Choď na obsah Choď na menu
 


Placky pre všetkých



 

Placky bezmäsité neplnené

 

Arabský chlieb 

Suroviny pre 8 porcií:
500 g hladkej múky, 15 g droždia, podľa potreby  voda, soľ, olej
 
Postup:
Z droždia a niekoľkých lyžíc vody pripravíme kvások. Vo vyhriatej mise zarobíme múku zmiešanú so soľou, kváskom a teplou vodou na tuhšie cesto. Do cesta pridáme lyžicu oleja. Cesto potrieme olejom a necháme kysnúť asi 2 hodiny na dvojnásobný objem. Rozdelíme na 8 dielov. Z každého dielu vypracujeme placku asi 1/2 cm hrubú. Placky poprášime múkou a necháme prikryté 1/2 hodiny v teple. Pečieme vo vyhriatej rúre na vymastenom plechu 10 minút zhora navlhčené vodou (povrch potrieme vodou).

Zemiaková placka

Suroviny:
6 cibúľ, 4 lyžice oleja, 600 g zemiaky, 4 vajcia, soľ, korenie.

Postup:
Cibuľu nakrájame na tenké kolieska a na oleji restujeme asi 10 minút než zozlátne a bude mäkká. Medzitým ošúpeme a nastrúhame na tenké plátky zemiaky, ktoré restujeme spoločne s cibuľou až zozlátnu a budú mäkké. V mise rozmixujeme vajcia, osolíme a okoreníme, pridáme zmes zemiakov a cibule. Na oleji zmes opekáme 6 - 8 minút a na 3 minúty necháme zapiecť v grile.

Zemiakové placky

Suroviny:
1 kg zemiakov, 200 g hladkej múky, 4 vajcia, soľ a olej na smaženie.

Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a necháme vychladnúť. Studené zemiaky postrúhame alebo zomelieme na mäsovom strojčeku, pridáme hladkú múku, vajcia, osolíme a zo zmesi vypracujeme cesto. Cesto vyváľame na pomúčenej doske na plát a guľatým tvorítkom vykrájame placky, ktoré pečieme na rozohriatom oleji po oboch stranách do ružova. Zemiakové placky ihneď po úprave podávame. Ak ich podávame ako hlavné bezmäsité jedlo, vhodným doplnkom je zeleninový šalát s vajciami alebo údeninou.

Bylinkové placky z krúp

Suroviny:
250 g krúp, soľ, 1 vajce, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaky, 1 PL petržlenovej vňate, 1 PL pažítky, 1PL bazalky, štipka mletého bieleho korenia, strúhanku na zahustenie a obalenie, olej

Postup:
Prepláchnuté krúpy uvaríme v osolenej vode, scedíme a zomelieme alebo rozmixujeme. Pridáme vajce, nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak, bylinky, korenie a osolíme. Ak treba, zmes zahustíme strúhankou. Zo zmesi formujeme menšie placky, ktoré obalíme v strúhanke a opražíme na oleji. Podávame so zeleninovým šalátom.

Cuketové placky II

Suroviny:
500 g nahrubo nastrúhaných cukiet, 200 g nahrubo nastrúhaného syra, 2 najemno nakrájané cibule, 1 na jemno nastrúhaný zemiak, 150 g polohrubej múky, 3 vajcia, kôpor, prípadne petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Postup:
Všetko zmiešame a lyžicou formujeme malé placky, ktoré potom na horúcom oleji vysmážame.

Cuketové placky III

Suroviny:
1 stredne veľkú cuketu, 3 až 4 zemiaky, 3 vajcia, 1 dl mlieka, 500 g hladkej múky, zeleninovú koreniacu zmes, mleté čierne korenie, majoránku, soľ, 3 strúčiky cesnaku.

Postup:
Ošúpanú cuketu postrúhame najemno, prebytočnú šťavu odstránime, primiešame postrúhané zemiaky, vajcia, mlieko, hladkú múku, zeleninovú koreniacu zmes, mleté čierne korenie, majoránku, soľ a prelisovaný cesnak. Dobre vymiešame a z hmoty nalievame na horúci tuk. Opražíme z oboch strán. Podávame so syrom, alebo s paštétou.

Čapatí 

Suroviny:
250 g hrubej múky, trochu  soli,  štipku mletého korenia, 1 lyžica oleja a vody, podľa potreby  „Rama Creme Bonjour máslová pochoutka“
 
Postup:
Na dosku preosejte hrubú múku s troškou soli, pridajte mleté korenie, lyžicu oleja a s vodou spracujte na tuhé cesto. Zabaľte a nechajte odpočinúť. Rozdeľte na kúsky a vyváľajte placky. Pečte ich na horúcej platni nasucho z oboch strán. Horúce, upečené placky potrite rozohriatou Ramou. Podávať môžete tiež s džemom alebo čatní.

Falošné placky

Suroviny:
Starší tmavý chlieb, 2 - 3 PL polohrubej múky, 1 - 2 vajcia, soľ, cesnak, korenie, majoránka, mlieko, olej

Postup:
Na placky použijeme starší chlieb (najlepšie tmavý), ktorý namočíme do vody, vyžmýkame a pridáme všetky prísady ako do zemiakových placiek: 2 - 3 PL polohrubej múky, 1 - 2 vajcia, soľ, cesnak, korenie, majorán (ak je cesto husté, pridáme trochu mlieka). Na oleji upečieme menšie placky.

Fazuľové kotlety

Suroviny:
500 g bielej fazule, 50 g masla, 3 vajcia, 150 g strúhanky, 100 g cibule, 100 g slaniny, 3 - 4 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, 100 g oleja.

Postup:
Vopred namočenú a uvarenú fazuľu zomelieme, pridáme na masle osmaženú cibuľu, vajcia, trochu strúhanky, soľ, korenie a rozotrený cesnak. Premiešame a formujeme placky, ktoré obalíme v strúhanke a smažíme na oleji. Podávame s rôznymi druhmi šalátov.

Fazuľové placky

Suroviny:
4 hrnčeky uvarenej fazule, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, soľ, šťava z 1 citrónu, zväzok petržlenovej vňate, 1/4 prášku do pečiva, olej
 
Postup:
Uvarenú fazuľu, cesnak a cibuľu zomelieme (rozmixujeme), osolíme a ochutíme citrónovou šťavou, pridáme nasekanú vňať, prášok do pečiva a necháme 1 hodinu odpočívať. Vytvarujeme placky a necháme ešte 1 hodinu odležať. Na rozohriatom oleji opekáme po obidvoch stranách.

Gándiho zemiakové placky

Suroviny:
     Základom sú samozrejme kobzole (zemiaky, švábky apod.). Počet zemiakov je priamo úmerný počtu stravníkov. Ja pre dvoch jedincov dávam tak sedem veľkých hľúz. Zemiaky oškriabeme, na hrubo nastrúhame, pokúsime sa z nich vytlačiť čo najviac tekutiny a potom osolíme. Na suchej teflonovej panvici tak na minútku osmahneme asi jednu až jednu a pol lyžičky Kari (to podľa toho, ako veľmi aromatické Kari máme, každé totiž vonia a chutí trochu inak). Osmahneme ho preto, lebo teplom sa krásne zvýrazní Kariho chuť a vône a takto rozvoňané Kari vmiešame do zemiakového cesta.
    Teraz príde to hlavné. Zemiakové cesto dáme do pekáča a vytvoríme nie príliš hrubú placku. Teda, skôr tenšiu než hrubšiu. Na šporáku placku zo zdola opečieme, obrátime a najlepšie naberačkou, vytvoríme v placke jamky (počet jamiek záleží na ctenej chuti), do ktorých rozklepneme vajíčka. Čo jamka - to vajíčko. Rozpálime rúru a Gándiho placky v nej dopečieme, až sú vajcia tak akurát a placka je zlatavo chrumkavá. Celé to potom posypeme sekanou pažítkou. Gándiho indické placky nás prekvapia veľmi nevšednou chuťou a vôňou. A keď sa nám to vajíčko pekne rozteká v puse...naozaj mňam. Zapíjať môžeme pivkom, ale ani suché biele vínko nie je na zahodenie.

Hamburské zemiaky

Suroviny:
750 g zemiakov, 3 vajcia, 50 g masla, korenie, soľ, tuk na smaženie.

Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke a ešte horúce ošúpeme a prelisujeme alebo jemne nastrúhame. Vmiešame do nich rozpustené maslo, korenie, soľ a žĺtky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a ľahko spojíme s kašou. Potom naberáme lyžicou namočenou v tuku kúsky kaše, kladieme ich do horúceho tuku a smažíme do zlatova. Sú vhodné ako príloha k zelenine.

Hubové zemiakáčky (placky)

Suroviny:
400 g zemiakov, 4 lyžice hladkej múky, 2 vajcia, 4 strúčiky cesnaku, väčšia štipka majoránky,
400 g čerstvých húb, tuk na smaženie

Postup:
Zemiaky najemno nastrúhame, zlejeme z nich vodu a zmiešame s vajciami, múkou, rozotreným cesnakom, majoránkou, soľou a nadrobno nasekanými hubami. Do zlatova smažíme placky veľké ako lievance a samozrejme najlepšie na masti..

Hubové zemiakové placky

Suroviny:
250 g čerstvých húb, 500 g zemiakov, 40 g hladkej múky, 1 vajce, rasca, korenie, majoránka, tuk na smaženie, soľ.

Postup:
Ošúpané a nastrúhané surové zemiaky osolíme. Huby jemne rozsekáme, osolíme a udusíme vo vlastnej šťave. Potom ich schladíme a premiešame s nastrúhanými zemiaky a menším vajcom, korením a soľou. Zmes osmažíme na panvici v tenkej vrstve do hneda, aby bola chrumkavá.

Chlebové placky

Suroviny:
3 až 4 krajce chleba, 1 vajce, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, hladkú múku podľa potreby.

Postup:
Chlieb namočíme do studenej vody, neskôr vyžmýkame. Pridáme vajce, cesnak, soľ, korenie, majoránku, hladkú múku a vypracujeme placky. Hmotu kladieme do horúceho oleja, vytvarujeme z nej placky a vypražíme z oboch strán.

Chutné placky

Suroviny:
2 kg jemne nastrúhanej tekvice, 1 – 2 cibule, 4 – 6 strúčkov cesnaku, 25 dag ovsených vločiek,  20 dag krupice, 3 polievkové lyžice hladkej múky, soľ a majorán.

Postup:
K tekvici pridáme ovsené vločky, krupicu a múku, mierne vychladnutú cibuľku popraženú na troške  oleja a prelisovaný cesnak. Necháme postáť 1 hod. Vyprážame z oboch strán na panvici do  zlatista.

