Choď na obsah Choď na menu
 


CHUDNUTIE RECEPTY na RAŇAJKY, OBED, VEČERU

 

Rady na chudnutie a stravovanie.RECEPTY na RAŇAJKY, OBED, VEČERU.

Prepočet kalórií a jaulov : 1 kcal = 4,2 kj
Pikantné kurča na zelenine
Polovica kurčaťa, mletá červená paprika, 1 pol.lyžica oleja, 1 menšia cibuľa, 50 g paradajok, 50g zeleninovej papriky, 30g šampiňónov, 1/2 strúčka cesnaku, oregáno, kari korenie, zelená petržlenová vňať, tymián, mletá červená paprika, voda, soľ.
Kurča osolíme, poprášime paprikou a opražíme na oleji. Pridáme pokrájanú cibuľu, pokrájané paradajky a zeleninovú papriku, šampiňóny a všetky koreniny. Podlejeme vriacou vodou a dusíme asi 40 minút. Podávame s hlávkovým šalátom.
1 porcia...235 kcal



Pečený kapor na masle
1 porcia kapra 150 g, 1 polievková lyžica masla, soľ, petržlenová vňať, plátok citrónu.
Kapra osolíme a prudko opečieme na panvici potrenej maslom, Posypeme petržlenovou vňaťou a ozdobíme plátkom citróna. Podávame s varenými zemiakmi
1 porcia kapra...164 kcal


Zemiaky s bylinkovým tvarohom
1 väčší zemiak umy jeme a zabalíme do zľahka naolejovaného alobalu. Pečieme pri 200°C asi 60 minút. Zmiešame 100 g nízkotučného tvarohu, 1 PL smotany, najemno nasekanú cibuľku, nasekanú pažítku a postrúhanú reďkovku. Dochutíme citrónovou šťavou, chrenom, soľou a mletým čiernym korením. Zemiaky vyberieme z alobalu a rozpolíme. Na každú polovicu navrstvíme ochutený tvaroh a posypeme nastrúhanou reďkovkou alebo pažítkou.
Energetická hodnota 1 porcie: 966 kj

 

Kuracie prsia so šalátom
Zmiešame 1 PL horčice, 1 ČL sójovej omáčky, 50 ml pomarančovej šťavy a 1 ČL medu. Do pripravenej marinády vložíme 1 kuracie prsia a necháme cez noc odležať v chladničke. Šalát si pripravíme zo šalátových listov a 125 g opláchnutých a rozpolených kokteilových paradajok. Pridáme zopár listov bazalky. Polejeme 1 ČL orechového oleja, 1 ČL balzamového octu a 3 ČL zeleninového vývaru. Zatiaľ opekáme mäso na 1 ČL oleja asi 8 minút. Odložíme bokom. Do výpeku nalejeme zvyšok marinády a zmiešame s 1 PL čerstvého syra.
Energetická hodnota 1 porcie: 1680 kj

 

Zelená fazuľka so sójovou omáčkou

Prísady (na 4 porcie): 500 g zelených fazuľkových strukov, soľ, 2 najemno pokrájané strúčiky cesnaku, 1/2 ČL najemno nasekaného ďumbiera, 2 PL sójovej omáčky, 1/2 ČL kryštálového cukru.
Postup: Fazuľkové struky očistime a prekrojíme na polovice. Do hrnca dáme vodu, osolíme, a keď zovrie, vložíme fazuľkové struky. Keď voda opäť zovrie, zmiernime oheň varíme domäkka 3 minúty. Do servírovacej misky dáme cesnak, ďumbier, sójovú omáčku a cukor. Všetko miešane, kým sa cukor nerozpustí. Fazuľové struky scedíme, vmiešame do nálevu a podávame.
Tip: Podobne pripravíme mrkvu, fazuľkové klíčky alebo, malé kukuričky.
Energetická hodnota 1 porcie 131 kJ

 

SENDVIČ S PAPRIKOVÝM TVAROHOM:
(na 1 porciu) Z polovičky papriky odstránime jadierka a nakrájame ju na drobné kocky. 1 až 2 listy rímskeho šalátu opláchneme, vytrasieme z neho vodu a nakrájame nadrobno. Oboje zamiešame do 75 g nízkotučného bylinkového tvarohu alebo čerstvého syra.
Rozkrojíme jeden celozrnný sendvič a natrieme tvarohom.
Energetická hodnota 1 porcie: 840kJ

 

RIZOTO SO ŠPENÁTOM A S HUBAMI (na 1 porciu)
Podusíme 50 g póru nakrájaného na kolieska a 75 g ryže na rizoto na l ČL oleja dosklovita. Postupne pridávame 250 g zeleninového vývaru.
Nakrájame 60 g šampiňónov na plátky, pridáme spolu s 25 g očisteného špenátu do ryže a spolu podusíme 2 až 3 minúty. Dochutíme soľou a korením, prípadne zjemníme 45 g nízkotučného čerstvého syra.
Energetická hodnota 1 porcie: 1848kJ

 

PÓROVÁ POLIEVKA S CITRÓNOM (na 1 porciu)
200 g póru nakrájaného na kolieska speníme na 1 ČL horúceho masla dosklovita. Zalejeme 200 ml horúceho vývaru a uvaríme domäkka. Pridáme 50 ml rastlinnej smotany a všetko spolu rozmixujeme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, mletým čiernym korením a cukrom.
Energetická hodnota 1 porcie: 693kJ

 

Grilovaný losos s ryžou
Uvaríme 100 g ryže. 150 g lososa pokvapkáme olivovým olejom a limetkovou šťavou a 15 minút necháme odležať. Ošúpeme 1 mango, vyberieme dužinu a nakrájame nadrobno. Rozhorúčime šťavu z pomaranča a pridáme mangovú dužinu. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a všetko dôkladne rozmixujeme. Rybu osolíme, okoreníme a zoboch strán opekáme asi 5 minút. Podávame ] s ryžou a mangovou omáčkou.
Energetická hodnota 1 porcie: 2310 kj

