Choď na obsah Choď na menu
 


Somlói galuska 

Najlepsi madarsky zakusok s 5*****

 

Obrázok

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 6 vajec 120 g cukru 120 g polohrubej múky Citrón Vanilkový krém 2 vajcia 50 g cukru 1 lyžicu polohrubej múky ½ l mlieka 10 g masla Vanilkový lusk prípadne vanilkový cukor Čokoládová poleva 100 g cukru 2 polievkové lyžice kakaa 5 lyžíc vody Maslo Okrem toho: 1,5 dl rumu 60 g mletých vlašských orechov 60 g hrozienok v rume Broskyňový lekvár Šľahačku

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Existuje mnoho receptov na pripravu tohoto madarskeho zakusku . Toto je vsak original od madarskeho sefkuchara na Slovensku.


 
Obrázok

 

Bielka vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu pridáme žĺtka, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 min.Cesto rozdelime na tri casti.

 

 

 

Obrázok

 

 

Žĺtka vymiešame s cukrom pridáme mlieko, maslo a varíme kým krém nezhustne. Pridame vanilkovy cukor. Môžeme zahustiť troškou múky.
 

 

 

 

Obrázok

 

 

Z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládu.
 

 

 

 

 

Obrázok

 

 

 

Upečené cesto rozdelíme na 3 kusy. Prvý polejeme rumom.
 

 

 

 

Obrázok

 

 

Na to dáme čokoládu .
 

 

 

 

 

Obrázok

 

 

 

olejeme vanilkovým krémom
 

 

 

 

Obrázok

 

 

Potom položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, a potrieme dzemom a posypeme orechmi.
 

 

 

 

Obrázok

 

 

Pridame este aj hrozienka.
 

 

 

 

 

Obrázok

 

 

Polejeme cokoladov a polejeme kremom
 

 

 

 

 

Obrázok

 

 

Zakusok zakoncujeme tretou castou cesta, ktory taktiez polejeme rumom a cokoladou.Polejeme tiez zvysnim kremom a pridame hrozienka.
 

 

 

 

Obrázok

 

 

Finale
 

 

 

 

 

Obrázok Pohlad z profilu
 

 

 

 

 

 

 

Obrázok

 

 

Kolacik nechame odstat v ladnicke aspon 12 hodin je to naozaj nutne zjest skor sa neoplati nieje tak chutovo dobry . Vykrajujeme z neho pomocou lyzice halusky . Mozme ozdobit slahackou .
 

 

 

 

Somlói galuska



1. sáčok detskej piškoty, ale lepšie je domáca upečená piškota, 10 dkg masla, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice(od teraz PL) hladkej múky,
1 l mlieka, 1,5 dl rumu, 5dkg hrozienka (ak nemáte radi, nemusí byť), 3dkg hrubo nasekané orechy, 4 PL kakao, 4 PL cukru, 1,5 dl šlahačky.
Postup:

Piškoty dáme do 4 zmrzlinových pohárov. Hrozienká na 1-2 hodiny namočíme do 1 dl rumu. Vajcia, kakao a cukor a múku vymiešame s trošku mliekom na hladko. Pridáme ostatné mlieko, 1/2 dl rumu, hrozienka a orechy a uvaríme na stredné husté. Po uvarení, keď zoberieme z ohňa
zamešiame do toho maslo a ešte v teplom stave nalejeme na piškoty v pohároch. Šlahačkou ozdobíme.



Jednoduhšie:

piškoty ( namočíme do kávy alebo čaju, alebo do alkoholického sirupu - aby neboli tvrdé). Upečené piškoty dať do misiek, zasipať hrozienkami a na suchu upravenými, hrubo nasekanými orechami. Polejeme všetko s uvarenýmm čokoládovým pudingom do kt. zamiešame 1 dl rumu ( 1 sáček pud. prášok stačí na 6 misiek). Nato možeme dať ovocie - jahody, vyšne alebo marhuľe. Necháme vyhladnúť a po stuhnutí zdobíme ľlahačkou.
Dobrú chuť !!!