Choď na obsah Choď na menu
 


Broskyňové šatôčky


Obrázok Suroviny: 8 až 10 polovíc, práškový cukor, múka na pomúčenie dosky Cesto: 300 g polohrubej múky, 300 g postrúhanej mrkvy, 300 g tuku, 1/3 prášku do pečiva

Postup:
1. Z múky, postrúhanej mrkvy, zo zmäknutého tuku a z prášku do pečiva vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 30 minút odstáť do chladničky.
2. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na 5 mm hrubý plát, ktorý nakrájame na štvorce so stranou asi 10 cm.
3. Do stredu každého štvorca položíme polovicu odkvapkanej broskyne, cesto preložíme a okraje v strede stlačíme. Upečieme v stredne vyhriatej rúre.

Elektrická rúra: 160 °C/Teplovzdušná rúra: 140 °C/Plynová rúra: stupeň 3

 

Slivkový koláč s makom (hrnčekový)


Obrázok Suroviny: 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček hrubej múky, 1 kypriaci prášok, 1 hrnček kryštálového cukru, ½ hrnčeka oleja, 1 hrnček kyslého mlieka, 1 vajce. Na zdobenie: 1 kg sliviek, pomletý mak, práškový cukor
Postup: Múky preosejeme, zmiešame s kypriacim práškom, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme vláčne cesto. Dáme ho na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladáme polovice sliviek a upečieme. Po upečení ho ešte horúci posypeme makom a cukrom.

 

Tofu Raffaelo


ObrázokSuroviny: 1 balenie tofu, 2 banány, hrozienka, med, kokosová múčka, orechy.
Postup: Tofu a banán rozmixujeme, pridáme naboptnané hrozienka, posekané alebo pomleté orechy a podľa chuti med. Pridáme kokosovú múčku, aby sa vytvorila zmes na tvarovanie. Na záver urobíme guľky, ktoré obalíme kokosovou múčkou a môžeme ich ukladať do papierových košíčkov.

 

 

Jednoduché parené buchty


Obrázok Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1 PL práškového cukru, štipka soli, kvások: 3 dl vlažnej vody a kocka kvasníc
Postup: Zo surovín vypracujeme polohusté cesto a necháme kysnúť 45 – 60 minút. Potom cesto roztiahneme na doske a pokrájame na štvorce. Plníme marhuľami, čučoriedkami, lekvárom. Vytvarujeme buchtičku, necháme asi 5 minút nakysnúť a dáme na paru. Nad parou varíme 9-10 minút. Po vybratí ich prelejeme maslom a posypeme cukrom, kakaom, orechmi či makom.

 

Opité palacinky


Obrázok Suroviny: 250 ml mlieka, 2 vajcia, 150 g múky, 150 g masla, 1 PL koňaku, 2 ČL kryštálového cukru, Plnka: orechy, šľahačka, puding, ovocie podľa ľubovôle
Postup: Z prísad si vymiešame cesto, necháme odležať 1 hodinu v chladničke a v prípade potreby zjemníme mliekom. Palacinky pečieme na veľkej panvici dozlata, potom plníme ovocím, orechmi, nugátovou plnkou alebo pudingovou plnkou. Ozdobíme šľahačkou a podávame.