 

Cestoviny so zeleninou
Uvaríme 100 g cestovín podľa návodu. Ošúpeme 1 mrkvu, 1 petržlen a nakrájame na menšie kocky.
Umy jeme 75 g brokolice a 60 g kokteilových paradajok a nakrájame na menšie kúsky. Očistíme 1/4 fenikla a rovnako nakrájame. Ošúpeme 1/4 cibule a nasekáme nadrobno. Zeleninu dusíme na 1 PL masla asi 5 minút. Polovičku zeleniny uvaríme v 150 ml zeleninového vývaru domäkka. Rozmixujeme, zamiešame 1 PL smotany a dochutíme.
Cestoviny podávame s omáčkou a so zvyškom zeleniny.
Energetická hodnota 1 porcie: 2394 kJ

 

Varené hovädzie mäso
100 g chudého hovädzieho mäsa, 1 zrnko čierneho korenia a nového korenia, soľ, 20 g koreňovej zeleniny, 1 menšia cibuľa
Mäso dáme variť do osolenej vody. Pridáme zeleninu, cibuľu a korenie. Varíme do mäkka. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
1 porcia...145 kcal

 

Dusený hovädzí plátok
100 g hovädzieho stehna, soľ, mleté čierne korenie, 1 pol.lyžica maizeny, 1 pol.lyžica oleja, 1 menšia cibuľa, 1 strúčik cesnaku.
Mäso vyklepeme, osolíme, potrieme pretlačeným cesnakom a poprášime maizenou. Cibuľu speníme na oleji a mäso v tom prudko opečieme z obidvoch strán. Podlejeme malým množstvom vody a dusíme do zmäknutia. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
1 porcia...165 kcal

 

Hovädzia polievka s mäsom a zeleninou
100 g chudého hovädzieho mäsa, 100g zeleniny / cibuľa, mrkva, zeler, petržlen / 2 zrnká čierneho korenia, 1 zrnko nového korenia, soľ, 1/2 kocky masoxu, 7 dcl vody, petržlenová vňať.
Hovädzie mäso dáme variť do studenej vody so soľou. Štvrť hodiny pred dovarením pridáme všetky koreniny, zeleninu a masox. Mäso pokrájame na kocky a pridáme petržlenovú vňať.
1 porcia ...100 kcal

 

Hovädzia polievka s rezancami a mäsom
Príprava je taká istá ako v predchádzajúcom recepte, ale nakoniec zavaríme 15 g bezvaječných rezancov
1 porcia...127 kcal

 

Srbská polievka
150 g chudého hovädzieho mäsa, 1 paprika, 30 g paradajkového pretlaku, 100 g zemiakov, 2 zrnká čierneho korenia, 1 zrnko nového korenia, bobkový list, mletá červená paprika, ocot, soľ, 5 g oleja, 10 g cibule, 6 dcl vody
Mäso pokrájané na kocky varíme v osolenej vode s bobkovým listom. V polovici varenia pridáme na kocky pokrájané zemiaky a papriku. Na oleji speníme cibuľku, pridáme červenú papriku. Zalejeme Vývarom s mäsom a pridáme paradajkový pretlak. Dochutíme niekoľko kvapkami octu.
1 porcia...120 kcal

 

Mäsový boršč
20g cvikly, 50 g chudého hovädzieho mäsa, 50g chudého bravčového mäsa, 20g koreňovej zeleniny, 25 g hlávkovej kapusty, 25 g zemiakov, 20 g paradajok, 1/4 dcl kyslej smotany, soľ, petržlenová vňať.
Mäso varíme vo vode so soľou. Neskôr pridáme koreňovú zeleninu, zemiaky, kapustu a dovaríme do mäkka. Zvlášť uvaríme cviklu a pridáme ju k mäsovej zmesi. Mäso vyberieme a pokrájame na rezance. Vložíme do vývaru, pridáme nakrájanú paradajku a necháme prevariť. Do hotovej polievky pridáme smotanu a posekanú petržlenovú vňať.
1 porcia...190kcal

 

Teľacie pliecko špikované párkom
100 g teľacieho pliecka bez kosti, 15 g párkov, 1 pol. lyžica oleja, 1 pol.lyžica maizeny, soľ, mletá červená paprika.
Mäso prešpikujeme párkom, osolíme, poprášime maizenou a paprikou. Opečieme na oleji. Podlejeme trochou vody a dusíme až do mäkka. Ako prílohu podávame varené zemiaky a zeleninový šalát.
1 porcia...180 kcal

 

Teľacie pliecko na zelenine
100 g teľacieho pliecka bez kosti, 1 pol. lyžica masla, 1 menšia cibuľa, 150 g paradajok, 1 menšia zelená paprika, 1 strúčik cesnaku, kúsok masoxu, oregano, soľ.
Paradajky sparíme a ošúpeme a nakrájame na kúsky. Papriku nakrájame na rezance a rozotrieme cesnak. Cibuľu speníme na masle, mäso opečieme z obidvoch strán, podlejeme troškou vody s masoxom a pridáme všetky prísady. Pri dusení mäso obraciame a podlievame troškou vody. Podávame s bezvaječnými cestovinami.
1 porcia...188 kcal

 

Teľacie mäso na víne
100g teľacieho pliecka bez kosti, 1 pol.lyžica masla, 1 menšia cibuľa, 1 menšia mrkva, kúsok zeleru, 1/2 dcl bieleho suchého vína, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, maizena. Mäso osolíme, okoreníme, poprášime maizenou a prudko opečieme na masle. Pridáme zeleninu a cibuľu nakrájanú na rezance., podlejeme vínom a dusíme do mäkka. Občas podlejeme troškou vody. Podávame s dusenou ryžou a zeleninovým šalátom.
1 porcia...170 kcal

