Choď na obsah Choď na menu
 


50 syrových špecialít

rafinované dobroty, ktorým nik neodolá


Zapekané paradajky so syrom a hubami

Čas prípravy: 30 minút
Kto to zvládne: Skúsenejší budú rýchlejší
Koľko to stojí: zmestíte sa do 100 korún
Počet porcií: pre 3 osoby

Potrebujeme:

* 3 väčšie paradajky * 100 g syra ementál * 100 g čerstvých šampiónov * malú cuketu * šalát lettuce alebo lolo bianco * soľ * biele korenie * lyžicu masla * čerstvú bazalku Ako na to?
* Na panvici roztopíme maslo, pridáme nakrájané šampiňóny a na malé kocky nakrájanú cuketu.
Restujeme približne 7 minút, pridáme soľ a korenie. Premiešame a necháme na panvici ešte asi 2 minúty. Potom zmes odložíme.
Paradajkám zrežeme vrch, zbavíme ich jadrovníkov a naplníme zmesou šampiňónov, cukety a postrúhaného syra. Navrch každej naplnenej paradajky položíme lístok bazalky a tenkú hoblinu syra.
Vložíme do vyhriatej rúry (180 °C) a zapekáme asi 15 minút.
Podávame na čerstvých listoch šalátu. Dobrú chuť!

Syrová polievka

Potrebujeme * tavený syr * dvojdňový rožok * korenie podľa vlastnej chuti * asi liter vody

Ako na to?

* Vodu dáme variť spolu s polievkovým korením, môžeme pridať bujón, karí, čili korenie, cesnak a pod.
Medzitým nakrájame rožok na drobné kocky, vložíme do vriacej vody a potom zavaríme vidličkou roztlačený tavený syr.

Syr so zeleninou a smotanou

Potrebujeme * 600 g tvrdého údeného syra * 100 g múky * olej * 300 ml kyslej smotany * strúčik cesnaku * viazaničku kôpru * viazaničku petržlenovej vňate * soľ * mleté biele korenie * šalátovú uhorku * 2 paradajky * 2 biele papriky * 3 rôznofarebné kalifornské papriky * 2 červené cibule

Ako na to?

* Syr pokrájame na hrubšie plátky, obalíme ich v múke a z oboch strán krátko opečieme na oleji (nie príliš horúcom). Uhorku, cibuľu, paradajky a všetky papriky nakrájame na väčšie kúsky, zľahka osolíme a opražíme na rozpálenom oleji. Smotanu dobre vymiešame, osolíme, okoreníme, ochutíme prelisovaným cesnakom a nadrobno posekaným kôprom a petržlenovou vňaťou. Na opražený syr dáme zeleninu a polejeme ochutenou smotanou.

 


Nakladaný hermelín

Potrebujeme * 4 ks hermelínu (enciánu) * feferónky * veľkú cibuľu * 4 strúčiky cesnaku * čili korenie * čierne korenie -celé aj mleté * biele mleté korenie * nové korenie * bobkový list * provensalské korenie * slnečnicový olej

Ako na to?

* Hermelíny nakrájame na štvrtiny, nakrájame cibuľu a cesnak a zvlášť na tanieri vymiešame koreniacu zmes z čierneho a bieleho korenia, čili, papriky a provensalského korenia. V tejto zmesi obalíme každý kúsok syra zvlášť. Na dno asi 1,5 l pohára nasypeme zopár guliek nového a čierneho korenia a bobkový list. Potom ukladáme syry. Jednotlivé vrstvy syra prekladáme nakrájanou cibuľou a cesnakom, feferónkami a koreninami, až kým pohár nenaplníme. Potom už len zalejeme slnečnicovým olejom a dáme do chladničky na 14 dní alebo do tepla na 3 dni odležať. Použitý olej nevylievame, uchováme ho v chladničke a použijeme na ďalšie nakladanie.

Vyprážaný oštiepok

Potrebujeme * oštiepok * 100 g strojovej šunky * vajce * 2 surové zemiaky * 100 ml svetlého piva * 200 g hladkej múky * lyžičku mletého korenia * lyžičku mletej papriky * petržlenovú vňať na ozdobu

Ako na to?

* Oštiepok nakrájame na kolieska s hrúbkou asi pol centimetra, každé mierne okoreníme a opaprikujeme z jednej strany. Medzi dve kolieska vložíme plátok šunky a obalíme hladkou múkou.
Takto pomúčené vložíme do cestíčka, ktoré pripravíme z hladkej múky, vajca, nastrúhaných zemiakov a trošky svetlého piva. Obalené cestíčkom vyprážame na horúcom oleji z oboch strán. Vypražený oštiepok ozdobíme kúskom petržlenovej alebo zelerovej vňate.

