Choď na obsah Choď na menu
 


50 ovocných koláčov

 

 

 

Piškótové

 

 Piškótové rezy s egrešmi

Potrebujeme

* 4 vajcia * 50 ml horúcej vody * 150 g kryštálového cukru * 150 g polohrubej múky * prášok do pečiva * soľ * 70 g egrešov * vanilkový puding * 100 g práškového cukru

Ako na to?
* Žĺtky, kryštálový cukor a vodu vyšľaháme do peny.
Vmiešame múku s práškom do pečiva a štipku soli.
Vylejeme na plech a predpečieme. Na takmer dopečený koláč nalejeme plnku, potrieme snehom a dopečieme. Plnka: egreše umyjeme a rozmixujeme. Vo vode rozmiešame puding, prilejeme k egrešom a uvaríme hustú kašu. Sneh: bielky vyšľaháme s cukrom do tuha.

 


Ríbezľový koláč

Potrebujeme

* 140 g práškového cukru * 140 g masla * 5 žĺtkov * 250 g polohrubej múky * 50 g orechov * 1/2 balíčka prášku do pečiva Na penu * 100 g práškového cukru * 5 bielkov * červené ríbezle

Ako na to?
* Maslo, žĺtky a cukor vyšľaháme do peny, pridáme múku s práškom do pečiva a pomleté orechy. Cesto rozotrieme na vymastený plech a upečieme. 100 g práškového cukru zarovno zalejeme vodou a uvaríme sirup. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a pomaly doň zašľaháme horúci sirup.
Bielkovú hmotu rozotrieme na koláč. Penu husto posypeme očistenými a umytými ríbezľami. Koláč necháme niekoľko hodín odležať.

 


Sladké pokušenie

Potrebujeme

* 2 hrnčeky polohrubej múky * 2 hrnčeky práškového cukru * prášok do pečiva * hrnček oleja * hrnček mlieka * 4 vajcia * čerstvé ovocie podľa vlastného výberu.

Ako na to?
* Do misy dáme múku, práškový cukor, prášok do pečiva, olej, rozmiešame všetko elektrickým šľahačom a potom pridáme mlieko, vajcia a elektrickým šľahačom šľaháme 4 minúty na najvyšších otáčkach. Po vyšľahaní si pripravíme pekáč, na ktorý dáme papier na pečenie. Cesto nalejeme na pekáč a pridáme doň ovocie podľa vlastného výberu. Pečieme na najnižšom stupni 40 - 45 minút. Hotový koláč vyberieme a posypeme škoricou.

Hroznový koláč

Potrebujeme

* 60 g práškového cukru * 150 g masla * 230 g polohrubej múky * 3 žĺtky * hrozno * mleté orechy

Ako na to?
* Múku s maslom, cukrom a žĺtkami spolu zmiesime.
Zamiesené cesto necháme hodinu odpočívať. Potom ho rozvaľkáme na múkou posypanej doske a dáme na plech. Posypeme ho umytým a osušeným hroznom, mletými orechmi a práškovým cukrom. Potrieme snehom a v teplej rúre pečieme do ružova asi 1/2 hodiny.

 


Jahodový koláč

Potrebujeme

* 4 vajcia * 200 g práškového cukru * 100 g hrubej múky * 50 g masla * tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy * čerstvé jahody

Ako na to?
* Žĺtky vymiešame s polovicou práškového cukru do peny, pridáme múku a roztopené maslo, premiešame a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov a druhej polovice cukru. Cesto polo rozotrieme na plech vymastený tukom a vysypaný múkou, navrch poukladáme umyté, čerstvé jahody a upečieme vo vyhriatej rúre. Ak sú jahody málo sladké, posypeme ich práškov práškovým cukrom.

 


Višňový koláč

Potrebujeme

* 5 vajec * 100 g práškového cukru * 100 g mandlí * 20 g práškového cukru * 60 g strúhanky * 500 g višní

Ako na to?
* Žĺtky s práškovým cukrom vymiešame a pridáme olúpané pomleté mandle. Z bielkov  ušľaháme tuhý sneh a pridáme doň 20 g práškového cukru. K vymiešaným žĺtkom pridáme strúhanku a zľahka primiešame sneh. Pekáč vymastíme, vysypeme strúhankou a vylejeme naň cesto. Navrch poukladáme odkôstkované višne a dáme do rúry piecť.

