Choď na obsah Choď na menu
 


 Šaláty

 

Švajčiarsky šalát

 

150 g tvrdého syra- ementál

150 g šunky

150 g sterilizovanej kapie

150 g sladkokyslých uhoriek

50 g cibule

100 g bieleho jogurtu

50 g majonézy

1 lyžica vinného octu /citrónovej šťavy/

soľ, biele korenie

Syr, šunku, kapiu a uhorky nakrájame na pásiky, pridáme na tenké pol- kolieska nakrájanú cibuľu, biely jogurt, majonézu, ocot alebo citrónovú šťavu, soľ, biele korenie, všetko zľahka premiešame a vychladíme. Šalát prizdobíme hlávkovým šalátom a petržlenovej vňate.

Syrový šalát s paprikami

 

400 g tvrdého eidamu alebo goudy

50 g čerstvej zelenej papriky

50 g čerstvej červenej papriky

50 g čerstvej žltej papriky

50 g póru

50 g cibule

5 lyžíc oleja

3 lyžice vinného octu

1 lyžička cukru

soľ, čierne korenie mleté

Tvrdý syr nakrájame na kocky, pridáme na pásiky nakrájané papriky, na tenké kolieska nakrájaný pór, jemne krájanú cibuľu, zalejeme zálievkou z oleja, vinného octu, cukru, soli a čierneho korenia, premiešame a vychladíme.

Pikantný syrový šalát

 

200 g syra eidam

50 g šunkového salámu

100 g sterilizovaných šampiňónov

50 g kapie

1 vajce natvrdo

30 g kečupu

30 g stolného oleja

20 g horčice

citrónová šťava, soľ

Syr, šunku a kapiu nakrájame na tenké pásiky, šampiňóny na plátky a spojíme kečupom, olejom, horčicou, citrónovou šťavou a soľou. Nakoniec pridáme nasekané vajce uvarené natvrdo a jemne premiešame.

Syrový šalát so zelerom

 

100 g tvrdého syru

200 g sterilizovaného zeleru

100 g jabĺk

100 g sterilizovaných uhoriek

100 g varených zemiakov

50 g cibule

pažítka

Zálievka: 100 g kyslej smotany

               50 g oleja

               šťava z polovice citróna

               1 lyžička horčice

                Soľ, čierne korenie mleté

Všetky suroviny nakrájame na kocky, cibuľu jemne pokrájame a všetko premiešame zálievkou.

Syrový šalát s červenou fazuľou

 

300 g syra- moravský bochník

150 g paprikových luskov

50 g cibule

200 g sterilizovaných červených fazúľ

1 lyžička sekanej pažítky

olejová zálievka

Syr a čerstvé papriky nakrájame na pásiky, cibuľu na tenké pol- kolieska, pridáme odkvapkanú červenú fazuľu, nasekanú pažítku, olejovú zálievku, všetko premiešame a necháme v chlade trochu odležať.

Syrový šalát so šunkou

 

150 g tvrdého syra

50 g šunky

100 g jabĺk

50 g sterilizovaných uhoriek

30 g kapie

20 g cibule

100 g majonézy

100 g bieleho jogurtu

10 g horčice

soľ

Všetky suroviny nakrájame na pásiky, cibuľu nadrobno a spojíme zálievkou z majonézy, jogurtu, horčice a trochu soli.

Syrový šalát s jablkom a jogurtom

 

150 g tvrdého syra

150 g olúpaných jabĺk

100 g bieleho jogurtu

50 g smotany

citrónová šťava, cukor, soľ, na ozdobu 30 g slaných mandlí alebo orieškov

Syr a olúpané jablká nakrájame na pásiky a spojíme zo zálievkou z bieleho jogurtu, šľahačky, citrónovej šťavy, cukru a soli. Šalát vychladíme a ozdobíme sekanými mandľami alebo orechmi.

Syrový šalát s feferónkami

 

150 g tvrdého syra- eidam

200 g sterilizovaného paprikového šalátu

50 g sterilizovaných uhoriek

50 g kapie

50 g feferónov

50 g oleja

čierne korenie mleté, soľ, worcester

Syr, uhorky a kapiu nakrájame na pásiky. Pridáme prekrájaný sterilizovaný paprikový šalát, nasekané feferónky a premiešame s olejom, čiernym korením, soľou a worcestrom.

