Choď na obsah Choď na menu
 



Pardubický perník



1.    deň –    1/2 kg kryštálového cukru
-          1/4 l vody
-          1/2 lyžička sóda bicarbóny – variť spolu sirup 5 minút


2.    deň –    1.10 kg hladkej múky
-          2 dkg salajky
-          1/2 perníkové korenie
-          1/2 prášok do pečiva
-          2 PL kakaa
-          20 dkg medu
-          10 dkg džemu
-          2 vajíčka – zmiesiť spolu so sirupom a nechať odležať do ďaľšieho dňa
 

3.    deň – Cesto rozgúľať na 6 mm, vykrajovať oválne vzory, piecť na  vymazanom  plechu pri  200 C asi 3-4 minúty. Ukladať na plech tak aby sa  nezlepili.  Z vykrojené zbytky upiecť a po vychladnutí pomlieť.


    Plnka: Zomleté zbytky pomiešať 2 dcl pomletými orechami, rum, zabariť ¼ l
                vody, pridať džem, a potom pozliepať perníky a poliať čokoládou.

   Poleva:  ½ masla a 1 várová čokoláda

 
 

Vanílkové rožky s ovsenými vločkami


 

Materiál:

15 dkg hladkej múky
   5 dkg  ovsených vločiek
   5 dkg  orechov
   5 dkg  práškového cukru
 10 dkg  tuku Hélia
   1 vanílkový cukor
 

Postup:

Vločky nasucho opražíme,tuk s cukrom vymiešame, pridáme vychladnuté ovsené vločky, vanílkový cukor, pomleté orechy a preosiatu múku. Cesto dobre vypracujeme, upravíme do valčeka a odložíme asi na 1 hodinu do chladničky. Z valčeka potom odkrajujeme malé kúsky a tvarujeme rožteky, ktoré pečieme na vymastenom plechu v dobre vyhriatej rúre. Horúce obalujeme v práškovom cukre pomiešanom s vanílkou.
 
 

Vanílkové rohlíčky
 

Materiál:
 
15 dkg hladkej múky
10 dkg masla
  2 dkg cukru
  1 žĺtok
  5 dkg orechov
 
Vanílkový cukor na obalovanie
 

Postup:
 
Zmiesime materiál, cesto sformujeme do valčeka o priemere asi 4 cm a dáme na 1 hodinu do chladu potom z valčeka krájame asi 1 cm široké pásy. Z jedného  formujeme 2 malé rohlíčky. Z uvedenej dávky máme 50 rohlíčkov t. j. 1 plech. Horúce obalujeme práškovým cukrom pomiešaným s vanílkou.
 


Linecké kolieska

 

Materiál:

75 dkg hladkej múky
50 dkg Pamy
25 dkg práškového cukru
  3 žĺtky       postrúhaná citronová kôra ,  lekvár na zlepenie koliesok

Postup:

Materiál zmiesime na hladké cesto.Na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrajujeme formičky. Pečieme vo vyhriatej rúre a po vychladnutí zlepujeme lekvárom.
 

Linecké kolečká - snehové
 

Materiál:

50 dkg polohrubej múky
25 dkg Palmarin /Hera/
15 dkg práškového cukru
  4 žĺtky
  1 prášok do pečiva a strúhaná citronová kôra
     trošku mlieka
 

Plnka:

25 dkg mletých orechov alebo kokosu
20 dkg cukru
  4 bielka vyšlahané na sneh

Postup:
 
Cesto spracovať s troškou mlieka  a dať na 1 hodinu do chladu.Potom rozvaľkať na 1/2 cm a vykrajovať kolieska , na ktoré dáme malé kôpočky orehovej plnky. Ukladať na vymastený plech. Po vychladnutí zliepať kolieska potreté pikantným lekvárom a posypať vanílkovým a práškovým cukrom.
 

Vianočné medovníčky
 

Materiál:

60 dkg hladkej múky
25 dkg Smetol
20 dkg práškového cukru
3   celé vajcia
1   kávová lyžička sóda bicarbony
4   polievkové lyžice vlažného medu
1   lyžička perníkového korenia /škorica, anýz, klinčeky, hrebíčky, badián/
1   štampelík rumu

Postup:

Zmiesiť hladké cesto a dať na noc do chladu. Vyvaľkať na pomúčenej doske na hrúbku 1/2 cm a vykrajovať rôzne formičky, ukladať na vymastený plech. Vrch potrieť rozšľahaným žĺtkom. Z plechu zobrať za tepla.
 

Po vychladnutí zdobiť polevou:

1 bielok
11 dkg dobre preosiatého práškového cukru
pár kvapiek citrónu

Pomaly asi 20 minút miešať na hladkú bielu hmotu. Potom dať do mikroténového sáčku. Ak tečie pridať práškový cukor a zdobiť.
 