Vyprážaný syr po taliansky

Potrebujeme * 8 plátkov syra eidam * 3 lyžice čiernym korením ochuteného rajčinového pretlaku alebo kečupu * 3 lyžice hladkej múky * 2 vajcia * olej na vyprážanie

Ako na to?

* Rajčinový pretlak alebo kečup zmiešame s múkou a vajcami. Zmes dobre rozšľaháme a potrieme ňou plátky syra.
Potom ich mierne osolíme a z oboch strán vyprážame do zlatista.

Syrové prsty

Potrebujeme * tvrdý syr (môžeme použiť viac druhov - eidam, hermelín, nivu) * olej * múku * vajce * strúhanku * zemiaky * majonézu * kečup

Ako na to?

* Tvrdý syr nakrájame na hranolčeky. Zľahka potrieme olejom, obalíme v trojobale múka - vajce - strúhanka a vypražíme do zlatista.
Podávame so zemiakmi, majonézou a kečupom.

Karbonátky z nivy

Potrebujeme * 150 g nivy * 50 g droždia * 3 vajcia * soľ * majorán * 2 strúčiky cesnaku * lyžicu mlieka * strúhanku * tuk na vyprážanie

Ako na to?

* Do misy nastrúhame nivu a namrvíme droždie, pridáme vajcia, dôkladne premiešame, osolíme, pridáme majorán, prelisovaný cesnak, mlieko a zahustíme strúhankou. Z hmoty tvarujeme malé karbonátky, vypražíme ich a podávame so zemiakovou kašou a uhorkou.

Vyprážané korbáčiky z ovčieho syra

Potrebujeme * syrové korbáčiky (údené alebo neúdené) * vajce * múku * strúhanku * olej na vyprážanie

Ako na to?

* Syrové korbáčiky obalíme v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke. Vyprážame na horúcom oleji. Podávame so zemiakovou kašou a tatárskou omáčkou. Alebo len tak ako chuťovku.

Plnený hermelín s cesnakom a orechmi

Potrebujeme * hermelín (encián) * 2 hrsti nasekaných vlašských orechov * 4 lyžice masla alebo taveného syra * 2 strúčiky cesnaku * čerstvo mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Zrelý hermelín rozkrojíme po obvode na dve rovnako hrubé placky. Lyžičkou dôkladne vydlabeme vnútrajšok každej placky a dáme ho do misky. Treba dať pozor, aby sme pri dlabaní nepoškodili kôru hermelínu.
Do misky potom pridáme maslo (alebo tavený syr), prelisovaný cesnak, soľa čierne korenie. Všetko dobre premiešame do hladka.
Nakoniec vmiešame vlašské orechy a celú hmotu rovnomerne vyklopíme do jednej hermelínovej mištičky, priklopíme ju druhou a zarovnáme po okraji nožom.
Syr zabalíme do alobalu a dáme do chladničky odležať, najlepšie cez noc, aby orechy zmäkli.

Vyprážaný syr v kelových listoch

Potrebujeme * 8 listov kelu * soľ * 200 g syra * 50 g hladkej múky * 2 vajcia * 50 g strúhanky * olej

Ako na to?

* Vo vriacej osolenej vode povaríme umyté listy kelu, scedíme a položíme na dosku. Hrubú časť listov jemne naklepeme, aby boli poddajné. Na každý list dáme plátok syra, zvinieme a previažeme niťou. Závitky obalíme múkou, vajcami, strúhankou a v horúcom oleji vyprážame.
Podávame so zemiakmi.

 


Hermelín s ananásom

Potrebujeme * 2 hermelíny (enciány) * 2 kolieska sterilizovaného ananásu * múku * vajíčka * strúhanku * olej

Ako na to?

* Hermelín prekrojíme na dva plátky, medzi ktoré vložíme koliesko ananásu. Plátky poriadne stlačíme, obalíme v múke, vajci a strúhanke a vyprážame.

Syrové krokety

Potrebujeme * 250 g ementálskeho syra * 50 ml mlieka * vajce * mleté čierne korenie * zelenú petržlenovú vňať * strúhanku * lyžičku hladkej múky * strúhanku na obalenie * tuk na vyprážanie

Ako na to?

* Ementálsky syr postrúhame, pridáme mlieko, rozšľahané vajce, mleté čierne korenie a zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno.
Nakoniec podľa potreby zahustíme strúhankou a múkou. Zo zmesi sformujeme malé kroketky, ktoré obalíme strúhankou a vypražíme v rozohriatom tuku.

Hermelín v lístkovom ceste

Potrebujeme * 4 hermelíny (po 100g) * 400 g lístkového cesta * pór * 4 lyžice kečupu * vajce * mletú červenú paprika

Ako na to?

