Choď na obsah Choď na menu
 


 

Rezne na jogurte so zemiakovým šalátom

4 bravčové rezne z krkovičky, 2 dl červeného vína, 4 lyžice bieleho jogurtu, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, korenie karí, korenie čili, majorán, oregano, sójovú omáčku, worcestrovú omáčku. Zemiakový šalát: 400 g v šupke uvarených zemiakov, 1 červenú papriku, 3 lyžice olivového oleja, 2 cibule 150 prerastenej slaniny, 1 lyžicu horčice, soľ, mleté biele korenie, pažítku, petržlenovú vňať, ocot.

Rezne naklepeme, okrajové blany narežeme, osolíme ich posypeme mletým čiernym korením a poukladáme ich do pekáča. Na každý rezeň prelisujeme jeden strúčik cesnaku a rovnomerne rozotrieme po rezni. Pokvapkáme sójovou a worcetrovou omáčkou, posypeme jemne korením karí, čili, oreganom, majoránom. Na každý plát mäsa dáme lyžicu jogurtu, ktorý rovnomerne po rezni rozotrieme. Podlejeme vínom a odložíme do chladničky na 4 hodiny. Pekáč s marinovaným mäsom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote asi 170 stupňov Celzia 20 až 30 minút. V šupke uvarené zemiaky, ešte horúce, pokrájame na hrubšie plátky. Slaninu pokrájame na veľmi malé kocky a speníme ju na olivovom oleji. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a krátko prehrejeme. Papriku pokrájame tiež na veľmi malé kocky a pridáme ju k pokrájaným zemiakom. K zemiakom pridáme aj slaninu s cibuľou. Pridáme horčicu, korenie soľ a ocot. Premiešame tak, aby sa väčšia časť zemiakov rozpadla. Šalát môžeme podávať ešte teplý, ale aj studený. Pri podávaní šalát posypeme pažítkou a petržlenovou vňaťou.

 

Rezne zapekané s hubami a šunkou

4 bravčové rezne, 2 lyžice oleja, 5 lyžíc nakrájaných húb, 2 lyžičky múky, 3 lyžičky masla, 4 lyžice posekanej šunky, 4 lyžice postrúhaného syra, 4 lyžice kyslej smotany, soľ, mletú červenú papriku, vývar.

Rezne naklepeme, osolíme a posypeme paprikou. Po oboch stranách opečieme na horúcom oleji. Pokrájané huby podusíme na masle a poprášime ich múkou. Pridáme posekanú šunku, zalejeme malým množstvom vývaru a smotanou. Krátko povaríme. Rezne uložíme na pekáč. Na každý rezeň uložíme trochu šunkovo-hubovej hmoty. Posypeme postrúhaným syrom a v rúre zapečieme

 

Zapekané rezne

4 bravčové rezne, soľ, mleté čierne korenie, horčicu, strúhanku, 1 vajce, 1 cibuľu, 1 uhorku, 8 plátkov slaniny.

Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou, obalíme v strúhanke, vo vajci a opražíme z oboch strán na veľmi horúcom oleji. Opražené rezne poukladáme na plech, polejeme ich výpekom, poukladáme na ne kolieska cibule, uhorky, plátky slaniny, podlejeme vodou a zapečieme.

 

Zapekané kuracie rezne

0,5 kg kuracích rezňov, 1 smotanu na šľahanie, soľ, bylinky podľa chuti (talianske korenie, bazalku, petržlenovú vňať), 200 g tvrdého syra.

Smotanu rozmiešame so soľou a bylinkami. Do ochutenej smotany vložíme mäso a necháme odstáť v chlade asi jednu hodinu. Mäso potom poukladáme na vymastený plech a zapekáme asi 20 minút. Rezne posypeme strúhaným syrom a ešte chvíľu zapekáme. Podávame s pečenými zemiakmi.

 

 

 

Zapečené kuracie prsia

600 g kuracích pŕs, 200 g šampiňónov, 100 g šunky, 100 g plátkového syra, 2 veľké cibule, 1 kyslú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, olej, bazalku.