Juhočeské „zelníky“

Suroviny:
40 dag kyslej kapusty, 50 dag hladkej múky, 1 vajcia, 15 dag masti, soľ

Postup:
Všetko na doske spracujeme na cesto. Vyváľame tenkú placku ( asi 3 mm). Pečieme na pomazanom plechu v predhriatej rúre na 220 °C cca 20 minút.

Karfiolové placky  1

Suroviny:
1 stredne veľký karfiol, 2 vajcia, 6 lyžíc polohrubej múky, 6 lyžíc mlieka, soľ, olej na smaženie.

Postup:
Karfiol nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme múku, žĺtky, soľ, mlieko a nakoniec ľahko vmiešame sneh z bielkov. Z cesta vykrajujeme lyžicou placky, ktoré smažíme na oleji. Podávame so zemiakmi, kečupom a tatárskou omáčkou. Placky možno obmeniť pridaním prelisovaného cesnaku, prípadne tiež nakrájanou údeninou.

Karfiolové placky  2

Suroviny pre 8 – 10 porcií:
1 karfiol, 2 - 3 hrnčeky detskej krupice, podľa potreby mlieko, 2 vajcia, štipku soli, korenie
 
Postup:
Karfiol rozoberieme, trošku povaríme a potom rozsekáme na drobno. V mise vymiešame nie veľmi  riedke cestíčko z krupice, mlieka, primiešame 2 žĺtky, osolíme, ľahko okoreníme. Zmiešame s karfiolom a nakoniec opatrne vmiešame z bielkov sneh. Smažíme placky na Olivovom oleji Bertolli Classico. Podávame so zeleninovým šalátom.

Lángoše  1

Suroviny pre 3 porcie:
500 g hladkej múky, 1 kelímok bieleho jogurtu, 1 sáčok prášku do pečiva, 50 g droždia, 2,5 dl vody
 
Postup:
Všetky veci zmiešame dohromady a urobíme cesto. Necháme to asi pol hodiny kysnúť. Potom vyvaľkáme tenké placky, ktoré osmažíme po oboch stranách v rozohriatom oleji. Hotovú placku posolíme, natrieme Tatárskou omáčkou Hellmann´s alebo Jemným či Ostrým kečupom Hellmann´s a posypeme strúhaným syrom.

Lángoše  2

Suroviny:
1 kg  hladkej múky, 1 lyžica soli, 2 vajíčka, 4 dl mlieka, 50 g  kvasníc, 1 kyslá smotana

Postup:
Všetko sa zamiesi a nechá sa kysnúť 24 hodín v chladničke. Potom sa cesto spracuje na placky (na dosku dať trochu oleja) a pečie sa na oleji.
Náplň:
kečup, tatárska omáčka, cesnaková pasta, marmeláda alebo čína zo sójového mäsa.

Lángoše  3

Suroviny:
1/2 kg polohrubej múky, droždie, 2 dl –2,5 l mlieka, soľ, korenie.

Postup:
Urobíme kvások, zamiesime cesto, po vykysnutí urobíme bochníčky, po ďalšom vykysnutí ich „spľacneme“ a pečieme na kvalitnom tuku. Potrieme cesnakom.

Lángoše z kýšky bez droždia 

Suroviny pre 12 porcií:
1 kelímok Rama Cremefine zakysaný krém, 2 kelímky polohrubej múky, štipka soli, štipka jedlej sódy
(bikarbóny)

Postup:
Kýšku zmiešame s múkou (dávam len toľko, koľko bolo v kelímku kýšky - inak by boli lángoše tvrdé) a soľou a s jedlou sódou. Mokrými rukami trháme cesto, ktoré "vytvarujeme do tvaru placky" a vložíme do fritézy ( bez koša). Cesto klesne ku dnu a potom sa vynorí. Smažíme najskôr z jednej strany a potom obrátime. Osmažené kladieme na obrúsok a zdobíme podľa chuti buď Jemným či Ostrým kečupom Hellmann´s s cesnakom a nastrúhaným syrom alebo lekvárom so šľahačkou. Výhodou cesta je, že lángoše môžeme robiť ihneď a nemusíme čakať na vykysnutie .

Maslové placky 

Suroviny pre 4 porcie:
1/2 kg hladkej múky, 3  žĺtky, 1 balenie droždia, 1 dl mlieka, 1 lyžička cukru, 1 lyžička soli, 250 g masla, sezam na posypanie alebo rasca

Postup:
Z múky, soli, masla a kvásku (vlažné mlieko, cukor a droždie) zarobíme cesto, ktoré necháme v chlade odpočinúť. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na placku a vykrajujeme hrnčekom placky.  Položíme na plech, potrieme žĺtkom a posypeme sezamovými semienkami. Upečieme do zlatova.

Netradičné zemiakové placky

Suroviny:
4 stredne veľké zemiaky, 70 g smotanového syra (najlepšie ochutený pažítkou či mladou cibuľkou), 1 PL polohrubej múky, 1 vajce, 1,5 dl sladkej smotany, lyžička soli (ochutená cibuľová soľ), trochu mletej červenej papriky, 150 – 200 g ementálu

Postup:
Zemiaky očistíme a nastrúhame. Necháme ich chvíľu postáť a zbavíme ich prebytočnej vody. Smotanový syr, múku, vajíčko, smotanu, cibuľovú soľ a papriku dobre premiešame, pridáme postrúhané zemiaky a nastrúhaný ementál. V rajnici necháme rozpáliť olej, a hrubšie placky na ňom opekáme z každej strany asi 5 minút alebo kým sa sfarbia so zlatohneda. Nechajte odkvapkať na papierových obrúskoch.
Dobrý tip: Pripravené cesto môžeme kedykoľvek uskladniť v mrazničke. Urobíme si malé placky, ktoré jednotlivo zmrazíme počas noci. Takto zamrazený polotovar môžeme nechať v mraze dva mesiace. Necháme trochu rozmraziť a pečieme pri najvyššej teplote 10 – 12 minút.

Placky s grilovacím korením

Suroviny:
hladká múka, balíček droždia, grilovacie korenie, olej
 
Postup:
Droždie necháme chvíľu kvasiť v troške teplej vody so štipkou cukru. Potom pridávaním vody a asi 500 g-1 kg hladkej múky vypracujeme cesto. Necháme ho asi hodinu kysnúť. Keď je cesto pripravené, na doske potretej olejom z neho tvarujeme ľubovoľné placky a nožíkom urobíme do nich tri rezy - diery, rovnobežne alebo na "smajlíka", fantázii sa medze nekladú. Z každej strany dobre posypeme grilovacím korením (radím Vitanu alebo Kotányi) a vyprážame z oboch strán v oleji. Sú fantastické a vaši priatelia sa o ne budú trhať. Dôležité je, aby sa jedli ešte teplé a krehké.

Placky šao-ping  

Suroviny:
400 g hladkej múky, soľ, horúca voda, 1 vajce na potretie, sezamové semienka 
 
Postup :
Do posolenej múky pridávame postupne horúcu vodu a urobíme tuhšie cesto. Bochník necháme odležať 1/2 hod. prikrytý utierkou. Rozvaľkáme na plát hrubý asi 2 mm, potrieme zmäknutou masťou, preložíme na štvrtiny ako palacinky, znovu rozvaľkáme, potrieme masťou a opakujeme celkom 5x. Nakoniec znovu rozvaľkáme na 2 mm, vykrajujeme malé placky (pohárom alebo vykrajovacím krúžkom), potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a soľou a v dobre vyhriatej rúre rýchlo upečieme do zlatista.  Je to vynikajúca príloha k bujónu, ale dá sa jesť aj k čínskym a indickým jedlám namiesto ryže. 

Placky z cukiet

Suroviny:
100 g hladkej múky, 1 vajce, mlieko, 1 cuketu, čerstvý tymian, soľ, mleté čierne korenie, olej.

Postup:
Vajce rozmiešame s mliekom a postupne pridávame múku. Vypracujeme polohusté cesto (ako na lievance). Cuketu postrúhame a v utierke zľahka vytlačíme šťavu. Primiešame do cesta. Ochutíme tymianom, soľou a korením. Vymiešame. Lyžicou naberáme zmes a vkladáme do zohriateho oleja. Lyžicou vytvarujeme placky vo veľkosti lievancov. K plackám pripravíme studenú omáčku z kyslej smotany, kečupu a nadrobno pokrájaných reďkoviek. Omáčku osolíme, okoreníme a okyslíme citrónovou šťavou.

Placky z kyslej kapusty

Suroviny:
1 cibuľa, 10 dag kyslej kapusty, 25 dag lyžice, 1 PL maizeny, 1 žĺtok, soľ, mleté čierne korenie, olej.

Postup:
Cibuľu nakrájame na drobno, kapustu vytlačíme a pokrájame, zemiaky nastrúhame, pridáme maizenu, žĺtok, dochutíme soľou a čiernym korením. Robíme menšie placky na panvici, kde sme si dali rozohriať olej. Podávame so zakysankou, alebo čajom.

Placky z trojobalu 

Suroviny pre 4 porcie:
1 hrnček hladkej múky, 1 vajce, 1 hrnček strúhanky, štipku soli, kari
 
Postup:
Ja keď obaľujem napríklad syr alebo čokoľvek iné, vždy mi zvýši múka, vajíčko i strúhanka a je mi ľúto to vyhodiť. Takže všetky ingrediencie zmiešam dohromady, podľa potreby pridám trebárs mlieko alebo vodu (na redšiu konzistenciu) a okorením podľa chuti - osvedčilo sa mi karí alebo grilovacie korenie. Zmes zmiešam, lyžicou naberiem na panvicu s olejom do tvaru placky a smažím. Táto zmes je veľmi neutrálna, môžete pridať v podstate čokoľvek, čo vám zostalo v chladničke - napríklad kocôčky salámy, alebo kyslá kapusta alebo nasekanú cibuľku....fantázii sa medze nekladú.
Podkrkonošské chrumkavé placky 

Suroviny pre 4 porcie:

1 kg zemiakov, 40 dag hrubej múky, 2 lyžičky soli (viac či menej, podľa chuti)
 
Postup:
Vychladnuté, varené zemiaky spracujeme so soľou a s hrubou múkou až vznikne tuhé cesto ako na rezance. Vyváľajte z neho placky, ktoré opečieme po oboch stranách na vymastenom plechu v rúre. Podávame čerstvo pečené, kedy sú krehké a chrumkavé. 

Ryžové placky  

Suroviny:
ryža, Lunex, soľ, olej 
 
Postup :
Uvaríme ryžu tak aby bola trochu rozvarená. Zmiešame s lunexom. Vznikne lepkavé cesto. Urobíme placky, alebo guličky a opečieme na oleji z každej strany do hneda. Spôsob podávania : Najlepšie s karí omáčkou (uncle bens)a kuracím mäsom. 