 

Prírodný teľací rezeň
100 g teľacieho stehna, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 1 lyžica oleja, 1 lyžica maizeny.
Teľací rezeň naklepeme, okraje narežeme, osolíme, okoreníme, poprášime maizenou a opečieme na panvici potrenej olejom. Mäkký rezeň vyberieme z panvice, do výpeku pridáme vodu, necháme prevariť a so vzniknutou šťavou polejeme rezeň na tanieri. Podávame s varenými zemiakmi alebo ryžou a zeleninovým šalátom
1 porcia...150 kcal

 

Varené bravčové stehno
100 g chudého bravčového stehna, soľ, čierne korenie, cibuľa.
Mäso vložíme do vriacej osolenej vody, pridáme korenie a cibuľu. Varíme do mäkka. Podávame s chrenom, horčicou alebo dusenou zeleninou.
1 porcia...135 kcal

 

Bravčové stehno na hubách
100 g chudého bravčového stehna, 1 pol.lyžica oleja, 50 g čerstvých húb, 1 menšie cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 50 g paradajok alebo 1 pol.lyžica pretlaku, oregano, soľ, petržlenová vňať.
Mäso nakrájame na plátky, huby nakrájame na drobné kúsky. Cibuľu a cesnak speníme na oleji, pridáme mäso a opečieme ho. Potom pridáme huby ,paradajku, oregano, soľ a petržlen. Všetko dusíme do mäkka. Podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...205 kcal

 

Grilované kurča
Polovica kurčaťa, 1 pol.lyžica oleja, 5 g mandlí, citrónová šťava, mletá červená paprika, voda, soľ.
Očistené kurča osušíme, posolíme, pod kožu napicháme mandle, potrieme olejom a posypeme červenou paprikou. Uložíme na rošt v grile a grilujeme asi 5 minút z vnútornej strany a 5 minút z vonkajšej strany. Občas potrieme olejom a grilujeme do mäkka. Hotové kurča pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame s dusenou ryžou.
1 porcia...212 kcal

 

Kapor s lečom
150 g kapra, 100 g sterilizovaného leča, 1 pol.lyžica oleja, 1 menšia cibuľa, mletá červená paprika, cesnak, soľ.
Cibuľu speníme na oleji, pridáme papriku, kapra osolíme a opečieme. Pridáme lečo, rozotrený cesnak. Po zmäknutí kapra podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...208 kcal

 

Kapor pečený na víne
150 g kapra, 1 lyžica masla, 2 lyžice vína, 1 menšia cibuľa, 20 g mrkvy, 10 g zeleru, strúčik cesnaku, mleté čierne korenie, citrónová šťava, plátok citrónu, soľ.
Porciu kapra pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu odležať. Na masle speníme pokrájanú cibuľu, rozotrený cesnak a pridáme postrúhanú zeleninu. Pridáme k kapra poliateho vínom a dáme piecť do rozohriatej rúry. Podľa potreby podlievame vodou. Na tanieri ozdobíme plátkom citróna a podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...196 kcal

 

Strapačky s kyslou kapustou
100 g zemiakov, soľ, mleté čierne korenie, 25 g hrubej múky, 20 g hladkej múky, 1 pol.lyžica oleja, 1 menšia cibuľa, 100 g kyslej kapusty.
Zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme múku a soľ. Nahádžeme strapačky do vriacej vody, keď vyjdú na vrch sú uvarené, scedíme a zmiešame s udusenou kyslou kapustou.
Príprava kapusty : Na oleji speníme cibuľu, pridáme pokrájanú kapustu a dusíme do mäkka.
1 porcia...295 kcal

 

Varené fazuľové struky s paradajkovým pretlakom.
200 g strukov,100 g paradajkového pretlaku, 1 pol.lyžica masla, 1 menšia cibuľa, bobkový list, tymián, strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie.
Struky uvaríme v slanej vode. Cibuľu a cesnak speníme na masle. Pridáme pretlak a dusíme s bobkovým listom, a tymiánom. Uvarené struky dáme na tanier a zalejeme omáčkou. Podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...135 kcal

 

Pikantná fazuľka
200 g zelených fazuľových strukov, 1 menšia cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 10 g údenej slaniny, 1 lyžička tymiánu, kvapka tabasca, 1 paradajka, soľ.
Struky povaríme v osolenej vode a scedíme. Cibuľku pokrájame na kolieska, cesnak pretrieme so soľou. Slaninu pokrájame a vypražíme. Pridáme cibuľu, cesnak, fazuľu a krátko podusíme. Pridáme koreniny a podlejeme asi 1dcl vody a spolu dusíme asi 10 minút. Na plátky pokrájanú paradajku pridáme asi 5 minút pred dovarením. Podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...180 kcal

 

Omeleta s hráškom
100g zeleného hrášku, 1 vajíčko, 1/2 dcl mlieka, 1 lyžica oleja, petržlenová vňať.
Hrášok uvaríme v osolenej vode, scedíme a dáme ho na olejom vymastený pekáč. Vajíčko rozšľaháme v mlieku, pridáme pokrájanú vňať a zalejeme ním hrášok. Zapečieme do ružova. Podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...167 kcal

 

Pór so šunkou
100g póru, 25 g chudej šunky, 1/2 l vývaru z kostí, mleté čierne korenie, muškátový orech, soľ.
Očistený pór nakrájame na tenké kolieska a dusíme ho s malým množstvom osoleného vývaru. Šunku pokrájame na rezance a premiešame s uduseným pórom. Dochutíme muškátovým orechom. Podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia.....80 kcal

 