Kuracie rezne naklepeme, osolíme, okoreníme, opečieme na oleji a poukladáme ich na plech. Vo výpeku osmažíme pokrájanú cibuľu, šampiňóny, posekanú bazalku. Na mäso dáme cibuľovú zmes, prikryjeme plátkami šunky, syra, zalejeme kyslou smotanou a dáme zapiecť.

Zapečené rybie filé

4 plátky rybieho filé, citrón, soľ, zmes korenia na ryby, 4 plátky prerastenej slaniny, 1 cibuľu, olej, 1 lyžicu hladkej múky, karí korenie.

Rybie filé pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme zmesou korenia na ryby. Pekáč vymastíme, uložíme naň plátky ryby, na každý dáme plátok slaniny, posypeme nadrobno pokrájanou cibuľou. Na malom množstve oleja opražíme múku, zalejeme ju vodou, pridáme karí korenie a vylejeme na ryby. Zapekáme asi 25 minút.

Zapekané vyprážané rezne

4 klasické vyprážané rezne (napríklad z predošlého dňa), 1 dl vody, 2 lyžice oleja, 2 lyžice kečupu, 1 lyžicu horčice, mleté čierne korenie, soľ, zeleninovú koreniacu zmes, sójovú alebo worcestrovú omáčku.

Vyprážané rezne porozkladáme do zapekacej misky a zalejte ich nálevom, ktorý si urobíte z vody, oleja, podľa chuti kečupu, horčice, mletého čierneho korenia, soli, zeleninovej koreniacej zmesi, prípadne sójovej alebo worcestrovej omáčky. Zapekáme v rúre pokým nálev nevsiakne do rezňov (približne 20 minút). Podávame s ryžou, zemiakmi, alebo iba s chlebom a uhorkou.

Zapečené cestoviny

350 g cestovín, 50 g masla, 100 g šunky, 200 g zeleniny, 250 g kečupu, 250 g smotany na varenie, 150 g syra, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, bazalku.

Cestoviny uvaríme do polomäkka, scedíme a vychladíme. Šunku pokrájame nadrobno, podusíme na masle, zalejeme kečupom, pridáme zeleninu. Zmes premiešame s cestovinami, osolíme, okoreníme, pridáme bazalku. Pekáč vymastíme, vysypeme strúhankou, preložíme doň pripravenú zmes a zapečieme vo vyhriatej rúre. Pred dopečením zalejeme smotanou vymiešanou s vajciami a posypeme syrom

 

Zapečené lečo

400 g uvarených cestovín, 1 menšiu konzervu leča, 50 g strúhaného syra, 2 vajcia, 2 dl kyslej smotany, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, 1 lyžicu zeleninovej koreniacej zmesi, maslo, strúhanku.

Zapekaciu misu vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Polovicu uvarených cestovín navrstvíme do misy, na cestoviny dáme vrstvu leča a prikryjeme druhou polovicou cestovín. Vajcia zmiešame so smotanou a zeleninovou koreniacou zmesou. Zalejeme cestoviny a vrch posypeme postrúhaným syrom. Zapekáme v rúre asi 30 minút.

 

Strata

500 až 1000 g staršieho chleba, 4 až 6 dl mlieka, 2 vajcia, 200 g tvrdého syra, 250 g údeného tofu, mrazenú zeleninovú zmes, soľ, zeleninovú koreniacu zmes, bylinky podľa chuti, strúhanku, maslo.

Pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Chlieb pokrájame na krajce, ktoré poukladáme do pekáča. Na chlieb navrstvíme mrazenú zeleninu, posypeme postrúhaným tofu a opäť dáme vrstvu chleba. V mlieku rozhabarkujeme soľ, zeleninovú koreniacu zmes, bylinky a zalejeme ním suroviny v pekáči. V chladničke necháme odstáť 5 až 24 hodín. Povrch posypeme strúhaným syrom, poukladáme naň plátky masla a zapečieme v rúre do ružova.

 

Cuketa zapečená s tvarohom

1 väčšiu cuketu, 50 g cibule,1 lyžičku oleja, 100 g zelenej papriky, 100 g rajčín, 1 strúčik cesnaku, 100 g tvarohu, 1 dl nízkotučného bieleho jogurtu, 1 lyžičku zeleninovej koreniacej zmesi, soľ, oregano.