* Na pomúčenej doske vyvaľkáme lístkové cesto, ktoré potom rozkrojíme na 4 štvorce (15 x 15 cm). Dáme na ne trochu kečupu, trochu na kolieska nakrájaného póru, hermelín a zase trochu kečupu, trochu póru. Rozšľaháme vajíčko s paprikou a potierame ním konce cesta pri skladaní balíčka a nakoniec aj celý balíček. Zo zvyškov cesta môžeme urobiť ozdoby na balíčky (lístky, srdiečka...).
Balíčky uložíme na pekáč a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme, až kým je cesto upečené do zlatista. Podávame s opekanými zemiakmi.

Nátierka z plesňového syra

Potrebujeme * 100 g rastlinného tuku * 100 g mäkkého tvarohu * 200 g syra s modrou plesňou * petržlenovú vňať

Ako na to?

* Maslo s tvarohom vymiešame do hladka, pridáme postrúhaný syr a všetko premiešame. Nátierku natierame na chlebíky alebo malé chuťovky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

 

 

 

Pečený hermelín

Potrebujeme

* 4 hermelíny * 100 g turistickej salámy * 2 paradajky * papriku * väčšiu cibuľu * 4 lyžice štipľavého kečupu * 4 lyžice korenia podľa vlastnej chuti * plnotučnú horčicu * štipku soli * mleté čierne korenie

Ako na to?

* Hermelíny pozdĺžne rozkrojíme na 3 plátky ako tortu. Spodný diel potrieme horčicou, poukladáme naň tenké kolieska cibule, salámu a plátky paradajky. Okoreníme podľa chuti. Pridáme ďalší diel, ktorý potrieme štipľavým kečupom.
Naň dáme papriku, paradajku a salámu a okoreníme. Priklopíme posledný diel a spojíme ich špáradlom. Pečieme v rúre asi 7 - 10 minút. Hotový syr sa roztečie a chute sa spoja.
Podávame s čerstvým chlebom a zeleninou alebo s varenými zemiakmi a šalátom.

Grilované hermelínové guľky

Potrebujeme * 5 hermelínov (enciánov) * 1000 g mletého mäsa * soľ * čierne korenie * 5 cibúľ * 3 žemle * šálku mlieka * 300 g slaniny * 5 vajec * olej * grilovacie korenie

Ako na to?

* Mleté mäso zmiešame so žemľami namočenými v mlieku, nadrobno nakrájaným hermelínom, žĺtkami, soľou a korením. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý do hmoty zľahka vmiešame. Ak je zmes riedka, zahustíme ju preosiatou strúhankou. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré napichujeme striedavo s kolieskami cibule a plátkami slaniny na grilovacie ihly.
Posypeme grilovacím korením, potrieme olejom a grilujeme.

Syrový puding

Potrebujeme * 300 ml mlieka * 150 g polohrubej múky * 4 vajcia * 150 g tvrdého syra * 40 g tuku * zarovnanú lyžicu škrobovej múčky * * mletú červenú papriku * zelenú petržlenovú vňať

Ako na to?

* Do vriaceho mlieka pridáme tuk, soľa naraz vysypeme múku. Za stáleho miešania vypracujeme hladke tuhé cesto, ktoré sa nelepína hrniec. Hrniec odstavíme zo sporáka a postupne pridáme vajcia, postrúhaný syr, škrobovú múčku, papriku, petržlenovú vňať. Nákypovú formu vymastíme tukom, naplníme masou a pečieme v teplej rúre asi 40 minút.
Podávame teplé, s rôznymi zeleninovými šalátmi.

Plnený syr

Potrebujeme * 350 g údeného eidamu * 125 g masla * 2 tavené syry * 2 vajcia uvarené natvrdo * cibuľu * sterilizovanú uhorku * 100 g salámy * lyžičku horčice * 50 g červenej kapie * 3 lyžice hrášku * soľ

Ako na to?

* Kocku údeného syra zabalíme do mikroténového vrecka (na vrecku uviažeme uzol) a varíme vo vode asi 15 minút. Ešte horúci syr vyberieme z vrecka a rozvaľkáme na plát. Počas varenia syra pripravíme plnku tak, že vajcia, salámu, cibuľu, uhorku a kapiu nakrájame na malé kocky a vymiešame s maslom, tavenými syrmi, horčicou a hráškom.
Plnku rozotrieme na plát syra, ktorý zrolujeme, zabalíme do alobalu a na niekoľko hodín odložíme do chladničky.
Roládu nakrájame na asi 5 mm hrubé plátky a poukladáme na misu.

