Choď na obsah Choď na menu
 


 

 Karamelová roláda

 

Obrázok Suroviny: 300 g cukru, 450 g polohrubej múky, 6 vajec, 1 prášok do pečiva, olej. Karamelový krém: 320 g cukru, 2 dl vody, maslo, žĺtok, 1 puding
Postup: Z cukru, žĺtkov, múky, prášku do pečiva vyšľaháme cesto. Opatrne zamiešame sneh z bielkov, trocha vody a oleja. Všetko premiešame a upečieme. Piškótové cesto zrolujeme a necháme ho, kým sa ochladí.
Pripravíme si karamelový krém: z cukru spravíme karamel a za stáleho miešania pridáme dva deci studenej vody. Puding pripravíme podľa návodu, prilejeme do karamelu a miešame. Maslo rozmiešame so žĺtkom, zmiešame s pudingom a necháme vychladnúť. Potom krém natierame na cesto, zrolujeme a necháme stuhnúť. Podávame so šľahačkou.

 

Marošove rezy

 

Obrázok Suroviny: Cesto: 6 vajec, 150 g kryštálového cukru, 1 PL kakaa, 150 g polohrubej múky, ½ balíčku prášku do pečiva, tuk na vymastenie plechu, múka na vysypanie. Krém: 300 ml mlieka, 3 PL polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 250 g masla, 1 balíček vanilkového cukru. Na ozdobenie: 3 PL marhuľového lekváru, 3 banány, 100 g horkej čokolády.
Postup: Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridáme žĺtky, polohrubú múku, prášok do pečiva a kakao. Premiešame a pečieme pri teplote 150 stupňov 35 minút na vymastenom a múkou vysypanom plechu.
Po upečení cesto natrieme lekvárom a poukladáme naň nakrájané banánové kolieska. Z mlieka a polohrubej múky uvaríme hustú kašu, necháme ju vychladnúť a potom do nej pridáme maslo a práškový cukor. Všetko dobre premiešame, krém natrieme na banánovú vrstvu a ozdobíme roztopenou čokoládou.


     Valentínsky čokoládový krém so šľahačkou

 

Obrázok  Suroviny: 130 g čokolády na varenie, 15 g hladkej múky, 300 ml mlieka, 2    vajcia, 60g práškového cukru, šľahačka
Postup: Mlieko zohrejme, pridáme k nemu na kúsky nalámanú čokoládu, primiešame vajíčka a cukor. Napeníme, prisypeme múku, prehrejme a povaríme. Hotový krém vlejeme do pohárov, ozdobíme podľa chuti šľahačkou alebo ovocím.

 

 

 

 

 Domáce rafaelo guličky

 

Obrázok Suroviny: 1 zahustené mlieko Salko, balíček kokosu, balíček mandlí
Postup: Do mlieka vsypeme kokos, necháme 30 minút nasať a tvarujeme guľky do ktorých vložíme olúpanú mandľu.

 

 

 

  Nepečená piškótová torta

 

Obrázok Suroviny: balíček piškót, 1 kyslá smotana, 1 PL cukru, kakao,mango, orechy.
Postup: Polovicu kyslej smotany zmiešame s kakaom, druhú s cukrom. Do tortovej formy naukladáme piškóty, mango ošúpeme a nakrájame na kúsky. Na piškóty vrstvíme ovocie, bielu plnku, znova piškóty, ovocie a kakaovú plnku. Necháme stuhnúť v chladničke a pred podávaním posypeme orieškami.

 

 

      Nedeľný tvarohový koláč

 

Obrázok Suroviny: Cesto: 400 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 200 g masla, 3 PL práškového vanilkového pudingu. Plnka: 400 g tvarohu, 3 vajcia, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g práškového cukru, 150 g polámanej čokolády, 120 g kyslej smotany
Postup: Múku, pudingový prášok, cukor a maslo zmiešame, vyvaľkáme, vložíme do vymastenej tortovej formy tak, aby boli zvýšené okraje. Vo vyhriatej rúre (180°C) pečieme 15-18 minút. Kým sa chladí korpus, vyšľaháme cukor, tvaroh, kyslú smotanu, vajcia a vanilkový cukor. Zmes nanesieme na koláč, čokoládu roztopíme a opatrne ju vmiešame do tvarohovej peny, aby sa vytvoril pekný mramorový vzor. Pečieme 30 – 45 minút.