Kokosové vo formičkách

Materiál:
 
50 dkg práškového cukru
15 dkg orechov
10 dkg kokosovej múčky
25 dkg Hera
20 dkg hrubej krupicovej múky
trošku sóda bicarbony
 vanílkový cukor
 

Postup:
 
Materiál zmiesiť, formičky vymastiť, posypať múkou  a plniť tenkú vrstvu, sušiť v slabej rúre. Zákusky vybrať z formičiek za tepla lebo neskôr sa lámu. Po vychladnutí konce namočiť do čokolády a posypať práškovým cukrom.
 

Kokosové rošteky

 
Materiál:
 
25 dkg masla alebo Hera
50 dkg práškového cukru
25 dkg kokosovej múčky
20 dkg hladkej múky
1/2 prášku do pečiva

Postup:

Z materiálu spracovať hladké cesto, ktoré rukami plníme do vymastených a múkou posypaných formičiek. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre. Vyklopíme za tepla. Po vychladnutí namočíme do čokolády.
 
Orechové kolieska

 
Materiál:
 
50 dkg polohrubej múky
25 dkg Hera
20 dkg práškového cukru
 2  žĺtky
 1  celé vajce
 1  trošku vanílkového cukru

Postup:
 
Všetko spolu zmiesiť na hladké cesto, dať do chladu. Rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm a vykrajovať kolieska, ktoré potrieme rozšlahaným bielkom a posypeme posekanými orechami a kryštálovým cukrom.
 


Mandlovník
 
Materiál:
 
6 bielkov vyšlahať
21 dkg práškového cukru
21 dkg hladkej múky
15 dkg orechov alebo mandlí
1/4 prášku do pečiva

Postup:
 
Z materialu vymiešať hladké cesto, dať do  vymasteného a pomúčeného srnčieho chrbta. Po upečení a vychladnutí pokrájať na tenké plátky a rozložiť na plech, dať do trúby a usušiť pri miernom ohni.
 

Strojové rohlíčky
 
Materiál: I. druh

45 dkg hladkej múky
25 dkg Hera
20 práškového cukru
15 dkg orechov pomletých
  1 celé vajce a postrúhaná kôra z citrona
 
II.    druh
 
25 dkg kokosovej múky
25 dkg Hera
20 dkg práškového cukru
60 dkg polohrubej múky
  2 vajcia
  1 vanílkový cukor

Postup:

Všetko spolu zmiesime a cez mäsový mlynček vytláčame cez osobitnú násadku.

Formujeme rohlíčky, kolečká, esíčka, tyčinky. Pečieme v miernej trúbe. Po vychladnutí konce namáčame do čokolády alebo posýpame práškovým cukrom.
 

Orechové štangle
 
Materiál:
 
14 dkg cukru
25 dkg Hera
14 dkg orechov
  2 celé vajcia
40 dkg hladkej múky

 Na vrch:
 
2 bielky vyšľahať s 15  dkg práškového cukru

Postup:

Material zmiesiť na hladké cesto, ktoré dáme na 1 hodinu do chladu, potom rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm , vrch potrieme vyšľahaným bielkom a kolečkom vykrajujeme tyčinky. Ukladáme na papier a pečieme v horúcej rúre.
 

Krémové košíčky
 
Materiál:
 
75 dkg hladkej múky
50 dkg Pamy
25 dkg práškového cukru
  3 žĺtky a postrúhaná citronová kôra


Čokoládový krém:
 
1 vanílkový puding prášok
12,5 dkg masla alebo rastlinného tuku
1-2 PL práškového cukru
2 PL kakaa a rum podľa chuti
 

Postup:

Z materialu zmiesime hladké cesto, ktoré dáme na 1 hod do chladu. Potom v tenkej vrstve do vymastených formičiek dáme cesto a upečieme vo vopred vyhriatej rúre. Po upečení ihneď vyklopíme a po vychladnutí naplníme čokoládovým krémom. Vrch polejeme ešte čokoládou, posypeme nahrubo posekanými orechami alebo inými ozdobami, višňami atď.
 

Parížske rožteky
 

Materiál:
 
  6 bielkov
45 dkg kryštálového cukru
22 dkg zomletých orechov

1,5 PL polohrubej múky
 
 

Postup:
 

Do vodného kúpeľa vložíme misu z bielkami, ktoré do zhustnutia s kryštálovým cukrom vyšľaháme nad parou. Odstavíme z tepelného zdroja, primiešame zomleté orechy a múku. Masu dáme do mikroténového sáčku a vytláčame rohlíčky na mastný papier a pečieme v mierne vyhriatej rúre. Po vychladnutí vytláčame z mikroténového sáčku čokoládový krém. Vrch polejeme čokoládou.