Ryžové placky Tokugawa

Suroviny:
Ryža, masox, vajcia, múka, koreniny (čierne korenie, paprika, majoránka...), kečup, sójová omáčka
prípadne malá cibuľka

Postup:
     Ryžu uvaríme a – nebojím sa tvrdiť – skoro prevaríme. Našim cieľom sú totiž placky a nie sypké nelepivé zrnká. Ale len maličko!
     Mierne prevarenú ryžu vykydneme do misy a necháme vychladnúť. Medzitým si vezmeme hrnček na mlieko, asi tak dve až tri decový. Do neho nadrobíme masox a zalejeme horúcou vodou. Masox rozmiešame a nastáva ochucovacie šialenstvo. Môžeme pridať, čo si prajeme. Kečup napríklad, pálivú papriku, sójovú omáčku, korenie, skrátka urobíme zmes takú, aby nám potom placky chutnali.
     Obsah hrnčeka vlejeme do varenej ryže a premiešame. Jedno vajce neuškodí, takže rozbijeme jedno vajce a šup s ním do ryže. Nasleduje ďalšie pridávanie prichucovadiel. Občas dávam na drobno nakrájanú cibuľku. Pálivým korením nešetrím nikdy, vhodné je i sušené lístie ako napríklad majoránka, oregano, bazalka a iné. A soľ.
     Posledný krok je múka. Ako muž som nikdy nechápal rozdiely medzi hladkou, polohladkou – polohrubou a hrubou. Používam tú, ktorá zrovna je. A sypeme... Toľko, aby cesto bolo podobnej konzistencie ako napríklad cesto na zemiakové placky. Jednoducho - aby sa dalo pekne položiť na panvicu s olejom a urobiť z neho peknú placku.
     Smažíme na nie úplne prudkom ohni, pretože placky nebývajú tenké a je potrebné nielen to,  aby na povrchu pekne chrumkali, ale aby boli hotové i vo vnútri.

Slamové placky 

Suroviny pre 4 porcie:
1 kg zemiakov, 1 lyžička soli, 3 - 4 lyžice hladkej múky
 
Postup:
Surové pokrájané zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, posolíme, pridáme múku a dôkladne premiešame. Smažíme placky na tuku do zlatova. Nerobíme ich príliš tenké. Vyberieme na papierový obrúsok.

Syrové placky 

Suroviny pre 4 porcie:
20 dag eidamu, 10 dag šunky, 1 vajce, strúhanka

Postup:
Nastrúhame na jemno eidam, nakrájame na jemno šunku a pridáme surové vajce - všetko zmiešame a obalíme v strúhanke. Opečieme na oleji. Nepridávame soľ ani žiadne korenia.

Syrové „bramboráčky“ 

Suroviny pre 2 porcie:
450 g múčnych zemiakov, 2 lyžičky posekaného tymiánu, 1 strúčik veľmi jemne nasekaného cesnaku, 2 lyžice Olivového oleja Bertolli Classico, 4 lyžice Rama Creme Bonjour -  maslová pochúťka, 2 ks (65 g) pevného kozieho syra
 
Postup:
Nastrúhať zemiaky nahrubo, vložiť ich do utierky a vytlačiť čo najviac ich vody (používam "potato ricer", neviem však, ako sa to volá po slovensky). Vložiť zemiaky do misky a jemne primiešať tymián, cesnak, cibuľky, soľ a korenie. Rozohriať polovicu oleja s polovicou Ramy na panvici a pridať dve veľké lyžice zemiakov, oddelene od seba. Pevne ich pritlačiť dolu a smažiť ich 3 - 4 minúty na každej strane do zlatova. Osušiť placky na obrúsku a rovnakým spôsobom osmažiť ďalšie dva. Predhriať gril v rúre. Rozkrojiť každý syr na polovicu a položiť ho reznou stranou nahor na bramboráčky. Ugrilovať ich po 2 - 3 minúty do svetlozlatova. Podávať na mise so šalátom a všetko ozdobiť  tymiánom alebo iné bylinky.

Syrovo - zemiakové pražienky 

Suroviny pre 20 porcií:
500 g v šupke uvarených zemiakov, 150 ml mlieka, 30 g „Rama Creme Bonjour máslová pochoutka“,
150 g postrúhaného syra (najlepšie údeného), 50 - 60 g hladkej múky, 3  vajcia, štipku soli, sušených byliniek (bazalka, tymián), tuk na vyprážanie, 50 g syra
 
Postup:
Uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame. Do mlieka dáme Ramu a syr a za stáleho miešania varíme, kým sa syr neroztopí. Odložíme zo sporáka a primiešame postrúhané zemiaky. Do vychladnutej masy pridáme soľ, múku, bylinky a žĺtky. Nakoniec vyšľaháme sneh z bielkov. Lyžicou naberáme malé kôpky, ktoré vytvarujeme na hrubšie placky a vyprážame na rozpálenom tuku do zlatista z obidvoch strán. Podávame posypané postrúhaným syrom.

Tekvicové placky

Suroviny:
1 kg jemne nastrúhanej tekvice, 1 - 2 cibule, 4 - 6 strúčikov cesnaku, 25 dag ovsených vločiek, 20 dag krupice, 3 polievkové lyžice hladkej múky, soľ, majorán.

Postup:
K tekvici pridáme ovsené vločky, krupicu a múku, mierne vychladnutú cibuľku popraženú na oleji a  prelisovaný cesnak. Necháme postáť 15 minút a vyprážame z oboch strán na panvici do  zlatista.

Tvarohové placky

Suroviny:
200 g tvarohu, 1 lyžica masla, 120 g múky, 1 lyžica cukru, citrónová kôra, tuk na pečenie, kyslá smotana
 
Postup:
Tvaroh zmiešame s vajíčkami, cukrom, múkou a citrónovou kôrou. Z tejto hmoty vyšľaháme placky veľkosti dlane a osmažíme z oboch strán. Podávame horúce a zalievame kyslou smotanou.

Vajcová korenistá placka

Suroviny:
1 vajce, soľ, 2 lyžičky strúhanky, horčicu, 1 mladú cibuľku, mleté čierne korenie, soľ.

Postup:
Vajce osolíme, pridáme strúhanku, vymiešame, vylejeme na panvicu s horúcim tukom, vidličkou roztlačíme na placku a upečieme z oboch strán. Upečenú placku potrieme horčicou, posypeme nadrobno pokrájanou cibuľkou, okoreníme, osolíme. Môžeme prizdobiť reďkvičkou, paprikou, paradajkou a položíme na krajec chleba, prípadne na list šalátu.

Zemiakové koláčiky

Suroviny:
30 dag zemiakov, 25 dag masla, 25 dag hladkej múky, soľ, prášok do pečiva, 1 vajce, rasca.

Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke a ošúpeme. Nastrúhame, pridáme maslo, múku, soľ a prášok do pečiva               a zamiesime cesto. Rozváľame na 1 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré potrieme žĺtkom, posypeme rascou a upečieme.

Zemiakové kysnuté placky

Suroviny:
4 väčšie surové zemiaky, 2 varené zemiaky, hrnček hladkej múky, 1 vajce, 1/2 hrnčeka mlieka, lyžicu droždia, soľ, korenie, cesnak, majoránku.

Postup:
Surové zemiaky nastrúhame, zlejeme prebytočnú vodu, pridáme varené zemiaky, rozotrený cesnak, soľ, majoránku, štipku korenia a v mlieku vykysnuté kvasnice. Vypracujeme cesto, ktoré pečieme v malom, dobre vymazanom lievanečníku. Pokiaľ cesto upečieme na pekáčiku alebo plechu, zemiaky nakrájame na prúžky. Placky sú vhodné ako príloha k mäsám.

Zemiakové placky 1

Suroviny:
1 kg zemiakov, 1 šálka ovsených vločiek, 4 strúčiky cesnaku, 3 vajcia, 2 PL horčice, 2 PL mlieka, 2 KL soli, 2 KL majoránky, olej.

Postup:
Zemiaky očistíme, postrúhame, pridáme vločky, postrúhaný cesnak, vajcia, majoránku, horčicu, mlieko, soľ a premiešame. Veľkou lyžicou vytvárame na panvici placky a opečieme ich z oboch strán do zlatista.

Zemiakové placky 2

Suroviny:
4 väčšie surové zemiaky, 2 varené zemiaky, hrnček hladkej múky, 1 vajce, 1/2 hrnčeka mlieka, 1 PL droždia, soľ, korenie, cesnak, majoránka.

Postup:
Surové zemiaky nastrúhame, zlejeme prebytočnú vodu, pridáme varené zemiaky, rozotrený cesnak, soľ, majoránku, štipku korenia a v mlieku vykysnuté droždie. Vypracujeme cesto, ktoré pečieme v malom, dobre vymastenom lievanečníku. Keď cesto upečieme na pekáči alebo plechu, nakrájame ho na prúžky. Placky sú vhodné ako príloha k mäsu.

Zemiakové placky 3

Suroviny:
800 g zemiakov, 1 cibuľa, rastlinný olej, 300 g polohrubej múky, soľ, mletá rasca, vegeta, 5 strúčikov cesnaku, majoránka, rastlinný olej na pečenie.

Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme a postrúhame. Pridáme nadrobno posekanú cibuľu, ktorú sme opražili na troche rastlinného oleja, polohrubú múku, soľ, mletú rascu, vegetu, rozotrený cesnak a majoránku. Všetko spolu vymiešame a na mierne vymastenej palacinkárni pečieme malé placky z obidvoch strán.

Zemiakové placky s kapustou

Suroviny:
600 g zemiakov uvarených v šupke, 100 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, biele korenie, rozmarín, tymian, kyslú kapustu, kyslú smotanu, prerastenú slaninu a olej.

Postup:
Postrúhané zemiaky vypracujeme s múkou, vajcom a soľou. Z cesta tvarujeme malé placky, ktoré z oboch strán osmažíme. Na oleji opražíme na kocky pokrájanú slaninu. Na jednotlivé placky dáme smotanu, pokrájanú kapustu a oškvarky zo slaniny.

Zemiakové placky s kyslou kapustou 

Suroviny pre 4 porcie:
1 kg varených nastrúhaných zemiakov, 250 g hladkej múky, štipku soli, 1 sáčok kyslej kapusty
 
Postup:
Zo zemiakov, múky a soli urobíme cesto a vyvaľkáme valček. Z nakrájaných dielikov rozvaľkáme placky, ktorých je asi 20 ks. Pečieme nasucho v panvici alebo na platničke. Pomastíme masťou. Na placku dáme surovú kapustu a zatočíme.

Zemiakové placky starej mamy

Suroviny:
zemiaky, lyžice škrobu, cesnak, majoránka, rasca a soľ.

