Choď na obsah Choď na menu
 


OLEJOVÝ KYSNUTÝ KOLÁČ


Obrázok

700 g polohrubej múky, 30 g droždia, 200 ml mlieka, dve lyžice cukru, 200 ml oleja, jedno vajce, tri žĺtky, soľ, 200 g slivkového lekváru Plnka: 500 g tvarohu, jedno vajce, jedno vrecúško škoricového cukru, 50 g práškového cukru, dve lyžice hrozienok namáčaných v rume

Do misy preosejeme múku, urobíme jamku, rozdrobíme droždie, zalejeme vlažným mliekom rozmiešaným s cukrom a necháme vykysnúť. Potom pridáme olej, vajce, žĺtky, soľ, vypracujeme vláčne cesto, prikryjeme ho utierkou a znovu necháme kysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme a jedno preložíme do vymasteného plechu. Cesto potrieme lekvárom, tvarohovou plnkou a prikryjeme druhou polovičkou cesta. Vrch popicháme vidličkou, potrieme mliekom a vo vyhriatej rúre upečieme doružova. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a nakrájame na menšie kocky.

Plnka: Tvaroh, vajce, škoricový a práškový cukor a hrozienka dobre vymiešame.

 

 

RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ STAREJ MAMY


Obrázok

Cesto: 140 g práškového cukru, 140 g masla, päť žĺtkov, 250 g polohrubej múky, 150 g pomletých orechov, pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva Plnka: 100 g práškového cukru, tuhý sneh z piatich bielkov, 50 g kryštálového cukru

Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom a so žĺtkami. Postupne k nemu pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a pomleté orechy. Pripravené cesto necháme dvadsať minút odstáť a potom ho rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme vo vyhriatej rúre s teplotou 180 °C . Na vychladnutý koláč navrstvíme snehovú plnku a posypeme ríbezľami.

Plnka: Práškový cukor zalejeme rovnakým objemom vody a uvaríme sirup. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh a pomaly doň zašľaháme horúci sirup. Zľahka premiešame.

 

 

JEMNÝ KOLÁČ S MAKOVOU PLNKOU


Obrázok

230 g hladkej múky, štipku soli, 60 g práškového cukru, 150 g masla, dva žĺtky, citrónovú kôru Plnka: 300 g pomletého maku, 100 g práškového cukru, jeden balíček vanilínového cukru, 250 ml mlieka Bielkový sneh: päť bielkov, 150 g kryštálového cukru

Do preosiatej múky zamiešame soľ, práškový cukor, zmäknuté maslo, žĺtky a postrúhanú citrónovú kôru. Vypracujeme cesto, ktoré odložíme na pätnásť minút na chladnejšie miesto. Potom cesto rozvaľkáme a preložíme ho na vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi 20 x 30 cm. Cesto potrieme makovou plnkou a vložíme do vyhriatej rúry. Napoly upečený koláč vyberieme z rúry, potrieme bielkovým snehom a dáme do rúry dopiecť.

Plnka: Vo vriacom mlieku rozpustíme práškový a vanilínový cukor, zamiešame mak a chvíľu povaríme. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

Bielkový sneh: Z bielkov a cukru vyšľaháme nad parou tuhý sneh.

PUDINGOVÁ TORTA S OVOCÍM


Obrázok

Cesto: 250 g polohrubej múky 120 g masla 60 g práškového cukru jedno vajce Plnka: 500 ml mlieka dve lyžice kryštálového cukru 40 g vanilkového pudingu jeden žĺtok lekvár ovocie

Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom, vajcom a múkou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na tridsať minút na chladné miesto. Tortovú formu vymastíme a rozvaľkané cesto naň prenesieme a okraje formy obložíme. Pečieme vo vyhriatej rúre s teplotou 200 °C asi dvadsať minút. Po upečení necháme cesto vo forme vychladnúť. Potom ho vyberieme a po celom obvode potrieme lekvárom. Naplníme pudingovou plnkou a ozdobíme ovocím.

Plnka: Mlieko zmiešame s kryštálovým cukrom a pudingovým práškom s vanilkovou príchuťou. Za stáleho miešania uvaríme puding. Do hotového pudingu pridáme žĺtok, premiešame a necháme trošku vychladnúť.

