Choď na obsah Choď na menu
 


Každá rýchla diéta je drastická. Nesie si so sebou negatívny efekt a to návrat do pôvodnej váhy.

      

   Redukčná strava je zameraná na zníženie telesnej váhy. Jej úspech závisí od aktívneho pohybu a schopnosti preštelovať metabolizmus v tele.Účelom týchto dvoch faktorov je, aby sme odnaučili telo mať snahu každý zjedený gram dakde uložiť.Musíme ho naučit zjedenú energiu nešetriť, ale spalovať. Pokiaľ chceme ozaj schudnúť musíme sa zmieriť s tým, že chudnutie nieje otázka dvoch týždňov, alebo mesiaca.Trvalý efekt má dlhodobejší horizont.Všetky krátkodobé diéty sú len dočasné.

     V prvej fáze odbúravame príjem čistých cukrov a prebytočných tukov, čo znamená asi to, že prestaneme sladiť kávu, prestaneme piť sladké nápoje tipu Cola, Mirinda, Sprite, atď. a prejdeme na čistú minerálnu vodu. Sladké cukrárske výrobky sa stanú dočasne minulosťou a začneme sa zdravo stravovať.

    Filozofia chudnutia je v tom, aby sme začali deň s tým, že sa výdatne naraňajkujeme.Nevyhnutné je, aby sme si dali raňajky bohaté na bielkoviny. Po niekoľko hodinovom spánku sú totiž zásoby energií na nule a raňajkami bohatými na energie nám receptory v tele zaznamenajú dostatočný príjem. Železnou pravidelnosťou dosiahneme to, že telo začne s tým rátať a začne sa správať tak, že načo ukladať veď v krízovom období energia príde.

     Na obed zjeme opäť bežnu porciu, samozrejme bez prebytočných tukov alebo cukrov. Čiže nemastené prílohy, žiadna tatárka, vyprážaný syr, ale naopak veľa zeleniny a chudé mäso. Najťažšia časť dňa bude večer.V prvej fáze večere zjednodušíme na ľahké zeleninové jedlá.V druhej fáze začneme znižovať ich gramáž. Nie drasticky, ale postupne až si telo navykne na určitý režim. Pocit hladu, ktorý zo začiatku budeme pociťovať zaženieme tým, že si dáme jablko, surovú kapustu, alebo zeleninový šalát. Neskôr si naše telo na tento druh stravovania tak navykne, že večer už nám bude naozaj stačiť len ovocie alebo zelenina. A to už budeme na najlepšej ceste mať idealnu váhu.

     V prípade že si neosvojíme tento spôsob stravovania, telo reaguje nasledovne. Ráno keď ma telo potrebu príjmať energie z dôvodu zvýšenej činnosti a nezaznamená jej prísun, nastaví sa na úsporný režim. Ak si aj dáte malú skromnú desiatu, receptory v tele ohlásia neminte všetku energiu, ale uložte niečo, asi sú zlé časy. Preto aj keď ste relatívne zjedli dosť, ste malátny a chce sa vám spať. Naopak ak dodržíte spôsob stravovania silné raňajky, priemerný obed a striedma večera, organizmus si časom navykne a prestane ukladať energie do zásob. Chce to len pravydelnosť v stravovaní a dozreť, aby sme dodržali dennú energetickú normu. To je asi 5800 kj. Toľko potrebuje totiž naše telo na nevyhnutný životný chod. ( chod srdca, plúc, pohyb atď.) Nadbytočnú energiu by si uložilo. Pokial pracujeme fyzicky, je tá spotreba výššia, pokial máme sedavé zamestnanie, môžme si dovoliť túto hodnotu ešte znížiť, alebo pridať pohyb na čerstvom vzduchu. (bicykel, plávanie, poprípade fitnesko)

Charakteristika:

          Redukčná diéta je energeticky limitovanou diétou s nutnosťou obmedzenia chleba, pečiva a živočíšnych tukov.Strava sa pripravuje bez cukru,alebo sa sladí umelým sladidlom. Uprednostňujeme použitie rastlinných olejov s vysokým obsahom polyenových mastných kyselín.

Technológia prípravy stravy:

     Používame varenie,dusenie, mäso opekame nasucho, grilovanie a pečenie zrietkavo a len kvalitné chudé mäso.