Zapečený ovčí syr

Potrebujeme * 6 vajec * 500 g ovčieho syra * 250 ml mlieka * 60 g masla * maslo na potretie a vymastenie formy * 500 g lístkového cesta * 80 g hladkej múky * na hrot noža mletého bieleho korenia * 1/2 lyžičky soli

Ako na to?

* Lístkové cesto necháme trocha zmäknúť. Čerstvý ovčí syr popučíme. Na panvici roztopíme maslo, primiešame múku, prilejeme mlieko a za občasného pomiešania povaríme asi 5 minút.
Potom omáčku trocha osolíme, okoreníme a za občasného premiešania ju necháme vychladnúť. Nakoniec do vychladnutej omáčky zamiešame vajcia a popučený ovčí syr. Lístkové cesto rozvaľkáme na 6 kruhov veľkých ako tortová forma a všetky na vrchnej strane potrieme maslom. Aj formu s odnímateľným dnom vymastíme maslom, uložíme do nej jeden kruh cesta, natrieme ho tenkou vrstvou syra, prikryjeme ďalším kruhom a znova rozložíme vrstvu syra. Postup opakujeme, až kým všetky kruhy cesta neuložíme do formy. Nakoniec priložíme posledný kruh cesta a pečieme v mierne vyhriatej rúre asi hodinu. Po upečení formu otvoríme, pokrm vyberieme a nakrájame na rezy ako tortu.

Syrová saláma

Potrebujeme * 350 g syru eidam * 150 g šunkovej salámy pokrájanej nadrobno * 100 g diétnej salámy * 1/8 masla * 2 ks taveného syra * 2 vajíčka * cibuľu * soľ * pažítku

Ako na to?

* Syr ponoríme v mikroténovom vrecúšku na 20 minút do vriacej vody.
Po vybratí vo vrecúšku rozvaľkáme do obdĺžnika a plníme plnkou, ktorú sme pripravili zmiešaním šunkovej salámy, diétnej salámy, masla, taveného syra, vajec, nakrájanej cibule, soli a pažítky. Stočíme do valčeka a necháme stuhnúť.

Nákyp zo syra a tvarohu

Potrebujeme * 150 g tvarohu * 300 g strúhanky * 3 vajcia *

150 g tvrdého postrúhaného syra * 4 strúčiky cesnaku * lyžicu posekaného kôpru * soľ * mleté čierne korenie * tuk na vymastenie formy

Ako na to?

* Tvaroh pretrieme a vymiešame so strúhankou. Pridáme žĺtky, postrúhaný syr, rozotrený cesnak a posekaný kôpor, osolíme a okoreníme čiernym korením. Nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Pripravenú zmes dáme do vymastenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre 45 minút.

 


Syrový nákyp

Potrebujeme * 400 g staršieho bieleho pečiva * 750 ml mlieka * 180 g tvrdého syra * 6 vajec * soľ * muškátový orech * zelenú petržlenovú vňať * tatársku omáčku * tuk na vymastenie formy

Ako na to?

* Pečivo nakrájame, zalejeme horúcim mliekom a necháme 15 minút stáť. Rozmiešame na kašu. Primiešame žĺtky, strúhaný syr, osolíme, okoreníme a premiešame.
Nakoniec vmiešame sneh z bielkov a nasekanú petržlenovú vňať. Dáme do vymastenej zapekacej misky alebo pekáča a pečieme 30 - 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Podávame s čerstvou zeleninou a tatárskou omáčkou.

Syrová žemľovka

Potrebujeme * 300 g veky * 250 g ementálskeho syra * maslo * 2 vajcia * 500 ml mlieka * muškátový oriešok * mletú červenú papriku * mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Sendvič alebo toastový chlieb nakrájame na plátky, syr tiež nakrájame na plátky.
Striedavo naukladáme do vymazanej zapekacej misky tak, aby syrové plátky trochu prečnievali cez chlebové. V mlieku rozšľaháme vajcia, okoreníme a zmesou všetko prelejeme. Na povrch poukladáme kúsky masla a pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút.

Syrový šalát I

Potrebujeme * 250 g zmesi tvrdých syrov * 100 g šunky * 40 g vlašských orechov * 20 g kešu orechov * 2 lyžice sezamových semienok * petržlenovú vňať * 6 bobúľ bieleho hrozna * 4 lyžice bieleho jogurtu * 4 lyžice kyslej smotany * soľ * mleté biele korenie

Ako na to?

* Do misy dáme jogurt, kyslú smotanu, soľ, mleté biele korenie a premiešame. Pridáme na kocky pokrájané syry, na rezančeky pokrájanú šunku a polovicu posekaných orechov. Premiešame. Hotový šalát rozdelíme na taniere a dozdobíme zvyšnými celými orechmi, hroznom, sezamom a vňaťou. Šalát podávame vychladený s pečivom.