 

         Pudingová torta

 

Obrázok Suroviny: 1 balíček detských piškót, 3 PL masla, 2 PL cukru, 1 PL kakaa, ½ l mlieka, 1 balík vanilkového pudingu, 2 PL cukru do pudingu, ovocie podľa výberu, napr. jahody.
Postup: Puding pripravíme s mliekom a cukrom podľa návodu. Maslo, cukor a kakao vymiešame na krém. Piškóty uložíme na dno formy, spevníme krémom a zalejeme  časťou pudingu. Jahody pokrájame na kúsky, poukladáme na puding a zalejeme druhou vrstvou pudingu. Necháme v chladničke stuhnúť a krájame. Môžeme potrieť šľahačkou.

 

    Kokosovo-želatínový koláč

 

Obrázok Suroviny: Cesto: tmavá piškóta zo 6 vajec, 7 PL kryštálového cukru, 6 PL výberovej múky, 6 PL vody, 2 PL kakaa, ½ prášku do pečiva. Plnka: 1 tuk na pečenie, 200 g kokosu, 150 g práškového cukru, sneh zo 4 bielkov.
Postup: Cesto vymiešame a upečieme na plechu. Koláč potrieme malinovým lekvárom a kokosovou plnkou. Potom si pripravíme želatínu z 3 dl malinového sirupu, 2 dl vody a 1 malinového pudingu. Na kokosový krém nalejeme želatínový puding, navrch poukladáme štvorcové keksy. Necháme stuhnúť.



    Smotanová torta s ananásom

 

Obrázok Suroviny: 1 veľká konzerva ananásového kompótu, 1 balíček detských piškót, 7 dl smotany na šľahanie, 6 dl kyslej smotany, 80 g práškového cukru, 10 g želatíny
Postup: Smotanu na šľahanie vyšľaháme a zmiešame s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Pridáme želatínu rozpustenú v troške vody a dobre premiešame. Dno tortovej formy vyložíme alobalom, na ktorý uložíme detské piškóty a zalejeme polovicou smotanovej hmoty. Znovu naukladáme vrstvu piškót. Na piškóty naukladáme na malé kocky nakrájaný ananás a zalejeme druhou polovicou smotanovej hmoty. Tortu dáme do chladničky a na druhý deň pred podávaním ozdobíme kúskami ananásu




    Palacinková torta s pudingom

 

Obrázok Suroviny: Cesto: 0.5 l mlieka, 10 PL hladkej múky, 2 vajcia, štipka soli, ¼ balíčka kypriaceho prášku. Plnka: 1 l mlieka, 90 g zlatého klasu alebo iného pudingu, 4 PL kryštálového cukru, 500g bieleho hrozna alebo iného ovocia, téglik smotany na šľahanie, strúhaná čokoláda na ozdobu
Postup: Z cesta si pripravíme rovnako veľké palacinky. Z mlieka, pudingu a cukru uvaríme hustú hmotu. Hrozno odkôstkujeme a pokrájame na polovice. Do klasickej okrúhlej tortovej formy vložíme alobal, naň položíme palacinku potretú pudingom a obloženú ovocím. V rovnakej postupnosti vrstvíme až po okraj palacinky, puding a ovocie, potom dáme tortu na  tri hodiny do chladničky stuhnúť. Podávame so šľahačkou a čokoládou.


 

 

 

     Štrúdľa s čerešňami

 

Obrázok Suroviny: 300 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, 12 lyžíc mlieka, 750 g čerešní, 150 g cukru, 1 lyžičku škorice, 200 g strúhanky

Postup: Z múky, masla, žĺtka a mlieka vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice. Cesto prikryjeme a necháme odstáť. Odstáte cesto vyvaľkáme a vyťaháme na veľký plát. Na plát dáme vykôstkované čerešne, ktoré posypeme cukrom, škoricou a strúhankou. Zvinieme a upečieme. Ešte horúcu štrúdľu posypeme práškovým cukrom.



   Karamelový zákusok


Obrázok Suroviny: 400 g polohrubej múky, 300 g cukru, 5 vajec, prášok do pečiva, trocha vody a oleja. Na karamel: 300 g cukru, 2 dl studenej vody, 1 zlatý klas, 2 dl vody, maslo, žĺtok

Postup: Cukor vymiešame so žĺtkami, pridáme trochu vody a oleja, múku, prášok do pečiva a sneh z bielkov. Zľahka premiešame a upečieme. Upečené piškótové cesto zrolujeme a necháme vychladnúť. Cukor rozpálime na karamel, pridáme studenú vodu a za stáleho miešania varíme ďalej. V hrnčeku rozmiešame zlatý klas v 2 dl vody a pridáme do karamelu. Zmes rozvaríme a keď zhustne a zvláčnie, tak ju odstavíme. V ďalšom hrnčeku rozmiešame maslo so žĺtkom. Studený karamel pridáme do masla so žĺtkom, rozmiešame a natierame na stuhnuté piškótové cesto, zrolujeme a necháme stuhnúť.


