, citr. šťavou a kôrou dobre spracujeme. Vyvaľkáme a vykrajujeme hviezdičky a trojuholníky. Potrieme ich rozšľ. vajcom, posypeme liesk. orieškami, uložíme na plech a upečieme vo vopred vyhr. rúre doružova.

Šohajky

Suroviny:

5 dag 100 % tuk, 12,5 dag cukru, 7,5 dag ořechy, 1/2 dl rumu, 1/2 dl mléka

 

Postup:

Vše se uvaří ve vodní lázni. Dáváme do papírových košíčků, polijeme čokoládou a na horu dáme půlku ořechu.

Šuhajdy

Suroviny:

Ivu, 100 g kakaa, 200 g práškového cukur, 100 g orechov, nakladané višne bez kôstok, griotku, 3 dl mlieka, 0,5 dl rumu a papierové košíčky.

 

Postup:

Vo vodnom kúpeli rozpustíte Ivu s kakaom. Polovicu dávky nalejte do papierových košíčkov, do košíčka vložte višňu namočenú v griotke. Druhú polovicu masy zmiešajte s cukrom, orechami, rumom a mliekom a za stáleho miešania varte ešte niekoľko minút. Nalejte do košíčkov, nechajte vychladnúť a odložte stuhnúť do chladničky.

Vanilkové rohlíčky    

Suroviny:

10 dag hladká mouka, 8 dag másla, 4 dag ořechy, 3 dag cukru, 1 vanilkový cukr

 

Postup:

Suroviny zpracujeme. Vytvarujeme rohlíčky, pečeme v mírné troubě. Teplé obalujeme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Vanilkové rožky

Suroviny:

1 van. cukor, 75 g pr. cukru, 150 g očistených a jemne pomletých mandlí, 200 g múky, 200 g masla. Pr. cukor a van. cukor na obalenie

 

Postup:

Z cukru, mandlí, múky, masla spracujeme cesto. Necháme 1 hod. chladnúť. Rozdelíme ho na niekoľko častí, vyvaľkáme na tenké války, narežeme na kúsky a formujeme rožky. Dáme ich na plech pokrytý papierom a pečieme pri 180 °C asi 10 minút. Obaľujeme v cukre.

Vanilkové rožky s orechami

Suroviny:

250 g hrubej múky, 200 g masla, 70 g mletých orechov, 50 g vanilínového cukru, 1 vajce, 30 g práškového cukru

 

Postup:

Do preosiatej múky rozmrvíme maslo, pridáme vanilínový cukor, mleté orechy, vajce a cukor. Vypracujeme cesto, z ktorého urobíme na doske šúlok. Rozkrájame ho na kúsky a tie vyformujeme do podoby rožtekov. Uložíme na plech, upečieme a potom obalíme vo vanilínovom cukre.

Vánoční košíčky (Miládky)

Suroviny:

Těsto:

25 dag  hladké mouky, 12,5 dag  másla, 5 dag  oloup.mandlí, 5 dag moučk.cukru, 3 ks žloutku, trochu citron.kůry

1. krém:

12,5 dag másla, 10 dag cukru, 2 ks žloutku, trochu zavařeniny, (tento krém na dno košíčku)

2.krém

14 dag spař.mandlí, 14 dag moučk.cukru, trochu studené vody, trochu rumu, (trochu řidší)

 

Postup:

Do upečeného košíčku dám trochu 1.krému, potom více 2.krému a polít čokoládou, navrch kousek mandle nebo ořechu. Čokoládu na vaření rozpustím ve vodní lázni a přidám kousek másla, aby netuhla.

Vánoční  pracny

Suroviny:

130 g hladké mouky, 150 g másla, 120 g prášk.cukru, 70 g strouhaných ořechů, 1 vejce, 3 velké lžíce kakaa, špetka drceného hřebíčku a skořice

 

Postup:

Na vál si prosijeme mouku, cukr a rozdrobíme máslo, přidáme ostatní suroviny (drceného hřebíčku a skořice opravdu velmi málo, asi tak na špičku nože) a vypracujeme těsto. POZOR - toto těsto je velmi měkké a mazlavé, ale to je jeho správná konzistence, takže se nenechte odradit hmotou, která se Vám řádně lepí na ruce. Dobře propracovanou hmotu nakupte na talíř a nechte v chladnu odležet do druhého dne.