Dusený pór s údeným mäsom
200g póru, 50 g údeného mäsa, 1 lyžica oleja, 1 lyžica maizeny, mleté čierne korenie, muškátový orech, voda, soľ.
Údené mäso pokrájame na kúsky a varíme. Neskôr pridáme pór, pokrájaný ne 2 cm kolieska a všetko varíme do mäkka. Z oleja a maizeny pripravíme svetlú zápražku a uvarený pŕ a údené mäso zapražíme. Dosolíme podľa potreby a dochutíme muškátovým orechom a čiernym korením. podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...300 kcal

 

Dusené huby
200 g húb, 1 pol.lyžica citrónovej šťavy, 1 pol.lyžica maizeny, 1 pol.lyžica paradajkového pretlaku, wočrestrová omáčka, soľ, petržlenová vňať, olej.
Huby pokrájame na tenké plátky, dáme dusiť na olej, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dusíme do mäkka. Keď sa voda odparí poprášime maizenou, pridáme pretlak, worčester podľa chuti a petržlenovú vňať. Dusíme ešte 10 minút. Podávame s vareným vajcom a krajíčkom chleba.
1 porcia...145 kcal

 

Huby s vajíčkom
150g húb, 1 pol.lyžica oleja, rasca, mleté čierne korenie, 1jíčko, zelená petržlenová vňať, voda.
Huby nakrájame na plátky a dáme do rozpáleného oleja. Osolíme, okoreníme a dusíme za občasného podlievania horúcou vodou. Keď sa voda odparí, pridáme rozšľahané vajíčko. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s čiernym chlebom.
1 porcia...143 kcal

 

Šunková rolka s jablkovým chrenom
2 plátky chudej šunky, 1 väčšie jablko, 1 pol.lyžica strúhaného chrenu, šťava z citróna, tekuté nízkoenergetické sladidlo, soľ.
Jablko postrúhame na jemno, pridáme chren, šťavu z citróna, osolíme a dochutíme sladidlom. Zmes natrieme na šunku a zavinieme. Podávame ako predjedlo.
1 porcia....125 kcal

 

Pikantná šunková rolka s chrenom
2 plátky chudej šunky,1pol. lyžica smotany, 1 pol.lyžica nastrúhaného chrenu s octom, 1 pol.lyžica horčice, petržlenová vňať, soľ.
Chren premiešame s horčicou a vmiešame do vyšľahanej smotany. Pridáme vňať. Zmesou natrieme plátky a zvinieme do rolky. podávame ako predjedlo.
1 porcia...120 kcal

 

Pikantný tvaroh so syrom a cesnakom
50 g mäkkého tvarohu, 25 g smotanového syra, posekaná pažítka, strúčik cesnaku, čierne korenie, soľ.
Tvaroh roztlačíme na jemno a zmiešame so syrom. Cesnak pretlačíme, zmiešame so soľou a pažítkou a vmiešame do tvarohovej zmesi. Na dosku nasypeme korenie, v ňom vytvarujeme valček. Dáme asi na 2 hodiny stuhnúť do chladničky. Podávame ako predjedlo so sendvičom.
1 porcia...127 kcal

 

Zelerový šalát s jablkom a hrozienkami
100g zeleru, 50g jabĺk, 5 g hrozienok, 1 pol.lyžica cukru, soľ, ocot.
Zeler pokrájame na plátky a uvaríme. Potom ho pokrájame na rezance, pridáme jablko pokrájané na rezance a hrozienka. Ochutíme soľou, octom a cukrom. Pred podávaním necháme asi 1 hodinu odležať.
1 porcia...67 kcal

 

Cviklový šalát s chrenom
150 g cvikly, 1pol.lyžica nastrúhaného chrenu, pár kvapiek tekutého sladidla, citrónová šťava, rasca, voda, soľ.
Cviklu uvaríme v osolenej vode, ošúpeme a pokrájame na tenké rezance. Citrónovú šťavu zriedime s vodou, ochutíme soľou a sladidlom. Pridáme nastrúhaný chren a zalejeme nálevom. Môžeme pridať 1 pol.lyžicu jogurtu na zjemnenie.
1 porcia ....50 kcal

 

Labužnícky chlieb (na 1 porciu)
2 ražné pečivá s 20 g masla a 2 ČL medu, prípadne lekváru alebo s paradajkou.
Energetická hodnota 1 porcie: 1633 kj
cestoviny s paradajkami (na 1 porciu)
Uvaríme v slanej vode 125 g cestovín. Posekáme 1 cibuľu a povaríme s cestovinami 3 minúty. Na olivovom oleji opražíme roztlačený cesnak. 100 g kokteilových paradajok rozpolíme a pridáme k cesnaku. Cestoviny precedíme a primiešame k ostatným surovinám.
Podľa chuti osolíme, okoreníme, ochutíme bylinkami a 3 minúty dusíme. Ozdobíme parmezánom.
Energetická hodnota 1 porcie: 2 072 kJ

 

Opečené krevety (na 1 porciu)
Natrieme 150 g kreviet cesnakovým olejom, okoreníme a opečieme. Podávame so 100 g hlávkového šalátu a 2 pokrájanými paradajkami. Zalejeme dressingom zo 100 g jogurtu zmiešaného s citrónovou šťavou, soľou, mletým čiernym korením a bylinkami.
Energetická hodnota 1 porcie: 1 047 kj

 

Kurací sendvič (na 1 porciu)
Na sendvič nakrájame 80 g čerstvého ovocia a 1 jarnú cibuľu. Zmiešame, osolíme a dochutíme čili korením a mletým čiernym korením. Kuracie prsia naklepeme a opečieme na oleji.
Všetko vložíme do sendviča.
Energetická hodnota 1 porcie: 1 612 kj

 

