Choď na obsah Choď na menu
 


 

Marlenka - starodávny recept ruských žien

 

Obrázok

 

 

Ingrediencie

 

100 g masla, 2 PL medu, 2 vajce, 250 g cukru, 1 ČL octu, 1 PL jedlej sódy, 700 g hladkej múky

Krém:       200 g masla, 1 Salko, mleté vlašské orechy, koňak (nemusí byť)

 

Postup prípravy

 

Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte ocot zo sódou a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Stále miešajte, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte.

Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste.

Po odpočinutí cesto rozdeľte na 7-8 guličiek a každú roztlačte na tenkú placku a dajte piecť.

Salko 3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode, tie 3 hodiny je nutné dodržať. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota). Vyklopte ju a s maslom rozmixujte, ďalej môžete pridať oriešky a trochu koňaku.

Jednotlivé placky potrite krémom a jednu postrúhajte na posledný krém na povrchu torty (môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami).

 

Dobrá rada

Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zalejete horúcim mliekom.