 


Banánové rezy

Potrebujeme (na cesto)

* 4 žĺtky * 300 g práškového cukru * 150 ml oleja * 200 g polohrubej múky * prášok do pečiva * 2 PL kakaa * sneh zo 4 bielkov

 

 

Na krém

* 300 ml mlieka * 5 PL hladkej múky * 2 vanilkové cukry * 1 PL banánového granka * 170 g masla * čerstvé banány

Ako na to?
* Zo žĺtkov a cukru ušľaháme penu, postupne pridáme všetky ostatné suroviny a sneh z bielkov a upečieme cesto - asi 25 minút pri teplote 180 °C.
Na vychladnuté cesto natesno naukladáme banány nakrájané na 5 mm kolieska. Z mlieka, múky, cukru a vanilkového granka si uvaríme hustú kašu, do ktorej vmiešame maslo a krém natrieme na banány.
Vrch polejeme roztopenou čokoládou a dáme vychladnúť.


 

Marhuľová bublanina

Potrebujeme

* 5 vajec * 6 marhúľ * 80 g mandlí * 80 g polohrubej múky * 150 g práškového cukru * citrónovú kôru

Ako na to?
* Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a striedavo primiešame po troche múku, nastrúhané mandle a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej menšej formy, navrch poukladáme vykôstkované, nakrájané marhule a pomaly upečieme vo vyhriatej rúre. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

 


Broskyňové rezy

Potrebujeme (na cesto)

* 250 g hladkej múky * 4 vajcia * 250 g práškového cukru * 10 PL vlažnej vody * 10 PL oleja * 1/2 balíčka prášku do pečiva * broskyne, kivi, marhule, banány

 

Na krém

* 250 ml šľahačky * 250 ml jogurtu * vanilkový cukor

 

Na polevu

* 750 ml vody * vanilkový puding * 100 ml šťavy z ovocia

Ako na to?
* Žĺtky s cukrom vymiešame na penu, prilejeme k nim vlažnú vodu a olej. Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme ich k žĺtkom. Dobre všetko premiešame a pridáme sneh ušľahaný z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a vysypaný plech a upečieme. Šľahačku vyšľaháme a vmiešame do nej biely jogurt s vanilkovým cukrom. Vychladnutý múčnik potrieme vyšľahanou šľahačkou s jogurtom a poukladáme na ňu broskyne, kivi, banán či iné ovocie. 750 ml vody privedieme do varu a pudingový prášok rozmiešaný vo vode vlejeme do vriacej vody. Za stáleho miešania varíme 2 minúty, keď puding vychladne, nalejeme ho na ovocie a vyhladíme.

Ríbezľová bublanina s krémom

Potrebujeme

* 500 g ríbezlí * 180 g masla * 180 g cukru * vanilkový cukor * štipku soli * 4 vajcia

* 350 g polohrubej múky * 150 g mletých mandlí * 1/2 kypriaceho prášku

 

Na krém

* 2 vajcia * 30 g cukru * 200 ml šľahačky

Ako na to?
* Ríbezle preberieme, opláchneme a odkvapkané ich vidličkou oberieme a posypeme lyžicou múky. Maslo, cukor, vanilkový cukor a štipku soli ušľaháme na penu.

Keď sa cukor rozpustí, zašľaháme do peny vajce. Múku premiešame s mandľami a kypriacim práškom. Všetko primiešame k vyšľahanej pene.

Cesto rozprestrieme na vymastený plech a rúru zohrejeme na 160 °C. Na cesto naukladáme ríbezle. Žĺtky a cukor rozšľaháme v smotane.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý primiešame do žĺtkovej smotany a ríbezle tým zalejeme. Pečieme asi 40 minút.