Zeleninová Omeleta 1 (na 1 porciu)
Pokrájame 150 g šampiňónov na plátky a 100 g póru posekáme na kolieska.
Šampiňóny a pór opražíme na masle.
Rozšľaháme 2 vajcia, 70 ml nízkotučného mlieka, pridáme posekané bylinky, trocha soli a mletého čierneho korenia. Šampiňóny a pór zalejeme vajcovou zmesou a necháme na miernom ohni dopiecť.
Energetická hodnota 1 porcie: 1256 kj

 

Rezeň z tofu
400 g tofu, 1 lyžička Solčianky ( vegety), 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžica sójovej omáčky, 20g olivového (rastlinného) oleja, 1 bielok, pšeničná múka hladká a strúhanka na obalenie, olej na smaženie.
Zo Solčianky ,citrónovej šťavy, sójovej omáčky, olivového oleja a lyžice vody pripravíme marinádu, do ktorej vložíme plátky tofu hrúbky 1 cm. Necháme v chladničke cca 2 hodiny. Potom plátky necháme okvapkať a obalíme ich v trojobale. Smažíme do zlatista, najlepšie vo fritovacom hrnci.

 

Bravčové plátky s zeleninou
800 g chudého bravčového mäsa, 1 menší karfiol, ¼ kg brokolice, soľ, mleté čierne korenie, rascu, vegetu, 1 ČL mletej červenej papriky, 1 ČL hladkej múky, tuk na vyprážanie, masox (alebo vývar)
Mäso nakrájajte na rezne (okraje narežte), naklepte, osoľte a okoreňte. Z každej strany posypte mletou rascou, dlaňou ju pritlačte a rezne obaľte v múke. Vypražte na rozpálenom tuku z oboch strán. Vo výpeku speňte nadrobno posekanú cibuľku, pridajte papriku, hladkú múku a zalejte vývarom (masoxom). Chvíľku povarte a mäso vložte do omáčky.
Karfiol a brokolicu uvarte v vode, do ktorej pridajte vegetu. Nechajte odkvapkať a rozoberte na menšie ružičky. Mäso a zeleninu podávajte spolu s opečenými zemiakmi.

 

Pečená šunka so slivkami
1, 5 kg bravčovej údenej šunky, 8 sušených sliviek, 50 ml koňaku, korenie karí, 2 PL suchého bieleho vína, fólia na pečenie, , Jablkové čatní:, 100 g strúhaného kokosu, ½ kg jabĺk, 600 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 červenú papriku, 150 g kryštálového cukru, 150 ml bieleho vínneho octu, 1 PL horčicových zrniek, 1 ČL kajanského korenia, 1 ČL soli , ¼ l vody
Šunku umyte, osušte. Doprostred urobte ostrým nožom otvor po celej dĺžke. Slivky umyte a na 30 min. namočte do koňaku. Potom jednu po druhej vtlačte do otvoru v mäse. Mäso napokon zo všetkých strán potriete silnou vrstvou karí, pokvapkajte vínom, vložte do fólie na pečenie a pevne ju uzavrite. Fóliu na vrchu viackrát poprepichujte ihlicou. Pripravené mäso vložte do pekáča a vo vyhriatej rúre pečte asi hodinu. Mäso nechajte vychladnúť vo fólii, potom ho nakrájajte na plátky a podávajte s čatní.
Jablkové čatní: Kokos zalejte vodou a odložte na 15 min. Potom ho sceďte cez čistú utierku, dobre vytlačte a kokosovú šťavu vlejte do hrnca. Pridajte očistené, na drobné kocky nakrájané jablká, nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku, cukor, ocot, horčicové zrnká, kajanské korenie, soľ, kokos a pri miernej teplote varte asi jednu hodinu.

 

Bravčová sviečkovica s plnkou
600 g bravčovej sviečkovice, 100 g syra Niva, 40 g pomletých orechov, 100 g šunky, 1 menšiu červenú papriku, petržlenovú vňať , soľ, mleté čierne korenie, olej
Bravčové mäso nakrájajte na dlhšie kúsky, rozklepte ich, posoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Červenú papriku očistite a nakrájajte na tenké pásiky. Syr nahrubo nastrúhajte a zmiešajte s pomletými orechmi. Na rozklepané mäso rozložte kúsky petržlenovej vňate, navrstvite zmes syra a orechov, nakrájanú červenú papriku a mäso preložte napoly. Obaľte v šunke. Takto pripravené preložte do misy na pečenie vymastenej olejom. Pečte vo vyhriatej rúre 30 - 40 min.

 

Švajčiarsky rezeň z tofu
400 g tofu, 40 g hydinovej šunky, 20g syra Eidam, 1 bielok, pšeničnú múku hladkú, strúhanku na obalenie a olej na smaženie.
Tofu nakrájame na plátky hrúbky 1,5 cm. V plátkoch narežeme nožom kapsu, ktorú naplníme plátkom šunky a plátkom syra. Obalíme v trojobale a smažíme na oleji alebo vo fritéze do zlatista.
Podávame s ryžou alebo zemiakmi a so zeleninovým šalátom.

 

Tofu s kuracím mäsom
Cibuľa, kuracie prsia, tofu, sójová omáčka, soľ, vegeta, korenie.
Na oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme kuracie prsia pokrájané na rezance. Pomiešame a podusíme, kým prsia nezískajú bielu farbu, potom pridáme tofu nakrájané na kocky, sójovú omáčku, soľ, vegetu, korenie a podusíme.
Podávame s ryžou, s chlebom, so šalátom či kečupom.