   Šľahačková torta

 

Obrázok Suroviny: 500 ml šľahačkovej smotany, 100 g nastrúhanej čokolády, 6 bielkov, 120 g jemného kryštálového cukru, 240 g práškového cukru, zavárané čerešne (alebo konzerva ananásu)

Postup: Z bielkov ušľaháme veľmi tuhý sneh. Len čo začne tuhnúť, zašľaháme doň po lyžiciach práškový cukor a vareškou zľahka vmiešame kryštálový cukor. Na dvoch listoch mastného alebo iného hrubšieho papiera si obyčajnou ceruzkou nakreslíme veľkosť torty (teda dva kruhy s priemerom asi 25 cm). Na prvý kruh špirálovite nastriekame pomocou vrecúška s rovnou rúrkou dno torty. Na druhý list papiera ozdobne nastriekame do kruhu vŕšok torty. Obe vrstvy poprášime práškovým cukrom a pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 15 minút. Potom teplotu rúry zmiernime a pomaly dopekáme, vlastne iba sušíme dve až tri hodiny. Upečené a dobre vysušené kruhy opatrne zoberieme z plechu aj s papierom, dáme na rovnú dosku a necháme vychladnúť. Papier odstránime tak, že ho prehýbame cez okraj alebo hranu dosky. Upečený spodok torty dáme na misu, potrieme hustou šľahačkou zmiešanou s nastrúhanou čokoládou a prikryjeme pripraveným vŕškom torty. Povrch môžeme ozdobiť ananásom alebo čerešňami.
 

    Krehká bábovka

 

Obrázok Suroviny: 4 vajcia, 200 dkg kryštálového cukru,200 dkg hladkej múky, pol sáčku prášku do pečiva, 1 dcl oleja, 1 dcl teplej vody, hrozienka, orechy, kakao

Postup: Vyšľaháme 4 bielky, pridáme cukor, olej, vodu a múku, podľa chuti do polovičky kakao, orechy, hrozienka, každému podľa chuti.

 

 

 Opité palacinky

 

Obrázok Suroviny: 250 ml mlieka, 2 vajcia, 150 g múky, 150 g masla, 1 PL koňaku, 2 ČL kryštálového cukru, Plnka: orechy, šľahačka, puding, ovocie podľa ľubovôle


Postup: Z prísad si vymiešame cesto, necháme odležať 1 hodinu v chladničke a v prípade potreby zjemníme mliekom. Palacinky pečieme na veľkej panvici dozlata, potom plníme ovocím, orechmi, nugátovou plnkou alebo pudingovou plnkou. Ozdobíme šľahačkou a podávame.

 

 

 

 

Jogurtový zákusok

 

Obrázok Suroviny: 2 smotanové jogurty, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 800 g ovocia podľa chuti, posýpka z masla, hrubej múky a práškového cukru

Postup: Prísady na cesto zmiešame a vylejeme na pripravený plech. Na vrch poukladáme ovocie a posypeme posýpkou. Pečieme v stredne vyhriatej rúre 20 30 minút.

 

  Čokoládové keksíky

ObrázokSuroviny: 3 vajcia, 150 g práškového cukru, 250 g čokolády na varenie, 250 g stuženého tuku, 0,5 dl rumu, vlašské orechy, lieskovce, figy, kandizované ovocie, piškóty

Postup: Cukor dobre vymiešame s tukom, pridáme vajcia, zmäknutú čokoládu a rum. Formu na srnčí chrbát vyložíme alobalom, polovicu hmoty vylejeme do formy, na hmotu poukladáme pokrájané vlašské orechy, lieskovce, piškóty, figy, kandizované ovocie. Prikryjeme druhou polovicou hmoty a necháme v chladničke dobre stuhnúť. Stuhnutú hmotu vyklopíme na podnos a krájame na plátky.



Čoko placky


Obrázok Suroviny: 125 g masla, 125 g cukru, 60 g cukru, 1 vajce, 170 g čokolády na varenie, 300 g polohrubej múky, 1/2 kávovej lyžičky soli, 1/2 kávovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 lyžička vanilínového cukru

Postup: Maslo, cukor, vajíčko a vanilínový cukor spolu vymiešame na penu. Pridáme múku so soľou a sódou bikarbónou a na drobné kúsky posekanú čokoládu. Masu naberáme kávovou lyžičkou a kladieme ďalej od seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 10 minút pri 185-190 °C.