 

 

Bavorský syrový šalát

 

300 g pivného syra alebo blaťáckého zlata

150 g mäkkej salámy /mortadella alebo šunková/

10 ks reďkoviek

100 g cibule

1 lyžička nasekanej pažítky

klasická zálievka

Syr a salám nakrájame na plátky a tie potom na väčšie štvorčeky, pridáme tenké kolieska nakrájanej reďkovky a cibule, nasekanú pažítku, všetko premiešame a zalejeme klasickou zálievkou.

Holandský syrový šalát

 

150 g syra- eidam

150 g šunkovej salámy

150 g jabĺk

150 g sladkokyslých uhoriek

1 lyžička sekanej pažítky

100 g majonézy

50 g bieleho jogurtu

1 lyžica citrónovej šťavy

1 lyžička horčice

soľ, na ozdobu hlávkový šalát

Syr, salámu, olúpané jablká a uhorky nakrájame na jemné pásiky, pridáme sekanú pažítku, majonézu, biely jogurt, citrónovú šťavu, horčicu, trochu soli, premiešame a dáme vychladiť. Podávame na listoch hlávkového šalátu.

Rokforový šalát s ovocím

 

200 g syra Niva

150 g banánov

100 g ananásového kompótu bez nálevu

100 g hrozna

200 g kyslej krémovej smotany

šťava z polovice citrónu, soľ, čierne korenie mleté

1 hlávka šalátu

Syr Niva a banány nakrájame na kocky, pridáme kocky ananásového kompótu, hrozno prekrojené na polovice, kyslú smotanu, citrónovú šťavu, trochu soli, a čierneho korenia, na pásiky nakrájaný hlávkový šalát a všetko zľahka premiešame.

Pražský syrový šalát

 

1 syr Hermelín

150 g syra Niva

150 g šunky

150 g olúpaných jabĺk

150 g rajčín

150 g olúpaných banánov

150 g tatárskej omáčky alebo chrenovej majonézy

na ozdobu hlávkový šalát

Hermelín a Nivu nakrájame na kocky, pridáme pásiky nakrájanej šunky a jablká a rajčiny sparíme, olúpeme a nakrájame na kocky, banány nakrájame na kolieska, všetko zľahka premiešame s tatárskou omáčkou alebo s chrenovou majonézou. Šalát navŕšime na listy hlávkového šalátu.

Syrový šalát s paprikou a jablkami

 

250 g tvrdého syra /Eidam, gouda/

100 g zelenej papriky

100 g  červenej papriky

150 g olúpaných jabĺk

100 g majonézy

50 g bieleho jogurtu

1 lyžica citrónovej šťavy

soľ, cukor

Všetky suroviny nakrájame na pásiky, pridáme majonézu, biely jogurt, citrónovú šťavu, trochu soli a cukru, všetko zľahka premiešame, vychladíme. Prizdobíme hlávkovým šalátom.

Vajíčkový šalát

 

5 vajec natvrdo

100 g varených zemiakov

75 g sterilizovaných uhoriek

50 g cibule

30 g horčice

100 g majonézy

soľ, ocot, čierne korenie mleté

Natvrdo uvarené vajcia, uhorky a varené zemiaky nakrájame na kocky, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a premiešame s majonézou, horčicou, octom, soľou a čiernym korením.

Štefanský šalát

 

5 vajec natvrdo

70 g diétnej salámy

70 g sterilizovaného zeleru

30 g mrkvy

50 g cibule

100 g bieleho jogurtu

50 g majonézy

20 g horčice

ocot, cukor, soľ, čierne korenie mleté

 Vajcia nakrájame na osem častí, salám na pásiky, sterilizovaný zeler na kocky, mrkvu nastrúhame nahrubo, cibuľu nakrájame na jemno, sparíme ju horúcou vodou, všetky suroviny spojíme rozšľahaným jogurtom s majonézou a horčicou. Dochutíme cukrom, octom, soľou a čiernym korením.