Postup:
Množstvo lyžíc odhadneme podľa toho, pre koľko osôb sa chystáme jedlo pripraviť. Zemiaky obielime a nastrúhame. Potom si vezmeme hrniec, na ktorého okraje položíme veľké sitko alebo utierku a nastrúhané zemiaky necháme odkvapkať. Môže to trvať približne pol hodinu. Vo vode, ktorá prekvapká cez sitko alebo utierku sa na dne usadí zemiakový škrob. Ďalej postupujeme tak, že vodu opatrne zlejeme, ale škrob si necháme a tým zahustíme cesto na zemiakové placky. Ak sa vám nechce absolvovať tento možno trochu zložitý postup, tak to môžete skúsiť aj tak, že hmotu zahustíte škrobom, ktorý sa dá kúpiť v obchode. Tým, že do placiek nepridávame múku, sú oveľa ľahšie stráviteľné a takisto sú výborné aj opekané nasucho na platni. Takéto zemiakové placky sa dajú pripraviť aj na grilovacej platni na záhradnej párty. Stačí, ak ju len pred vyliatím cesta na platňu trochu potrieme olejom. Pravdaže do správnych zemiakových placiek patrí rozpučený cesnak, čerstvo pomleté čierne korenie, sušená drvená majoránka, rasca a soľ. Kyslá kapusta je výbornou prílohou ku zemiakovým plackám.

Zemiakové placky zo studených zemiakov

Suroviny:
500 g zemiakov, 1 vajce, 30 g masla, 100 g hrubej múky, lyžičku soli, tuk na smaženie.

Postup:
Uvarené zemiaky ešte za tepla olúpeme a necháme vychladnúť - najlepšie do druhého dňa. Potom ich postrúhame, posypeme múkou, osolíme a zmiešame s vajcom a rozohriatym maslom. Vypracované cesto rozváľame a vykrajujeme malé placky. Smažíme ich na panvici po oboch stranách dozlatova alebo ich pečieme v rúre na pomastenom plechu. Upečené placky môžeme ponatierať dusenými jablkami, marmeládou alebo špenátom. Podávame i ako prílohu k dusenej zelenine.

Zemiakové posúchy s bryndzou

Suroviny:
750 g zemiakov, 100 g cibule, 240 g bryndze, 2 vajcia, 60 g hrubej múky, soľ, mleté čierne korenie, rasca, 80 g oleja
 
Postup:
Olúpané a umyté zemiaky s cibuľou postrúhame, zmiešame s bryndzou, vajciami, múkou, osolíme, okoreníme, pridáme mletú rascu a spolu dobre vymiešame. Z tejto hmoty formujeme posúchy, ktoré opekáme na rozpálenom oleji do zlatista. Podávame teplé s čajom alebo zeleninovým šalátom.

Zemiakovo - syrové placky

Suroviny:
6 veľkých zemiakov, 1/2 hrnčeka hladkej múky, soľ, korenie, tvrdý syr na strúhanie.

Postup:
Očistené zemiaky postrúhame ako na zemiakové placky, pridáme hladkú múku, soľ a korenie. Zmes zmiešame a na horúcom oleji vyprážame placky. Placky počas vyprážania posypeme postrúhaným syrom a zakryjeme pokrievkou. Vyprážame len z jednej strany.

Zemiaky s balkánskym syrom

Suroviny:
800 g zemiakov, šálka kyslej krémovej smotany, 6 lyžíc hladkej múky, 250 g balkánskeho syra, tuk.

Postup:
Surové zemiaky ošúpeme a postrúhame, pridáme múku, osolíme a rozmiešame na stredne riedke cesto. Naberačkou ho nalievame na tukom vymastenú panvicu, rozotrieme a povrch doplníme vidličkou roztlačeným balkánskym syrom zmiešaným so smotanou. Zemiaky postupne pečieme dozlatova v stredne vyhriatej rúre. Podávame s kefírom, acidofilným mliekom alebo bielou kávou.

Placky bezmäsité plnené


„Bramborák“ kontra lečo 

Suroviny pre 4 porcie:
350 g papriky, 150 g anglickej slaniny, 1 cibuľa, 5 paradajok, 3 vajcia, soľ, korenie, možno použiť už hotové sterilizované lečo, 6 veľkých zemiakov,  1 vajce, 200 ml mlieka, 4 strúčiky cesnaku, soľ,  korenie, majoránka, 100 g hladkej múky
 
Postup:
Umyté a jadier zbavené papriky nakrájame na prúžky. Nakrájanú slaninu necháme rozškvariť a speníme na nej cibuľu nakrájanú na drobno. Pridáme papriky a dusíme do polomäkka. Pridáme nakrájané paradajky, ochutíme korením a dusíme domäkka. Nakoniec rozklepneme vajcia a ešte chvíľu na miernom ohni povaríme. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame a zalejeme vlažným mliekom. Pridáme ostatné prísady a dobre premiešame. Na rozohriaty olej nalejeme naberačkou hmotu a smažíme po oboch stranách. Na placky navrstvíme lečo, priklopíme ďalšou zemiakovou plackou a ozdobíme kúskami anglickej slaniny.

Plnené zelerové placky

Suroviny:
500 g čerstvého zeleru, 100 g tvrdého syra, 100 g mäkkej salámy, 2 vajcia, 1 dl mlieka, 100 g hladkej múky, soľ, 150 g oleja.

Postup:
Zeler uvaríme do polomäkka v osolenej vode a vychladnutý nakrájame na plátky. Na každý položíme plátok syra a kolečko salámy, zopneme špáradlom a namáčame v cestíčku z vajec, mlieka, múky a soli. Smažíme v horúcom oleji do ružova. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

Plnené zemiakové placky 

Suroviny:
7 ks stredných zemiakov, 1 hrnček múky, 1 vajce, na smaženie olej, štipku soli, 1 balenie kyslej kapusty, 6 ks šampiňónov (či niekoľko sušených), štipku korenia
 
Postup:
Najskôr pripravíme náplň. Kyslú kapustu povaríme a necháme vychladnúť. Ak máme sušené huby, tak je cez noc namočíme a uvaríme. Ak použijeme šampiňóny, musíme ich najskôr podusiť na oleji. Kapustu i huby pomelieme na strojčeku (je možné ich nechať drobno pokrájané), dokoreníme soľou a korením. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a vlažné zomelieme. Potom k nim pridáme múku, vajce a štipku soli. Riadne premiešame. Z cesta vytvarujeme väčšie placky, na ktoré dáme náplň a vytvoríme bochníček, ktorý "roztlačíme" na placku a osmažíme na oleji (vyššia vrstva). Placky doporučujem podávať so smotanovou a (alebo) hubovou omáčkou.





 

Placky s mäsom


Bôčik ako omeleta

Suroviny:
1kg jemného bôčika nakrájať na rezančeky asi ako ¾ malíčka, 2 väčšie cibule nakrájať na polmesiačiky,  10 strúčikov cesnaku, 1 lyžička korenia, chili korenie, paprika, worcester, 2 lyžice škrobu, 4 celé vajcia

Postup:
Všetko premiešať a nechať ležať aspoň 5 hodín, najlepšie 2 dni v chladničke. Potom na rozpálenom oleji  tvoriť placky. Zvoľna osmažiť po oboch stranách.

Cigánske rezne 

Suroviny:
40 dag bravčového mäsa, 5  vajec, 4 ks cibule, 5 lyžíc solamylu, 5 lyžíc oleja, 2 lyžičky soli, 1 lyžička korenia, karí, sladkej papriky, worcestru
 
Postup:
Mäso nakrájame na drobné kocky, cibuľu nakrájame na kolieska. Všetko zmiešame a necháme odležať 24 hodín. Vytvoríme placky a pečieme ako zemiakové placky.

Gazdov rezeň

Suroviny:
500 g bravčového stehna, 500 g zemiakov, 100 g hladkej múky, vajce, smotanu, soľ, korenie, majoránku, cesnak, olej, strúhaný syr, petržlen.

Postup:
Zo stehna nakrájame rezne, osolíme, okoreníme a opečieme na oleji. Z nastrúhaných surových lyžice, vajca, múky, soli, korenia a majoránky pripravíme cesto, z ktorého pečieme placky. Zo smotany, soli, korenia a cesnaku urobíme omáčku. Pri podávaní vkladáme mäso medzi placky, ktoré polejeme šťavou, potrieme omáčkou a posypeme syrom a petržlenom.

Chalupárske mäsové placky s lečom 

Suroviny pre 4 porcie:
500 g bravčového mäsa, 0,7 l leča, 3  vajcia, 1 lyžička mletého čierneho korenia, 1 lyžička Knorr Aromat,  štipka čilli, 1/2 balenia Solamylu, 1 hrsť sušených húb, 1 cibuľa,  štipku soli
 
Postup:
Bravčové mäso nakrájame na tenké rezance (môžu byť aj párky alebo špekáčiky). Cibuľku si pokrájame na drobno a speníme, pridáme huby, ktoré sme krátko povarili vo vode. Lečo scedíme a všetky uvedené ingrediencie spolu zmiešame. Necháme postáť v chladničke aspoň 12 hodín. Na rozpálenom oleji vyprážame placky s veľkosťou dlane. Podávame so zemiakmi.

Kapustové zemiakové placky

Suroviny:
100 g kyslej kapusty, 400 g uvarených postrúhaných zemiakov, 100 g zvyškov údeného mäsa alebo zeleniny, 30 g slaniny, 5 strúčikov cesnaku, soľ, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, 4 lyžice múky, 1 vajce, olej na opekanie
 
Postup:
Odkvapkanú kyslú kapustu pokrájame a vmiešame do postrúhaných zemiakov. Pridáme na malé kocky pokrájané mäso, rozškvarenú slaninu, rozotrený cesnak so soľou a posekanú petržlenovú vňať. Zmes osolíme, okoreníme a spracujeme s múkou a vajcom na hladké cesto, z ktorého formujeme placky a opekáme na rozpálenom oleji po oboch stranách.

Kuracie placky 

Suroviny pre 4 porcie:
1 balenie kuracích pŕs, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžica Plnotučná hořčice Hellmann´s, 2 vajíčka, 3 lyžičky solamylu, čierne korenie, soľ, provensálske bylinky, olej na smaženie
 
Postup:
Mäso nakrájame na malé kocky, vložíme do misy a zmiešame so všetkými surovinami. Dáme do chladničky na 24 hodín. Rozpálime olej a lyžicou tvarujeme placky, ktoré pečieme na panvici na oleji do zlatova. 

Malostranské placky

Suroviny:
600 g mletého hovädzieho a bravčového mäsa, 150 g mäkkého tvarohu, 2 vajcia, 100 g cibule, lyžičku paprikovej vegety, soľ, korenie, lyžicu horčice a sekanej zelenej vňate, 100 g oleja.