Ošúpanú cuketu umyjeme a aj s dužinou pokrájame na tenké plátky. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme cuketu, na rezance nakrájanú papriku, prelisovaný cesnak a krátko podusíme. Polomäkkú zeleninu dáme do zapekacej nádoby, navrch poukladáme na kolieska pokrájané rajčiny. Tvaroh rozmiešame s jogurtom, zeleninovou koreniacou zmesou, soľou a korením. Touto zmesou cuketu zalejeme a dáme zapiecť do horúcej rúry.

 

Zapekané mladé tekvice

750 g mladých tekvíc, 100 g syra na strúhanie, 4 vajcia , 4 lyžice jemnej krupice, 80 g masla, soľ.

Olúpane tekvice, z ktorých sme odstránili stred s jadierkami, nakrájame na tenké plátky, osolíme ich a necháme odstáť, aby uvoľnili vodu. Rozšľaháme vajcia, vložíme do nich tekvice, pridáme krupicu a nastrúhaný syr. V nádobe rozpustíme maslo, poukladáme naň zmes s tekvicami (do 2 až 3 cm vrstvy) a pečieme do červena. Podávame teplé aj studené, so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

 

 

Zapekaná plnená cuketa

1 cuketu, soľ, 200 g šunky, olej, 3 roztierateľné syry, 1 pochúťkovú smotanu, 4 vajcia, 4 uvarené zemiaky, soľ, mleté biele korenie, 100 g strúhaného syra.

Cuketu rozrežeme po dĺžke na dve polovice. Stred vydlabeme a nasolíme, aby zmäkla. Naplníme plnkou. Plnka: Šunku pokrájame na rezance a osmažíme ju na oleji. Pridáme roztierateľný syr, smotanu a za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme vajcia, zemiaky pokrájané na kocky. Ochutíme soľou a korením. Zmesou naplníme pripravené polovice cukety. Zapekáme vo vyhriatej rúre asi 10 minút. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom.

 

 

 

Zapekaná tekvica

800 g mladých tekvíc, soľ, 200 g hladkej múky, 3 vajcia, 2 dl mlieka, 1 lyžicu oleja, olej na vyprážanie, 100 g postrúhaného syra, 1 dl kyslej smotany.

Tekvice umyjeme, ošúpeme a pokrájame na plátky. Osolíme ich a necháme chvíľu odležať. Múku vyšľaháme s vajciami, mliekom, olejom a soľou. Do pripraveného cesta namáčame osušené plátky tekvíc a vyprážame na horúcom oleji. Vypražené tekvice poukladáme do pekáča, posypeme postrúhaným syrom, zalejeme smotanou a v rúre zapečieme. Podávame so zemiakmi, alebo s chlebom.

 

 

Zapekané baklažány

3 baklažány, 3 vajcia, 100 g tvarohu, 100 g ementálu, soľ, mleté čierne korenie.

Baklažány umyjeme a osušíme. V rúre, alebo na ražni ich prudko opečieme až šupka stmavne a zvraští sa. Ošúpeme ich, alebo oškrabeme. V miske ich roztlačíme, zmiešame s tvarohom a za stáleho miešania pridávame postupne vajcia. Napokon pridáme postrúhaný ementál, dobre premiešame, osolíme, okoreníme a dáme do maslom vymastenej ohňovzdornej misy. Pečieme v stredne vyhriatej rúre 20 až 30 minút.

 

Zapekaná fazuľka

0,5 kg čerstvej fazuľky, 3 lyžice masla, 2 lyžice polohrubej múky, 4 dl mlieka, 3 lyžice strúhaného syra, 3 vajcia, soľ.

Z fazuľky odstránime vlákna, umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Dáme ju do sklenenej ohňovzdornej misy s 1 lyžičkou masla. Zahrievame na sporáku, aby sa všetka voda s fazuľky vyparila. Z dvoch lyžíc masla a múky urobíme bledú zápražku, zalejeme ju mliekom, osolíme a varíme až omáčka zhustne a oddeľuje sa od kastróla. Do čiastočne vychladnutej omáčky pridáme 3 lyžice strúhaného syra, postupne primiešame žĺtky a napokon hustý sneh z troch bielkov. Nalejeme na fazuľku, pokvapkáme maslom, posypeme strúhaným syrom a v rúre pečieme asi 30 minút.