Karamelový zákusok

 

Obrázok Suroviny: 400 g polohrubej múky, 300 g cukru, 5 vajec, prášok do pečiva, trocha vody a oleja. Na karamel: 300 g cukru, 2 dl studenej vody, 1 zlatý klas, 2 dl vody, maslo, žĺtok

Postup: Cukor vymiešame so žĺtkami, pridáme trochu vody a oleja, múku, prášok do pečiva a sneh z bielkov. Zľahka premiešame a upečieme. Upečené piškótové cesto zrolujeme a necháme vychladnúť. Cukor rozpálime na karamel, pridáme studenú vodu a za stáleho miešania varíme ďalej. V hrnčeku rozmiešame zlatý klas v 2 dl vody a pridáme do karamelu. Zmes rozvaríme a keď zhustne a zvláčnie, tak ju odstavíme. V ďalšom hrnčeku rozmiešame maslo so žĺtkom. Studený karamel pridáme do masla so žĺtkom, rozmiešame a natierame na stuhnuté piškótové cesto, zrolujeme a necháme stuhnúť.

 

    Piškótové cesto

 

Obrázok Suroviny: 4 vajcia, 4 polievkové lyžice (PL) studenej vody, 8 PL kryštálového cukru, 8 PL lyžíc polohrubej múky, 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva, vanilkový cukor

Postup: celé (neoddeľovať bielka a žĺtka) vajcia spolu s vodou a cukrom vyšľaháme do penista elektrickým šľahačom, zmiešanú múku s kypriacim práškom postupne primiešame k vyšľahaným vajciam, nalejeme na plech alebo do tortovej formy a pečieme cca 25-30 minút pri teplote 180 stupňov. Toto cesto je dobré na rolády bublaniny aj torty, ak ho chceme obmeniť na kakaové alebo orechové stačí nahradiť dve lyžice polohrubej múky dvomi lyžicami kakaa alebo mletých orechov, môže sa pridať aj trošku oleja, ale nie je nutné



  Milánske Tiramisu


ObrázokSuroviny: 2 balenia podlhovastých talianskych piškót, 500 g mascarpone, 2,5 dl presso kávy, 4 lyžice práškového cukru, 8 lyžíc Amaretta, 10 lyžíc vaječného likéru, 2,5 dl šľahačky, kakao na posypanie
Postup: Uvaríme silnejšiu kávu a necháme ju vychladnúť. Po vychladnutí pridáme Amaretto. Mascarpone vymiešame s cukrom a postupne vmiešame vaječný likér a napokon zľahka vyšľahanú šľahačku (bez cukru a stužovača). Do misy (najlepšie podlhovastá misa rozmerov 20 x 35 cm) poukladáme piškóty, ktoré polievame kávou, ak chceme aby bol zákusok skôr, piškóty do kávy namáčame. Potrieme krémom, potom znova piškóty a znova krém. Ak použijeme menšiu misku, máme tri vrstvy (ideálne sú len dve). Vrch posypeme kakaom (bez cukru). Zákusok dáme minimálne na 5 hodín do chladničky

 

Ovocný perník

 

Obrázok Suroviny: 25 dkg margarínu, 25 dkg práškového cukru, 25 dkg polohrubej múky 5 vajec 1 kypriaci prášok do perníka, ovocie podľa sezóny, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu

Postup: Žĺtky s cukrom a margarínom vymiešame, pridáme múku s kypriacim práškom do perníka a sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a na cesto poukladáme ovocie podľa sezóny alebo v zime kompót. Môžeme použiť aj hrozienka alebo posekané orechy. Po upečení posypeme práškovým cukrom a pokrájame na úhľadne štvorce.




     Rýchly koláč s jablkami

 

Obrázok Suroviny: 300 g polohrubá múka, 2,5 dl mlieko, 140 ml olej, 2 vajcia, 140 g kryštálový cukor, 1 kypriaci prášok, 3-4 väčšie jablká
Mrvenica: 50 g polohrubá múka, 50 g kryštálový cukor, 50 g maslo, vanilkový cukor
Postup: Múku, vajcia, mlieko, olej, cukor a kypriaci prášok spracujeme na cesto, ktoré vylejeme na vymastený a pomúčený plech. Posypeme nastrúhanými jablkami a škoricou. Z múky, cukru a masla vypracujeme mrvenicu, nasypeme na jablká a dáme piecť do rúry.