Postup:
Do zomletého mäsa pridáme tvaroh, vajcia, jemne nakrájanú cibuľu, vegetu, korenie, soľ, horčicu, zelenou vňať a všetko premiešame. Tvarujeme malé placky, ktoré opekáme zvoľna na horúcom oleji po oboch stranách. Podávame s rôzne upravenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Ohnivé guľky s chlebovými plackami

Suroviny:
500 g mletého bravčového mäsa, 2 vajcia, 150 g strúhanky, 150 g hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, olej, soľ, mleté čierne korenie, čili, oregano.

Chlebové placky:

400 g staršieho chleba, 6 vajec, 150 g polohrubej múky, 3 dl vývaru, 1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 100 g slaniny, 1 lyžica majoránky alebo oregana, soľ, mleté čierne korenie.

Postup:
Do mletého mäsa pridáme vajce, prelisovaný cesnak, nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme lyžičku čili a oregana, mleté čierne korenie a soľ. Premiešame a zahustíme strúhankou. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v múke a vypražíme v horúcom oleji.

Chlebové placky:

Chlieb zalejeme vývarom a necháme presiaknuť. Potom chlieb vyžmýkame, spojíme s rozšľahanými vajciami, osolíme a okoreníme. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, majoránku a kocky slaniny. Spojíme múkou, aby vzniklo polotuhé cesto, z ktorého tvoríme placky a vypražíme ich na oleji.

Ostré kuracie tortilly 

Suroviny pre 4 porcie:
8  pšeničných tortíll, 200 g kuracieho mäsa, 400 g konzervovanej červenej fazule, 1 červená paprika,
1 žltá paprika, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžica Rama Culinesse, 2 posekané chilli papričky, 200 g strúhaného čedaru, 0,3 l Rama Cremefine zakysaný krém, 4 paradajky, štipku soli, korenia
 
Postup:
Na tuku „Rama Culinesse“ osmahneme kuracie mäso nakrájané na drobné kúsky. Pridáme hrubo posekané papriky, cesnak a podusíme. Po chvíli vložíme fazuľu a krátko prehrejeme. Dochutíme chilli papričkami, osolíme a okoreníme. Zmesou naplníme tortilly. Posypeme strúhaným čedarom, vložíme do pekáča a prehrejeme. Podávame s „Rama Cremefine zakysaným krémom“ a paradajkami. Zmesou môžeme natierať i palacinky alebo zemiakové placky.

Oškvarkové placky

Suroviny:
350 g polohrubej múky, 20 g droždia, 1 dl mlieka, 1 žĺtok, 150 g zemiakov, 250 g oškvarkov, soľ, mleté čierne korenie, 150 g oleja
 
Postup:
Do preosiatej múky dáme rozdrobené droždie vymiešané vo vlažnom mlieku, pridáme žĺtok a uvarené pretlačené zemiaky, posekané oškvarky, soľ, mleté čierne korenie a vypracujeme cesto ako na buchty. Na teplom mieste necháme cesto nakysnúť, potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm a okrúhlou formičkou vypichujeme kolieska, ktoré pečieme na rozpálenom oleji po oboch stranách do zlatista. Podávame s čajom.

Oškvarkové placky 2

Suroviny:
500 g polohrubej múky, 300 g oškvarkov, 1 vajce, asi 2 dl mlieka, 13 g droždia, soľ.

Postup:
Nahrubo pokrájané oškvarky, preosiatu múku (časť ponecháme bokom na posypanie), vajce, droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku a soľ spracujeme v mise na vláčne cesto. Necháme v teple vykysnúť, vyváľame na 1 cm hrubý plát a pomocou tvorítka (pohára) vykrajujeme placky. Narovnáme ich na plech, ozdobne popicháme vidličkou a vo vyhriatej rúre pečieme do červena.

Oškvarkové placky  3

Suroviny pre 10 porcií:
1,5 kg hladkej múky, 1 kg tuku s oškvarkami, 5 žĺtkov, 1/2 balenia prášku do pečiva, 4 dag droždia, 
2 lyžice soli, 0,25 – 0,5 l mlieka alebo Rama Cremefine na šľahanie
 
Postup:
Hladkú múku osolíme, zmiešame s práškom do pečiva, pridáme vlažný rozpustený tuk a oškvarky (ja zmiešam masť a Heru dohromady + oškvarky), pridáme žĺtky, rozdrobené droždie a pridáme mlieko alebo Ramu Cremefine na šľahanie. Necháme asi 20 minút odpočinúť. Predhrejeme rúru i plech. Robíme placky - buď urobíme z cesta valček a odkrajujeme časti cesta, ktoré formujeme do placiek alebo vyváľame plát asi 1/2  cm vysoký a môžeme placky jednoducho len vykrajovať hrnčekom alebo pohárom. Placky uložíme na horúci plech, zľahka prečiarkujeme nožom alebo obtlačíme koliesko na šalát, potrieme zľahka bielkom a  môžeme posypať soľou, rascou...Pečieme do ružova, obrátime a dopečieme.

Pekingské placky 

Suroviny pre 6 porcií:
1 kg kuracieho mäsa, 5 vajec, 4 stredne veľké cibule, 3 zelené papriky, 3 paradajky, 2 lyžice Knorr Aromat, 1 menšie balenie solamylu, 1 a 1/2 dl oleja, 3 lyžice Jemný kečup Hellmann´s, lyžička soli,
1 lyžička korenia, 2 lyžičky korenia Knorr Gyros
 
Postup:
Kuracie mäso nakrájame na rezančeky, zmiešame s vajciami, cibuľou na kolieska, paprikou, paradajkami,  Aromatom, olejom, kečupom, soľou, korením a gyros korením. Dôkladne premiešame, nakoniec pridáme solamyl (podľa potreby). Necháme odstáť 24 hodín. Druhý deň túto zmes smažíme na panvici ako klasické placky.

Pikantné kurča s kukuričnými plackami

Suroviny:
4 vykostené kuracie stehná, 2 lyžice hladkej múky, mletú sladkú červenú papriku, mletú štipľavú červenú papriku, zmes drveného korenia (čierne, zelené, červené), olivový olej, soľ.
Placky:
200 g kukurice, 300 g uvarených zemiakov, 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie. 1 smotanu, zmes byliniek.

Postup:
Vykostené stehná osušíme, osolíme a obalíme v zmesi múky, sladkej a štipľavej papriky a drveného korenia. Opečieme na oleji z oboch strán. Kukuricu zmiešame s roztlačenými zemiakmi, pridáme vajce, soľ, korenie a dobre premiešame. Z hmoty lyžicou vytvarujeme placky, priamo na panvici s olejom, vo veľkosti lievancov. Opečieme z oboch strán. Smotanu vymiešame s bylinkami.

Pikantný  „bramborák“   (Super)  

Suroviny:
750 g surových zemiakov, 10 strúčikov cesnaku, 2 dl detskej krupice alebo hrubej múky, 2 - 3 lyžice nasekaných oškvarkov (na malé kúsky), 6 - 7 dl mlieka, štipka tymiánu, štipka šalveje, 1/2 lyžičky mletej rasce, lyžička majoránky, 4 nové korenia (rozomleté), štipka čierneho korenia, trošku soli, masť na vymazanie plechu.

Postup:
Plech do rúry s vyšším okrajom vymažeme masťou a odložíme na chladné miesto. Zemiaky na strúhadle nastrúhame najemno, zasypeme krupicou a dobre premiešame. Zalejeme mliekom a opäť dobre rozmiešame. Pridáme uvedené koreniny (cesnak utrieme so soľou, prípadne dáme lyžičku cesnakovej pasty) a opäť premiešame. Na koniec vmiešame oškvarky jemne namleté alebo nasekané. Vzniknuté cesto musí byť tekuté až dosť riedke. Vylejeme na plech a zarovnáme tak, aby sa netvorili hrudky oškvarkov. Cesto bude zhruba 1 - 1,5 cm vysoké, pečieme ho v predhriatej rúre na 250 ºC asi 45 minút. Pri správne upečenom bramboráku sa objaví svetlo nahnedlá kôrka a okraje zhnednú. Bramborák krájame, keď trošku vychladne.

Plnené placky

Suroviny:
300 g zadného hovädzieho mäsa, 300 g bravčového bôčika, 1 dl vody, soľ, korenie, 75 g cibule, 120 g strúhanky, 30 g hladkej múky na dosku, 60 g rastlinného tuku na pečenie, 1 dl vody.
Náplň:
30 g rastlinného tuku, 75 g mäkkej salámy, 75 g kápie, 2 vajcia.

Postup:
Zomleté mäsá vyšľaháme s vodou, korením a soľou, pridáme strúhanú cibuľu, strúhanku a všetko ešte premiešame. Z hmoty tvoríme na pomúčenej doske tenké a široké placky, na ktoré do stredu kladieme kôpku miešaných vajíčok, nakrájanú salámu a kápiu. Plátky prehneme, okraje stlačíme a dáme do masťou vymazaného pekáčiku. Pečieme v rúre a v priebehu pečenia podlievame vodou.

Pórové placky 

Suroviny pre 6 porcií:
100 g mletého mäsa, 4 vajcia, 100 g hladkej múky, 1 veľký pór, podľa potreby soľ, korenie, olej,
200 g cherry paradajok, 250 ml mlieka, 200 g údeného pliecka
 
Postup:
Mleté mäso krátko osmahneme na lyžici oleja a necháme vychladnúť. Vajcia vyšľaháme s mliekom, pridáme múku a rozmiešame na hladké cestíčko. Pór očistíme, nakrájame na kolieska, ktoré sparíme vo vriacej vode. Potom pór ihneď prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Údené mäso nakrájame na malé kocky, pridáme mleté mäso, pór a všetko premiešame s pripraveným cestíčkom. Dochutíme soľou a korením. Na panvici alebo lievanečníku osmažíme pórovú zmes. Placky opekáme po oboch stranách. Podávame so zemiakovou kašou a nakoniec ozdobíme paradajkami.

Pravé české zemiakové placky

Suroviny:
1 kg zemiakov, 200 g hladkej múky, 3 dl mlieka, 250 g bravčových oškvarkov, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžičky majoránky, masť na vyprážanie.

Postup:
Zemiaky nastrúhame, pridáme posekané oškvarky, prelisovaný cesnak, múku, soľ, majoránku. Zmes zalejeme mliekom. Zo zmesi pečieme placky na horúcej masti.

Rybacie placky  

Suroviny:
250 g varenej alebo dusenej ryby bez kostí, 250 g varených lyžice, 2 lyžice roztopeného masla, 2 vajcia, mleté čierne korenie, soľ, šálka strúhanky, petržlenová vňať, 2 rajčiaky, tuk na pečenie 
 
Postup :
Rybie mäso rozoberieme na malé kúsky a vmiešame do prelisovaných zemiakov. Pridáme petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, maslo a vyšľahané žĺtky. Z masy urobíme malé placky, namočíme ich do rozšľahaných bielkov a strúhanky. Z oboch strán opečieme. Hotové placky posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a obložíme kolieskami rajčiakov. 

