Choď na obsah Choď na menu
 


 

Mrkvové palacinky

3 vajcia, 300 ml piva, 300 g mrkvy, 300 g múky, šťava z polovice citróna, 2 lyžice oleja, soľ.

 

Z múky, piva, žĺtkov, oleja a soli pripravíme husté cestíčko, primiešame k nemu sneh z bielkov a cestíčko necháme asi 10 minút odležať. Mrkvu nastrúhame na hrubšie rezance a podusíme s malým množstvom osolenej vody. Mäkkú mrkvu ešte chvíľu povaríme v odokrytej nádobe, aby sa voda odparila a potom ju pokvapkáme citrónovou šťavou.

Po vychladnutí zmiešame mrkvu s cestom. Z pripravenej hmoty urobíme palacinky.

 

Palacinky s mandarínkami

3 vajcia, 250 ml mlieka, 5 lyžíc minerálnej vody, 100 g preosiatej múky, 3 lyžice cukru, tuk na pečenie, trocha soli.

Plnka: 2 lyžice masla (alebo tuku), 100 ml bieleho vína, 100 ml pomarančového likéru, 1 mandarínkový kompót, 5 lyžíc cukru, 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry.

Ďalej: 4 porcie vanilkovej zmrzliny pripravenej doma, šľahačka, 2 lyžice pomarančovej kôry nakrájanej na tenké prúžky.

 

Z mlieka, vajec, minerálnej vody, múky, cukru a zo soli vypracujeme hladké cesto. Tuk rozpálime na panvici a upečieme tenké palacinky. Maslo rozpálime na panvici a skaramelizujeme v ňom cukor. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, biele víno a pomarančový likér a cukor rozvaríme. Pridáme mesiačiky mandarínok a zohrejeme. Palacinky naplníme zmrzlinou a mandarínkami, upravíme na taniere a polejeme šťavou. Ozdobíme čiapočkou zo šľahačky, tenkými prúžkami pomarančovej kôry a ihneď podávame.

 

Palacinky s ovocím

600 ml mlieka, 3 vajcia, 300 g polohrubej  múky, olej, ovocie (alebo lekvár), soľ.

 

Z mlieka, vajec, zo soli a z múky vymiešame riedke cesto, z ktorého upečieme na rozpálenom oleji palacinky. Upečené naplníme ľubovoľným ovocím alebo potrieme ľubovoľným lekvárom.

 

Palacinky so šľahačkou

2 vajcia, 120 ml šľahačkovej smotany, 200 ml mlieka, višňový džem, 80 g čokoládovej polevy, 100 g polohrubej múky, olej, 8 g práškového cukru, soľ.

 

Z vajec, práškového cukru, mlieka, múky a soli si pripravíme hladké cestíčko. Cesto potom upečieme na vymastenom pekáči z oboch strán dozlata. Upečené horúce palacinky natrieme džemom, preložíme, posypeme práškovým cukrom, polejeme čokoládovou polevou a postriekame šľahačkou.

 

Palacinky z pekinskej kapusty

3 vajcia, 200 ml mlieka, 300 g pekinskej kapusty, 200 g hladkej múky, olej, soľ.

 

Žĺtky, múku, mlieko a trochu soli rozšľaháme na hladkú hmotu. K hmote pridáme surovú, nadrobno nakrájanú pekinskú kapustu a z bielkov vyšľahaný sneh.

Na panvici rozpálime oleja a vyprážame na ňom palacinky.

 

Pomarančové palacinky

2 vajcia, kúsok masla, 300 ml mlieka, koňak, 4 lyžice hladkej múky, ovocné želé (najlepšie pomarančové), pomarančová (alebo citrónová) kôra, na hrot noža soľ.

 

Preosiatu múku trochu osolíme, pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, vajcia, mlieko a vypracujeme hladké cesto. Na panvici rozpálime trocha masla alebo oleja a z pripraveného cesta rýchlo upečieme tenké palacinky z obidvoch strán doružova. Upečené vyberieme z panvice na zohriatu misu a potrieme pripraveným želé.

Tesne pred podávaním zalejeme palacinky trochou zohriateho koňaku (alebo likérom curacao) a koňak zapálime.

 

Zapečené plnené palacinky

Z 300 g hladkej múky, 2 vajec, 500 ml sladkého mlieka, citrónovej kôry a trochy soli pripravíme palacinkové cesto, z ktorého upečieme na vymastenej panvici palacinky.

 

Hotové palacinky postupne poukladáme do dobre vymastenej ohňovzdornej formy, pričom vždy dve a dve palacinky pospájame rozličnými plnkami: tvarohovou, kakaovou, orechovou a lekvárovou (najlepší je marhuľový, malinový a ríbezľový lekvár). Poslednú, vrchnú palacinku trochu potrieme roztopeným maslom, vložíme do rúry a pečieme asi 30 minút.

Vyberieme z rúry, povrch natrieme tuhým snehom ušľahaným z bielkov, posypeme práškovým cukrom a ešte na chvíľu vložíme do rúry zapiecť, aby sneh dostal ružovú farbu.

Hotové nakrájame ako tortu na úhľadné rezy.

 

Zapekané tvarohové palacinky

5 palaciniek, vanilkový cukor, maizena, maslo, soľ.

Omáčka: 120 ml mlieka, 120 ml kyslej smotany, 2 vajcia, 50 g práškového cukru, čajová lyžička vanilkového cukru.

Plnka: 200 g tvarohu, 3 vajcia, 80 g masla, 60 g práškového cukru.

 

Veľkú misu z varného skla vymažeme maslom. Rúru predhrejeme na 170 oC. Pripravíme plnku. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom, 1 čajovou lyžičkou vanilkového cukru, 2 čajovými lyžičkami maizeny a štipkou soli do peny. Postupne vmiešame žĺtky a tvaroh. Bielky vymiešame s kryštálovým cukrom na pevný sneh. Do plnky vmiešame najprv dve tretiny snehu, potom opatrne zvyšný sneh.

Palacinky naplníme plnkou, zrolujeme, nakrájame na 10 kúskov a poukladáme do vymastenej misy.

Na omáčku zmiešame mlieko, kyslú smotanu, vajcia, praškový a vanilkový cukor. Palacinky zapekáme v predhriatej rúre na druhej polohe mriežky asi 20 minút.

Po vybratí z rúry polejeme pripravenou omáčkou a zapekáme ďalších 20 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Podávame s vanilkovou omáčkou alebo nesladenou šľahačkou.

 

Základné palacinkové cesto

2 vajcia, 100 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 2 lyžice oleja, soľ.

 

Múku zmiešame s mliekom, olejom a soľou, pridáme vajcia a dobre vymiešame. Ak sa tvoria hrudky, cesto precedíme. Necháme 15 minút odpočívať. Z cesta potom upečieme na malom množstve oleja rovnako veľké palacinky.

Podávame s rôznymi plnkami, napríklad s tvarohovou.