Potom tvořte z těsta malé kuličky, které zlehka obalte v hladké mouce a rozetřete do formiček. Formičky dejte na plech, upečte a ještě horké obalujte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým.

Vánoční rohlíčky

Suroviny pro 40 porcí:

25 dag hladké mouky, 17 dag tuku, 2,5 dag droždí, 4 - 5 lžic mléka, špetka soli

 

Postup:

Všechny igredience zpracujeme v těsto, které dáme do igelitového sáčku, pořádně zavážeme a necháme vykynout pod studenou vodou asi 2 hodiny. Následně vykrajujeme rohlíčky a upečeme. Opečené obalujeme v cukru nebo v soli a kmínu.

Velikonoční perníčky (i vánoční) - bezlepkovy recept

Suroviny:

25 - 30 dag hladké bezlep. mouky (Mantler, Promix-Uni), 12 dag prášk. cukru, 5 dag rozpušteného másla (Hery),  2 vejce, 2 lž. medu, 1 rovná káv. lž. jedlé sody, 1/4 káv. lž. mleté skořice, korení : 1 rovná káv. lž. (asi 3 hřebícky, 1 pepr, 1 nové korení, badyán, fenykl - roztlouct), 1 bílek

Poleva:

1 bílek, citrón ( jen pár kapek), 20 dag prášk. cukru, Solamyl (jen na špicku nože), 1 mikrotenový sácek

 

Postup:

Na vále zpracujeme těsto, které necháme minimálně jeden den v lednici odležet (lépe i déle). Potom ho vyválíme a vykrajujeme velikonoční nebo vánoční vzory, které klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme ve vyhráté troubě (asi pri 160 °C). Po vytažení ješte teplé perníčky potřeme vajíčkem. Po vychladnutí je sejmeme z plechu a zdobíme bílkovou polevou. Vše dohromady dlouho mícháme. Potom polevu dáme do mikrotenového sáčku, odstrihneme růžek (málo), polevu protlačujeme a zároveň zdobíme perníčky.

Vianočné buchty

Suroviny a postup:

Pripravíme kysnuté cesto - bežne ako na koláče. Predtým si uvaríme vo vode s trochou škorice sušené slivky. Slivky balíme do nakysnutého cesta tak, aby vznikli malé buchtičky, ktoré kladieme na plech, pričom ich jednotlivo mastíme, aby sa pri pečení nezlepili. Pozor, slivky musia byť pri plnení do cesta už vychladnuté. Pri tejto práci dodržiavame bežné zásady platné pri pečení koláčov z kysnutého cesta. Buchtičky po upečení necháme vychladnúť. Potom si namelieme maku, zmiešame ho s práškovým a vanilkovým cukrom. Vlačnú vodu osladíme medom. Každú buchtičku do nej namočíme a obalíme makom. Ukladáme na misu, v ktorej budeme buchtičky servírovať. Pred servírovaním môžeme zľahka pokvapkať medom a roztopeným maslom.

Vianočné medovníčky 1

Suroviny:

1200 g hladkej múky, 750 g práškového cukru, 6 vajec, 2 žĺtky, 250 g medu, 80 g rozpusteného tuku, kôru z dvoch citrónov, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 2 lyžice kakaa, za hrsť mletých orechov.

 

Postup:

Múku, cukor, postrúhanú kôru, sódu bikarbónu, kakao, mleté orechy vymiešame. Pridáme rozšľahané vajcia, rozpustený tuk a med. Dobre vypracujeme a zabalíme do mikroténového vrecúška. Odložíme na 24 hodín. Z cesta postupne odoberáme vyvaľkáme, povykrajujeme a upečieme.

Vianočné medovníčky 2

Suroviny:

200 g masla, 500 g medu, 250 g krupicového cukru, 1 balíček medovníkového korenia, 15 g kakaového prášku, 1200 g hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, štipka soli, 2 vajcia, na polevu 2 bielka, 300 g práškového cukru, červené, žlté, modré potravinárske farbivo, maslo na vymastenie plechu

 

Postup:

Maslo, med, cukor, medovníkové korenie a kakao vložíme do hrnca, pri miernej teplote za stáleho miešania privedieme do varu a necháme vychladnúť. Múku s práškom do pečiva preosejeme, pridáme soľ, vajcia a zmiešame s medovou masou. Najprv všetko dobre zamiešame varechou, potom na pomúčenej doske vypracujeme na hladké cesto. Vytvarujeme bochník, zabalíme do alobalu a necháme cez noc odpočívať. Plech vymastíme maslom. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 4 mm, vykrajujeme rôzne tvary a pečieme 15 minút v rúre pri teplote 200 °C. Upečené medovníčky necháme vychladnúť. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a pritom pomaly pridávame toľko práškového cukru, aby vznikla hustá poleva vhodná na striekanie ozdôb. Polevu rozdelíme do troch nádob a každú zafarbíme inou farbou. Z pergamenového papiera urobíme kornútiky, naplníme polevou, rožtek odstrihneme a ozdobíme medovníčky.