 

 

OVOCNÝ KOLÁČ S PENOU

Obrázok

Cesto: 150 g zmäknutého masla 150 g práškového cukru tri vajcia 250 g polohrubej múky pol balíčka kypriaceho prášku dve lyžice citrónovej šťavy Ovocná plnka: 700 g jahodového kompótu 50 g vanilkového pudingu jeden balíček vanilínového cukru Bielková pena: tri bielky 100 g kryštálového cukru Ozdoba: miešané ovocie

Zmäknuté maslo vymiešame so 100 g práškového cukru a s citrónovou šťavou. Celé vajcia vyšľaháme s 50 g cukru dopenista a zmiešame s maslovou masou. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom. Pripravené cesto dáme na vy- mastený a múkou vysypaný plech. Pečieme vo vyhriatej rúre asi tridsať minút. Na vychladnuté cesto dáme ovocnú plnku, na ňu navrstvíme bielky vyšľahané s cukrom na penu a ozdobíme kúskami ovocia.

Ovocná plnka: Jahodový kompót zmiešame s pudingovým práškom, vanilínovým cukrom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.

 

 

PIŠKÓTOVÝ ZÁVIN


Obrázok

päť vajec 80 g práškového cukru 75 g polohrubej múky 10 g kakaového prášku dve lyžice oleja Plnka: 400 ml smotany na šľahanie dva stužovače šľahačky 150 g tmavej mliečnej čokolády jeden vanilínový cukor

Päť žĺtkov vymiešame s 20 g cukru. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pomaly vsypeme 60 g cukru a spolu zmiešame. Do tejto masy zľahka primiešame žĺtky s cukrom a múku. Masu rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame kakaový prášok a olej. Pripravené cestá striekame pomocou potravinárskeho vrecúška striedavo v pruhoch na plech vyložený papierom na pečenie. Špajdľou vtiahneme tmavé cesto do bieleho. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C osem minút. Po upečení zavinieme do rolády a necháme vychladnúť. Po vychladnutí odstránime papier, naplníme plnkou a opäť zrolujeme. Dáme stuhnúť na dve hodiny do chladničky.

Plnka: Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha s vanilínovým cukrom a so stužovačom šľahačky. Tmavú mliečnu čokoládu rozpustíme nad parou. Za občasného premiešania necháme vychladnúť a potom primiešame k vyšľahanej šľahačke.

 

CITRÓNOVÉ TIRAMISU

Obrázok

150 g podlhovastých piškót 50 ml vody 50 g cukru šťavu z jedného citróna 80 ml citrónového likéru tri lyžičky rozpustnej kávy Krém: 250 g syra mascarpone 300 g nízkotučného tvarohu 150 g práškového cukru 200 ml pochúťkovej smotany dva žĺtky dva balíčky vanilínového cukru

Vodu varíme s cukrom, kým sa čiastočne neodparí. Pridáme citrónovú šťavu, citrónový likér, instantnú kávu a premiešame. Dáme vychladnúť. Podlhovastú formu vystelieme fóliou a postupne ju plníme striedavo krémom a piškótami namočenými v pripravenej kávovej zmesi. Naplnenú formu odložíme do chladničky na osem až desať hodín. Pred podávaním ozdobíme citrónovou šupkou a nastrúhanou čokoládou.

Krém: Syr mascarpone zmiešame s tvarohom a pochúťkovou smotanou. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Nakoniec spolu premiešame.

 

 

GAŠTANOVÁ ROLÁDA

Obrázok

tri vajcia tri lyžice horúcej vody 150 g kryštálového cukru jeden balíček vanilínového cukru 100 g polohrubej múky 50 g maizeny jednu lyžičku kypriaceho prášku do pečiva 50 g práškového cukru Plnka: šesť plátkov želatíny 200 g uvarených a očistených gaštanov 250 g mrazeného gaštanového pyré tri lyžice rumu jeden balíček vanilínového cukru 15 g kakaa 500 ml smotany na šľahanie 50 g čokolády na varenie 30 g stuženého pokrmového tuku

Celé vajcia vyšľaháme s vodou, prisypeme kryštálový a vanilínový cukor a ešte dve minúty šľaháme. Preosiatu múku zmiešame s maizenou a kypriacim práškom a zľahka vmiešame do vaječnej peny. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme desať až pätnásť minút. Upečenú piškótu posypeme práškovým cukrom, vyklopíme na vlhkú utierku a zvinieme do rolády. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, potrieme dvoma tretinami plnky, opäť zvinieme, vrch potrieme a ozdobíme zvyšnou plnkou a gaštanmi namočenými v rozpustenej čokoláde.