 „Škubánkové placičky“ s údeným mäsom

Suroviny:
400 g ošúpaných zemiakov, soľ, 150 g hrubej múky, 150 g vareného mäsa, hrubá múka na tvarovanie, olej na smažení.

Postup:
Ošúpané zemiaky zalejeme vriacou vodou, osolíme a uvaríme skoro do mäkka. Časť vody zlejeme tak, aby zvyšok vody siahal do polovice výšky zemiakov, obrátenou vareškou urobíme do zemiakov niekoľko otvorov, zemiaky zasypeme preosiatou múkou a pod pokrievkou necháme na veľmi malom plamienku dovariť. Potom zemiaky roztlačíme tak, až je cesto hladké. Z vychladnutého cesta urobíme placičky, naplníme ich pokrájaným údeným mäsom, zabalíme ich do guličiek, roztlačíme na placičky a osmažíme po oboch stranách.

Šlonská cmunda

Suroviny:
Surové zemiaky, soľ, korenie, mletá rasca, majoránka, stredne veľká cibuľa, cesnak, 1 vajce, hladká múka, varená údená krkovička, kyslá kapusta, bobkový list, nové korenie, celá rasca, pivo

Postup:
     Základom cmundy je cesto na „bramborák“. Lupnem sem, pre istotu, i recepis na toto cesto, pretože viem, že v Čechách sa bramborák pripravuje zo zemiakov varených. Teda: zemiaky (surové) nastrúhame na strúhadle a necháme chvíľu postáť, až pustí vodu, ktorú potom zlejeme. Do zemiakov šupneme soľ, korenie, rascu, majoránku. Nastrúhame jednu stredne veľkú cibuľu a prelisujeme cesnak. S korením a soľou to nepatrne preženieme, pretože zemiaková hmota do seba všetky ingrediencie tak nejako vcucne. Pridáme jedno vajce a postupne pridávame hladkú múku, až je cesto tak akurát na uplácanie placky. Cesto necháme chvíľu v kľude (opäť totiž pustí vodu, ktorú bude treba zliať) a na plátky si nakrájame údené mäsko. Najlepšia je domáca údená krkovička, ale i v markete zakúpená šiška údeného bude chutnať (kúpené údené doporučujem vopred uvariť). Ďalej si pripravíme kyslú kapustu, ktorú vrazíme do sita, prepláchneme studenou vodou a dáme variť spolu s jedným bobkom, guličkou nového korenia, rascou a soľou (do vody a do mäkka, samozrejme).
     Teraz príde to hlavné. Údené, kapustu i cesto na bramborák máme. Teda vezmeme panvicu väčšej veľkosti, nalejeme na ňu olej, necháme ho poriadne rozpáliť a budeme piecť placky. Cesta dáme na panvicu presne toľko, aby sme placku nemali ani veľmi hrubú ani veľmi tenkú. Opečieme z jednej i druhej strany, zmiernime plameň a na jednu polovicu placky naložíme kapustu a na ňu položíme jeden až dva plátky údeného a potom placku preložíme tak, aby sme vytvorili vrecko s kapustou a mäskom vo vnútri. Pomaličky dopekáme, pretože chceme, aby bramborák bol na povrchu chrumkavý a údené s kapustou vo vnútri pekne prehriate. Takto postupujeme až do úplného vyčerpania všetkých surovín, ale opatrne, aby sme vo finále neboli vyčerpaní aj my.
     Doporučujem zapíjať vychladeným pivkom a radšej ani nepočítať kalórie.

Šťavnaté kuracie placky

Suroviny:
vykostené kurča, prípadne kuracie rezne, 3 lyžice oleja, 3 vajcia, 3 lyžice maggi, 1 lyžice worcestru,
1 lyžica kečupu, 1/2 lyžice soli, kari, cibuľa

Postup:
Kuracie alebo morčacie mäso nakrájame na kocôčky a zmiešame so všetkými prísadami a nakrájanou cibuľou. Zmes necháme odležať vo veľkej mise 24 hodín v chladničke. Na oleji smažíme na panvici placky s priemerom cca 10 centimetrov. (Placky tvoríme až na panvici, 1 placka = cca 1 kopcovitá polievková lyžica zmesi.) Do zmesi môžeme pridať lečo.

Takos Mechikanos 

Suroviny pre 4 porcie:
1 balenie kukuričných placiek, 1/2 kg cibule, 3 strúčiky cesnaku, 10 dag anglickej slaniny – plátky,
štipku soli, štipku korenia, štipku chilli papričiek, 1 balenie Lučiny, podľa potreby  mlieko, 1/2 kg fazule, 1 ks varené kurča – bez kože

Postup:
Najskôr si pripravíme fazuľovú kašu – na panvici osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu, nadrobno nakrájanú slaninu, pridáme roztlačený cesnak, keď to začne pekne voňať, pridáme fazuľu – chvíľočku podusíme. Na panvici nahrejeme kukuričné placky – potrieme fazuľovou kašou -  na to dáme vopred pripravené varené kuracie mäso, okoreníme, zabalíme do zvitku a na chvíľu dáme zapiecť do rúry. Na záver prelejeme omáčkou z Lučiny.

Zapekaná zemiaková placka

Suroviny:
600 g bravčového stehna, 600 g zemiakov, 200 g tvrdého syra, 2 vajcia, hladkú múku, olej, majoránku, mleté čierne korenie, tri strúčiky cesnaku.
Na šalát:
1 menšiu hlávku kapusty, 4 cibule, karotku, mletú rascu, mleté čierne korenie, ocot, soľ a olej.

Postup:
Mäso pokrájame na menšie rezne, naklepeme, okraje narežeme, osolíme, okoreníme a vypražíme na rozpálenom oleji do zlatista. Surové zemiaky postrúhame, pridáme vajcia, soľ, korenie, majoránku a cesnak. Premiešame a pridáme toľko múky, aby bola masa vláčna a ľahko roztierateľná. Na rozpálenom oleji vytvarujeme na panvici placky, hotové preložíme na polovicu a uložíme ich na pekáč. Na každú placku položíme opečený plátok mäsa, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť kým sa syr neroztopí. Do kapusty pokrájanej na rezance pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, postrúhanú karotku a zalejeme sladkokyslým nálevom. Pridáme soľ, rascu a korenie. Necháme chvíľu odstáť.

Zemiaková placka 

Suroviny pre 4 porcie:
600 g zemiakov, 2 vajcia, 600 g hladkej múky, 130 g oškvarkov
 
Postup:
Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme do mäkka. Ešte teplé ošúpeme a roztlačíme. Pridáme soľ, vajcia, múku a jemne nasekané alebo pomleté oškvarky. Potom vypracujeme na tuhšie cesto. Z cesta vyváľame plát, ktorý rozkrájame na štvorce asi 10 cm veľké. Placky kladieme na masťou vymazaný plech a v rúre upečieme do zlatova.

Zemiaková placka plnená mäsom

Suroviny:
450 g údenej krkovičky, 1/2 kg zemiakov, 80 g hladkej múky, 1 vajce, cesnak, soľ, majorán, mleté čierne korenie, olej alebo masť.

Postup:
Údené mäso uvaríme do mäkka a pokrájame na 4 rovnaké časti. Zemiaky postrúhame, primiešame vajce a múku, soľ, korenie, majoránku a prelisovaný cesnak. Dôkladne premiešame. Na horúcu panvicu s tukom dáme cesto, vytvoríme placku, na ňu položíme plátok údeného mäsa a prikryjeme ďalším dielom cesta. Opražíme z oboch strán. Podávame s kyslou kapustou.

Zemiakové placky 1

Suroviny:
1 kg zemiakov, 5 dl mlieka, 3 lyžice oškvarkov, 3 strúčiky cesnaku, korenie, majoránka, soľ, 6 - 8 lyžíc strúhanky, 3 lyžice masti.

Postup:
Zemiaky ošúpeme, nastrúhame, sparíme horúcim mliekom, pridáme dobre rozsekané oškvarky, rozotrený cesnak, majoránku, soľ, korenie a strúhanku. Hmotu premiešame a ak je cesto riedke, zahustíme ešte strúhankou. Pekáč vymastíme masťou, vlejeme do neho pripravenou zmes, rozotrieme a pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 20 minút, až povrch a okraje zružovejú. Horúcu placku vyklopíme na alobal, stočíme ako závin a nakrájame na diely. Podávame s kapustovým šalátom.

Zemiakové placky 2

Suroviny:
1 kg varených zemiakov, 3 lyžice rozsekaných oškvarkov, 1 vajce, 3 strúčiky cesnaku, štipka majoránky, asi 200 g polohrubej múky, stužený tuk na pečenie.

Postup:
Zemiaky ošúpeme, nastrúhame, pridáme rozsekané oškvarky, cesnak rozotrený so soľou rozmrvenú majoránku, vajcia a toľko múky, aby vzniklo vláčne cesto. Odkrajujeme rovnomerné kúsky a vyvaľkáme tenké guľaté placky. Pečieme po oboch stranách na vymastenej panvici. Zapíjame mliekom alebo bielou kávou alebo podávame so šalátom.

Zemiakové placky, šlejšky, krokety

Suroviny:
600 g varených zemiakov, 150 g múky, 1 vajce, soľ.

Postup:
Zemiaky sa uvaria, pretlačia za tepla alebo zomelú, nastrúhajú, skrátka rozdrvia, zmiešajú sa s múkou a vajciami, vhodne osolia a urobí sa cesto.
Placky: Pečené na platni sú vláčnejšie, keď sa robia z hladkej múky.
Šlejšky: Z hrubej múky, varí sa v slanej vode malú chvíľu, len čo vyplávajú na povrch. Vyberú sa a obalia v osmaženej strúhanke.
Krokety: Môžu sa robiť z hrubej i hladkej múky, vysmážajú sa v tuku.

Zemiakové placky s mäsovou zmesou 

Suroviny pre 4 porcie:
500 g bravčového stehna, 2 papriky, 2 cibule, 2 paradajky, 3 lyžice Jemný alebo Ostrý kečup Hellmann´s, 1 pór, podľa potreby olej na smaženie, cesto na zemiakové placky
 
Postup:
Zemiakové placky urobíme podľa klasického receptu. Upečieme veľké placky. Na panvicu dáme olej a orestujeme na rezančeky nakrájané mäso, potom pridáme cibuľu, papriky, paradajky, pór, osolíme, pridáme korenia podľa chuti a trochu vody. Všetko 5 minút dusíme, potom pridáme Ostrý kečup Hellmann´s alebo Jemný kečup Hellmann´s a ešte podusíme. Zmes dáme na zemiakové placky.

Zemiakové placky s domácimi oškvarkami

Suroviny:
600 g očistených surových zemiakov, 100 g hladkej múky, 100 g posekaných oškvarkov, 1 dl mlieka, 2 vajcia, rozotrený cesnak, soľ, mleté korenie, majoránka, masť.