Vianočné oblátky (trubičky)

Suroviny:

1/2 kg hladkej múky, 1 - 2 žĺtky, 50 g rozpusteného tuku (Palmarin, Hera a pod.), 1 vrecúško vanilkového cukru, trošku mletej škorice, 1 PL medu, práškový cukor podľa chuti, 1/2 l mlieka

 

Postup:

Vypracujeme redšie cesto, z ktorého po troške lejeme na rozpálené želiezka. Pečieme nad plameňom. Oblátky môžeme nechať rovné, alebo ešte horúce skrútime.

Vianočný ďatlový nákyp

Suroviny:

datle, mlieko, maslo, práškový cukor, vajce, polohrubú múku, sódu bikarbónu, škoricu, orechy, banány. Na polevu:

kryštálový cukor, vodu, šľahačkovú smotanu.

 

Postup:

Datle posekáme a varíme v mlieku do zmäknutia. Po vychladnutí primiešame sódu, maslo, cukor, vajce a vymiešame na hladký krém. Pridáme múku, škoricu, orechy, banány. Zmes vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a dáme piecť. Z cukru a vody pripravíme karamel. Keď je už hustý a hnedý, pridáme 4 lyžice vody a smotanu. Necháme prevrieť a za stáleho miešania schladíme na teplotu asi 35 ° Celzia. Polevu nalejeme na upečený nákyp.

Výborné mäkké medovníčky

Suroviny:

1000 g hladkej múky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 stredne veľké vajíčka, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 3 lyžice medovníkových korenín (z dávky má byť 1,5 lyžice škorice, nepatrné množstvo badiánu, rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklu - spolu 1,5 lyžice)

 

Postup:

Múku zmiešame s cukrom, sódou bikarbónou a preosiatymi koreninami a celé preosejeme. V zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Vypracujeme cesto, vložíme ho do nádoby najlepšie z jenského skla a prikryté necháme zrieť najmenej 2 dni. Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku: na menšie tvary stačí hrúbka 2-3 mm, na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3 - 4 mm. Medovníčky kladieme na plech potretý tukom Cera. Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 °C.

Zázvorníky

Suroviny:

2 vajcia, 2 žĺtky, 250 g pr. cukru, 250 g hl. múky,1 PL zázvoru

 

Postup:

Vajcia, žĺtky a pr. cukor vo vodnom kúpeli šľaháme, až zmes zhustne. Potom ju odstavíme a šľaháme do vychl. Po častiach pridáme hl. múku s mletým zázvorom. Dobre premieš., cesto zľahka rozvaľkáme na tenký plát, formičkou vykrojíme zázvorníky, dáme na vym. plech a necháme cez noc v chlade odpočívať. Na 2. deň v mierne vyhr. rúre pečieme do ružova. Majú mať povrch lesklý a vnútro duté.

 

 

 

 

 

 

 

 

Slané pečivo

 

Kanadské placky

Suroviny:

200 g hrubé mouky, 100 g kukuřičné mouky, 2 vejce, mořská sůl, voda, olej, jakýkoliv kyselý džem

 

Postup:

Mouku, vejce a vodu smíchame vytvořime hladké testo jak na lívance, ale místo cukru osolíme. Upečeme tenké livanečky které potřeme džemem.

Jedná se o starý kanadský recept na vánoční placky.

Praclíky

Suroviny:

650 g hladkej múky, 350 g margarínu Palmarin, 1 vajíčko, 1,25 dl šľahačky, soľ podľa chuti,

na potieranie žĺtok, na posýpku syr alebo rasca

 

Postup:

Z prísad vymiesime cesto, vyvaľkáme ho na hrúbku 5 mm, potrieme žĺtkom, posypeme posýpkou a pokrájame na 5 mm široké a 8 cm dlhé paličky. Vyformujeme ich do tvaru praclíkov a ukladáme na suchý plech. Pečieme doružova.

