Choď na obsah Choď na menu
 


Jednoduché nátierky

 

 

Rýchlo a lacno. Tak chce dnes variť väčšina ľudí. Času nie je nazvyš a to isté platí aj o peniazoch. V tejto príručke vám ponúkame recepty na prípravu chutných a nápaditých jedál, ktorých príprava si vyžaduje skutočne len pár okamihov.
Začíname nátierkami. Výborné raňajky sú bleskove hotové. O čas, ktorý ušetríte, môžete zostať dlhšie leňošiť v posteli.

Syrovo-cesnaková nátierka

Potrebujeme: * 1 bagetu * 1 kocku syra Lučina * 50 g nastrúhaného tvrdého syra (eidam, ementál...) * 2 lyžice tatárskej omáčky * 1 strúčik cesnaku * na ozdobu plátkový syr, olivy.

Ako na to:

* Do misky nastrúhame tvrdý syr, pridáme Lučinu, tatársku omáčku a pretlačíme strúčik cesnaku. Všetko dobre vymiešame. Natrieme na nakrájané kolieska bagety a ozdobíme prúžkami syra a olivami. Namiesto olív môžeme použiť citrusové ovocie, najviac sa hodia mandarínky.

Avokádová s paradajkami

Potrebujeme: * 1 bagetu * 1 avokádo * 1 strúčik cesnaku * soľ * čierne korenie * niekoľko kvapiek olivového oleja * 1 lyžička citrónovej šťavy * na ozdobu moravské mäso * cherry paradajky.

Ako na to:

* Avokádo pozdĺžne rozkrojíme na dve polovice a zakrútime nimi oproti sebe, aby sme sa zbavili kôstky. Dužinu vyberieme lyžičkou a roztlačíme ju vidličkou.
Pridáme roztlačený cesnak, čierne korenie, soľ, olivový olej a citrónovú šťavu a vymiešame. Natrieme na nakrájané kolieska bagety a ozdobíme prúžkami mäsa a cherry paradajkami.

Baklažánová nátierka


Potrebujeme: * 200 g cibule * 80 g oleja* 600 g baklažánov * 80 g cesnaku * soľ * mleté čierne korenie

Ako na to:

* Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Očistený, na kocky nakrájaný baklažán pridáme do výpeku spolu s cesnakom. Osolíme a dusíme vo vlastnej šťave, podľa potreby môžeme pridať malé množstvo vody. Udusené suroviny rozmiešame na kašu. Podávame na hriankach.

Bryndzová s vajíčkom

Potrebujeme: * 250 g bryndze * 250 g masla * 1 lyžička kečupu * 1 cibuľa * 1 varené vajíčko

Ako na to:

* Bryndzu dôkladne vymiešame s maslom, pre farebný efekt pridáme lyžičku kečupu a rozmiešame spolu s najemno pokrájanou cibuľou a nastrúhaným natvrdo uvareným vajíčkom.

Klasická cesnaková

Potrebujeme: * 200 g ľubovoľného taveného syra * 4 natvrdo uvarené vajíčka * 120 g masla* 40 g cesnaku* soľ

Ako na to:

* Tavený syr vymiešame s nastrúhaným vajíčkom a maslom. Cesnak rozotrieme so soľou a vymiešame so syrovou hmotou.

Smotanová cesnaková

Potrebujeme: * 1 kyslá smotana * 200 g strúhaného syra * 6 strúčikov cesnaku

Ako na to:

* Nastrúhaný syr zmiešame so smotanou, pretlačeným cesnakom a soľou.

Cesnaková s mrkvou

Potrebujeme: * 2 väčšie mrkvy * 1 cesnak * 10 lyžíc majonézy

Ako na to:

* Nastrúhanú mrkvu zmiešame s majonézou a roztlačeným cesnakom.
Podávame na opečených kolieskach rožka.