 

 

Zapekané plnené šampiňóny

8 stredne veľkých šampiňónov, mlieko, 1/2 citróna, zeleninovú koreniacu zmes, soľ, 1 cibuľu, 80 g šunky, 1 roztierateľný smotanový syr, 8 menších v šupke uvarených zemiakov, 1 smotanu, 1 vajce, 100 g strúhaného syra.

Klobúčiky šampiňónov očistíme od vrchnej šupky, vydlabať vnútro a ponoríme ich na 10 minút do mlieka. Pokvapkáme citrónom, posypeme zeleninovou koreniacou zmesou, osoliť. Vydlabanú časť a pokrájané nožičky šampiňónov udusíme na cibuli, pridáme nadrobno pokrájanú šunku a roztierateľný smotanový syr. Zmesou naplníme klobúčiky šampiňónov. Na vymastený pekáč poukladáme plátky uvarených zemiakov, na ne položíme šampiňóny a na každý dáme lyžicu smotany zmiešanú s vajcom. Zapečieme vo vyhriatej rúre. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom.

 

 

 

Zapekaná zemiaková kapusta

0,5 kg zemiakov, 0,5 hlávkovej kapusty, 100 g údenej slaniny, 2 cibule, mleté čierne korenie, 1 lyžičku octu, 1 lyžičku cukru, soľ, 2 dl kyslej smotany.

Pokrájanú kapustu chvíľu dusíme s korením, octom, cukrom a soľou. Keď zmäkne, tak ju odstavíme. Na pekáč dáme vrstvu zemiakov pokrájaných na kolieska (nemusia byť ošúpané). Na zemiaky navrstvíme kapusty, posypeme vyškvarenou, na kocky pokrájanou slaninou, opäť dáme vrstvu zemiakov a kapusty. Zalejeme smotanou a dáme na 40 minút zapiecť do vyhriatej rúry.

 

Zapekaná zelenina

2 póry, 3 lyžice masla, 1 vrecúško mrazenej zeleniny s karfiolom, soľ, mleté biele korenie, korenie karí, muškátový oriešok, 2 trojuholníky roztierateľného syra, 2 vajcia, 100 g strúhaného syra.

Na masle podusíme na kolieska pokrájané póry. Pridáme mrazenú zeleninu, osolíme, okoreníme bielym korením, karí korením, postrúhaným orieškom. Pridáme posekanú petržlenovú vňať a krátko podusíme. Pridáme syry a miešame do ich rozpustenia. Ďalej pridáme vajcia a miešame pokým nestuhnú. Zmes dáme do zapekacej misy, posypeme strúhaným syrom a zapekáme asi 5 minút.

 

Zelenina zapekaná s ryžou

300 g ryže, 80 g masti, 1 cibuľu, 400 g zeleninovej papriky, 100 g rajčiakov, 2,5 dl kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie.

Nadrobno pokrájanú cibuľu krátko osmažíme na masti. Pridáme prebratú a umytú ryžu, soľ, zalejeme vriacou vodou a prikrytú udusíme. Do vymastenej misy dáme vrstvu ryže, vrstvu očistenej, pokrájanej papriky a rajčiakov. Vrstvy striedame tak, aby navrchu bola ryža. V smotane rozmiešame vajcia a soľ, zalejeme ňou ryžu a zapečieme. Podávame s kompótom.

 

 

Zapekaná zelenina v šunke

500 g mrazenej zeleniny, 1 cibuľu, 10 plátkov štvorcovej šunky, 250 g postrúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie, pažítku alebo petržlenovú vňať.

Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji. Pridáme zeleninu, osolíme, okoreníme a dusíme do mäkka. Vychladnutú zeleninu rozdelíme na šunku, zvinieme a poukladáme do vymastenej zapekacej nádoby. posypeme syrom, petržlenovou vňaťou alebo pažítkou a dáme zapiecť.

 

 

 

 

Zeler zapečený so syrom

Dva väčšie mladé zelery, 100 g masla, 150 g strúhanky, 150 g tvrdého syra, 3 vajcia, 2 žĺtky, 1 dl sladkej smotany, 4 rajčiny, hrsť petržlenovej vňate, soľ, korenie.