Syrový šalát II

Potrebujeme * 150 g tvrdého syra * 50 g šunky * 100 g jabík * 50 g sterilizovaných uhoriek (alebo kvasených) * 30 g kapie * 20 g cibule * 100 g majonézy (alebo kyslej smotany) * 100 g bieleho jogurtu * 10 g horčice * soľ

Ako na to?

* Všetky suroviny nakrájame na pásiky, cibuľu nadrobno a spojíme zálievkou z majonézy, jogurtu, horčice a trošky soli. Necháme chvíľu odležať v chladničke.

 

 



Syrový šalát s jogurtom

Potrebujeme * 4 plátky eidamu nebo ementálu * 2 jablká * 2 pomaranče * biely jogurt * štipku cukru * citrónovú šťavu

Ako na to?

* Jablká a pomaranče olúpeme a spolu so syrom nakrájame na kocky.
Pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme štipku cukru, polejeme jogurtom a zľahka premiešame. Podávame chladené.

Nakladaný syr s rajčinami

Potrebujeme * 500 g mozzarelly alebo ovčieho syra * 400 g rajčín * 2 strúčiky cesnaku * feferónku * bazalku * 250 ml olivového oleja * soľ * čierne korenie

Ako na to?

* Syr nakrájame na plátky.
Rajčiny umyjeme a takisto nakrájame na plátky. Cesnak olúpeme a rozkrájame na štvrtinky. Feferónku rozrežeme, odstránime semenník a dužinu najemno nasekáme. Bazalku natrháme nadrobno. Syr, rajčiny a bazalku striedavo navrstvíme do veľkej fľaše alebo sklenenej nádoby. Olej zmiešame s nasekanou feferónkou, cesnakom, soľou a korením a zalejeme ním naložený syr s rajčinami. Prikryjeme a necháme na chladnom mieste minimálne 12 hodín marinovať. V chladničke vydrží nakladaný syr až 8 dní.


Syrové rolky s krémom

Potrebujeme * 8 plátkov tvrdého syra * 2 tavené syry * 2 lyžice mlieka * 2 lyžice nastrúhaného chrenu * soľ * mleté čierne korenie * mletú sladkú papriku * cibuľovú vňať * reďkvičky

Ako na to?

* Tavené syry rozmiešame s mliekom, osolíme, okoreníme a premiešame s postrúhaným chrenom. Zmesou potrieme plátky tvrdého syra, stočíme ich do roliek, previažeme cibuľovou vňaťou ako mašľou a posypeme paprikou. Konce roliek uzatvoríme polovicami menších reďkvičiek. Podávame ako predjedlo alebo malé pohostenie.

Nakladané olomoucké syrčeky

Potrebujeme * 2 balíčky olomouckých syrčekov * smotanu * mletú papriku * rascu

Ako na to?

* Olomoucké syrčeky nakrájame na drobné kúsky, pridáme štipku mletej papriky, štipku rasce a všetko zalejeme smotanou. Uložíme do chladničky na 1 - 2 dni, občas premiešame. Podávame s chlebom alebo pečivom.

 


Nakladaný syr feta

Potrebujeme * 1000 g syra feta * 2 čili papriky * sušenú petržlenovú vňať * tymian * bazalku * fenikel * olivový olej

Ako na to?

* Papriky pokrájame na drobno a rovnomerne nimi posypeme dosku. Dosku posypeme aj petržlenovou vňaťou, tymianom, bazalkou, feniklom, prípadne inými bylinkami. Syr pokrájame na kusy, ktoré osušíme, poukladáme na dosku s bylinkami, popritláčame z oboch strán.
Syr s povtláčanými bylinkami poukladáme do pohára a zasypeme zostatkom byliniek z dosky. Zalejeme olivovým olejom. Necháme odležať minimálne týždeň.

Marinovaný syr

Potrebujeme * 3 kusy enciánu alebo plesnivca * 3 vajcia uvarené na tvrdo * cibuľu * 100 ml vody * 4 lyžice oleja * 4 lyžice octu * soľ * mleté čierne korenie * zelenú petržlenovú vňať alebo pažítku * sterilizované uhorky

Ako na to?

* Kusy syra rozkrojíme na polovice a rozložíme na dno misy. Vajcia nakrájame na kolieska a rozložíme na syr. Na vajcia poukladáme kolieska z dvoch tretín cibule. Všetko polejeme marinádou, ktorú pripravíme z vody, octu, oleja, soli a korenia. Posypeme nadrobno pokrájanou vňaťou alebo pažítkou, zvyškom cibule a pokrájanými uhorkami. Necháme niekoľko hodín v chladničke.

