Jednoduché nátierky
Rýchlo a lacno. Tak chce dnes variť väčšina ľudí. Času nie je nazvyš a to isté platí aj o peniazoch. V tejto príručke vám ponúkame recepty na prípravu chutných a nápaditých jedál, ktorých príprava si vyžaduje skutočne len pár okamihov.
Začíname nátierkami. Výborné raňajky sú bleskove hotové. O čas, ktorý ušetríte, môžete zostať dlhšie leňošiť v posteli.
Syrovo-cesnaková nátierka
Potrebujeme: * 1 bagetu * 1 kocku syra Lučina *
Ako na to:
* Do misky nastrúhame tvrdý syr, pridáme Lučinu, tatársku omáčku a pretlačíme strúčik cesnaku. Všetko dobre vymiešame. Natrieme na nakrájané kolieska bagety a ozdobíme prúžkami syra a olivami. Namiesto olív môžeme použiť citrusové ovocie, najviac sa hodia mandarínky.
Avokádová s paradajkami
Potrebujeme: * 1 bagetu * 1 avokádo * 1 strúčik cesnaku * soľ * čierne korenie * niekoľko kvapiek olivového oleja * 1 lyžička citrónovej šťavy * na ozdobu moravské mäso * cherry paradajky.
Ako na to:
* Avokádo pozdĺžne rozkrojíme na dve polovice a zakrútime nimi oproti sebe, aby sme sa zbavili kôstky. Dužinu vyberieme lyžičkou a roztlačíme ju vidličkou.
Pridáme roztlačený cesnak, čierne korenie, soľ, olivový olej a citrónovú šťavu a vymiešame. Natrieme na nakrájané kolieska bagety a ozdobíme prúžkami mäsa a cherry paradajkami.
Baklažánová nátierka
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Očistený, na kocky nakrájaný baklažán pridáme do výpeku spolu s cesnakom. Osolíme a dusíme vo vlastnej šťave, podľa potreby môžeme pridať malé množstvo vody. Udusené suroviny rozmiešame na kašu. Podávame na hriankach.
Bryndzová s vajíčkom
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Bryndzu dôkladne vymiešame s maslom, pre farebný efekt pridáme lyžičku kečupu a rozmiešame spolu s najemno pokrájanou cibuľou a nastrúhaným natvrdo uvareným vajíčkom.
Klasická cesnaková
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Tavený syr vymiešame s nastrúhaným vajíčkom a maslom. Cesnak rozotrieme so soľou a vymiešame so syrovou hmotou.
Smotanová cesnaková
Potrebujeme: * 1 kyslá smotana *
Ako na to:
* Nastrúhaný syr zmiešame so smotanou, pretlačeným cesnakom a soľou.
Cesnaková s mrkvou
Potrebujeme: * 2 väčšie mrkvy * 1 cesnak * 10 lyžíc majonézy
Ako na to:
* Nastrúhanú mrkvu zmiešame s majonézou a roztlačeným cesnakom.
Podávame na opečených kolieskach rožka.
Nátierka s chrenom
Potrebujeme: * 6 lyžíc chrenu (čerstvý alebo v náleve)* 6 natvrdo uvarených vajíčok * 250 ml majonézy * lyžička horčice * soľ * čierne korenie
Ako na to:
* Vajíčka nastrúhame, pridáme do majonézy spolu s chrenom, horčicou, soľou a korením. Výborne sa hodí nielen na chlieb alebo hrianky, ale aj ako náplň do šunkových roliek podávaných ako predjedlo.
Nátierka s droždím
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Cibuľu opražíme na masle spolu s droždím. Vychladnuté rozmixujeme s nátierkovým maslom, natvrdo uvareným vajíčkom, nasekanou údeninou a kyslou uhorkou. Primiešame horčicu.
Falošná treska
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Suroviny postrúhame a pridáme do tvarohu, primiešame soľ, horčicu a majonézu.
Pečeňová nátierka
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Cibuľu opražíme, pridáme nakrájanú pečeň a upečieme. Vychladnuté rozmixujeme so soľou, korením, uvarenými vajíčkami, horčicou a kečupom.
Nivová nátierka
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Maslo vymiešame s tvarohom, soľou, syrom a vyšľahanou smotanou. Môžeme použiť aj ako plnku do slaných koláčikov.
Nátierka s krabmi
Potrebujeme: * 1 majonéza * 1 balenie mrazených krabích tyčiniek * trochu soli a horčice
Ako na to:
* Tyčinky pripravíme podľa návodu, posekáme a zmiešame s majonézou. Podľa chuti dosolíme a pridáme horčicu.
S ovsenými vločkami
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Vločky namočíme do mlieka. Napučané vymiešame s maslom vyšľahaným do penista a kečupom alebo pretlakom a osolíme.
Pivová nátierka
Potrebujeme: * Plesňový syr približne
Ako na to:
* Syr, maslo a nakrájanú cibuľu zmiešame v mixéri, pridáme pivo a znovu zmiešame.
Koňaková nátierka
Potrebujeme: * 1 lyžička chrenu v náleve * 1 plesňový syr asi
Ako na to:
* Syr vymiešame s chrenom a lyžičkou koňaku. Pridáme toľko masla, aby sa hmota dala natierať na chlieb.
Nátierka z treščej pečene
Potrebujeme: * 1 konzerva treščej pečene * 3 vajíčka *
Ako na to:
* Pečeň zmiešame s nastrúhanými varenými vajíčkami, nasekanou cibuľou, maslom. Ochutíme soľou a horčicou.
Nátierka z údeniny
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Údeninu zomelieme a vymiešame so syrom. Zmixujeme spolu s majonézou a dochucovadlami.