Plnka: Želatínu namočíme na dvadsať minút do 200 ml studenej vody. Potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu, vložíme ju do hrnčeka a pomaly na miernom ohni rozpustíme. Z uvarených gaštanov odložíme dvanásť kúskov na zdobenie. Zvyšné gaštany rozmixujeme s rozmrazeným gaštanovým pyré, rumom, vanilínovým cukrom a kakaom. Želatínu zmiešame s dvoma lyžicami šľahačky, pridáme do plnky spolu so zvyšnou šľahačkou a zľahka premiešame.

Ozdoba: Čokoládu rozpustíme s tukom, namočíme do nej odložené gaštany a na kuchynskej mriežke
              necháme usušiť.

 

 

VEĽKONOČNÉ MEDOVNÍKY


Obrázok

500 g hladkej múky jednu lyžičku kypriaceho prášku do medovníka jednu lyžičku sódy bikarbóny 150 g práškového cukru 100 g medu 50 g masla jedno vajce jeden žĺtok škoricu mletý klinček Poleva: jeden bielok 150 g práškového cukru dve lyžice citrónovej šťavy

Na dosku preosejeme múku, pridáme kypriaci prášok, sódu bikarbónu, práškový cukor, med, zmäknuté maslo, vajce, žĺtok, škoricu, klinček. Zo surovín vypracujeme vláčne cesto, ktoré na dvanásť hodín odložíme na chladné miesto. Potom na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na tenký plát, formičkami vykrajujeme rozličné tvary a uložíme ich na vymastený plech. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Vychladnuté medovníky ozdobíme polevou.

Poleva: Z bielka, práškového cukru a citrónovej šťavy vyšľaháme hustú polevu.

 

 

 

Arašidové slané pečivo

Obrázok

250 g hladkej múky, 100 g pražených slaných arašidov, lyžička korenia karí, soľ, sedem lyžíc bieleho vína, 100 g masla, 50 g bieleho jogurtu, jedno vajce, 50 g píniových semienok

Do preosiatej múky vmiešame pomleté arašidy, karí, soľ, pridáme víno, postrúhané maslo, jogurt a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a ozdobne nakrájame na trojuholníky. Rozložíme na plech, potrieme vajcom rozšľahaným so soľou a posypeme píniovými semienkami. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme doružova.

 

 

 

Syrové slimáčiky

Obrázok

200 g polohrubej múky, soľ, štyri lyžice kyslej smotany, 100 g masla, 80 g smotanového syra, petržlenová vňať, jedno vajce, 100 g tvrdého syra, 50 g lieskových orieškov, sezamové semienka

Do misy dáme múku, zmiešame so soľou, pridáme smotanu, postrúhané maslo, smotanový syr, posekanú petržlenovú vňať a vypracujeme vláčne cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra a potrieme vajcom rozšľahaným so soľou. Posypeme nahrubo postrúhaným syrom, posekanými a nasucho opraženými orieškami, pevne zvinieme, zabalíme do alobalu a na niekoľko hodín dáme na chladné miesto. Potom ostrým nožom nakrájame na plátky široké 1 cm, rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie, posypeme sezamom a vo vyhriatej rúre upečieme doružova.

 

 

 

 

Vzdušné mokka kúsky


Obrázok

tri bielky, 200 g kryštálového cukru, 200 g mletých orechov, 20 g škrobovej múčky, dve lyžice instantnej kávy, pol lyžičky mletej škorice, tortové oblátky

Vaječné bielky s cukrom ušľaháme nad parou dotuha. Dve lyžice z tejto masy si odložíme. Do zvyšnej pridáme orechy, kávu, škoricu, škrobovú múčku a zľahka všetko premiešame. Z tortových oblátok vykrojíme pomocou pohárika kolieska, na ktoré dáme pripravenú masu. Zvyšnú bielu zmes uložíme navrch. Takto naplnené kúsky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 150 °C. Ozdobíme strúhanou čokoládou a čokoládovými omrvinkami.