Plnené papriky so syrom

Potrebujeme * 4 papriky * 4 tavené syry so šunkou * 4 vajcia * soľ * petržlenovú vňať * strúhanku * kúsok masla

Ako na to?

* Syr rozšľaháme s vajcami v miske, osolíme a pridáme posekanú petržlenovú vňať a strúhanku tak, aby bola zmes hustá (nesmie vytekať z paprík). Touto zmesou papriky naplníme, naukladáme ich do pekáča, trochu zalejeme vodou a na každú dáme kúsok masla. Pečieme v rúre, až kým sa spravíkôrka.
Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Syrová roláda

Potrebujeme * 400 g tvrdého syra * 200 g šunky * 4 tavené syry * 3 sterilizované uhorky * 250 g masla * 2 na tvrdo uvarené vajcia

Ako na to?

* Celý kus syra vložíme do mikroténového vrecúška, na vrecúšku uviažeme uzol a varíme vo vriacej vode, kým syr nezmäkne. 4 plátky šunky si odložíme a ostatnú pokrájame na štvorčeky. Uhorky pokrájame na kolieska asi 5 mm hrubé. Vajcia pokrájame na kocky. Zmäknuté maslo vymiešame s taveným syrom a do zmesi primiešame uhorky a pokrájanú šunku. Zmäknutý syr vyberieme z vrecúška a na alobale vyvaľkáme na plát hrubý menej ako 5 mm. Na plát syra navrstvíme plnku.
Pomocou alobalu vytvoríme roládu. Na roládu poukladáme odložené plátky šunky, roládu zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť. Stuhnutú roládu krájame na plátky.

Syrová omáčka k údenému mäsu

Potrebujeme * 10 lyžíc nastrúhaného syra * biely jogurt * citrónovú šťavu * soľ * mleté čierne korenie * horčicu * worcesterskú omáčku * trochu štipľavej papriky

Ako na to?

* Jogurt dobre vymiešame s koreninami, soľou, citrónovou šťavou, horčicou a worcesterskou omáčkou.
Nakoniec pridáme strúhaný syr.
Podávame ako prílohu k údenému mäsu.

Syrové bochníčky

Potrebujeme * 3 syry s bielou plesňou * 5 vajec * 50 g cibule * 2 lyžice strúhanky * lyžicu zeleninovej koreniacej zmesi * 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia * pažítku * 100 g mäkkej salámy * tuk na vyprážanie

Ako na to?

* Syr postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme vajcia, na drobno pokrájanú cibuľu, strúhanku, pažítku, zeleninovú koreniacu zmes, korenie, na malé kocky pokrájanú mäkkú salámu. Hmotu premiešame a vyformujeme z nej malé bochníčky. Obalíme ich v múke, vo vajci a v strúhanke a vypražíme. Podávame so zemiakmi a kečupom alebo tatárskou omáčkou.

Syrová majonéza

Potrebujeme * 2 žítky * 200 g oleja * soľ * čierne korenie * ocot * trocha cukru * sardelovú pastu * 100 g strúhaného eidamu * posekanú petržlenovú vňať

Ako na to?

* Žĺtky osolíme a za stáleho miešania prikvapkávame olej. Po vzniknutí majonézy ju rozriedime niekoľkými lyžicami vlažnej vody (počas ustavičného miešania), ochutíme citrónom alebo octom, soľou a cukrom.
Vmiešame trocha sardelovej pasty, postrúhaný syr a petržlenovú vňať. Majonézou polievame varené mäsá, ryby alebo hydinu, zeleninu, hrianky.

Syrové rezance

Potrebujeme * 250 g syra s modrou plesňou * 4 - 5 lyžíc oleja * balenie širokých rezancov * 2 cibule * sladkú smotanu * bazalku * majorán * pažítku

Ako na to?

* V slanej vode uvaríme rezance. Nakrájanú cibuľu opražíme do zlatista, pridáme na kocky pokrájaný syr a za stáleho miešania necháme rozpustiť, pridáme bazalku a majorán. Vlejeme smotanu.
Rezance scedíme a rozdelíme na taniere, nalejeme na ne syrovú omáčku a ozdobíme pažítkou.

Palacinky plnené syrovým krémom

Potrebujeme * palacinky * 200 g syra s modrou plesňou * 200 g masla * lyžicu kyslej smotany alebo jogurtu

Ako na to?

* Postrúhaný syr vymiešame s maslom a kyslou smotanou alebo jogurtom. Každú palacinku rozkrojíme na 6 dielov. Každý diel potrieme pripravenou nátierkou a okraje preložíme. Ozdobíme lístkom bazalky, alebo petržlenovou vňaťou a orechom.