Slané tyčinky

Suroviny:

250 g varených zemiakov, 250 g hladkej múky, 250 g masla, 2 žĺtky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1 žĺtok na potretie, soľ a rasca

 

Postup:

Uvarené zemiaky prelisujeme, pridáme múky, maslo, žĺtky, kypriaci prášok a trochu soli. Na doske spracujeme cesto, ktoré necháme 10 - 15 minút postáť, potom ho rozvaľkáme na hrúbku asi 5 milimetrov, pokrájame na širšie tyčinky, dáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme rascou a soľou. Pečieme v stredne teplej rúre.

Syrové tyčinky

Suroviny:

250 g pol. múky, 250 g masla, 250 g ementálu, 1 vajce, soľ, žĺtok, rasca a soľ na posypanie

 

Postup:

Zmäknuté maslo dobre rozmiešame s múkou, pridáme najemno postrúhaný ementál, soľ, vajce a vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme a vykrajujeme tyčinky alebo kolieska, ktoré ukladáme na plech. Každú tyčinku potrieme rozšľahaným žĺtkom, osolíme, posypeme rascou a upečieme vo vopred vyhr. rúre do zlata.

Škvarkové pagáčiky

Suroviny:

200 zomletých škvariek, 350 g hl. múky, 1 l mlieka, 20 g droždia, 2 žĺtky, 2 PL smotany, soľ

 

Postup:

Zomleté škvarky zmiešame s múkou, soľou, droždím rozpusteným v mlieku, žĺtkami a smotanou na hladké cesto, Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske, 4 x preložíme a odložíme na 30 minút vykysnúť. Potom ho vyvaľkáme asi na 2 cm hrúbku a formičkou vykrajujeme pagáčiky. Po povrchu urobíme nožom mriežku a poukladáme ich na plech. Odložíme ešte na teplé miesto vykysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vopred vyhriatej rúre.

Zemiaková roláda

Suroviny:

120 g uvarených zemiakov, 120 g masla alebo margarínu Helia, 120 g polohrubej výberovej múky, 1/2 lyžičky karí korenia, na natieranie 1 žĺtok

plnka:

150 g šunky, 30 g masla, 1 vajíčko

 

Postup:

Šunku najemno zomelieme a zmiešame s mäkkým maslom a vajíčkom. Zemiaky uvaríme v slanej vode, pretrieme cez sitko, pridáme ostatné prísady a vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme ho na hrúbku 10 mm, potrieme šunkou a stočíme. Vrch potrieme žĺtkom, položíme na vymastený plech a pečieme pri teplote 200 °C. Podávame teplé.

Zemiakové tyčinky

Suroviny:

250 g nastrúhaných varených zemiakov, 250 g polohrubej múky, 40 g škrobovej múčky Solamyl, 2 tavené syry, 1 vajíčko, 70 g margarínu Palmarin, 20 g sódy bikarbóny

 

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke a očistíme. Na druhý deň ich postrúhame, osolíme, pridáme múku premiešanú so Solamylom a sódou bikarbónou, postrúhaný tuk a syr. Vypracujeme tuhé cesto, hneď ho rozvaľkáme (aby nezredlo), nakrájame na tyčinky a upečieme doružova.

 

 

 

 

Nápoje

 

Hriatô

Suroviny:

kryštálový cukor, mleté čierne korenie, zázvor, kačací tuk, domáca pálenka, voda

 

Postup:

V 2 dl vody rozpustíme 2 PL cukru, 1 PL kačacieho tuku. Po zovretí pridáme 4 dl domácej pálenky, štipku mletého korenia a zázvoru.

Jablčno-medový nápoj

Suroviny:

500 g jabĺk, 2 dl studenej sódovky, 1 dl vody, 3 - 4 lyžice medu, 1 vanilkový cukor, šťava z 1 citróna, šumivé víno

 

Postup:

Očistené jablká rozmixujeme zo sódovkou, pridáme vo vode rozpustený med, vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Znovu premixujeme a konečnú hustotu zmesi upravíme doliatím chladeného šumivého vína.