 

 

Vianočné broskyňové rezy

Obrázok

Cesto: 125 g masla, 80 g práškového cukru,balíček vanilínového cukru, 175 g šťavy z kompótu, štyri vajcia, 50 g horkej čokolády, tri lyžice kakaového prášku, 150 ml sladkej smotany, 300 g polohrubej múky, prášok do pečiva Svetlá a tmavá plnka: 1 kg sterilizovaných broskýň, 500 ml smotany na šľahanie, dva balíčky vanilínového cukru, dva stužovače šľahačky, jedna lyžica kakaového prášku, balíček vanilínového cukru Vrchný plát: 200 g práškového cukru, 200 g sušeného mlieka, 200 g zmäknutej Cery

Maslo vymiešame s 50 g cukru a vanilínovým cukrom, pridáme kompótový sirup a rozšľaháme. Celé vajcia vyšľaháme so zvyšným cukrom dopenista a potom k nemu pridáme strúhanú čokoládu a kakaový prášok. Obe masy spojíme, primiešame smotanu, múku, kypriaci prášok do pečiva a spolu zľahka premiešame. Cesto rovnomerne rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri teplote 220 °C dvadsať minút. Po upečení necháme vychladnúť. Scedené a odkvapkané polovice broskýň rozložíme na upečené cesto,pokryjeme vrstvou svetlej plnky. Keď stuhne v chladničke, navrstvíme na ňu tmavú plnku a po jej stuhnutí opatrne prikryjeme vrchným plátom. Napokon posypeme kakaovým práškom.

Svetlá plnka: 250 ml smotany na šľahanie, vanilínový cukor a stužovač šľahačky vyšľaháme dotuha.

Tmavá plnka: 250 ml smotany na šľahanie, vanilínový cukor, stužovač a kakaový prášok ušľaháme dotuha.

Vrchný plát: Zmäknutú Ceru, práškový cukor a sušené mlieko dobre spolu spracujeme. Na pracovnej doske túto masu rozvaľkáme medzi dvomi potravinárskymi fóliami na veľkosť plechu. Pomocou pomúčeného valčeka plát opatrne preložíme na koláč.

 

 

Primátorské rožky


Obrázok

320 g hrubej múky, soľ, 100 g lieskových orieškov, citrónová kôra, 180 g masla, 100 ml mlieka, lyžička cukru, 30 g droždia, 100 g práškového cukru, balíček vanilínového cukru

Do misy dáme múku, soľ, zomleté, nasucho opražené oriešky, postrúhanú kôru a premiešame. Z vlažného mlieka, cukru a rozdrobeného droždia urobíme kvások a vlejeme do múky. Pridáme postrúhané maslo a vymiesime lesklé cesto. Spracované cesto zabalíme do utierky poprášenej múkou, zľahka zaviažeme a na dve hodiny vložíme do hrnca so studenou vodou. Vykysnuté cesto rozbalíme, na pomúčenej doske premiesime, sformujeme do tvaru bochníka a rozkrojíme ho na šesť rovnakých dielov. Každý ušúľame do tvaru valca s priemerom 2 cm, nakrájame na kolieska široké 1 cm a ušúľame rožteky. Rozložíme na suchý plech a v horúcej rúre upečieme doružova. Horúce obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme primiešali balíček vanilínového cukru.

 

 

Čokoládovo-smotanové rezy

Obrázok
 

250 g bielej čokolády, 750 ml smotany na šľahanie, tri stužovače šľahačky, jedna lyžica kakaového prášku, šesť žĺtkov, šesť lyžíc práškového cukru, dva balíčky hnedých Be-Be keksov

Bielu čokoládu rozpustíme nad parou. 500 ml šľahačky vyšľaháme dotuha s dvoma stužovačmi šľahačky a odložíme do chladničky. Žĺtky ušľaháme s práškovým cukrom a postupne vmiešame rozpustenú čokoládu a ušľahanú šľahačku. Formu vystelieme jemnou priesvitnou fóliou. Na jej dno uložíme Be-Be keksy, ktoré potrieme krémom. Na krém ukladáme keksy a znova krém, pokiaľ formu nenaplníme. Potom formu prikryjeme fóliou a odložíme na štyri hodiny do mrazničky. Pred podávaním opatrne odstránime fóliu, koláč vyklopíme a ozdobíme zvyšnu šľahačkou vyšľahanou s kakaovým práškom.

 

 

 

Veľkonočné slané pečivo

Obrázok

400 g hrubej múky, jedna lyžička soli, 250 ml mlieka, jedna lyžička cukru, 40 g droždia, 20 g masla, jedno vajce

Múku zmiešame so soľou. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor, rozdrobené droždie a necháme vykysnúť. Pridáme do múky spolu s rozpusteným maslom, vypracujeme hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na niekoľko častí, z každej ušúľame valček a upletieme rozmanité tvary. Rozložíme na pomastený plech, potrieme vajcom rozšľahaným so soľou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi dvadsať minút.