Pstruhy so syrom

Potrebujeme

* 2 pstruhov * 100 g syra s modrou plesňou * soľ * mleté biele korenie * vajce * strúhanku * citrónovú šťavu

Ako na to?

* Vyčistené pstruhy osolíme, okoreníme, obalíme vo vajci, v postrúhanom plesňovom syre a v strúhanke. Vypražíme.
Pokvapkáme citrónovou šťavou.

Kuracie závitky so syrovo-šunkovou plnkou

Potrebujeme * 4 kuracie prsia * 4 plátky šunky * syr s bielou plesňou * 100 g syra s modrou plesňou * dijonskú horčicu * mleté čierne korenie * oregano * 10 sparených mandlí * maslo * smotanu

Ako na to?

* Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou, poukladáme plátky syra s bielou plesňou, šunky a syra s modrou plesňou.
Nakoniec poukladáme mandle, zvinieme a spojíme špáradlami. Poprášime oreganom a opečieme na masle. Výpek zaprášime múkou, oreganom, pridáme maslo, horčicu a za stáleho miešania povaríme. Podávame s cestovinou.

Kuracie kapsičky so syrovou plnkou

Potrebujeme * 4 hrubšie plátky kuracích pŕs * soľ * korenie * trochu oleja * 200 g nivy * 50 g slaniny * cibuľu * zelenú cibuľovú vňať * kurací vývar

Ako na to?

* Do plátkov mäsa urobíme otvor na kapsičku. Potom mäso mierne naklepeme, osolíme a okoreníme. Syr rozdrobíme, vmiešame doň na malé kocky nakrájanú slaninu a najemno nasekanú cibuľovú vňať. Touto zmesou naplníme kapsičky a uzavrieme na závitky ihlou alebo špáradlami. Na rozohriatom oleji opražíme do zlatista cibuľu, potom z oboch strán opražíme kapsičky.
Podlejeme kuracím vývarom a udusíme do mäkka. Podávame s ryžou a zeleninou.


Kuracie stehno v syre

Potrebujeme * 500 g vykosteného kuracieho stehna * vajce * lyžicu škrobovej múčky * soľ * zmes korenia na pečené kurča * olej na pečenie * 200 g taveného syra * 250 ml mlieka (smotany) * provensalské bylinky * 300 g mrazenej zeleniny * 80 g cibule * 40 g masla

Ako na to?

* Mäso nakrájame na rovnaké kúsky, premiešame s vajcom, korením, soľou a škrobovou múčkou.
Necháme hodinu odležať v chlade a potom na panvici zo všetkých strán prudko opečieme. Do teplého mlieka vložíme tavený smotanový syr a necháme ho na miernom ohni pomaly rozpustiť. Potom pridáme provensalské korenie a privedieme do varu. Touto omáčkou zalejeme kuracie mäso a podávame.

Knedle z plesňového syra

Potrebujeme * 100 g jemného plesňového syra * 125 ml mlieka * 2 vajcia * 250 g na kocky nakrájaného pečiva * cibuľu * 3 lyžice rastlinného oleja * 2 strúčiky cesnaku * 3 lyžice nakrájanej pažítky * 5 lyžíc hrubej múky * soľ * čierne korenie

Ako na to?

* Na kocky nakrájané pečivo dáme do misy. Vajcia s trochou soli rozmiešame v mlieku a prelejeme ním pečivo. Dobre premiešame.
Cibuľu nakrájame na kocky a urestujeme na oleji. Pridáme prelisovaný cesnak, krátko osmažíme a primiešame k pečivu. Hmotu dobre premiešame v mise a necháme 20 minúť odpočinúť. Potom podľa potreby pridáme múku.
Plesňový syr nakrájame na kocky a spolu s pažítkou vmiešame do knedľovej hmoty. Mokrými rukami vytvarujeme knedle, vyvaľkáme ich v múke, vložíme do mierne vriacej osolenej vody a pri nízkej teplote varíme asi 15 minút. Hotové posypeme pažítkou a podávame k listovým šalátom.

Syrová roláda so špenátom

Potrebujeme * 400 g eidamského syra * 200 g mrazeného špenátu * 10 g salámovej želatíny * lyžičku vegety * 4 varené vajcia

Ako na to?

* Syr rozpustíme v mikroténovom vrecúšku (uvaríme vo vode alebo v mikrovlnnej rúre), vyvaľkáme na placku a naplníme plnkou, vajcami, zabalíme do fólie a dobre vychladíme. Podávame ako studený pokrm s pečivom a šalátom.
Plnka: špenát ochutíme vegetou a krátko podusíme bez podlievania, pridáme želatínu, prehrejeme, ale nevaríme.
Plníme po vychladnutí.