Veľkonočný šalát

 

5 vajec natvrdo

100 g salámy Junior

50 g tvrdého syra

100 g zelenej papriky

100 g žltej papriky

125 g rajčín

75 g sladkokyslých uhoriek

50 g cibule

100g majonézy

100 g bieleho jogurtu

1 lyžička horčice

soľ, čierne korenie mleté

Varené vajcia nahrubo posekáme, salámu, syr a papriku nakrájame na pásiky, rajčiny sparíme, olúpeme a nakrájame na kocky, pridáme na kocky nakrájané uhorky, na jemno nakrájanú cibuľu, majonézu, biely jogurt, horčicu, soľ, čierne korenie a všetko zľahka premiešame. Vychladíme a podávame na liste hlávkového šalátu.

Vajíčkový šalát s hubami

 

4 vajcia natvrdo

200 g nakladaných húb

100 g šunkovej salámy

100 g vareného zeleru

½ hlávkového šalátu

50 g cibule

100 g majonézy

50 g bieleho jogurtu

1 lyžica horčice

1 lyžica octu

soľ, čierne korenie mleté

Vajcia natvrdo a nakladané huby nahrubo posekáme, šunkový salám, varený zeler a hlávkový šalát nakrájame na pásiky, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, majonézu, biely jogurt, horčicu, ocot, soľ, čierne korenie a všetko premiešame.

Vajíčkový šalát s cesnakom

 

6 vajec natvrdo uvarených

250 g vareného domáceho údeného mäsa

100 g majonézy

100 g bieleho jogurtu

2-3 mesiačiky cesnaku

1 lyžička horčice

soľ, čierne korenie mleté, na ozdobu hlávkový šalát, rajčiny a posekaná pažítka

Vajcia natvrdo a varené údené mäso nakrájame na kocky, pridáme majonézu rozšľahanú s bielym jogurtom, roztlačeným cesnakom, horčicou, soľou, a čiernym korením, všetko premiešame a dáme vychladiť. Šalát  kladieme na listy hlávkového šalátu a prizdobíme plátkami rajčín a posypeme nasekanou pažítkou.

Fazuľový šalát s chrenom

 

125 g farebných alebo bielych fazúľ

100 g tenkých párkov

75 g sterilizovaného zeleru

75 g sterilizovanej mrkve

50 g cibule

100 g majonézy

50 g krémovej smotany

1 lyžica strúhaného chrenu

soľ, čierne korenie mleté, cukor ,ocot

Namočenú fazuľu uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť /môžeme použiť 300 g sterilizovaných fazúľ/, pridáme nakrájané párky na tenké kolieska, sterilizovaný zeler a mrkvu, jemne nakrájanú cibuľu, majonézu, kyslú smotanu, strúhaný chren, soľ, čierne korenie /podľa chuti ocot a cukor/,všetko premiešame a vychladíme.

Fazuľový šalát s klobásou

 

300 g varenej fazule //125 g surových/

50 g klobásy

50 g anglickej slaniny

50 g kyslých uhoriek

25 g cibule

25 g kečupu, horčice

ocot, soľ, čierne korenie mleté

Dopredu namočenú fazuľu uvaríme vo vode, scedíme a necháme vychladnúť /môžu byť aj sterilizované fazule/. Nakrájanú klobásu a anglickú slaninu orestujeme na panvici. Uhorky nakrájame na pásiky, cibuľu nadrobno. Všetky suroviny premiešame s kečupom, horčicou, octom, čiernym korením a soľou.

Fazuľový šalát s cesnakom

 

200 g farebnej fazule

100g bielej fazule

150 g anglickej slaniny

5 lyžíc oleja

1 lyžica vinného octu

5-7 mesiačikov cesnaku

soľ, čierne korenie mleté

1 lyžička majoránu, 1 lyžička oregana, ½ lyžičky tymianu, ½ lyžičky rozmarínu

Fazuľu prepláchneme a namočíme cez noc do väčšieho množstva vody. Neosolené varíme asi 2 hodiny, pred varom ich trochu osolíme, scedíme, pridáme orestovanú nakrájanú anglickú slaninu a ešte do teplého základu vmiešame marinádu z oleja, octu, roztlačeného cesnaku so soľou, majoránom, oreganom, tymianom, rozmarínom a čierneho korenia. Šalát necháme pri izbovej teplote niekoľko hodín naležať.