 

 

 


Kysnuté

 

 

Jednoduchý jahodový koláč

Potrebujeme (na cesto)

* 4 žĺtky * 3 PL práškového cukru * 150 g tuku * 300 g hrubej múky * 20 g droždia

* 100 ml mlieka * jahody

 

Na sneh

* 4 bielky * 250 g práškového cukru

Ako na to?
* Žĺtky, cukor a tuk vymiešame, pridáme múku a v teplom mlieku napučané droždie. Premiesime a rozotrieme na vymastený plech. Na cesto poukladáme jahody, ktoré trocha posypeme cukrom a necháme na teplejšom mieste stáť asi hodinu. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme cukor a ušľaháme tuhú penu, ktorú rozotrieme na jahody. Pečieme v mierne teplej rúre asi 45 minút.

 

 

 

 

 

 

Kysnutý slivkový koláč

Potrebujeme

* 200 g sliviek * 2 žĺtky * mlieko * 500 g hladkej múky * 20 g droždia * 80 g rastlinného tuku * 60 g cukru * soľ Na posýpku * 40 g masla * 50 g hrubej múky * 50 g práškového cukru

Ako na to?
* Do preosiatej múky pridáme cukor, soľ, rozpustené maslo, žĺtky, vykysnutý kvások a podľa potreby vlažné mlieko. Zo zmesi vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka ho prenesieme na veľký pomastený plech. Na cesto poukladáme rozpolené slivky kožkou dolu, posypeme škoricovým cukrom, posýpkou a vo vyhriatej rúre upečieme.
Posýpka: hrubú múku, práškový cukor a roztopené maslo spolu premiešame.

 


Kysnutý hruškovo-smotanový koláč

Potrebujeme (na cesto)

* 375 g polohrubej múky * 30 g droždia * 200 ml vlažného mlieka * 50 g cukru

* štipku soli * vajce * 50 g rastlinného tuku

 

Na plnku

* hrušky * citrónovú šťavu * 150 ml šľahačky * 2 vajcia * 2 žĺtky * 100 g krupicového cukru * vanilkový cukor * 100 g vlašských orechov * 50 g práškového cukru

Ako na to?
* Do misy nasypeme múku, urobíme do nej jamku a do nej rozdrobíme droždie. Naň nalejeme trochu osladeného mlieka, zľahka premiešame a necháme vykysnúť. Potom dolejeme zvyšok mlieka, zvyšok cukru, soľ, vajce a rozpustený rastlinný tuk.
Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť. Po vykysnutí ho vyvaľkáme a dáme na vymastený plech, prepicháme ho vidličkou a necháme ešte 15 minút kysnúť. Medzitým si pripravíme plnku tak, že hrušky olúpeme, nakrájame na plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Cesto pokryjeme hruškami a zalejeme šľahačkou, v ktorej sme rozmiešali vajcia, žĺtky a krupicový aj vanilkový cukor. Nasekáme si orechy, zmiešame ich s práškovým cukrom a koláč nimi posypeme. Pečieme pri teplote 180 °C.

 


Pudingovo-slivkové koláče

Potrebujeme (na cesto)

* 3 hrnčeky polohrubej múky * 3/4 hrnčeka teplého mlieka * 4 PL cukru * 4 PL rastlinného tuku * 20 g droždia * vajce * štipku soli * vanilkový cukor * trochu citrónovej kôry

 

Na krém

* 300 ml mlieka * 3 PL cukru * vanilkový pudingový prášok * 500 g sliviek

Ako na to?
* Droždie rozdrobíme do misky, posypeme ho lyžicou cukru, zalejeme trochou mlieka a necháme vykysnúť. V miske si vymiešame múku so štipkou soli, pridáme do nej zvyšok cukru a vanilkový cukor, citrónovú kôru, premiešame a pridáme rastlinný tuk, kvások a mlieko, v ktorom sme rozšľahali vajce. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste aspoň pol hodiny kysnúť. Medzitým si urobíme krém tak, že v mlieku rozmiešame pudingový prášok a cukor a varíme ho do zhustnutia. Potom ho necháme trochu vychladnúť.
Z vykysnutého cesta tvarujeme koláčiky, na každý dáme trochu krému a naň pritisneme polovicu slivky. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C.
Vychladnuté koláče posypeme cukrom.