Nátierka s chrenom

Potrebujeme: * 6 lyžíc chrenu (čerstvý alebo v náleve)* 6 natvrdo uvarených vajíčok * 250 ml majonézy * lyžička horčice * soľ * čierne korenie

Ako na to:

* Vajíčka nastrúhame, pridáme do majonézy spolu s chrenom, horčicou, soľou a korením. Výborne sa hodí nielen na chlieb alebo hrianky, ale aj ako náplň do šunkových roliek podávaných ako predjedlo.

Nátierka s droždím

Potrebujeme: * 20 g masla * 20 g cibule * 30 g droždia * 1 vajíčko * 100 g nátierkového masla * 100 g údeného mäsa alebo salámy * 2 kyslé uhorky * lyžička horčice

Ako na to:

* Cibuľu opražíme na masle spolu s droždím. Vychladnuté rozmixujeme s nátierkovým maslom, natvrdo uvareným vajíčkom, nasekanou údeninou a kyslou uhorkou. Primiešame horčicu.

Falošná treska

Potrebujeme: * 250 g mäkkého tvarohu * 3 vajíčka * 1 mrkva * 3 kyslé uhorky * 1 cibuľa * soľ * horčica * 10 lyžíc majonézy

Ako na to:

* Suroviny postrúhame a pridáme do tvarohu, primiešame soľ, horčicu a majonézu.

Pečeňová nátierka


Potrebujeme: * 200 g kuracej pečene * 40 g masti alebo masla * 1 väčšia cibuľa * 2 varené vajíčka * soľ * mleté čierne korenie * horčica * kečup

Ako na to:

* Cibuľu opražíme, pridáme nakrájanú pečeň a upečieme. Vychladnuté rozmixujeme so soľou, korením, uvarenými vajíčkami, horčicou a kečupom.

Nivová nátierka

Potrebujeme: * 50 g masla * 30 g tvarohu * 80 g nivy * soľ * 75 ml šľahačkovej smotany

Ako na to:

* Maslo vymiešame s tvarohom, soľou, syrom a vyšľahanou smotanou. Môžeme použiť aj ako plnku do slaných koláčikov.

Nátierka s krabmi


Potrebujeme: * 1 majonéza * 1 balenie mrazených krabích tyčiniek * trochu soli a horčice

Ako na to:

* Tyčinky pripravíme podľa návodu, posekáme a zmiešame s majonézou. Podľa chuti dosolíme a pridáme horčicu.

S ovsenými vločkami

Potrebujeme: * 20 g ovsených vločiek * 200 ml mlieka * 150 g masla * 10 g kečupu alebo rajčiakového pretlaku * soľ

Ako na to:

* Vločky namočíme do mlieka. Napučané vymiešame s maslom vyšľahaným do penista a kečupom alebo pretlakom a osolíme.

Pivová nátierka

Potrebujeme: * Plesňový syr približne 250 g * 1 malé maslo * 1 cibuľa * 1 ml piva

Ako na to:

* Syr, maslo a nakrájanú cibuľu zmiešame v mixéri, pridáme pivo a znovu zmiešame.

Koňaková nátierka

Potrebujeme: * 1 lyžička chrenu v náleve * 1 plesňový syr asi 250 g * lyžička koňaku * maslo podľa potreby

Ako na to:

* Syr vymiešame s chrenom a lyžičkou koňaku. Pridáme toľko masla, aby sa hmota dala natierať na chlieb.

Nátierka z treščej pečene

Potrebujeme: * 1 konzerva treščej pečene * 3 vajíčka * 30 g masla * 1 cibuľa * horčica * soľ

Ako na to:

* Pečeň zmiešame s nastrúhanými varenými vajíčkami, nasekanou cibuľou, maslom. Ochutíme soľou a horčicou.

Nátierka z údeniny

Potrebujeme: * 100 g údeniny * 1 tavený syr * 5 lyžíc majonézy * horčica * kečup * chren na dochutenie

Ako na to:

* Údeninu zomelieme a vymiešame so syrom. Zmixujeme spolu s majonézou a dochucovadlami.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.