 

 

Sviatočná čokoládová torta

Obrázok

päť vajec, 125 g práškového cukru, jeden balíček vanilínového cukru, 150 g čokolády na varenie, 120 g masla, 50 g polohrubej múky, 50 g škrobovej múčky, jedna lyžička kypriaceho prášku, 50 g mandlí Krém: 0,25 l smotany na šľahanie, jeden balíček vanilínového cukru, štyri žĺtky, 100 g práškového cukru, 250 g masla, 120 g čokolády na varenie

Žĺtky s preosiatym práškovým a vanilínovým cukrom vymiešame dopenista. Pridáme rozpustenú a vychladnutú čokoládu a maslo a zľahka premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne striedavo s múkou zmiešanou so škrobovou múčkou, kypriacim práškom a zomletými mandľami vmiešame do cesta. Vlejeme do vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy a v rúre vyhriatej na 180°C pečieme štyridsaťpäť minút. Vychladnutý korpus potrieme tmavým krémom, potom bledým a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Krém: Smotanu na šľahanie prevaríme s vanilínovým cukrom. Žĺtky vymiešame s cukrom dopenista a postupne k nim primiešavame ešte teplú smotanu. Žĺtkový krém potom necháme vychladnúť. Do vymiešaného masla po častiach pridávame žĺtkový krém. Potom z neho polovicu oddelíme do druhej misky a primiešame roztopenú, vychladnutú čokoládu.

 

 

Rezy so žĺtkovou šľahačkou

Obrázok


Cesto: 750 g lístkového cesta Žĺtková šľahačka: 0,8 l mlieka, štyri žĺtky,100 g vanilkového pudingového prášku, 240 g kryštálového cukru, 20 g vanilínového cukru, 750 ml smotany na šľahanie, tri stužovače šľahačky Bielková poleva: dva bielky, 200 g preosiateho práškového cukru, jedna lyžička citrónovej šťavy

Lístkové cesto rozvaľkáme na tri pláty vysoké asi tri milimetre. Pomocou valčeka prenesieme postupne cestá na tri suché plechy. Poprepichujeme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry a upečieme pri teplote 220 °C. Po vychladnutí pláty naplníme žĺtkovou šľahačkou. Vrchný plát cesta polejeme polevou a necháme na chladnom mieste stuhnúť.

Plnka: V mlieku rozšľaháme žĺtky, pudingový prášok, kryštálový cukor a za stáleho miešania povaríme asi dve minúty a necháme vychladnúť. Do vychladnutého pudingu vmiešame vanilínový cukor a šľahačku, ktorú sme získali vyšľahaním smotany na šľahanie so stužovačom.

Poleva: Práškový cukor miešame s bielkami a citrónovou šťavou, kým nie je poleva hladká.

 

 

Mandľová roláda


Obrázok

šesť vajec, 100 g pomletých mandlí, 40 g kakaa, 150 g kryštálového cukru Krém: 250 ml smotany na šľahanie, dve lyžice kryštálového cukru, 30 g hrozienok

Žĺtky vymiešame s cukrom a kakaom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a spolu s pomletými mandľami zľahka primiešame do cesta. Vylejeme na plech vyložený mastným papierom, rozotrieme a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečené cesto dáme aj s papierom na vlhkú utierku a zvinieme do rolády. Vychladnuté cesto oddelíme od papiera, potrieme krémom, hrozienkami a znovu stočíme do rolády. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Krém: Smotanu na šľahanie a kryštálový cukor spolu povaríme. Odstavíme, necháme vychladnúť a odložíme do chladničky na dvanásť hodín. Potom vyšľaháme dotuha.

 

 

 

Višne v čokoláde


Obrázok
150 g čokolády na varenie, 70 g stuženého pokrmového tuku, 80 g vlašských orechov, 50 g kryštálového cukru, šťava z jedného citróna, 0,1 l rumu, višňový kompót, papierové košíčky

Polámanú čokoládu a posekaný tuk zohrejeme nad parou. Pomleté orechy sparíme sirupom uvareným s cukrom, 50 ml vody a citrónovou šťavou. Asi 30 višní vykôstkujeme, zalejeme rumom a odložíme. Košíčky rozložíme, do každého vlejeme lyžičku čokolády a necháme stuhnúť. Na stuhnutú čokoládu dáme kôpku orechov, vtlačíme višňu a zalejeme čokoládou.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunquickové rezy