 

 

 


Lístkové, Linecké

 

 

Letný ovocný koláč

Potrebujeme

* lístkové cesto * 2 tvarohy * 3 vajcia * puding Zlatý klas * vanilkový cukor

* 150 g práškového cukru * čerstvé ovocie * 0,5 l mlieka

* 3 PL práškového cukru (do snehu z bielkov)

Ako na to?
* Na plechu vyvaľkáme lístkové cesto tak, aby malo zdvihnuté okraje. Zmixujeme 500 ml mlieka s tvarohom, 3 žĺtkami, 150 g práškového cukru, zlatým klasom a vanilkovým cukrom. Zmes vylejeme na lístkové cesto, navrch poukladáme čerstvé ovocie, ktoré máme k dispozícii - jahody, čučoriedky, moruše, maliny, pokrájané marhule, broskyne a dáme piecť. Pečieme 30 minút pri teplote 150 °C. Vyberieme vtedy, keď Zlatý klas stuhne.
Z 3 bielkov a 3 PL práškového cukru vyšľaháme sneh, rozotrieme na koláč a ešte na 10 minút necháme zapiecť.

 


Jablčník

Potrebujeme

* 500 g jabĺk * balíček lístkového cesta * šťavu z citróna * 100 g masla * 150 g cukru

* calvados * cukor na posypanie

Ako na to?
* Z očistených jabĺk odstránime jadrovníky a rozštvrtené pokvapkáme citrónovou šťavou. Tortovú formu s priemerom 20 cm vymastíme maslom a posypeme cukrom. Navrch rovnomerne poukladáme do 2 kruhov jablká pokrájané na mesiačiky. Cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 23 cm, popicháme ho a necháme na chladnom mieste. Tortovú formu postavíme na sporák a na najvyššom stupni rýchlo zohrejeme maslo a cukor, kým nezhnednú. Potom na jablká v karamele položíme cesto a pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 225 °C.
Po 30 minútach chladenia formu opäť postavíme na sporák a nahrievame ju tak, že s ňou jemne hýbeme. Keď sa jablká odlepia a koláč sa vo forme začne hýbať, vyklopíme ho na misu. Podávame ho horúci posypaný cukrom.

 


Jablkovo-škoricový koláč s piškótami

Potrebujeme

* lístkové cesto * 1 a 1/2 balíka piškót * 10 jabĺk * škoricu a cukor * vajce na potretie koláča

 

Na puding

* 1 l mlieka * vanilkový cukor * 2 PL kryštálového cukru * 2 zlaté klasy

Ako na to?
* Najprv si uvaríme puding. Plech polejeme studenou vodou, lístkové cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme prvú časť na veľkosť plechu a položíme ho na plech. Na cesto poukladáme piškóty a rozložíme posekané jablká. Tie posypeme škoricou a kryštálovým cukrom. Na to vylejeme napoly vychladnutý puding a na puding vyvaľkanú druhú časť lístkového cesta.
Cesto potrieme rozmiešaným vajíčkom. Pečieme v rúre asi 30 minút pri teplote 200 °C.

 


Jablkovo-makový závin s višňami

Potrebujeme

* balík lístkového cesta * 1 000 g jabĺk * mletý mak * višne * 2 balíky vanilkového cukru * škoricový cukor * kryštálový cukor * maslo * strúhanku

Ako na to?
* Jablká nastrúhame, zbavíme ich prebytočnej šťavy, pridáme mletý mak, vykôstkované višne (môžeme pridať aj roztlačený banán). Vymiešame ich s vanilkovým alebo škoricovým cukrom podľa chuti. Lístkové cesto rozdelíme na 2 časti, rozvaľkáme ho na tenko, potrieme rozpusteným maslom, jemne posypeme strúhankou a na cesto rozotrieme polovicu plnky. Zrolujeme závin, konce cesta zvinieme do vnútra, aby plnka nevytekala počas pečenia. Jemne popicháme špáradlom a potrieme žĺtkom. Postup opakujeme aj s druhou časťou cesta a plnky. Pečieme pri 180°C asi 20 - 30 minút.