 

FiIeta z pangasia (na 1 porciu)
Pokrájame 2 papriky na pásiky a s trochou cesnaku opražíme na olivovom oleji. Ochutíme, prilejeme 30 ml vývaru 310 minút varíme. Zmiešame 15 g nátierkového masla, 2 ČL bylinkovej zmesi, soľ a korenie. Natrieme na 150 g filiet z pangasia, ktoré vyprážame na oleji.
Energetická hodnota 1 porcie: 1277 kj

 

Morská ryba na šampiňónoch so smotanou
1 kg ryby, 2 cibule, soľ, 2 PL masla, 250 g šampiňónov, 1 citrón, ½ ČL sladkej papriky, ½ l kyslej smotany, 1 PL polohrubej múky
Rybu nakrájajte na porcie a osoľte. Cibuľu nakrájajte na plátky, osmažte na masle, položte na ňu pripravenú rybu a z oboch strán prudko opečte. Potom pridajte papriku, nakrájané šampiňóny na plátky a duste bez podlievania. Neskôr mierne podlejte. Celkovo dusíte asi 10 min. V smotane rozmiešajte múku, osoľte, prilejte k rybe a krátko povarte. Podľa potreby pokvapkajte citrónovou šťavou. Podávajte so zemiakmi.

 

Zapečená makrela
2-3 údené makrely, tuk, 600-700g zemiakov, soľ, mleté čierne korenie, 2 cibule, 2 vajcia, ¼ l mlieka
Makrely zbavte kože, vykostite a nakrájajte na menšie kúsky. Do vymastenej nádoby rozložte vrstvu uvarených na plátky nakrájaných zemiakov, vrstvu kociek cibule, pripravené makrely a striedajte do spotrebovania surovín. Vrchnú vrstvu tvoria zemiaky. Potom všetko zalejte vajciami rozšľahanými v mlieku a v stredne vyhriatej rúre zapečte doružova. Podávajte so sezónnymi zeleninovými šalátmi.

 

Rybacie filé pre diabetikov
2 porcie filé, 1 PL oleja, 2 PL paradajkového pretlaku, 2 PL na jemno nastrúhaného chrenu, 1 cibuľa, 1 dia sterilizovaná uhorka, mleté čierne korenie, soľ
Filé vložte do slabo vymasteného kastróla, potrite zmesou paradajkového pretlaku, chrenu, soli, korenia a 2 PL vody. Poukladajte kolieska uhorky a cibule, pokvapkajte zvyšným olejom, podlejte 2 PL vody a pečte alebo duste pod pokrievkou kým mäso nezmäkne. Podávajte buď teplé s varenými zemiakmi alebo studené s celozrnným pečivom a zeleninovými šalátmi.

 

Pstruh so smotanou
4 pstruhy, 40 g mandlí, 1 dl smotany, 20 g hladkej múky, maslo, soľ
Vypitvané, umyté a osušené pstruhy posoľte a poprášte hladkou múkou. Vkladajte do panvice so zahriatym maslom a pomaly z oboch stranách opekajte. Mäkké pstruhy vyberte, do zvyšného masla v panvici prilejte smotanu a sparené, olúpané a posekané mandle. Nechajte prejsť varom a prelejte cez pstruhy. Podávajte s varenými zemiakmi.

 

Kapor na sardelách so šampiňónmi
Suroviny:
800 g kapra, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, 4 lyžice oleja, 2 dl červeného vína, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 50 g sardelového masla, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, citrónová šťava, 1 lyžica zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno.
Postup:
Umyté a očisteného kapra rozporciujeme, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, poprášime múkou a opražíme v rozohriato oleji. Potom zalejeme polovicou vína, pridáme šampiňóny pokrájané na plátky, sardelové maslo, cibuľu posekanú nadrobno a rozotretý cesnak, okoreníme mletým čiernym korením a dusíme. Keď je kapor takmer mäkký, polejeme ho zvyškom vína, pokvapkáme citrónovou šťavou a dodusíme. Podávame posypaného zelenou petržlenovú vňaťou posekanou nadrobno.

 

Kapor po grécky
Suroviny:
1500 g očisteného kapra, 30 g soli, 250 g cibule, 100 g oleja, voda, 30 g cesnaku, 200 g zeleniny (mrkvy, petržlen, zeler), 150 g múčneho masla, 200 g bieleho vína, 300 g kečupu, 100 g kapie, 100 g citrónu
Postup:
Cibuľu pokrájame na jemné kolieska, mierne opečieme na oleji, pridáme posolené porcie kapra, opečieme, postriekame vodou, upečieme - dodusíme takmer do mäkka a vyberieme. Do ostávajúcej šťavy pridáme jemne nastrúhaný cesnak, na slížiky pokrájanú koreňovú zeleninu, opäť postriekame vodou a podusíme. Do hotovej zmesi pridáme na slížiky nakrájanú kapiu a citrónovú šťavu. Upečeného kapra v šťave krátko podusíme. Pri podávaní kapra prelejeme pripravenou šťavou. Ako prílohu podávame zemiaky na ľubovoľný spôsob a citrón.

 

Kapor s mandľami
Suroviny:
100 g kapra, soľ, 80 g oleja, 30 g masla, 40 g mandlí, citrónová šťava
Postup:
Očisteného, rozpolteného a z kože stiahnutého kapra narežeme na porcie, osolíme a necháme chvíľu postáť, aby soľ vnikla do mäsa. Potom ho na oleji opečieme do ružova. Po opečení olej zalejeme, pridáme maslo a opečeného kapra chvíľu v masle opekáme. Hotové porcie kapra podávame tak, že na tanier dáme kapra, posypeme obielenými, posekanými a opraženými mandľami, pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme maslom z výpeku. Ako prílohu podávame zemiakový šalát s majonézou.

 

Kapor so syrom v alobale
Suroviny:
1 kapor, soľ, 200 g strúhaného syra, 60 g masla, zelená petržlenová vňať, alobal, soľ
Postup:
Kapra očistíme, rozrežeme na polovice, stiahneme z neho kožu a posolíme. Alobal a kapra natrieme rozpusteným maslom, kapra posypaného strúhaným syrom položíme na alobal, ktorý dobre uzavrieme a dáme piecť 25 minút na mriežku do rúry. Kapra nakrájame, poukladáme na misu, obložíme zemiakovými hranolkami, nakladanou zeleninou a podávame.