Obrázok

12 vajec, 12 lyžíc práškového cukru, 12 lyžíc polohrubej múky, prášok do pečiva, 4 lyžice oleja Krém: 250 g masla, 1 sladené kondenzované mlieko, 150 ml pomarančového sunquicku Poleva: 3 lyžice pomarančového sunquicku a práškový cukor

Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme múku, prášok do pečiva, olej a spolu všetko zľahka premiešame. Pripravené cesto rozdelíme na tri časti. Pečieme na rovnakých, vymastených a múkou vysypaných plechoch. Po upečení pláty pokvapkáme šťavou pomarančového sunquicku, naplníme plnkou, spojíme a vrchný plát polejeme polevou.

Krém:  

Zmäknuté maslo, sladené kondenzované mlieko a sunquick rozmixujeme na hladkú hmotu.

Poleva:

Do sunquicku postupne pridávame preosiaty práškový cukor a miešame, kým nevznikne hladká hustejšia poleva.

 

 

Skladané srdiečka


Obrázok

400 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 200 g masla, 1 lyžica mlieka, 1 vajce, 150 g práškového cukru, 1 lyžica kakaa

Do misy preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme postrúhané maslo, mlieko, vajce, cukor a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve časti a do jednej z nich zapracujeme kakao. Obe cestá zabalíme do alobalu a na hodinu dáme na chladné miesto. Potom na pomúčenej doske rozvaľkáme biele cesto a formičkami troch veľkostí vykrajujeme srdiečka. Podobne postupujeme aj s tmavým cestom. Na plechu skladáme z vykrojených srdiečok rozličných veľkostí dvojfarebné srdiečka. Upečieme vo vyhriatej rúre.

 

 

Orieškové kocky

Obrázok

7 bielkov, 175 g práškového cukru, 180 g lieskových orieškov, 17 g strúhanky, 1 lyžička maizeny, papierové košíčky Plnka: 0,2 l mlieka, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g kryštálového cukru, 1 lyžica instantnej kávy, 20 g vanilkového pudingu, 100 g lieskových orieškov, 50 ml rumu, 200 g masla Poleva: 100 g bielej čokolády, 70 g stuženého pokrmového tuku

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a ešte niekoľko minút šľaháme. Lieskové oriešky pomelieme a 130 g zmiešame so strúhankou a maizenou a postupne zľahka vmiešame do bielkov ušľahaných s cukrom. Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom a upečieme v rúre vyhriatej na 200 °C doružova. Vychladnutý plát cesta po šírke rozrežeme na dve časti, jednu potrieme poloteplou plnkou, prikryjeme druhým plátom cesta a necháme do druhého dňa stuhnúť. Potom cesto nakrájame na asi trojcentimetrové kocky, namočíme ich do polevy, položíme na kovovú mriežku, ozdobíme orieškom a necháme stuhnúť. Hotové kocky podávame v papierových košíčkoch.

Plnka: Do dvoch tretín mlieka pridáme vanilínový a kryštálový cukor a kávu a dáme variť. Keď začne vrieť, vlejeme zvyšné mlieko rozmiešané s pudingovým práškom a uvaríme hustý krém. Pomleté oriešky nasucho opražíme a zalejeme rumom. Maslo vymiešame dopenista. Do krému pridáme maslo, oriešky a dobre vymiešame.

Poleva: Polámanú čokoládu rozpustíme s posekaným tukom nad parou.

Vežičky z lístkového cesta

Obrázok
>
1 lístkové cesto, 1 vajce, sézamové semienka, soľ Plnka: 125 g masla, 150 g syra Niva, 100 g tvarohu, 50 g ochutenej majonézy, 1 cibuľa, mletá červená paprika, červená kapia

Lístkové cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho kolieska. Dvom tretinám koliesok vykrojíme v strede malé kolieska. Na plech dáme plné koliesko, popicháme špáradlom, potrieme vajcom rozšľahaným so soľou, položíme naň koliesko s otvorom, znova potrieme a navrch položíme tiež koliesko s otvorom a potrieme. Vrch posypeme sézamovými semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre. Upečené, vychladnuté vežičky naplníme plnkou a ľubovoľne ozdobíme.

Plnka: Maslo vymiešame dopenista. Pridáme postrúhaný syr, rozmixovaný tvaroh, majonézu a dobre vymiešame. Nakoniec   vmiešame najemno postrúhanú cibuľu, mletú papriku a posekanú kapiu.

