Choď na obsah Choď na menu
 


Šesť kombinácií potravín, ktoré dokážu zázrak

 

 

Zložky v potravinách sa vzájomne ovplyvňujú, skúste z nich vyťažiť čo najviac.

– Správne skombinované potraviny dokážu vo vašom tele urobiť omnoho viac pre vaše zdravie, ako keď ich konzumujete samostatne. Látky obsiahnuté v nich sa totiž navzájom ovplyvňujú. Skúste preto živiny využiť čo najlepšie a inšpirujte sa niekoľkými mimoriadne zdravými a zároveň chutnými kombináciami jedál.

 

Steak a rozmarín

Rozmarín významne prispieva k eliminácii karcinogénnych látok, ktoré vznikajú pri tepelnej úprave mäsa nad 160 stupňov. Takýmto spôsobom si teda zabezpečíte omnoho zdravší pokrm. Na hovädzí steak vyskúšajte marinádu z rozmarínu, olivového oleja, solia citrónovej šťavy.

 

Červené víno s mandľami

Antioxidant resveratrol vo víne a veľká dávka vitamínu E v mandliach sú skvelými pomocníkmi pre cievy a pre srdce.

 

Ryba s brokolicou

Táto nízko kalorická kombinácia plná živín vďaka svojmu zloženiu dokáže bojovať s rakovinou. Mnohé ryby, ako napríklad losos alebo makrela, obsahujú veľa selénu.V kombinácii s brokolicou, ktorá je bohatým zdrojom sulforafánu, sú tieto látky mnohonásobne účinnejšie, ako keď ich konzumujete samostatne.

 

Zelený čaj s citrónom

Táto chutná kombinácia, vďaka ktorej sa vám bude ľahšie dodržiavať pitný režim, je zároveň prevenciou proti rakovine a pomáha pri chudnutí. Vitamín C obsiahnutý v citróne zabezpečuje lepšie vstrebávanie zdraviu prospešných katechínov v zelenom čaji.

 

Bravčové mäso s kyslou kapustou

Zelenina ( vhodné sú napríklad fazuľkové struky, brokolica či špenát ), predovšetkým tá kvasená,pomôže pri trávení bielkovín obsiahnutých v mäse a tiež s nadúvaním, pálením záhy či bolesťami brucha. Kyslá kapusta zároveň podporí tvorbu probiotických baktérií, ktoré nabudia váš imunitný systém.

 

Kurkuma s čiernym korením

Táto silná kombinácia porazí zápaly v tele, útočí na vysoký cholesterol a je prospešná pre pečeň. Čierne korenie zároveň telu pomáha vstrebať kurkumín, ktorý vedci spájajú s prevenciou rakoviny či diabetu.