Postup:
Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, vodu vytlačíme a zlejeme. Pridáme mlieko, múku, rozotrený cesnak, vajcia a korenie. Premiešame. Podľa potreby upravíme hustotu cesta mliekom a primiešame hrubo posekané oškvarky. Zemiakové placky pečieme na masti na panvici po oboch stranách. Najchutnejšie sú placky ihneď po upečení do chrumkava. Dopĺňame kapustovým šalátom.

Zemiakové placky plnené dusenou kapustou a pečené paličky alebo roláda 

Suroviny pre 10  porcií:
1 kg zemiakov, 20 dag hladkej múky, 1/4 l mlieka, 2 štipky soli, 2  vajcia,  5 strúčikov cesnaku, 
1 hrsť majoránky, 1 kg kuracích paličiek alebo kuracia roláda, 1/2 balenie masla, 1 balenie kyslej kapusty, 2 cibule
 
Postup:
Zemiaky (surové) nastrúhame na jemno, pridáme rozotrený cesnak, mlieko, soľ , majoránku, múku a urobíme cesto na zemiakové placky. Pečieme väčšie placky. Kapustu podusíme  trochu viac na sladko a kladieme na upečené placky. K tomu podávame upečené na masle kuracie paličky alebo kuraciu roládu.

Zemiakové placky z údeného mäsa

Suroviny:
sáčok zemiakových placiek v prášku, 200 g údeného mäsa, 40 g hladkej múky, 2 lyžica sterilizovaného hrášku, 100 g oleja.

Postup:
Cesto na placky pripravíme podľa návodu, vmiešame do neho drobno nakrájané uvarené údené mäso a hrášok. Dobre premiešame a lyžicou vykrajujeme malé kúsky, ktoré sformujeme do tvaru placky. Každú obalíme v hladkej múke a vkladáme do rozpáleného oleja v panvici. Podávame so zeleninovým šalátom.


 

Placky s údeninou


Habaďúra

Suroviny:
2 surové zemiaky, olej, 4 plátky mäkkej salámy, 2 vajcia, strúhaný syr.

Postup:
Zemiaky očistíme, postrúhame a dáme na rozohriaty olej na palacinkárni. Pravidelne rozotrieme a necháme asi 8 minút piecť. Potom placku obrátime, navrch poukladáme plátky mäkkej salámy, polejeme rozšľahanými vajciami, posypeme strúhaným syrom. Panvicu prikryjeme a pečieme, pokiaľ vajcia nestuhnú.

Mini Pizza 

Suroviny pre 8 porcií:
150 g nivy, 2 dl Jemný kečup Hellmann´s, 200 g suchej krájanej salámy, 1 balenie lístkového cesta, 
100 g múky, 1 dl oleja, 1 vajce
 
Postup:
Najskôr posypeme dosku trochou múky, vyváľame lístkové cesto na tenkú placku. Potom placku tak akurát potrieme Jemným kečupom Hellmann´s, na kečup poukladáme plátky nakrájanej salámy a nakoniec ho posypeme nivou (nemusíme to nejako preháňať). Takto vzniknutú placku zrolujeme ako do slimáka a vznikne nám z cesta zabalená rúrka. Položíme na tanier či tácku a dáme na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky. Až cesto stuhne, nakrájame ho na kolieska, poukladáme na olejom pomazaný plech, potrieme trochu rozmiešaným surovým vajíčkom a dáme na 15 minút zapiecť do rúry.

Plnené zemiakové placky

Suroviny:
1 kg zemiakov, 2 vajcia, 2 lyžice polohrubej múky, 1 viazaničku reďkvičiek, 1 pór, 1 hlávkový šalát, 8 plátkov hydinovej šunky alebo salámy, 300 g mäkkého tvarohu, 1 dl smotany alebo mlieka, 2 lyžičky strúhaného chrenu, 8 lyžíc oleja, citrónovú šťavu, soľ, mleté biele korenie, strúhaný muškátový oriešok, 1 lyžičku majoránky.

Postup:
Zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou, primiešame vajcia a múku. Osolíme, okoreníme korením a majoránkou. Cesto necháme chvíľu odležať. Reďkovky rozštvrtíme, pór rozkrojíme po dĺžke a najemno nakrájame, hlávkový šalát nakrájame na malé kúsky, šunku pokrájame na malé štvorčeky. Mäkký tvaroh rozšľaháme so smotanou, vmiešame doň chren, pokrájanú zeleninu a väčšiu časť nakrájanej šunky. Na rozohriatom oleji vysmažíme malé placky. Vždy dve placky spojíme zeleninovým krémom. Na tanieri ozdobíme lístkami hlávkového šalátu a štvorčekmi šunky.

Šumavské zemiakové placky 

Suroviny pre 4 porcie:
800 g zemiakov, 100 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 100 g anglickej slaniny alebo inej údeniny, 
vajcia, masť na panvicu
 
Postup:
Zemiaky uvarme v šupke, necháme ich chvíľku vychladnúť a potom ošúpeme. Nastrúhame ich na jemnom strúhadle alebo prelisujeme na dosku. Pridáme múku, soľ, jemne nakrájanú slaninu alebo údeninu a vajcia. Premiešame, prepracujeme a podsypávame múkou. Z cesta vyvaľkáme hrubší valček, odkrajujeme z neho kúsky, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na placky a na masťou potrenej panvici opekáme z oboch strán do červena. Pokiaľ chceme placky úhľadnejšie, cesto vyvaľkáme a placky vykrajujeme pohárom. Prv sa placky piekli na plátoch pece a len potom sa mastili maslom a posypali škoricovým cukrom. Dnes ich podávame ako prílohu k bravčovému mäsu alebo ich plníme kapustou a podávame ku grilovaným klobáskam.

Zemiakové placky na maďarský spôsob

Suroviny:
400 g uvarených zemiakov, soľ, 40 g cesnaku, 4 vajcia, 0,3 dl mlieka, 40 g polohrubej múky, mletá červená paprika, 60 g suchej salámy, 30 g slaniny bez kože, 60 g oleja na vyprážanie
 
Postup:
Deň vopred uvarené zemiaky olúpeme do misky a pridáme so soľou rozotrený cesnak. Do hrnčeka dáme vajcia, prilejeme mlieko, pridáme múku, osolíme, opaprikujeme, dobre rozhabarkujeme a nalejeme na zemiaky. Potom pridáme na drobné kocky pokrájané kúsky salámy, slaninu a všetko spolu dobre premiešame. Hmotu pomocou naberačky kladieme na tuk v tvare menších kôpok, sformujeme na placku a po oboch stranách vypražíme do ružova. Podávame so šalátom zo surovej zeleniny.

Zemiakové placky s údeným

Suroviny:
1 vrecko zemiakových placiek v prášku, 200 g údeného mäsa, 40 g hladkej múky, 2 PL sterilizovaného hrášku, 100 g oleja.

Postup:
Cesto na placky pripravíme podľa návodu, vmiešame doň na drobno nakrájané údené varené mäso a hrášok. Dobre premiešame a lyžicou vykrajujeme malé kúsky, ktoré sformujeme na placky. Každú obalíme v múke a opekáme na rozpálenom oleji. Podávame so zeleninovým šalátom.

Zemiakové placky s údeným mäsom

Suroviny:
90 g zemiakov (čistá váha), 20 g hladkej múky, 30 ml mlieka, 1/10 vajcia, 100 g varenej údenej krkovičky, 20 g masti, cesnak, soľ, korenie, majoránka.

Postup:
Ošúpané zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, necháme postáť a vodu scedíme. Do zemiakov pridáme mlieko, múku, vajce, údené na kocôčky, rozotrený cesnak, soľ, majoránku a mleté korenie. Cesto rozmiešame, nalejeme na rozohriatu panvicu s tukom a po oboch stranách opečieme.

Zemiakové placky so salámou

Suroviny:
1 kg zemiakov, 200 g hladkej múky, 2 dl mlieka, 1 dl minerálnej vody, 2 vajcia, 250 g mäkkej salámy (napr. šunková), 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, petržlenovú vňať, olej na vyprážanie,
1 lyžičku soli.

Postup:
Zemiaky postrúhame, zlejeme prebytočnú vodu, pridáme múku, mlieko, salámu pokrájanú na drobné rezance, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak a soľ. Všetko spolu premiešame. V panvici zohrejeme malé množstvo oleja a zmes rozotrieme v tvare palacinky a pečieme z oboch strán. Podávame so zeleninovými šalátmi alebo ako prílohu k mäsovým jedlám.

Zemiakové rezne s údeninou

Suroviny:
500 g uvarených zemiakov, 100 g údeniny, 100 g hrubej múky, muškátový oriešok, soľ, hladkú múku, 2 vajcia, strúhanku, olej.

Postup:
Uvarené zemiaky pomelieme spolu s údeninou. Primiešame hrubú múku, soľ, muškátový oriešok a zmes spracujeme. Z cesta tvarujeme hrubšie, oválne 'rezne', obalíme ich v múke, vo vajci a v strúhanke a vypražíme.

Placky z netradičných surovín


Chrumkavé placky 

Suroviny pre 4 porcie:
1 strúčik cesnaku, 1 cibuľa, 1 červená paprika, 250 g mrkvy, 250 g cukety, 8 lyžíc oleja, 250 ml vývaru z Knorr Zeleninový bujón, 75 g hrubej pšeničnej krupice, 1 vajce, štipku soli a korenia
 
Postup:
Do rozpáleného oleja vložíme na drobno pokrájanú cibuľku, cesnak, feferónku zbavenú semienok a ošúpané a na hrubo nastrúhanú cuketu a osmahneme. Prilejeme vývar a uvedieme do varu. Za stáleho miešania pridávame krupicu. Zmes necháme 5 minút zahrievať a potom do nej zašľaháme vajcia. Cesto rozdelíme na dve časti do misiek a udržujeme v teple. Do jednej misky pridáme ošúpanú a na jemno nastrúhanú mrkvu, do druhej cuketu. Cesto osolíme a okoreníme. Z oboch dávok vytvarujeme placky, ktoré na oleji 5 min. opekáme. Podávame napríklad s Majonézou Hellmann´s alebo iným dipom.

Chrumkavé placky z ovsených vločiek 

Suroviny:
200 g ovsených vločiek, 2 väčšie zemiaky, 1 veľká  cibuľa, 1 celý cesnak (palička), 2 - 3  vajcia, 1 lyžička soli,  štipka korenia, štipka majoránky, olej na smaženie
 
Postup:
Vločky zaliať 1,5 dl vody a nechať vodu vsiaknuť. Zemiaky ošúpať a nastrúhať, cibuľu nadrobno pokrájať, cesnak prelisovať, pridať vajcia - všetko zmiešať dohromady a okoreniť. Robíme malé placky, ktoré na rozpálenom oleji osmažíme z oboch strán. Podávame so zeleninovým šalátom alebo s podusenou zeleninou.