 

 

Ischelské tortičky


Obrázok

300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 lyžica kakaa, 50 g mandlí, 1 vajce Plnka: 100 g jemného kryštálového cukru, 100 g orechov, 2 žĺtky, 2 lyžice rumu, 100 g masla Poleva: 150 g čokolády na varenie, 60 g stuženého tuku, mandle na zdobenie

Preosiatu múku, maslo, vajce, práškový cukor, kakao a pomleté mandle spracujeme na hladké cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 4 mm a guľatou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnuté naplníme plnkou. Vrch tortičiek potrieme čokoládou a ozdobíme mandľou.

Plnka: Žĺtky s cukrom vyšľaháme nad parou do hustej peny. Odložíme a miešame do vychladnutia. K žĺtkom pridáme vymiešané maslo, pomleté orechy a rum. Mandle sparíme v horúcej vode a ošúpeme.

Poleva: Čokoládu s tukom roztopíme nad parou.

 

 

Skladaná torta

Obrázok

Piškótové cesto: 4 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 90 g polohrubej múky, 30 g maizeny, 2 lyžice kakaa Krehké cesto: 200 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, 100 g masla Plnka: 3 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 50 g pomletých orechov, 250 g masla, 0,5 dl vody, 2 lyžice kryštálového cukru, 2 lyžice rumu Na ozdobu: čerstvé ovocie, zvyšný krém, mandľové lupienky

Piškótové cesto: Vajcia s cukrom vyšľaháme. Múku, maizenu a kakao zmiešame a opatrne vmiešame do vaječnej peny. Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom a upečieme. Upečené cesto dáme aj s papierom na vlhkú utierku a stočíme do rolády. Vychladnuté nakrájame na rovnaké pásiky široké asi 5 cm.

Krehké cesto: Múku preosejeme na dosku a v strede urobíme jamku. Do nej dáme cukor, vanilínový cukor a vajce. Maslo postrúhame na hrubšom strúhadle a spolu s ostatnými surovinami vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozvaľkáme do kruhu a upečieme. Vychladnuté cesto potrieme tenkou vrstvou krému. Pásy piškótového cesta potrieme krémom a postupne od stredu krehkého cesta na seba lepíme, až kým nevyplníme celý kruh. Vonkajší kruh piškótového cesta potrieme krémom a ozdobíme mandľovými lupienkami. Vrch torty potrieme zvyšným krémom a ozdobíme čerstvým ovocím.

Plnka: Vajcia s cukrom vyšľaháme nad parou do zhustnutia. Maslo vymiešame do peny. Vodu, kryštálový cukor a rum prevaríme a horúce vlejeme do zomletých orechov. Necháme vychladnúť a vmiešame do masla.

Nepečené čerešňové guľky


Obrázok

1 BB puding, 150 g práškového cukru, 175 g masla, 3 lyžice kakaa, 0,5 dl rumu, 1 sterilizované čerešne, 4 dl mlieka, 100 g kokosovej múčky, papierové košíčky

Do misy dáme puding, cukor, maslo, kakao, rum, mlieko a spracujeme. Pudingovú masu dáme na dosku posypanú práškovým cukrom, urobíme šúľok, nakrájame na rovnaké diely. Do každého vtlačíme jednu čerešňu, sformujeme guľku, obalíme v kokosovej múčke a vložíme do papierového košíčka.

 

 

 

Laskonky


Obrázok

4 bielky, 125 g kryštálového cukru, 100 g práškového cukru, 30 g maizeny, 200 g kokosovej múčky Plnka: 2 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 2 lyžice instantnej kávy, 250 g masla

Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, do ktorého postupne zašľahávame kryštálový cukor až do úplného zhustnutia. Preosejeme naň práškový cukor s maizenou a zľahka zapracujeme do snehu, aby v ňom neostali nijaké hrčky. Nakoniec vmiešame kokosovú múčku. Plech na pečenie vyložíme mastným papierom a pomocou formičky na laskonky natierame snehovú hmotu. Sušíme v rúre vyhriatej na 50 °C niekoľko hodín. Medzi dvierka rúry vsunieme varechu, aby medzerou mohla unikať prebytočná para. Upečené laskonky pospájame krémom.

Krém: Vajcia s cukrom vyšľaháme nad parou dotuha. Maslo s instantnou kávou vymiešame dopenista a spojíme s vychladnutou vajcovou masou.