 

Pečené rybie filé s mandľami
Suroviny:
600 g rybieho filé, lyžičky soli, na štipku noža chili, lyžička octu, malá cibuľka, 50 g opražených nasekaných mandlí, 1 dl vody a olej na vyprážanie.
Postup:
Porcie filé posypeme soľou, opečieme na oleji po obidvoch stranách. Vyberieme z pekáča , do výpeku pridáme na jemno posekanú cibuľu, chili, ocot, mandle a vodu. Povaríme, až šťava zhustne, vrátime rybu späť, necháme prehriať a podávame.

 

Pečený obložený kapor
Suroviny:
Kapor, soľ, citrón, 3 vajcia, pažítka
Postup:
Očisteného kapra posolíme, rozrežeme na polovicu, v strede narežeme a do každej polovice vložíme plátok citróna. Pečieme na masle 10-15 minút. 3 vajcia uvaríme na tvrdo, posekáme ich aj s pažítkou a posypeme porcie kapra. Podávame so zemiakovou kašou a cviklou.

 

Pstruh na hubách v alobale
Suroviny:
4 pstruhy, 1 cibuľka, 200 g húb, mleté čierne korenie, lyžica zelenej petržlenovej vňate, 100 g masla, soľ, alobal
Postup:
Pstruhy dobre očistíme, posolíme a necháme postáť. Huby očistíme, umyjeme, pokrájame na plátky udusíme na masle s cibuľkou. Počas dusenia posolíme, okoreníme a nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať. Touto plnkou naplníme pripravené pstruhy. Potom ich natrieme rozpusteným maslom po obidvoch stranách, vložíme do vymasteného alobalu, dobe uzavrieme a položíme na mriežku do dobre vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút. Podávame so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom.

 

Pstruh na masle
Suroviny:
80 dkg pstruhov, soľ, 6 dkg hladkej múky, 4 dkg hladkej múky, 4 dkg masla, tuk, citrónová šťava, petržlenová vňať
Postup:
Očistené, vypitvané a umyté pstruhy osolíme, brušnú dutinu pokvapkáme citrónom, dáme do nej vňate, celé pstruhy obalíme v múke a dáme na horúci tuk. Asi po 5 minútach lopatkou obrátime a pražíme na druhej strane tiež 5 min. Hotové potrime horúcim maslom. Podávame so zemiakmi alebo chlebom.

 

Pstruh na rošte
Suroviny:
4 pstruhy, soľ, citrónová šťava, hladká múky, 80 g masla, zelená petržlenová vňať, strúhanka
Postup:
Pstruhy očistíme, umyjeme v studenej vode, posolíme a necháme chvíľu n a chladnom mieste postáť. Potom ich obalíme v múke, rozpustenom masle a strúhanke. Pečieme na rozpálenom rošte po každej strane 6 minút. upečené pstruhy uložíme na misu, ozdobíme plátkom citróna, posekanou petržlenovou vňaťou a kúskom chleba. Podávame so zemiakovou kašou a marhuľovým kompótom.

 

Pstruh na tokajskom víne
Suroviny:
4 pstruhy, 1 citrón, 750 ml tokajského vína, 1 bobkový list, tymián, rozmarín, pomleté klinčeky, muškátový kvet, soľ, šafran, 1/2 lyžičky škrobovej múčky, trocha sladkej smotany, 1lyžiča masla, kôpor
Postup:
Pstruhy očistíme, v chrbtovej časti narežeme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Vložíme ich do hrnca, zalejeme vínom a pridáme bylinky a koreniny. Na najmenšom ohni necháme v náleve 20 minút. Ryby potom vyberieme, zakryjeme alobalom a odložíme do tepla. Vývar prepasírujeme cez sitko, trochu povaríme, zahustíme škrobovou múčkou a zjemníme smotanou a maslom. Pstruhy servírujeme poliate omáčkou a ozdobené kôprom.

 

Pstruh po španielsky
Suroviny:
2 menšie pstruhy, 1/2 citróna, 2 lyžice oleja, 100 g strúhanky, 1 strúčik cesnaku nasekaný nadrobno, 4 lyžice sherry, čerstvá nasekaná petržlenová vňať, soľ, čierne korenie.
Postup:
Pstruhy potrieme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olej, panvicu odstránime z ohňa a pridáme strúhanku, cesnak a petržlen a dobre zamiešame. Polovicu vzniklej zmesi dáme na dno pekáča, na ňu položíme pstruhy a navrch posypeme zvyšnou zmesou. Pokvapkáme zvyšnou šťavou z citróna a pečieme v rozohriatej rúre. Po piatich minútach prilejeme sherry. Pečieme ďalších 10 minút, občas podlejeme šťavou.

 

Pstruh s mandľami
Suroviny:
4 asi 20 dkg pstruhy, 125 g masla, 50 g múky, 75 g mandlí, 3 cl oleja, soľ a korenie podľa chuti.
Postup:
Pstruhov očistíme. Soľ zmiešame s korením v lyžici oleja a touto zmesou potrieme ryby. Potom ich obalíme v múke a osmažíme na panvici s maslom a olejom z obidvoch strán. Na zostatku masla opečieme nahrubo posekané mandle a pstruhov tým prelejeme. Podávame so zemiakmi.

 

Púštny kapor SAHARA
Suroviny:
600 g kapra, 125 g oravskej slaniny, 80 g masla, 2 dl bieleho vína, zázvor, rasca, soľ, korenie
Postup:
Očisteného kapra rozdelíme na dve polovice, pre 4 osoby postačí jedna polovica. Pekáč obložíme plátkami slaniny, na ktoré položíme osoleného a okoreneného kapra. Navrch ešte poukladáme zvyšok slaninky, obložíme maslom, posypeme rascou a zázvorom. Na záver podlejeme bielym vínom. Zapekáme odkryté v rúre asi 45 minút.