 


Linecké rezy s ovocím

Potrebujeme (na cesto)

* 100 g práškového cukru * vanilkový cukor * 2 celé vajcia * prášok do pečiva * 300 g hladkej múky * 250 g rastlinného tuku * čerstvé ovocie

 

Hmota na zaliatie

* 3 celé vajcia * 2 kyslé smotany * 200 g krupicového cukru * trochu hladkej múky Na mrveničku * 100 g masla * 100 g krupicového cukru * 100 g hrubej múky

Ako na to?
* Cesto: všetky suroviny spracujeme na dáme ho do chladničky. Medzitým si pripravíme hmotu na zaliatie: všetky suroviny zmiešame tak, aby vznikla tekutá kaša na zaliatie a mrveničku tak, že suroviny zmiešame, tuk roztlačíme a vymiešame s múkou a cukrom. Potom vychladnuté cesto vyvaľkáme, dáme ho na vymastený a vysypaný plech, naukladáme naň ovocie a posypeme ho mrveničkou. Pečieme pri teplote 190 °C 40 minút.

 

 

 


Rolády, zákusky

 

 

 Roláda s broskyňami

Potrebujeme (na cesto)

* 140 g práškového cukru * 6 vajec * 100 g polohrubej múky * broskyne

 

Na krém

* 250 g masla * 100 g cukru * 3 PL pudingového prášku * 250 ml vody

 

Na polevu

* 50 g čokolády na varenie * 35 g stuženého tuku

Ako na to?
* Žĺtky s cukrom vymiešame do penista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a spolu s múkou striedavo vmiešame do žĺtkov. Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom, rovnomerne rozotrieme a upečieme. Teplé cesto aj s papierom vyklopíme na vlhkú utierku a zvinieme do rolády. Vychladnuté cesto potrieme krémom, poukladáme naň broskyne nakrájané na rezance a pevne zvinieme do rolády. Vrch rolády polejeme čokoládovou polevou. Krém: do 200 ml vody dáme variť cukor. Vo zvyšnej vode rozmiešame pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Maslo vymiešame do peny a postupne pridávame do vychladnutej kaše.

Poleva: nad parou roztopíme čokoládu na varenie, pridáme tuk a dobre vymiešame.

 


Jablkovo-tvarohový koláč

Potrebujeme

* 150 g múky * 2 žĺtky * cukor * umelé sladidlo * vanilkový cukor * 100 g masla * 480 g jabĺk * 250 g tvarohu * maizenu * 2 bielky

Ako na to?
* Múku, žĺtok, sladidlo, vanilku a maslo vymiesime na hladké cesto a vložíme ho do vymastenej formy. Jablká pokrájané na tenké rezy a pokvapkáme citrónovou šťavou. Tvaroh so sladidlom, žĺtkom a troškou maizeny vymiešame do penista, vmiešame jablká a sneh z dvoch bielkov. Vylejeme na cesto a v predhriatej rúre pečieme 45 minút.

Banánová roláda

Potrebujeme (na cesto)

* 6 vajec * 140 g práškového cukru * 140 g polohrubej múky

 

Na plnku

* 200 ml mlieka * 2 PL hladkej múky * 250 g masla * 220 g práškového cukru * vanilkový cukor * 1 PL rumu * 1 PL kakaa * 2 až 3 banány

Ako na to?
* Cesto: žĺtky oddelíme od bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme k nim múku, zľahka premiešame a postupne primiešame sneh.
Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
Naň rozotrieme cesto a dáme piecť do rozohriatej rúry na 10 minút. Upečený plát hneď vyklopíme na pocukrovanú utierku, stiahneme z neho papier a s pomocou utierky zrolujeme a necháme ho vychladnúť. Po vychladnutí plát rozvinieme, potrieme ho plnkou, pozdĺžne naň uložíme banány a znovu zrolujeme.
Zvyškom plnky potrieme celý povrch rolády a môžeme ho posypať kokosom.

Plnka: v troche studeného mlieka rozmiešame múku. Zvyšné mlieko privedieme do varu a za stáleho miešania pridávame mlieko s rozmiešanou múkou. Ďalej pridáme vanilkový cukor a uvaríme hustú kašu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, kakaom a postupne do toho pridávame vychladnutú kašu. Nakoniec dochutíme rumom.