 

 

Medovníkový koláč


Obrázok

350 g hladkej múky, 250 g medu, 1 dl oleja, 125 g práškového cukru, pol prášku do pečiva, 125 g vlašských orechov, 1 lyžička mletej škorice, 2 klinčeky, 2 vajcia, 100 g olúpaných mandlí, 25 g kandizovaných čerešní

Med, olej a cukor privedieme do varu a necháme vychladnúť. Na dosku preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, škoricu, zomleté klinčeky a orechy, premiešame, pridáme vajcia, vychladnutú medovú zmes a vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme asi hodinu postáť. Potom cesto rozvaľkáme a dáme na vymastený plech. Ostrým nožom urobíme do cesta zárezy 5 x 5 cm. Každý štvorec vyzdobíme mandľami a čerešňami. Pečieme vo vyhriatej rúre 25 minút.

 

 

 

Kávové zrná


Obrázok

3 balíky detských keksov, 0,5 dl rumu, 80 g masla, 50 g vlašských orechov, 3 lyžice kávy, 200 g práškového cukru, papierové košíčky Poleva: 100 g čokolády na varenie, 70 g stuženého pokrmového tuku, ozdobná ryža

Keksy spolu s orechmi zomelieme, dáme do misy, pridáme cukor, kávu, maslo, rum a vypracujeme hladkú hmotu. Na pocukrovanej doske urobíme šúľok, ktorý nakrájame na rovnaké kúsky. Z kúskov tvarujeme guľky a rúčkou varechy urobíme v strede každej guľky žliabok. Potrieme čokoládovou polevou, dáme na mriežku, ozdobíme ryžou a necháme zaschnúť. Potom vložíme do papierových košíčkov.

Poleva: Čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli.

 

 

 

 

 

Roláda s broskyňami

Obrázok
 
Cesto: 140 g práškového cukru, 6 vajec, 100 g polohrubej múky, broskyňový kompót Krém: 250 g masla, 100 g cukru, 3 lyžice pudingového prášku, 2,5 dl šťavy z kompótu Poleva: 50 g čokolády na varenie, 35 g stuženého pokrmového tuku

Žĺtky s cukrom vymiešame dopenista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a spolu s múkou striedavo vmiešame do žĺtkov. Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom, rovnomerne rozotrieme a upečieme. Teplé cesto aj s papierom vyklopíme na vlhkú utierku a zvinieme do rolády. Vychladnuté cesto potrieme krémom, poukladáme naň broskyne nakrájané na rezance a pevne zvinieme do rolády. Vrch rolády polejeme čokoládovou polevou.

Krém: Do 2 dl kompótovej šťavy dáme variť cukor. Vo zvyšnej šťave rozmiešame pudingový prášok a za stáleho mie-šania uvaríme hustú kašu. Maslo vymiešame do peny a postupne pridávame do vychladnutej kaše.

Poleva: Nad parou roztopíme čokoládu na varenie, pridáme tuk a dobre vymie- šame.

 

 

Mocca roláda


Obrázok

6 vajec, 70 g práškového cukru, 20 g kakaa, 40 g hrubej múky Krém: 2 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 250 g masla, 2 lyžice instantnej kávy

Žĺtky vymiešame s cukrom a kakaom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a spolu s múkou ho zľahka primiešame do cesta. Vylejeme na plech vyložený mastným papierom, rozotrieme a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečené cesto dáme aj s papierom na vlhkú utierku a zvinieme do rolády. Vychladnuté cesto oddelíme od papiera, potrieme krémom a znovu pevne stočíme do rolády. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Krém: Vajcia s cukrom vyšľaháme nad parou dotuha. Maslo s instantnou kávou vymiešame do peny. Vychladnuté vyšľahané vajcia postupne vmiešame do masla.

 

Čučoriedková olejová bábovka


Obrázok

6 dl hrubej múky, 4 dl kryštálového cukru, 1 dl oleja, 1 dl vody, 3 vajcia, 1 vanilínový cukor, 1 lyžica škorice, 370 g čučoriedkového kompótu, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny

Do misy dáme múku, cukor, škoricu, sódu bikarbónu a premiešame. Potom pridáme vajcia rozšľahané vo vode, olej a vypracujeme cesto. Do vypracovaného cesta vmiešame precedené čučoriedky. Formu na bábovku vymastíme, vysypeme strúhankou a rovnomerne vložíme cesto. Vo vyhriatej rúre upečieme. Upečenú bábovku posypeme práškovým cukrom.