 

Rybacie filé na paprike
Suroviny:
500 g rybacieho filé, mletá červená paprika, 1 cibuľa, 4 lyžice oleja, 1 lyžička paradajkového pretlaku, soľ, korenie, 20 g hladkej múky
Postup:
Filé pokrájame na kocky a pridáme k pokrájanej, na oleji spenenej cibuľke. Posypeme paprikou, posolíme, podlejeme vodou a dusíme. Pred dovarením pridáme paradajkový pretlak, zaprášime hladkou múkou a povaríme. Podávame s varenými zemiakmi.

 

Rybacie filé s chrenom
Suroviny:
750 g rybacieho filé, soľ, 40 g masla, 1 lyžica hladkej múky, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 100 g strúhaného chrenu, šťava z 1/2 citróna na ozdobu, 1 cibuľa
Postup:
Cibuľu pokrájame na kolieska a opečieme na masle, pridáme nakrájané a posolené filé, ktoré opečieme po obidvoch stranách. Potom pridáme paradajkový pretlak, ktorý zriedime 5 cl vody, a dusíme asi 5 minút. Hotové filé pokvapkáme šťavou z citróna, ozdobíme kolieskami citróna, obložíme postrúhaným chrenom a podávame s vyprážanými zemiakovými hranolkami.

 

Rybacie filé s rajčiakovou omáčkou
Suroviny:
750 g rybacieho filé, 210 g rajčiakového pretlaku, 30 g hladkej múky, soľ, 20 g cukru, 5 dl prevareného mlieka, olej, trochu mletej škorice.
Postup:
Filé pokrájame na rezne, posolíme a opečieme na oleji, poukladáme na teplú misu. Pretlak dáme do rajnice, rozmiešame s múkou, zalejeme 3 dl vody, dobre premiešame, pridáme postrúhanú citrónovú kôru, cukor, dobre premiešame a pomaly prevaríme. Nakoniec prilejeme teplé mlieko, pridáme škoricu, podľa chuti posolíme a pripravenou omáčkou zalejeme mäso. Podávame so zemiakovou kašou.

 

Rybacie filé so šampiňónmi
Suroviny: 600 g rybacieho filé, 250 g šampiónov, soľ, mleté čierne korenie, 50 g masla, 4 lyžice oleja, 50 g strúhaného syra
Postup: Umyté a sušené rybacie filé pokrájame na plátky, posolíme, opečieme na oleji a poukladáme na teplú misu. Šampiňóny umyjeme, pokrájame a dusíme na masle. Pridáme soľ a mleté čierne korenie. Udusené šampiňóny rozložíme na opečené filé. Podávame s ryžou a nakladanou zeleninou.

 

Rybacie filé v alobale
Suroviny:
600 g rybacieho filé, 1 citrón, soľ, 1 menšia cibuľa, 60 g masla, 100 g bravčového mozočku, 100 g pečiarok, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, 1 vajce, olej
Postup:
Filé rozrežeme na pláty, pokvapkáme šťavou z citróna, osolíme a necháme chvíľu postáť. Medzitým pokrájame cibuľu, speníme ju na masle, pridáme posekaný, očistený a odblanený mozoček, pokrájané pečiarky a udusíme. Podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a posekanou petržlenovou vňaťou. Nakoniec pridáme vajce. Zmes premiešame a zrovnáme na polovicu mäsa po dĺžke plátu, ktorý sme potreli olejom. Prehneme, okraje zopneme špáradlami, preložíme na olejom pomastený alobal a dobre zabalíme. Dáme na pekáč a v stredne teplej rúre pečieme 20-25 minút. Počas pečenia alobal obrátime. Podávame s varenými zemiakmi a šalátom.

 

Slovenská kapustnica
Suroviny: 500 g kyslej kapusty, 200 g údenej klobásy, 30 g sušených húb, 100 g sušených sliviek, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, 1 vajce, 130 g hrubej múky.
Postup:
Kapustu zalejeme vodou, pridáme umyté posekané huby, slivky, klobásu a varíme asi dve hodiny. Nakoniec pridáme strúhanie a dovaríme. Klobásu vyberieme, nakrájame na kolieska, vložíme späť do polievky, dochutíme a podávame. Strúhanie: z vajíčka a múky vypracujeme tuhé cesto, ktoré strúhame na slzičkovom strúhadle.

 

Zapekané filé
Suroviny:
500 g filé, 600 g zemiakov, 2-3 paradajky, 2 papriky (v zime stačí malá fľaša leča), cibuľa, 2 dl smotany, červená paprika, soľ
Postup: Do vymastenej jenskej misy poukladáme očistené, nakrájané zemiaky, posekanú cibuľu, papriku a paradajky, osolíme, olejeme polovicou smotany a dáme piecť asi 30 minút. Potom poukladáme naň kúsky filé, osolíme, posypeme paprikou, zalejeme zvyškom smotany a dopečieme.

 

Šťuka na smotane
Suroviny: 1 šťuka, soľ, červená paprika, trochu citrónovej šťavy, 60 g slaniny, 3 lyžice oleja, 1 väčšia cibuľa,1/2 l kyslej smotany, 500 g zemiakov
Postup:
Šťuku dobre očistíme, vypitveme, umyjeme posolíme, posypeme paprikou a prešpikujem slaninou. Cibuľu na jemno pokrájame a speníme na oleji, pridáme šťuku obloženú na kolieska nakrájanými zemiakmi, ktoré sme celé trošku predvarili v slanej vode. Všetko zalejeme smotanou a dusíme asi 40 minút. Šťuku pokrájame, uložíme na misu a obložíme.