 

 


Syrový koláč so zeleninou

Potrebujeme * 250 g hladkej múky * 10 g droždia * 250 g cukety * 100 g cibule * 150 g papriky * 100 g syra parmezán * drvené čierne korenie * olej * oregano * soľ

Ako na to?

* Do misy preosejeme múku, osolíme a do jamky rozdrobíme droždie, ktoré zalejeme 150 ml vlažnej vody. Keď droždie nakysne, vymiesime cesto, ktoré necháme znovu vykysnúť. Do vymastenej formy rozložíme cesto a posypeme nakrájanou zeleninou. Po treťom vykysnutí pečieme v stredne vyhriatej rúre a krátko pred dokončením posypeme syrom, ktorý necháme rozpustiť. Podávame so silným červeným vínom.

Koláč z olomouckých syrčekov

Potrebujeme * 250 g polohrubej múky * 125 g olomouckých syrčekov * 300 g bieleho jogurtu * vajce * 100 g anglickej (oravskej) slaniny * 1/2 prášku do pečiva * rascu * soľ * oregano

Ako na to?

* Múku, kypriaci prášok, jogurt a vajce dáme do misy a vypracujeme cesto. Koláčovú formu (s priemerom asi 26 cm) vymastíme olejem a vložíme do nej vypracované cesto. Navlhčenou rukou ho rovnomerne rozprestrieme po celej ploche. Syrčeky a slaninu nakrájame na drobné kocky, premiešame a navrstvíme na cesto. Posypeme celou rascou a oreganom, osolíme minimálne alebo vôbec (syrčeky a slanina sú slané dosť). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 °C do zlatista (asi 30 minút).


Plnka so syrom a olivami

Potrebujeme * 100 g nastrúhaného tvrdého syra * 4 žemle * hrnček mlieka * vajce * 80 g zelených alebo čiernych olív * lyžičku sušenej bazalky * štipku kypriaceho prášku do pečiva * olivový olej (alebo stolový)

Ako na to?

* Žemle nakrájame na drobné kocky, zľahka polejeme mliekom a necháme ho vsiaknuť do žemlí. Syr, nadrobno nakrájané olivy, vajce, bazalku a kypriaci prášok zmiešame dohromady a pridáme žemle. Túto zmes vložíme do olejom vymasteného pekáča a upečieme do zlatista.

Syrová nátierka s vajcami

Potrebujeme * 3 natvrdo uvarené vajcia * 2 hermelíny (enciány) * hrsť petržlenovej vňate * soľ * 3 lyžice odľahčenej majonézy s jogurtom * čerstvo mleté čierne korenie

Ako na to?

* Vajíčka a hermelíny nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme majonézu hrsť na drobno nasekanej petržlenovej vňate, dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a soľou a zamiešame. Necháme asi dve hodiny odležať v chladničke, potom môžeme podávať na chlebíčkoch alebo chuťovkách.

Syrové pirohy

Potrebujeme * 250 g hrubej múky * 2 veľké vajcia * trochu vody * Náplň: * 200 g tučného tvarohu * veľké vajce * 4 lyžice strúhaného čedaru * soľ * čierne korenie * strúhaný muškátový orech * * Dokončenie: * 50 g masla na pomastenie * strúhaný čedar na posypanie * soľ

Ako na to?

* Z hrubej múky, vajec a trochy vody pripravíme cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice a z každej vyvaľkáme rovnako veľké tenké štvorce. Na jeden štvorec naznačíme tupou hranou noža menšie štvorčeky a do ich stredov kladieme po troche plnky. Tú pripravíme zmiešaním uvedených prísad. Cesto s plnkou prikryjeme druhým štvorcom cesta a v miestach, kde sme naznačili štvorčeky, cesto pritlačíme tak, aby sa obidva pláty dobre spojili a radličkou nakrájame štvorčeky. Tie zavaríme vo vriacej osolenej vode a keď vyplávajú na povrch, varíme ich ešte 2 - 3 minúty. Potom ich vyberieme do misky, pomastíme maslom, posypeme strúhaným syrom a dosolíme.

Syrové lievance

Potrebujeme * 200 g strúhaného syra * 250 g múky * 20 g droždia * 400 ml polotučného mlieka * 2 vajcia * štipku soli * olej na vyprážanie

Ako na to?

* Z vlažného mlieka, soli, droždia a múky vypracujeme cesto, pridáme doň žĺtky a necháme asi 20 minút kysnúť na teplom mieste. Do vykysnutého cesta vmiešame nastrúhaný syr, tuhý sneh z bielkov, zľahka premiešame a na vymastenej panvici vyprážame malé lievance. Podávame ešte horúce so zeleninovým šalátom.