Zeler očistíme, umyjeme a uvaríme v slanej vode do polomäkka. Nakrájame ho na plátky. Pekáč vymastíme, vysypeme strúhankou a na dno uložíme vrstvu nakrájaného zeleru. Posypeme ho vrstvou strúhanky, ktorú sme predtým opražili na masle. Na to dáme vrstvu strúhaného syra, potom vrstvu plátkov zeleru, nasypeme na ňu opäť vrstvu strúhaného syra, na to naukladáme kolieska nakrájaných natvrdo uvarených vajec, ktoré posypeme petržlenovou vňaťou. Na to naukladáme kolieska rajčín. Zalejeme sladkou smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali dve žĺtka. Osolíme, okoreníme a pečieme v mierne teplej rúre asi 30 minút. Chutí to fantasticky.

 

 

Zapekané zemiaky s fazuľovými strukmi

4 v šupke uvarené zemiaky, maslo, 1 cibuľu, 400 g fazuľových strukov, 200 g šampiňónov, 4 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 100 g postrúhaného syra, 1 smotanu.

Na pekáč, ktorý sme vymastili maslom, poukladáme v šupke uvarené a pokrájané zemiaky. Potom dáme vrstvu na cibuli podusených fazuľových strukov, môžeme pridať aj šampiňóny, zalejeme rozhabarkovanými surovými vajciami, osolíme, okoreníme, posypeme postrúhaným syrom, dáme ďalšiu vrstvu zemiakov, polejeme smotanou,

posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť.

 

Zemiaky zapečené v ceste

1 kg zemiakov, 2 vajcia, 50 g strúhaného syra, polohrubú múku, soľ, mleté čierne korenie. Príloha: špenát, ovčí syr, soľ.

Zemiaky uvarené v šupke pokrájame na kolieska. Kolieska namáčame v ceste z vajec, múky, syra, soli a čierneho korenia a ukladáme ich do vymastenej zapekacej misy. Špenát krátko povaríme, scedíme a posypeme ovčím syrom.

 

Špenát zapečený s vajcom

1 kg čerstvého špenátu, 20 g masla, soľ, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, postrúhaný muškátový oriešok, 4 vajcia, 150 g mozzarelly.

Zo špenátových listov odstránime tvrdé stonky, umyjeme ich a necháme odkvapkať. Cibuľu a cesnak najemno pokrájame a podusíme na masle. Pridáme špenát, ochutíme soľou, muškátovým orieškom a čiernym korením. Premiešame a prikryté dusíme asi 5 minút. Zapekaciu misu vymastíme, rozložíme do nej špenát a lyžicou urobíme v špenáte štyri priehlbinky, do ktorých rozbijeme vajcia. Prikryjeme alobalom a zapekáme asi 10 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Špenát vyberieme, posypeme mozzarellou pokrájanou na drobné kocky a neprikryté zapekáme ešte 5 minút. Podávame s varenými zemiakmi.

 

 

Špenát zapečený so syrom

1 kg špenátu, 2 vajcia, soľ, 30 g masla, 50 g hladkej múky, 50 g syra, 1 dl smotany, mleté čierne korenie, muškátový kvet.

Očistený špenát dobre umyjeme a chvíľu podusíme. Maslo vymiešame so žĺtkami, pridáme smotanu, múku a postrúhaný tvrdý syr, okoreníme a osolíme. Potom pridáme špenát posekaný nadrobno a tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Zamiešame, dáme do ohňovzdornej misy vymastenej maslom a v rúre pečieme asi pol hodiny.

 

Karfiol zapečený s pórom

1 stredne veľký karfiol, 250 g šunkovej salámy, 2 stredne veľké póry, 3 dl sladkej smotany, 100 g postrúhaného tvrdého syra, mleté čierne korenie, soľ, postrúhaný muškátový oriešok, 3 vajcia.