Sicílsky fazuľový šalát

 

250 g varených fazúľ /125 surových/

75 g majonézy

50 g sardelových rezov

25 g cibule

50 g sterilizovanej kapie

50 g sterilizovaných uhoriek

ocot, cukor, čierne korenie mleté

Do varených vychladnutých fazúľ nasekáme nadrobno sardelové rezy aj s olejom, pridáme majonézu, nadrobno sekanú cibuľu, na pásiky nakrájané kyslé uhorky a kapiu. Ochutíme octom, cukrom a čiernym korením. /Môžeme použiť sterilizovanú fazuľu a namiesto sardelových rezov použiť 100 g matjesov v oleji/.

Texaský fazuľový šalát

 

250 g sterilizovaných fazúľ

100 g šunkovej salámy

100 g syra Eidam

50 g zelenej čerstvej papriky

50 g červenej čerstvej papriky

50 g cibule /najlepšie červenej/

50 g sterilizovaných šampiňónov alebo hlív

100 g uvarených farebných cestovín

Zálievka: 3 lyžice octu, 3 lyžice oleja, 1 lyžica cukru, ½ lyžičky soli, čierne korenie mleté

Do misy vložíme odkvapkané farebné fazule, pridáme na pásiky nakrájanú salámu, syr a papriku, na tenké pol- kolieska nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájané huby, uvarené farebné cestoviny a našľahanú zálievku. Šalát necháme v chlade trochu uležať.

Fazuľový šalát s kečupom

 

250 g bielej fazule

1 bobkový list

3 guľky nového korenia

200 g mäkkej salámy

200 g sladkokyslých uhoriek

100 g cibule

10 g kečupu

ocot, soľ, čierne korenie mleté

Bielu fazuľu namočíme cez noc do vody, druhý deň pridáme bobkový list, nové korenie a varíme domäkka. Z varených fazúľ zlejeme vodu, vychladíme, pridáme na pásiky nakrájanú salámu a uhorky, na jemno nakrájanú cibuľu, kečup, ocot, soľ, čierne korenie a premiešame.

Ryžový šalát s poličanom

 

240 g dlhozrnej ryže /2 varné vrecká/

3 lyžice oleja

2 lyžice vinného octu

4 lyžice kečupu

1 lyžička cukru

100 g salámy Poličan

100 g tvrdého syra

150 g zelenej čerstvej papriky

250 g rajčín

40 g jadier vlašských orechov

soľ, biele korenie mleté

V slanej vode uvarenú ryžu vložíme do misy a ešte teplú zľahka premiešame so zálievkou z oleja, octu, kečupu, cukru, soli a čierneho korenia a necháme chvíľu naležať. Pridáme na tenké pásiky nakrájanú salámu Poličan a tvrdý syr, na kocky nakrájanú papriku a rajčiny /tie najprv sparíme a olúpeme/, rozsekané orechy, všetko veľmi zľahka premiešame a vychladíme.

Cestovinový šalát so zeleninou

 

250 g cestovín- kolienka

200 g šalátových uhoriek

150 g žltej papriky

200 g rajčín

50 g cibule

100 g ochutenej majonézy

100 g bieleho jogurtu

čierne korenie mleté, soľ

 Cestoviny uvaríme v slanej vode, necháme odkvapkať, vložíme do misy, pridáme na kocky nakrájané šalátové uhorky, papriku a rajčiny, jemne nakrájanú cibuľu, ochutenú majonézu, biely jogurt, čierne korenie ,soľ ,všetko premiešame a vychladíme.  