Pita rezy na prekomurský spôsob

 

Obrázok Suroviny: Krehké cesto: 150 g masla, 1 žĺtok, 2 lyžice kyslej smotany, 300 g múky, 100 g cukru, soľ    Lístkové cesto: 500 g múky, 1 vajce, citrónová šťava, soľ

Poleva: 50 g masla, 100 ml kyslej smotany
Plnka A: 150 g mletého maku, 50 g cukru, 100 ml mlieka, 1 balíček vanilkového cukru
Plnka B: 400 g tvarohu, 150 ml kyslej smotany, 50 g hrozienok, 50 g cukru, 1 vajce
Plnka C: 250 g mletých orechov, 50 g cukru, 100 ml mlieka, 1 balíček vanilkového cukru
Plnka D: 500 g jabĺk, 50 g cukru, nastrúhaná kôra z citróna, škorica
Postup: Pripravíme krehké cesto a dáme ho do formy na pečenie vymastenej maslom. Potom vypracujeme lístkové cesto, rozvaľkáme ho natenko a rozdelíme na 5 dielov veľkých ako forma. Na krehké cesto položíme plát lístkového cesta a potrieme ho plnkou A. Túto vrstvu prikryjeme druhým plátom lístkového cesta, ktorý potrieme plnkou B. Ďalej ukladáme striedavo plát cesta a ďalšie plnky C a D.
Navrch dáme piaty plát cesta, pokropíme ho roztopeným maslom, formu vložíme do rúry a pečieme 15 minút pri teplote 180 stupňov. Keď cesto získa zlatistú farbu, polejeme ho zmesou kyslej smotany a roztopeného masla a pečieme ešte 15 minút.



     Baklava

 

Obrázok Suroviny: Cesto: 500 g múky, 50 ml oleja, 250 ml vody, kôra z 1 citróna, soľ

Plnka: 50 g masla, 1 žĺtok, 300 g mletých orechov, 1 lyžica strúhanky

Sirup: 600 g práškového cukru, 1 citrón, 1 balíček vanilkového cukru, 1000 ml vody

Postup: Z múky, oleja, soli, vlažnej vody a citrónovej kôry vypracujeme cesto. Zamiesené cesto prikryjeme a odložíme na pol hodiny na teplé miesto. Potom ho rozdelíme na viacero dielov, každý rozvaľkáme a necháme uschnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Zo žĺtka, masla a strúhanky zamiesime tuhé cesto, ktoré nastrúhame na strúhadle. Mrvance upražíme na rozpálenom oleji. Opražené mrvance zmiešame s mletými orechmi. Vysušené rozvaľkané cesto nakrájame podľa veľkosti plechu. Plech vymastíme maslom, položíme naň striedavo tri pláty cesta, posypeme ich orechovou plnkou a pokvapkáme roztopeným maslom. Striedavo naň ukladáme vrstvy cesta a plnky. Navrch dáme posledný plát cesta. Baklavu z oboch strán priečne nakrojíme. Vložíme ju do predhriatej rúry a pri teplote 180 C upečieme dozlata. Medzičasom si pripravíme sirup. Citrón olúpeme, nakrájame na plátky a dáme do 1000 ml vody. Keď voda zovrie, pridáme cukor a varíme pri miernej teplote 20 minút. Upečenú baklavu vyberieme z rúry, polejeme sirupom a necháme vychladnúť.



      Dalmácke šišky

 

Obrázok Suroviny: 2 vajcia, 2 lyžice mlieka, 50 ml umu, 50 g hrozienok, 1000 ml oleja, 500 g múky, 2 lyžice nasekaných mandlí (alebo orechov), 30 g droždia, 1 citrón, 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Droždie rozmiešame s trochou múky a mliekom a necháme vykysnúť. Múku preosejeme, do stredu urobíme jamku a dáme do nej vykysnutý kvások, vajcia, malé množstvo teplej vody a zamiesime cesto. Pridáme do neho hrozienka, um, nastrúhanú citrónovú kôru a nasekané mandle alebo orechy. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme 1 hodinu kysnúť. V hlbokej panvici zohrejeme 1000 ml oleja. Lyžicou povykrajujeme z cesta guľky, ktoré v oleji upražíme. Nie je dobré pražiť priveľa šišiek naraz. Hotové šišky osladíme vanilkovým cukrom. Podávame teplé.


     Škoricové srdiečka

 

Obrázok Suroviny: 350g hladkej múky,200g masla,2 žĺtky,1ČL mletej škorice
Postup: Suroviny spracujeme na cesto, rozvaľkáme a vykrajujeme srdiečka. Polovicu potrieme rozšľahaným vajíčkom a prilepíme oriešok. Druhú polovicu upečieme bez potretia a bez orieška. Upečené spájame lekvárom.