Lokše z Hontu 

Suroviny pre 4 porcie:
1 kg žitnej múky, 4 ks varených nastrúhaných zemiakov, 600 ml vody, 1 lyžička soli
 
Postup:
Zo všetkých prísad spracujeme cesto, z ktorého mokrými rukami tvarujeme placky asi 1 cm silné. Pečieme na múkou posypanom plechu a podávame s kyslým mliekom.

Obilná placka

Suroviny:
Ovsené vločky, vodu alebo mlieko, 4 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, olej na vyprážanie.

Postup:
Ovsené vločky na chvíľu namočíme do vody alebo mlieka, aby napučali. Vymiešame ich na hustú kašu, pridáme roztlačený cesnak, soľ, korenie. Na prípravu placiek môžeme použiť aj vajce, prípadne droždie. Na rozpálenom oleji vyprážame placky.

Orechovo - zemiakové placky 

Suroviny:
20 - 30 dag varených zemiakov, 1 vajce, 2 - 3 lyžice hladkej múky, 1 lyžica strúhaných orechov, štipku soli, olej na smaženie  

Postup:
Z uvarených (najlepšie namletých) zemiakov, múky, vajca, soli a orechov urobíme cesto. Z neho potom tvoríme placky a pečieme na oleji do zlatova. Niekedy tiež môžeme zapekať na plechu v rúre - podľa nálady. Kto má radšej klasiku, nech miesto orechov použije údené!

Pohánkové placky

Suroviny:
hrnček pohánky, hrnček vody, majoránka, rozmarín, cesnak, cibuľa, olivový olej, soľ, čierne korenie, staré rohlíky.

Postup:
Zmiešaním si pripravíme placky, podobne ako pri zemiakových plackách. Pohánku si predvaríme, resp. udusíme na pare.

Pšenové placky   

Suroviny:
250 g pšena (olúpaného prosa ), 1/2 l kyslého mlieka, soľ, kvasnice, cesnak, olej, 300 g polohrubej múky, vegetu, 2 zelené papriky, rajčinu, 1 cibuľu, uhorku, ocot, cukor, čierne korenie, sladkú papriku, 2 vajcia, olej.
 
Postup:
Povaríme pšeno v dvojnásobnom množstve vody do mäkka. Po čiastočnom vychladnutí pridáme kyslé mlieko, vajcia, soľ, múku, mletú papriku, pretlačený cesnak a necháme vykysnúť. Cesto musí byť po vykysnutí trocha hustejšie ako na lievance. Po vykysnutí urobíme na oleji hrubšie lievance. Podávame so zeleninovým šalátom s vyššie uvedenými surovinami.

Ryžové placky s bylinkami 

Suroviny pre 2 porcie:
250 g ryža, 1 ks cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžice masla, 500 ml Knorr Zeleninový bujón, 1 vajce,
4 lyžice strúhaného syra, 1 lyžica hladkej múky, 2 lyžice nakrájanej žeruchy, štipku mletého korenia, 
štipku soli, na opečenie  olej, na ozdobenie  paradajky, petržlen a plátky cibule
 
Postup:
     Ryžu niekoľkokrát prepláchneme pod horúcou vodou, zalejeme vývarom z Knorr Zeleninového bujónu, uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť. Ošúpanú cibuľu a cesnak jemne nasekáme, osmahneme na rozpustenom masle a vmiešame k pripravenej vychladnutej ryži. Pridáme vajcia, štyri lyžice jemne strúhaného parmezánu, hladkú múku, nakrájanú žeruchu alebo pažítku, ochutíme mletým korením, osolíme a všetko dôkladne premiešame.
     Z ryže tvarujeme mokrými rukami menšie tenké placky a pečieme po oboch stranách do zlatova. Hotové placky upravíme na nahriate taniere a ozdobíme ich nakrájanými paradajkami, cibuľou a čerstvým petržlenom. Dobre chutia i za studena so zeleninovým šalátom.

Špenátové placky 

Suroviny pre 4 porcie:
1 balenie špenátu, 1 vajce, 5 dag polohrubej múky, štipku majoránky, podľa chuti cesnak, štipku soli, 
1 kelímok Rama Cremefine zakysaný krém, olej na smaženie
 
Postup:
Zmrazený špenát necháme rozmraziť v miske, pridáme vajíčko, polohrubú múku, majoránku, rozotrený cesnak, soľ. Zamiešame, cesto musí mať hustotu ako na zemiakové placky. Pečieme na rozpálenom oleji ako placky. Po upečení dávame nahor Ramu Cremefine zakysaný krém.

Zelerové placky s vločkami

Suroviny:
Stredne veľký zeler, soľ, 2 lyžice posekaného petržlenu, 2 vajcia, hrnček ovsených vločiek, hrnček vody, strúhanku na obalenie, olej na smaženie.

Postup:
Vločky uvaríme v osolenej vode na hustú kašu. Hrubo nastrúhaný zeler podlejeme a dusíme až do odparenia vody zo šťavy. Vychladnuté vločky zmiešame s zelerom, pridáme žĺtky, posekaný petržlen, osolíme a premiešame. Ak je hmota riedka, prisypeme strúhanku. Tvoríme malé placky, ktoré obalíme v rozšľahaných bielkoch, strúhanke a na oleji usmažíme. Prebytočný tuk odsajeme papierovými obrúskami.

Placky exotické

 

Indické placky

Suroviny:
100 ml kyslej smotany, 400 g hrubej múky, 2 lyžice masla, olej, štvrť čajovej lyžičky kurkumy, 1 čajová lyžička štipľavej mletej papriky, 1 čajová lyžička karí, soľ.

Postup:
Múku preosejeme, pridáme kyslú smotanu, štipľavú papriku, karí, kurkumu, soľ, 1 lyžicu roztopeného masla a trochu vody. Cesto vypracujeme a rozdelíme na menšie kúsky, ktoré rozvaľkáme na placky a pomaly vypražíme na oleji z oboch strán. Vypražené placky pokvapkáme zvyšným roztopeným maslom.

Mexické placky

(Je možné ich konzumovať temer k čomukoľvek)
Suroviny na 20 placiek :
5 hrnčekov hladkej múky, 1/2 sáčku kypriaceho prášku, lyžička soli, 1 hrnček teplej vody, 125 g (1) masla na pečenie (Hera, Stella) alebo 125 g masti bez oškvarkov

Umelcov postup:
Do nádoby si preosejte (nemusíte, ale je to lepšie) múku, pridajte kypriaci prášok a soľ. Jemne premiešajte vareškou a vlejte hrnček teplej vody (nie vriacej!). Premiešajte a pridajte maslo alebo masť. Ak použijete maslo, placky budú mať vynikajúcu chuť, ale nebudú elastické, teda sa nehodia pre prípravu zabaľovaných jedál – nemôžu poslúžiť ako palacinky alebo tortilly. Masť zaistí nielen vynikajúcu chuť, ale i elasticitu, a potom nie je problém do placky zabaliť čokoľvek (kohokoľvek :) ). Po dôkladnom premiešaní vyklopte z misy na jemne pomúčenú dosku alebo kuchynskú linku, kde budete môcť bez obmedzenia cesto hniesť. Tu nastáva zdĺhavá časť prípravy placiek, totiž hnetenie a vyvaľovanie. Hneďte cesto približne 20 minút, aby v ňom nezostali žiadne hrudky, bolo jemné a nelepilo sa. Pokiaľ máte pocit, že sa cesto lepí, posypávajte ho jemne múkou, tú zapracujte do cesta a postup opakujte, dokiaľ nebude cesto nelepivé. Až budete mať cesto zhnetené a chrbát boľavý, vytvarujte ho do valcovitého bochníka, z ktorého si ukrajujte cca 2 – 3 cm kolieska. Tie potom vytvarujte do kruhu, „pľacnite“ na pomúčenú dosku a vyváľajte guľatú placku s maximálnym priemerom ako má vaša panvica, aby ste potom nemali problém placky osmažiť. Ku smaženiu potrebujete len šporák a panvicu, ktorú rozohrejete na maximum. Placky na ňu ukladajte a zhruba po minúte otočte. Hotová placka má jemne nahnedlé (nie však načernalé) opuchy a fliačiky. Odložte si ju na tanier, môže byť konzumovaná ihneď. Ak ste na prípravu dvaja, jeden ukrajuje guličky a váľa placky a druhý medzitým smaží už vyváľané placky. Ak ste sám, potom si všetko najskôr vyváľajte a až po vyváľaní posledného kúska cesta začnite smažiť. Ak chcete zvýšiť pružnosť placiek napríklad pri príprave tortíll, odložte ich cez noc v sáčku alebo miske s pokrievkou do tmy. Druhý deň budú ešte vláčnejšie.


 

Placky na sladko

 

Lístkové placky 

Suroviny:
300 g hladkej múky, 80 g Rama Creme Bonjour máslová pochoutka,  štipku soli, 150 ml mlieka
 
Postup:
Na doske spracujte hladkú múku, zmäknutú Ramu, štipku soli a mlieko na vláčne cesto. Nechajte odpočinúť a rozdeľte na 12 dielov. Vyváľajte veľmi tenké placky, ktoré zložte vždy 4 na seba, jednotlivé vrstvy tenko potrite rozohriatou Ramou, ľahko posypte cez sitko hladkou múkou a mierne pritlačte. Placky dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich Ramou a v predohriatej rúre upečte. Môžete piecť i na panvici z oboch strán na tuku. Podávajte posypané cukrom, s ovocím a džemom.

Sladké placky

Suroviny:
hrubá múka, 1 vajce, mlieko, biele víno, soľ, vanilkový cukor, práškový cukor, olej, hrozienka
 
Postup:
Zmiešaním hrubej múky, vajca, mlieka a štipky soli a trošky (1 - 2 lyžice) vína urobíme cesto. Do hladka ho vypracujeme, najlepšie však pár minút mixérom. Pridáme balíček vanilkového cukru a hrozienka. Cesto by malo byť polotekuté a v prípade hustnutia alebo usádzania kedykoľvek môžeme priliať trochu mlieka. Potom už len na rozpálený olej vylievame menšie placky naberačkou a do zlatista vyprážame z oboch strán. Ešte horúce posypeme práškovým cukrom (prípadne sa dajú aj plniť, skrúcať a prepichnúť špáradlom).

Zemiakové lievance

Suroviny:
500 g zemiakov, 0,3 l mlieka, 60 g oleja, 3 vajcia, strúhaný muškátový oriešok, soľ.

Postup:
Ošúpané zemiaky osolíme a uvaríme. Scedíme, necháme vychladnúť, prelisujeme a spojíme so žĺtkami a mliekom. Ochutíme muškátovým orieškom. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov a na panvici v oleji smažíme lievance.