Choď na obsah Choď na menu
 


Aby bola naša domácnosť ako zo škatuľky

 

Odstraňujeme škvrny od plesne, Na odevy od žuvačky platí mráz, Tehlové obklady a zasa len tehla, Zavrime na noc do rúry čpavok

Odstraňujeme škvrny od plesne

Najmä na dlho skladovaných bielych tkaninách si občas všimneme škvrnky, ktoré na nich zanechala pleseň. Pleseň zničíme tým, že vystrieme látku na slnko, ale škrny tým nezmiznú. Pokiaľ ide o textil, ktorý nemožno prať v práčke, potrieme miesto citrónovou šťavou, posypeme soľou a necháme uschnúť na slnku, potom ju zotrieme hubkou namočenou v teplej vode. Škvrnu možno odstrániť aj roztokom peroxidu vodíka. Velké plochy plesne na tapetách, v špárach dlaždíc a obkladačiek alebo na náteroch kovových častí ničíme špeciálnym fungicídom. Napadnuté tapety treba strhnúť a ošetriť fungicídom samotnú stenu. Pri opätovnom tapetovaní je vhodné pridať fungicídy už do lepidla.

Na odevy od žuvačky platí mráz

Ak sa nám na odev prilepí žuvačka, musíme ju najprv nechať stvrdnúť. Do mikroténového vrecúška zabalíme ľad z mrazničky a prikladáme ho na poškodené miesto. Pokiaľ to rozmery postihnutého odvevu dovoľujú, zabalíme ho do mikroténu a vložíme do mrazničky celý. Stvrdnutú žuvačku opatrne odstraňujeme tupou stranou noža alebo nechtami. Pozor si musíme dávať najmä pri vlnených a riedko tkaných látkach. Ak po odstránení žuvačky ostanú na látke škvrny, nanesieme na ne koncentrovaný roztok vhodného pracieho prostriedku a naň ešte zľahka našľahaný vaječný bielok. Látku čistíme na papierovej utierke, ktorá vstrebáva rozpúšťanú nečistotu.

Tehlové obklady a zasa len tehla

Steny, kozuby a obklady z pálenej tehly zbavujeme škŕn drhnutím kúskom tehly rovnakého zloženia a farby, namočenej v teplej vode. Do vody nepridávame žiadne čistiace prostriedky ani mydlo. Na odstránenie škvŕn z mramoru použijeme citrónovú šťavu. Nenechávame ju však pôsobiť pridlho, pretože by sama mohla vytvoriť ďalšiu škvrnu. Na lakové nátery, lamináty a kúpeľnové povrchy použijeme roztok z jedného dielu čpavku a troch dielov teplej vody. Po vyčistení povrch dôkladne opláchneme čistou vodou. Pri aplikácii si nasadíme ochranné rukavice a dbáme na dôkladnú cirkuláciu vzduchu. Denaturovaným liehom na mäkkej handričke možno odstrániť škvrny od večných pier a od trávy. Veľmi dobrým čistiacim prostriedkom je aj kypriaci prášok do pečiva. Dobre sa ním odstraňuje mastnota. Zmiešame ho s vodou na pastu, ktorú po použití opláchneme čistou vodou a miesto utrieme handrou dosucha. Stopy krvi zmiznú, ak poškodenú látku namočíme do studenej slanej vody. Pri čistení akýchkoľvek škvŕn postupujeme vždy od okraja škvrny do stredu, aby sme ju zbytočne nerozširovali.

Zavrime na noc do rúry čpavok

Pečúca rúra sa najlepšie čistí teplá. Lepší efekt dosiahneme, ak v nej vopred necháme celú noc otvorenú nádobku s čpavkom. Jeho vplyvom sa uvoľní všetka mastnota a zvyšky potravín na stenách. Rošty vydrhneme drôtenkou a saponátom. Vnútrajšok rúry napokon vyčistíme roztokom pracieho prášku alebo sódy s teplou vodou. Vnútornú stranu sklených dvierok vytrieme handričkou namočenou do jedlej sódy. Mikrovlnné rúry obvykle nebývajú také znečistené, napriek tomu ich pravidelne vytierame pomocou pracieho prášku a vody. Kvapky na stenách po umývaní okamžite utrieme. Na mikrovlnnú rúru nikdy nepoužívame drôtenky, pretože škriabance by deformovali štruktúru mikrovĺn a tým aj funkčnosť rúry.