 

 

Marcelkina štrúdľa

 

Obrázok Potrebujeme: 1 svetlé pivo, 1 kg hladkej múky, 1 hera, na hrot noža soli, 25 dkg pomletého maku, 2-3 nastrúhane jablká, 20 dkg cukru, 25 dkg orechov, strúhanú citrónovú kôru, maslo, cukor, tvaroh, 25 dkg hrozienok, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtok
Postup: Cesto si pripravíme deň vopred, dáme na 24 hodín do chladničky, na druhý deň vyberieme a na pomúčenej doske rozrežeme na 6 bochníčkov. Rozvaľkáme na 1,5 cm a plníme plnkou: makom  a nastrúhanými jablkami  zmiešanými s cukrom. Polejeme maslom a dáme na vymastený  plech. Takto opakujeme aj z ostatným cestom. Keď  máme poukladanú štrúdľu  na plechu, potrieme s vajíčkom a troškou oleja a necháme upiecť v rúre na 25 minút na 250 C. Po upečení vyberieme a zakryjeme  čistým kuchynským obrúskom. Necháme vychladnúť  a na záver posypeme  práškovým cukrom.


       Mimin koláčik lásky

 

Obrázok Suroviny: 3 hrnčeky polohrubej múky, 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 3/4 hrnčeka oleja, 1 vanilínový cukor, 1 prášok do pečiva, 5 vajec, 1 konzerva jahôd
Postup: Kryštálový cukor s vajíčkami vyšľaháme. Múku zmiešame s vanilínovým cukrom a práškom do pečiva. Do vajíčok pridáme mlieko a pomaly prisypávame muku. Nakoniec pridáme olej. Zmes vysypeme na vopred vymastený plech a poukladáme jahody pečieme asi 20min. Je to super za tepla aj za studena.



       Super čokoládový dezert

 

Obrázok Suroviny: 1 čokoládu na varenie, 1/8 čerstvého masla, 4 balíčky sušienok, detské piškóty, za hrsť orechov, 2 lyžice lieskových orieškov, 2 lyžice mandlí
Postup: Čokoládu na varenie a maslo rozpustíme za stáleho miešania nad parou. Sušienky a detské piškóty podrvíme na menšie kúsky, pridáme k nim orechy, lieskové oriešky, mandle, prípadne pekanové, alebo iné orechy. Zmes zalejeme roztopenou čokoládou s maslom, premiešame a naplníme formu. Odložíme na niekoľko hodín do chladničky. Stuhnutú hmotu vyklopíme, posypeme kakaom a pokrájame na 1 cm hrubé plátky.



    Jablková žemľovka s tvarohom

 

Obrázok Suroviny: 10 celozrnných rožkov, asi deň starých, 1 liter mlieka, 2 PL hnedého alebo hroznového cukru, 500 g tvarohu, 3 vajcia, 4 veľké jablká, škorica, vanilkový cukor
Postup: Mlieko s cukrom zohrejeme e a rožky nakrájame zatiaľ na kolieska. Vyšší pekáč vymastíme maslom. Kolieska po jednom namáčame do mlieka a ukladáme vedľa seba do pekáča. Keď je prvá vrstva hotová, posypeme ju nastrúhanými jablkami a osladíme škoricovým cukrom. Na ne uložíme druhú vrstvu rožkov namočených v mlieku. Tvaroh rozmiešame s cukrom, žĺtkami a s asi 200 ml mlieka. Polohustý tvaroh rozotrieme na rožky, podľa chuti pridáme hrozienka.
Kolieska rožkov opäť namočíme v mlieku a ukladáme na tvarohovú vrstvu. Na ne poukladáme jablká, posypeme škoricou a uložíme na to posledné rožky. Navrch dáme plátky masla. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Zatiaľ si z bielkov vymiešame tuhý sneh a vmiešame doň vanilkový cukor. Po 40-tich minútach navrstvíme sneh na žemľovku a zapekáme ešte 20 minút, kým sneh nezozlatne. Potom plech vyberieme a po 15-tich minútach chladenia servírujeme.


        Zebra rezy

 

Obrázok Suroviny: 5 vajec, 3 dcl kryštálového cukru, 0,5 l polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, dcl oleja, 2 dcl vody Plnka: 1 prášková šľahačka, 2 pochúťkové smotany, 1 vanilka
Postup: Bielky s cukrom vymiešame postupne pridáme žĺtky, múku, olej, vodu rozdelíme na 2 polovice. Do jednej polovice pridáme 2 PL kakaa a do druhej polovice pridáme 2 PL polohrubej múky.
Do vymasteného a múkou vysypaného plechu dávame vždy do stredu na to isté miesto 2 PL z každého cesta striedavo. Dáme piecť do rúry a po vytiahnutí natrieme džemom, keď cesto vychladne natrieme plnku.
Plnka - šľahačku vyšľaháme a pridáme pochúťkové smotany a vanilkový cukor, ak je plnka málo sladká môžeme pridať práškový cukor a na vrch plnky nastrúhame čokoládu.
    

