Choď na obsah Choď na menu
 


 

 

Anglický puding z ryže a vajec

200 g ryže, 5 vajec, 20 g hrozienok a kandinzovaného ovocia, 2 lyžice kryštálového cukru, smotanová omáčka.

 

Ryžu uvaríme a odstavíme. Pridáme 6 žĺtkov, hrozienka, kandinzované ovocie a rozmiešame. Formu vymastíme maslom a posypeme cukrom. Do masy pridáme ušľahané bielky, všetko rozmiešame a nalejeme do formy. Pod pokrievkou uvaríme v pare. Vrch hotového pudingu skrojíme tak, aby nepresahoval kraje formy. Puding preložíme na misu a polejeme smotanovou omáčkou.

Jedlo podávame horúce.

 

Anglický vajcový puding s mandľami

8 vajec, 200 g olúpaných mandlí, 8 lyžíc cukru, 8 lyžíc zemiakovej kaše v prášku, 2 lyžice masla, smotanová omáčka.

 

8 žĺtkov a 8 lyžíc kryštálového cukru miešame, kým nevznikne kyprá pena. V hrnčeku rozpustíme lyžicu masla, pridáme 8 lyžíc zemiakovej kaše v prášku a rozmiešame. Do zmesi pridáme 200 g nadrobno nakrájaných mandlí a vymiešame žĺtky. Bielky ušľaháme do peny a vmiešame do pripravenej masy. Puding vlejeme do formy vymastenej maslom a pod pokrievkou pol hodiny varíme v pare. Hotový puding preložíme na misu.

Osobitne podávame smotanovú omáčku.

 

Jahodový puding

500 g jahôd, 8 g želatíny, 4 bielky, 120 g práškového cukru.

 

Želatínu dáme do pohárika, trocha zalejeme vriacou vodou a za občasného pomiešania necháme celkom roztopiť. Medzitým preberieme a odstopkujeme jahody. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého po lyžiciach zašľaháme cukor, jahody a roztopenú želatínu (zmes môžeme aj prifarbiť potravinárskou červenou farbou). Puding upravíme na sklenú misu a dáme stuhnúť do chladničky.

 

Puding s agar-agarom

600 ml mlieka, 30 g mletých mandlí, 50 g agar-agaru (nazývaného tiež čínska tráva), 30 sparených, olúpaných a nasekaných mandlí, 100 g cukru.

 

Mlieko, cukor a mleté mandle zmiešame na panvici a za stáleho miešania zohrievame asi 4 minúty. Pridáme agar-agar a miešame, až sa rozpustí. Vmiešame nasekané mandle. Puding nalejeme do plytkej misy vo vrstve hrubej 2.5 cm. Vychladíme ho a ponecháme v chladničke, dokiaľ nestuhne.

Podávame chladený, nakrájaný na štvorce alebo kosoštvorce.

 

Pudingová pochúťka

150 g malinového kompótu, 150 g ríbezľového kompótu, 400 ml šťavy z čerešňového kompótu (alebo džúsu), 30 g maizeny, 8 trubičiek (alebo dlhých piškót) na ozdobenie, 1 balíček citrónového (alebo vanilkového) pudingu, 1 balíček vanilkového cukru.

 

Puding uvaríme podľa návodu. Rozdelíme ho do pohárov a odložíme na chladné miesto. Čerešňovú šťavu povaríme s vanilkovým cukrom, maizenu vymiešame so 4 lyžicami vody a pridáme do variacej sa čerešňovej šťavy. Krátko spolu povaríme.

Potom pridáme aj ovocie a necháme vychladnúť. Do každého pohára s pudingom dáme niekoľko čajových lyžičiek vychladnutého ovocného rôsolu, ozdobíme trubičkami a môžeme podávať.

 

 

 

Prúžkový puding s mandarínkami

1 konzerva mandarínok, 150 g malín (zaváraných), 500 ml mlieka, 1 balíček vanilkového pudingu, nasekaná čokoláda, lístočky mäty na ozdobenie.

 

Maliny očistíme a roztlačíme vidličkou, zavárané precedíme, necháme odkvapkať a tiež popučíme. Mandarínky zlejeme, necháme odtiecť, niekoľko ich odložíme na ozdobenie.

Puding uvaríme podľa návodu a rozdelíme ho na 3 časti. Do prvej primiešame maliny, do druhej mandarínky a tretia ostane čistá. Jednotlivé časti postupne vlejeme, jednu na druhú, do sklených pohárov. Puding ozdobíme mandarínkami, nasekanou čokoládou a mätou.