Medové mlieko s banánom

Suroviny:

50 g medu, 1 banán, 1 dl mrkvovej šťavy, 5 dl mlieka

 

Postup:

Olúpaný banán pokrájame, pridáme mrkvovú šťavu, v troche vlažného mlieka rozpustený med, premiešame a necháme postáť. Dolejeme studeným mliekom a rozmixujeme.

Medové mlieko s pomarančovou príchuťou

Suroviny:

60 g medu, šťava z 1 pomaranča, šťava z 1/2 citróna, 5 dl chladeného mlieka

 

Postup:

Med rozpustíme v troške teplého mlieka, vylejeme do studeného mlieka, pridáme šťavy a elektrickým šľahačom vyšľaháme.

Medový jogurt s marhuľami

Suroviny:

40 g medu, 1 téglik bieleho jogurtu, 1,5 dl mlieka, 2 lyžice marhuľového pretlaku alebo 4 zrelé marhule, 1 lyžica ovsených vločiek

 

Postup:

Do mixéra dáme najskôr jogurt, mlieko, marhuľový pretlak alebo marhule, vločky a mixujeme. Med prilievame počas mixovania. Vločky môžeme vopred zomlieť na mäsovom mlynčeku.

Medový koktail

Suroviny:

4 dl mlieka, 1 vajce, 100 g medu, potlčený ľad

 

Postup:

Prevarené studené mlieko, vajce a med dobre vyšľaháme. Potom pridáme nadrobno potlčený ľad a ešte raz spolu vyšľaháme.

Postupimský punč

Suroviny:

300 g cukru, fľaša rýnskeho bieleho vína, 1/4 l rumu, 6 lyžíc citrónovej šťavy

 

Postup:

Cukor nasypeme do 1/2 l vody a prevaríme. Prilejeme biele víno, ale už nevaríme. Rum zohrejeme, zapálime a dolejeme k punču. Pridáme prefiltrovanú citrónovú šťavu, punč dochutíme a podávame horúci. Vhodná príloha: Jemné krehké pečivo, čerstvé oblátky.

Silvestrovský punč

Suroviny:

2 a 1/2 dl bieleho vína, 2 a 1/2 červeného vína, 2 a 1/2 dl vody, 5 cl vodky, 2 cl citrónovej šťavy, 120 g kryštálového cukru

 

Postup:

Cukor rozpustíme v teplej vode, pridáme biele a červené víno a prudko zahrejeme. Nakoniec pridáme vodku a šťavu z citróna. Podávame v nahriatych pohároch.

Čajový grog

Suroviny:

1,2 dl červeného vína prevareného so škoricou, 0,5 dl cukrového sirupu (asi 20 g cukru), 1,2 dl slabého čaju, z 1/2 citróna šťava, 0,8 cl rumu

 

Postup:

Do menšieho hrnca nalejeme škoricové víno, cukrový sirup, čaj, spolu privedieme do varu, odstavíme a dochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Ešte horúci grog nalejeme do nahriatych pohárov, dolejeme rumom a podávame v pohároch s kovovou objímkou a lyžičkou.

Vánoční koktejl

Suroviny:

2 cl brandy, 2 cl.vodky, 1 cl.pomerančové šťávy, 2 cl.červeného wermutu, kolečko pomeranče, 2 kostky ledu, lžíce moučkového cukru

 

Postup:

Do šejkru vložíme kostky ledu, cukr vlijeme ostatní. Dobře protřeseme a nalijeme do sklenky. Ozdobíme kolečkem pomeranče.

Vánoční punč 1

Suroviny:

0,2 dl ginu, 0,2 dl rumu, 0,2 dl broskvové vodky, 0,5 dl bílého vína, 1  dl vody, 2  lžičky cukru, 1  ks celé skořice

 

Postup:

Vše vlijeme do většího poháru, přidáme cukr a skořici, zalijeme vroucí vodou, necháme krátce vyluhovat a horké podáváme.

Vianočný punč 2

Suroviny:

1/2 l ruského čaju, 200 g cukru, 1/2 l bieleho vína, kôra z polovice pomaranča a z polovice citróna, 3 klinčeky, kúsok celej škorice, šťava z dvoch pomarančov a dvoch citrónov, 2 dl rumu, 1/2 dl koňaku.

 

Postup:

Do horúceho čaju zamiešame cukor. Vo víne uvaríme kôru z pomaranča a citróna, klinčeky, škoricu a zmiešame s čajom. Pridáme šťavu z pomarančov a citrónov, rum a koňak. Podávame horúce v širokých pohároch.