   Lúpačky

 

ObrázokSuroviny: 1kg polohrubej múky,3PL lyžice Kryštál.cukru,1ML soli,3 vajcia,1 vanilkový cukor,1 prášok do pečiva,2 dcl oleja,1/2 l mlieka -vlažného,1 kocka droždia.
Plnka: lekvár alebo podľa ľubovôle
Postup: Z vlažného mlieka, droždia a cukru si zarobíme kvások, ktorý pridáme do preosiatej múky a pridáme ostatné suroviny. Zamiesime, necháme asi 1 hod. vykysnúť. Potom cesto rozvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky, naplníme ľubovoľnou plnkou preložíme cez polovicu a dobre postláčame, aby nám plnka nevytiekla. Dáme na vymastený plech, potrieme vajcom a dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov asi tak 15 -20 min.


     Tvarohový krémeš

 

Obrázok Krémeš je klasika, ktorou nepohrdne určite nikto. Kto by však veril, že jeho príprava môže byť taká jednoduchá? Namiesto výletu do cukrárne to skúste tento krát doma vo vlastnej kuchyni.
Suroviny: 500g listového cesta Plnka:5 vaječných žĺtkov, 750 g odtučneného roztierateľný tvarohu, 50g práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 2 zlaté klasy, 500ml mlieka, sneh z vaječných bielkov
Postup: Listové cesto "rozváľame" a dáme do hlbokého plechu tak, aby cesto po bokoch plechu zakrývalo do výšky všetky strany. Do misy si dáme mlieko, tvaroh, žĺtka, cukor, 2 zlaté klasy, 1 vanilkový cukor, všetko dobre vymiešame aby bola masa bez hrudiek a vylejeme na cesto, dáme piecť. Medzitým si ušľaháme sneh z 5 bielkov s 1 vanilkovým cukrom a 2 PL práškového cukru. Tesne pred dopečením natrieme na koláč bielkový sneh a dáme späť dopiecť. Tento krémeš môžete pripraviť s menšou dávkou cukru podľa chuti.


     Langoše z chladničky

 

ObrázokSuroviny: 1 kg hladkej múky, 0,5 l mlieka,1 kyslá smotana,1 kocka droždia, 3 lyžičky soli a lyžička cukru, a olej na vymastenie
Postup: Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku aj s cukrom - necháme vykysnúť, do väčšej misky dáme smotanu, soľ a rozmiešame ich. Keď vykysne kvások dáme ho do misky a postupne začneme pridávať múku a mlieko. Všetko spolu dobre premiešame. Väčší sáčok zvnútra natrieme olejom a dáme do neho cesto. V noci by malo odpočívať v chladničke. Na druhý deň vypekáme podľa potreby. Cesto výdrží aj 3 dni.


Neuveriteľný jablkový koláč

 

Obrázok Suroviny: 4 vajcia, 400 g kryštálového cukru, 400 g polohrubej múky, 2 dcl oleja, 1 polievková lyžica sódy bikarbóny, 1 polievková lyžica kakaa, 700 g strúhaných jabĺk, hrsť orechov alebo hrozienok
Postup: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do zhustnutia, pridáme olej, múku zmiešanú so sódou bikarbónou, kakao a strúhané jablká. Dobre premiešame, pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu pomaličky. Po upečení natrieme lekvárom a posypeme kokosom, alebo polejeme čokoládovou polevou.


      Olejová bábovka

 

Obrázok Suroviny: 4 ks vajcia, 200g práškového cukru, 200g hladkej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 200g kvalitného oleja, 80g hrozienok, maslo, strúhanka.
Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, trochu zriedime vodou, pridáme múku s práškom do pečiva, olej a všetko dobre rozmiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov, hrozienka a zľahka premiešame. Bábovkovú formu vymastíme maslom, vysypeme strúhankou, vlejeme cesto a pečieme v mierne vyhriatej rúre.


     Talianska torta Tiramisu

 

Obrázok Suroviny: 7 žĺtkov, 250 g práškového cukru, 3 balíčky (po 200 g) smotanového alebo plnotučného tvarohu, 5 lyžíc smotany na šľahanie, šťavu a strúhanú kôru z 1/2 citróna, 2 lyžice Amaretta (alebo iného mandľového likéru, môžeme použiť aj rum), 125 g masla, 1 svetlý tortový korpus (piškótový, dvakrát prerezaný, 400 g), 2 lyžice kakaového prášku
Postup: Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme na penu. Dohladka vymiešame tvaroh so smotanou. Do tvarohu vmiešame žĺtkovú hmotu, citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru a Amaretto (alebo rum). Nakoniec do krému primiešame rozohriate maslo. Každý diel korpusu zalejeme kávou. Dva diely potom natrieme krémom (mali by sme na to použiť 2/3 krému) a na ne dáme posledný diel korpusu. Na vrch torty rozotrieme zvyšok krému a posypeme ho kakaom. Hotovú tortu potom dáme asi na dve hodiny do chladničky.