 

Ryžový puding s vajcami a višňami

7 žĺtkov, 200 g ryže, 1500 g višní, 500 ml červeného vína, 400 g kryštálového cukru, pol pohára strúhaného bieleho chleba, škorica (alebo citrónová kôra).

 

Dobre umytú ryžu uvaríme v malom množstve vody. Uvarenú ryžu cez sito prelisujeme do studenej vody, aby vychladla. Višne uvaríme, prelisujeme cez sito a varíme s cukrom, kým nezhustnú. K vychladnutým višniam pridáme prelisovanú ryžu, 7 žĺtkov a trochu nastrúhaného chleba, aby bol puding kyprejší. Masu uložíme na servítku a asi 30 minút varíme.

Zvyšné višne aj s kôstkami roztlčieme, uvaríme s červeným vínom a prelisujeme cez sito. Podľa chuti pridáme cukor, škoricu alebo citrónovú kôru a uvaríme. Pred podávaním puding polejeme pripravenou omáčkou.

 

Sladký mandľový puding

150 ml mlieka, 170 g sparených olúpaných mandlí, 3 lyžice ryžovej múky alebo mletej ryže, 450 ml vody, 170 g cukru.

 

Sparené olúpané mandle rozmixujeme s vodou. Vylejeme ich na panvicu a uvedieme do varu. Pridáme cukor a pri zohrievaní miešame, až sa cukor rozpustí. Mletú ryžu alebo ryžovú múku pomaly vsypeme do mlieka a postupne vmiešame do variacej sa zmesi cukru a mandlí. Zvoľna povaríme na miernom plameni, až zmes zhustne. Odstavíme z plameňa a prelejeme do servírovacej misy.

Puding podávame horúci alebo studený.

 

Vianočný puding

2 vajcia, 200 ml čierneho piva (alebo sladeného mlieka), rum (alebo punč), 120 g loja, 120 g nastrúhaného jablka, 240 g hrozienok, 240 g sultániek (veľké hrozienka), 60 g nakrájaných sušených sliviek, 60 g nakrájaných sušených marhúľ, 120 g olúpaných a nastrúhaných mandlí, 120 g vykôstkovaných datlí, 120 g sušených fíg, 1 malá nastrúhaná mrkva, 120 g citronátu nakrájaného nadrobno, 1 lyžica jahodového (alebo malinového) sirupu, 120 g cukru, štava a nastrúhaná kôra z polovice citróna, nastrúhaná kôra z polovice pomaranča, 120 g hladkej múky, 60 g strúhanky, 1 čajová lyžička miešaného korenia (klinčeky, škorica, aníz, zázvor), na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška.

 

Všetko sušené ovocie umyjeme, rozložíme a sušíme 2 až 3 dni. Potom ho nakrájame nadrobno, pridáme nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, múku, miešané korenie, strúhanku, cukor, vyškvarený loj, vychladnutý a nakrájaný nadrobno, vajcia a zmes trocha zalejeme rumom. Premiešame, pridáme nastrúhané jablko, mrkvu, citronát, mandle, sirup, čierne pivo a opäť dobre premiešame, pretože cesto musí byť husté.

Pudingovú formu (jednu veľkú alebo dve malé) vymastíme maslom, vyložíme alobalom, ktorý takisto pomastíme, naplníme cestom a prikryjeme opäť alobalom, ktorý sme potreli maslom. Formu postavíme do nádoby s vriacou vodou a varíme v rúre podľa veľkosti pudingu asi 5 až 7 hodín.

Pri podávaní na stôl sa puding poleje rumom a zapáli. Niekedy sa namiesto toho ozdobí čokoládovou polevou a kandizovaným ovocím.

 

Zelený puding s vajcami

6 vajec, 200 g masla, 800 g špenátu, 200 g zaváraniny, 300 g hrozienok, 1000 ml bieleho vína, 400 g bieleho chleba, 400 g cukru.

 

Špenát prelejeme vriacou vodou, nakrájame, prelisujeme cez sito a vložíme do hrnčeka. Pridáme žĺtky, cukor, hrozienka, maslo, nastrúhaný biely chlieb a masu rozmiešame. Nakoniec zmiešame s ušľahanou bielkovou penou a vlejeme do formy vymastenej maslom a vysypanej strúhankou. Upečieme.

Medzitým prelisujeme cez sito 200 g zaváraniny, pridáme 200 g cukru, víno a varíme, kým omáčka nezhustne.

Pred podávaním puding polejeme pripravenou omáčkou.