Jarný vretenový šalát

 

250 g cestovinových vretien

200 g šalátových uhoriek

200 g rajčín

100 g póru

10 ks reďkoviek

250 g kyslej smotany

1 mesiačik cesnaku

1 lyžička paprikovej vegety

1 lyžica citrónovej šťavy, čierne korenie mleté

V slanej vode uvarené cestoviny necháme odkvapkať, vložíme do misy, pridáme na pol- kolieska nakrájanú čerstvú uhorku, na tenšie časti nakrájané rajčiny, na kolieska nakrájaný a sparený pór, na plátky nakrájané reďkovky, zalejeme rozšľahanou kyslou smotanou s roztlačeným cesnakom, paprikovou vegetou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Všetko zľahka premiešame a necháme v chlade uležať.

Cestovinový šalát so šampiňónami

 

250 g cestovinových mušličiek

200 g čerstvých alebo sterilizovaných šampiňónov

30 g rastlinného tuku

100 g póru

100 g rajčín

100 g majonézy

100 g bieleho jogurtu

1 lyžička citrónovej šťavy

1 lyžica vinného octu

soľ, čierne korenie mleté, štipka oregana, sekaná petržlenová vňať

Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody, scedíme a necháme vychladnúť. Čerstvé šampiňóny nakrájame na plátky a mierne ich orestujeme na tuku a vychladnuté pridáme k cestovinám /môžeme použiť nakrájané sterilizované šampiňóny/, ďalej pridáme na jemno nakrájaný a sparený pór, na kocky nakrájané rajčiny, zálievku z majonézy, bieleho jogurtu, citrónovej šťavy, vinného octu, soli, čierneho korenia a oregana. Všetko premiešame a necháme v chlade rozležať. Šalát posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Rezancový šalát s údeninou

 

200 g širokých rezancov

200 g šunkovej salámy

125 g sladkokyslých uhoriek

75 g cibule

1 ochutená majonéza

2 lyžice bieleho jogurtu

1 lyžička horčice

čierne korenie mleté, sekaná pažítka

Široké rezance /môžu byť aj farebné/ uvaríme v slanej vode, scedíme, vložíme do misy, pridáme na pásiky nakrájanú salámu a uhorky, na jemno nakrájanú cibuľu, ochutenú majonézu premiešanú s jogurtom, horčicou, čiernym korením a sekanou pažítkou.

Obmena: môžeme pridať i na jemno krájaný tvrdý ementál alebo údené mäso.

Viedenský cestovinový šalát

 

200 g motýlikových rezancov

200 g tenkých viedenských párkov

150 sladkokyslých uhoriek

100 g tvrdého syra

150 g kompótového ananásu

½ hlávky šalátu

150 g mrazeného hrášku

100 g majonézy

100 g kyslej smotany

1 lyžica horčice

čierne korenie mleté, soľ

Cestoviny uvaríme v slanej vode, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vložíme do misy. Pridáme na tenké kolieska nakrájané viedenské párky a sladkokyslé uhorky, na jemné kocky nakrájaný alebo na hrubo nastrúhaný tvrdý syr, odkvapkané kocky ananásu, na pásiky nakrájaný hlávkový šalát a uvarený mrazený hrášok. Majonézu prešľaháme metličkou so kyslou smotanou, 1 lyžicou horčice, štipkou čierneho korenia a soli, 1 lyžicou nálevu z ananásu, 1 lyžicou nálevu z uhoriek, vlejem do šalátu, zľahka premiešame a necháme chvíľu preležať v chlade.

Vretenový šalát s brokolicou

 

200 g cestovinových vretien

300 g brokolice

150 g varenej mrkve

150 g mrazeného hrášku

100 g kuracej šunky

250 g kyslej krémovej smotany

biele korenie mleté, citrónová šťava, sekaná petržlenová vňať

Cestoviny uvaríme v slanej vode, precedíme, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať, pridáme ovarené malé ruže brokolice, vrúbkovaným nožom nakrájané kolieska varenej mrkve, krátko varený mrazený hrášok, na pásiky narezanú kuraciu šunku, kyslú krémovú smotanu, štipku soli, čierneho korenia a citrónovú šťavu. Všetko premiešame a necháme v chlade preležať. Ozdobíme sekanou petržlenovou vňaťou.