    Torta a ala Fantázia

 

Obrázok Suroviny:
4 vajcia, 3 lyžice kryštálového cukru, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžice kakaa
Na krém – 500 ml smotany na šľahanie, lyžica kakaa, 2 lyžice kryštálového cukru, čokoládová poleva
Postup:
Smotanu s cukrom a kakaom zmiešame a krátko povaríme. Potom necháme vychladnúť a dáme do chladu. Z bielkov ušľaháme sneh, pridáme žĺtka, cukor, múku a kakao. Cesto vylejeme do formy, ktorú sme vymastili a pomúčili. Pečieme podľa potreby. Uvarený krém vyberieme z chladu po niekoľkých hodinách a vyšľahám  do tuha. Nanesieme na korpus a polejeme polevou



         Parené buchty

 

Obrázok Suroviny:
2,5 dl mlieka, 50 g droždia, 80 g práškového cukru, 450 g polohrubej múky, 1 vajce, 50 g rastlinného tuku, soľ, citrónová kôra, lekvár, mak 
  
Postup:
V mlieku rozmiešame droždie, trochu cukru a múky a pripravíme kvások. Ten necháme na teplom mieste vykysnúť. Do múky pridáme vajce, roztopený tuk, soľ, postrúhanú citrónovú kôru, kvások a vypracujeme jemné nelepivé cesto, ktoré pomúčime a necháme vykysnúť. Z cesta vykrajujeme kusy, ktoré naplníme ich hustým lekvárom, sformujeme do tvaru buchty a uvaríme na pare asi počas 20 minút. Hotové buchty posypeme zomletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.

 

        Čokoládová roláda so šľahačkou

 

Obrázok Suroviny:
Cesto: 5 vajec, 200 g práškového cukru, 1 lyžica hladkej múky, 2 lyžice kakaa, tuk a múka na pomastenie a posypanie papiera, Plnka: 1/8 l šľahačky, Poleva: 80 g masla, 80 g čokolády
Postup:
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Pomaly do neho vmiešame cukor a postupne po jednom žĺtky. Lyžicu múky zmiešame s dvoma lyžicami kakaa a cez sitko pridávame k vyšľahanej hmote. Cesto vylejeme na plech vyložený pomasteným a múkou vysypaným papierom. V horúcej rúre rýchlo upečieme. Upečené cesto vyložíme na čistý obrúsok, skrútime ho a necháme vychladnúť. Vychladnutú roládu vyrovnáme, natrieme ušľahanou, mierne osladenou šľahačkou a znovu zakrútime. Povrch rolády oblejeme čokoládovou polevou.


        Karamelové oplátky

 

Obrázok Suroviny:
250 g cukru, 200 g sekaných orechov, 1 smetol, 1 kondenzované mlieko, oplátky
Postup:
Cukor upálime na karamel, pridáme posekané orechy a rozpustený smetol. Nakoniec primiešame kondenzované mlieko. Necháme povariť a rozotrieme na oplátky, prikryjeme a zaťažíme

 

 

 Vianočné bonbóny

 

Obrázok Suroviny:
250 g Hery, 250 g práškového cukru, 50 g kakaa, 100 g sušeného mlieka, mleté orechy
Postup:
Nad parou rozpustíme Heru, práškový cukor, kakao, sušené mlieko. Dôkladne premiešame. Pridáme mleté orechy a vylejeme na plech vyložený mastným papierom. Necháme stuhnúť a rozkrájame na malé kúsky, ktoré samostatne balíme do farebného papiera alebo staniolu.



          Valentínska čokoládová mlska

 

Obrázok Suroviny:
150 g čokolády, 150 g práškového cukru, 150 g masla, 150 g múky, 8 vajec
  
Postup:
Čokoládu rozpustíme, práškový cukor vymiešame so žĺtkami a maslom a pridáme rozpustenú čokoládu. Všetko dobre premiešame a z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Potom doň za stáleho miešanie tuku prisypeme múku. Sneh primiešame k pripravenej mase, vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme.
Plnka:
250 g masla, 150 g cukru, 150 g horkej čokolády, 5 cl rumu
Maslo vymiešame s cukrom do penista, pridáme rozpustenú čokoládu, rum a všetko dobre premiešame. Týmto krémom plníme rozkrojenú tortu.