Choď na obsah Choď na menu
 


Čo je ZDRAVÉ

 > HOVÄDZIE MÄSO
> Poriadny steak, ale aj kvalitný guláš vás môže zachrániť od rednutiu vlasov. Hovädzie totiž obsahuje železo a práve to v poslednej dobe bežnej populácii chýba. Takže dámy, chcete mať stále krásne a husté vlasy? Podávajte k večeri kravičku. Ocenia to aj páni.

> KNEDLE.
> Možno vás prekvapí, že zhodnú kalorickú hodnotu s knedľami má rovnaké množstvo varených cestovín. Navyše v knedličkách je rad zdravých surovín - napríklad droždie, ktoré obsahuje vitamíny skupiny B, mlieko zase vápnik a bielkoviny. Ak si knedle dávate len občas a v rozumných porciách, rozhodne svojmu zdraviu neuškodíte.

> KÁVA
> Ka Fari majú ďalší dôvod, prečo neskoncovať so svojím zlozvykom. Nedávna fínska štúdia, ktorej sa zúčastnilo 1400 dlhodobých konzumentov kávy, odhalila, že ľudia, ktorí pijú tri až päť šálok denne, vo svojich štyridsiatich až päťdesiatich rokoch znižujú svoje šance na prepuknutie Alzheimerovej choroby až o 65% v porovnaní s tými, ktorí pijú menej než dve šálky.
> Vedci veria, že za ochrannými účinkami kávy stojí kofeín a veľké množstvo antioxidantov, ktoré káva obsahuje.

> TLAČENKA
> Samozrejme, že je tlačenka pre zdravie blahodarná. Hlavne tá domáca, poctivá. Obsahuje totiž želatínu a tá je veľkým zdrojom bielkovín pre stavbu kolagénu. Ten je základnou stavebnou jednotkou tvoriaci spojivové tkanivo a to predovšetkým pohybového aparátu, chrupaviek, kostí, vlasov, nechtov a pokožky. Systém je prostý: to, čo sa vyvarí z prasačích kĺbov, kostí i kože, sa pozitívne podpíše do nášho organizmu. A máte snáď dojem, že prasa vyzerá nezdravo? Kolagénu sa niekedy tiež hovorí> elixír mladosti <. Na ňom totiž okrem iného záleží, ako mlado človek vyzerá a ako sa pohybuje. Kolagén je tiež v sklovci a v beľme oka.

> VÍNO
> Nie je žiadnou novinkou, že pravidelná konzumácia vína znižuje riziko srdcových ochorení, prospieva krvnému obehu a pôsobí proti rakovinovým ochoreniam.
> - Funguje aj proti stresu! Okrem toho pitie tohto moku odbúrava stres, čím vám napomáha k duševnej i telesnej pohode.
> - Víno okrem alkoholu obsahuje flavonoidy, čo sú látky, ktoré pôsobia ako antioxidanty a pomáhajú telu odbúravať negatívny cholesterol.
> - Alkohol navyše zvyšuje hladinu prospešného cholesterolu a pôsobí proti zhlukovaniu krvných doštičiek, takže vás chráni proti upchaniu tepien.
> - Viac ako 400 vedeckých štúdií z celého sveta dokazuje, že ľudia, ktorí dlhodobo umiernene pijú víno, bývajú zdravší ako zaprisahaní abstinenti.
> - Dôkazom sú napríklad Francúzi, ktorí majú veľa nízku úmrtnosť na srdcové a cievne ochorenia. Za jeden z dôvodov sa považuje každodenné pitie vína pri jedle.
> - Hovorí sa, že červené víno je na srdce, ale nie je to pravda. Aj biele je prospešné.
> - Ale pozor, biele víno má istú prednosť: pomáha udržiavať zdravé pľúca. Popíjať by ho mali hlavne fajčiari, pretože mierne znižuje negatívny vplyv fajčenia na pľúca.

> PIVO
> Samozrejme, že je tiež prospešné. Ale pochopiteľne v obmedzenej miere. Vypiť denne desať pív je hlúposť. Motá vás, priberiete a ešte je to nezdravé.
> - Pivo má 92% vody, teda nám výdatne napomáha k dodržiavaniu pitného režimu. - Je zdrojom vitamínu skupiny B. Je ich hneď niekoľko a majú vplyv na našu pokožku.
> Zlepšujú jej pružnosť. A lekári občas pivo odporúčajú ako súčasť liečby pri ekzéme, akné a lupienke.
> - Je protistresové. Vedeli ste napríklad, že chmeľ patrí do čeľade konopovitých rastlín? Teda ako marihuana.
> - Proti infarktu! Rozťahuje cievy a znižuje hladinu cholesterolu. Vedci preukázali, že najmenšiemu riziku infarktu sú vystavení muži, ktorí vypijú 1 - 2 piva denne.
> - Zaženie Alzheimera. Je totiž bohaté ma vitamín B2 a kremík.
> - Pivo ničí špeky. Pri odbúravaní alkoholu v našom tele vznikajú voľné radikály, ktoré sa podieľajú na rozkladanie tuku. Zacvičte si, dajte si pivo a proces spaľovamia môže frčať. Pivo po výkone je vážne dobré.
> - Alkohol a ďalšie látky spomaľujú uvoľňovanie vápnika z kostí. Je to dobré aj pre ženy, ktoré sa stretávajú s problémami menopauzy. Občasná poháre piva pomôže aj v boji s osteoporózou.
> - A je dobré aj proti chrípke. Čo je posledný objav japonských vedcov. Chmeľ totiž obsahuje humulon, čo je látka, ktorá má protizápalové účinky a chráni telo pred vírusy, ktoré napádajú pľúca a pôsobí dýchacie ťažkosti.


> Nuž teda, idem si otvoriť flašku vína, potom si dám pol kila tlačenky a nakoniec to zapijeme pivom - musím niečo urobiť pre svoje zdravie!