Umytý karfiol takmer domäkka uvaríme v osolenej vriacej vode. Po miernom vychladnutí ho rozdelíme na menšie ružice. Pór pokrájame na kolieska a salámu na kocky. Do vymastenej zapekacej misy uložíme karfiol, pór, salámu a zalejeme smotanou, ktorú sme rozhabarkovali s vajciami, soľou, korením, postrúhaným muškátovým orieškom a nahrubo postrúhaným tvrdým syrom. Do zlatista zapečieme vo vyhriatej rúre

 

Zapečený ovčí syr

500 g lístkového cesta, 500 g ovčieho syra, 60 g masla, 80 g hladkej múky, 2,5 dl sladkého mlieka, pol lyžičky soli, na hrot noža mletého bieleho korenia, 6 vajec, maslo na potretie a vymastenie tortovej formy.

Lístkové cesto necháme zmäknúť, čerstvý ovčí syr popučíme. Na panvici roztopíme maslo, primiešame múku, prilejeme mlieko a za občasného miešania varíme 5 minút. Potom omáčku osolíme, okoreníme bielym korením a necháme vychladnúť. Nakoniec do vychladnutej omáčky zamiešame vajcia a popučený syr. Lístkové cesto rozvaľkáme na 6 okrúhlych plátov veľkosti tortovej formy a všetky na vrchnej strane potrieme maslom. Formu potrieme maslom a ukladáme jeden kruh, ktorý potierame vrstvou syra a prikryjeme ďalším kruhom a rozložíme vrstvu syra. Postup opakujeme až kým všetky kruhy neuložíme do formy. Nakoniec priložíme posledný kruh, potrieme ho maslom a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 1 hodinu. Po upečení formu otvoríme a zapekaný syr krájame ako tortu.

 

 

Zapekané chlebíčky so syrovou nátierkou

Biely sendvič alebo chlieb, 200 g syra, 20 g masla, niekoľko lyžíc mlieka, mletú červenú papriku, soľ.

Môžeme použiť rôzne syry, tavené, syrčeky, tvrdý syr, alebo aj ementál. Tvrdé syry postrúhame, premiešame s paprikou a maslom, zvlhčíme mliekom a rozmiešame na kašu. Aj uvarený a postrúhaný zemiak môže nahradiť časť syra a dobre spojí syrovú masu. Mäkký syr pokrájame na kúsky a v malom množstve mlieka ho za stáleho miešania rozvaríme na kašu. Pridáme papriku a horčicu. Natenko pokrájane chlebíčky natrieme kašičkou, poukladáme ich na plech a prudko zapečieme. Chlebíčky si môžeme pripraviť aj skôr a potom ich iba zapečieme. Podávame k čaju.

 

 

 

Zapekané rožky

8 rožkov, 125 g masla, 1 roztierateľný tavený syr, 3 strúčiky cesnaku, soľ.

Rožky pozdĺžne nakrojíme a naplníme plnkou z masla, taveného syra, pretlačeného cesnaku a soli. Poukladáme ich na plech a krátko zapečieme v dobre vyhriatej rúre.

 

Plnené vajcia zapekané so sardelami

6 natvrdo uvarených vajec, 50 g masla, 2 sardely, 1 surový žĺtok, petržlenovú vňať, mleté biele korenie, 20 g strúhanky, 1 lyžičku smotany, 20 g masla, soľ.

Natvrdo uvarené vajcia prekrojíme na polovice. Žĺtky rozotrieme s polovicou masla. S druhou polovicou masla rozotrieme sardely. Primiešame surový žĺtok a keď je hmota dobre vymiešaná, zmiešame s hmotou z uvarených žĺtkov. Primiešame biele korenie a posekanú petržlenovú vňať. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré do polovice obalíme v strúhanke a povkladáme ich neobalenou stranou do bielkov. Vajcia poukladáme do vymasteného pekáča, podlejeme smotanou, navrch dáme kúsky masla a zapekáme 6 až 8 minút vo vyhriatej rúre. Ako prílohu podávame zeleninu, alebo zemiakovú kašu.

 

 

Zapečená zmrzlina

Okrúhle piškóty, 4 bielky, 4 lyžice práškového cukru, 4 dl zmrzliny.

Dve a dve piškóty pospájame džemom, uložíme do zapekacej nádoby. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom. Na piškóty dáme zmrzlinu, ktoré prikryjeme snehom z bielkov. Zapekáme v dobre vyhriatej rúre asi 3 minúty.