Choď na obsah Choď na menu
 


PIŠKÓTOVÝ ZÁVIN




Obrázok päť vajec 80 g práškového cukru 75 g polohrubej múky 10 g kakaového prášku dve lyžice oleja Plnka: 400 ml smotany na šľahanie dva stužovače šľahačky 150 g tmavej mliečnej čokolády jeden vanilínový cukor

Päť žĺtkov vymiešame s 20 g cukru. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pomaly vsypeme 60 g cukru a spolu zmiešame. Do tejto masy zľahka primiešame žĺtky s cukrom a múku. Masu rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame kakaový prášok a olej. Pripravené cestá striekame pomocou potravinárskeho vrecúška striedavo v pruhoch na plech vyložený papierom na pečenie. Špajdľou vtiahneme tmavé cesto do bieleho. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C osem minút. Po upečení zavinieme do rolády a necháme vychladnúť. Po vychladnutí odstránime papier, naplníme plnkou a opäť zrolujeme. Dáme stuhnúť na dve hodiny do chladničky.

Plnka: Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha s vanilínovým cukrom a so stužovačom šľahačky. Tmavú mliečnu čokoládu rozpustíme nad parou. Za občasného premiešania necháme vychladnúť a potom primiešame k vyšľahanej šľahačke.

 

CITRÓNOVÉ TIRAMISU




Obrázok 150 g podlhovastých piškót 50 ml vody 50 g cukru šťavu z jedného citróna 80 ml citrónového likéru tri lyžičky rozpustnej kávy Krém: 250 g syra mascarpone 300 g nízkotučného tvarohu 150 g práškového cukru 200 ml pochúťkovej smotany dva žĺtky dva balíčky vanilínového cukru

Vodu varíme s cukrom, kým sa čiastočne neodparí. Pridáme citrónovú šťavu, citrónový likér, instantnú kávu a premiešame. Dáme vychladnúť. Podlhovastú formu vystelieme fóliou a postupne ju plníme striedavo krémom a piškótami namočenými v pripravenej kávovej zmesi. Naplnenú formu odložíme do chladničky na osem až desať hodín. Pred podávaním ozdobíme citrónovou šupkou a nastrúhanou čokoládou.

Krém: Syr mascarpone zmiešame s tvarohom a pochúťkovou smotanou. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Nakoniec spolu premiešame.

 

 

GAŠTANOVÁ ROLÁDA



Obrázok tri vajcia tri lyžice horúcej vody 150 g kryštálového cukru jeden balíček vanilínového cukru 100 g polohrubej múky 50 g maizeny jednu lyžičku kypriaceho prášku do pečiva 50 g práškového cukru Plnka: šesť plátkov želatíny 200 g uvarených a očistených gaštanov 250 g mrazeného gaštanového pyré tri lyžice rumu jeden balíček vanilínového cukru 15 g kakaa 500 ml smotany na šľahanie 50 g čokolády na varenie 30 g stuženého pokrmového tuku

Celé vajcia vyšľaháme s vodou, prisypeme kryštálový a vanilínový cukor a ešte dve minúty šľaháme. Preosiatu múku zmiešame s maizenou a kypriacim práškom a zľahka vmiešame do vaječnej peny. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme desať až pätnásť minút. Upečenú piškótu posypeme práškovým cukrom, vyklopíme na vlhkú utierku a zvinieme do rolády. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, potrieme dvoma tretinami plnky, opäť zvinieme, vrch potrieme a ozdobíme zvyšnou plnkou a gaštanmi namočenými v rozpustenej čokoláde.

Plnka: Želatínu namočíme na dvadsať minút do 200 ml studenej vody. Potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu, vložíme ju do hrnčeka a pomaly na miernom ohni rozpustíme. Z uvarených gaštanov odložíme dvanásť kúskov na zdobenie. Zvyšné gaštany rozmixujeme s rozmrazeným gaštanovým pyré, rumom, vanilínovým cukrom a kakaom. Želatínu zmiešame s dvoma lyžicami šľahačky, pridáme do plnky spolu so zvyšnou šľahačkou a zľahka premiešame.

Ozdoba: Čokoládu rozpustíme s tukom, namočíme do nej odložené gaštany a na kuchynskej mriežke

necháme usušiť.

 

 

Vianočné broskyňové rezy




Obrázok Cesto: 125 g masla, 80 g práškového cukru,balíček vanilínového cukru, 175 g šťavy z kompótu, štyri vajcia, 50 g horkej čokolády, tri lyžice kakaového prášku, 150 ml sladkej smotany, 300 g polohrubej múky, prášok do pečiva Svetlá a tmavá plnka: 1 kg sterilizovaných broskýň, 500 ml smotany na šľahanie, dva balíčky vanilínového cukru, dva stužovače šľahačky, jedna lyžica kakaového prášku, balíček vanilínového cukru Vrchný plát: 200 g práškového cukru, 200 g sušeného mlieka, 200 g zmäknutej Cery

Maslo vymiešame s 50 g cukru a vanilínovým cukrom, pridáme kompótový sirup a rozšľaháme. Celé vajcia vyšľaháme so zvyšným cukrom dopenista a potom k nemu pridáme strúhanú čokoládu a kakaový prášok. Obe masy spojíme, primiešame smotanu, múku, kypriaci prášok do pečiva a spolu zľahka premiešame. Cesto rovnomerne rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri teplote 220 °C dvadsať minút. Po upečení necháme vychladnúť. Scedené a odkvapkané polovice broskýň rozložíme na upečené cesto,pokryjeme vrstvou svetlej plnky. Keď stuhne v chladničke, navrstvíme na ňu tmavú plnku a po jej stuhnutí opatrne prikryjeme vrchným plátom. Napokon posypeme kakaovým práškom.

Svetlá plnka: 250 ml smotany na šľahanie, vanilínový cukor a stužovač šľahačky vyšľaháme dotuha.

Tmavá plnka: 250 ml smotany na šľahanie, vanilínový cukor, stužovač a kakaový prášok ušľaháme dotuha.

Vrchný plát: Zmäknutú Ceru, práškový cukor a sušené mlieko dobre spolu spracujeme. Na pracovnej doske túto masu rozvaľkáme medzi dvomi potravinárskymi fóliami na veľkosť plechu. Pomocou pomúčeného valčeka plát opatrne preložíme na koláč.

 

 

Čokoládovo-smotanové rezy




Obrázok 250 g bielej čokolády, 750 ml smotany na šľahanie, tri stužovače šľahačky, jedna lyžica kakaového prášku, šesť žĺtkov, šesť lyžíc práškového cukru, dva balíčky hnedých Be-Be keksov

Bielu čokoládu rozpustíme nad parou. 500 ml šľahačky vyšľaháme dotuha s dvoma stužovačmi šľahačky a odložíme do chladničky. Žĺtky ušľaháme s práškovým cukrom a postupne vmiešame rozpustenú čokoládu a ušľahanú šľahačku. Formu vystelieme jemnou priesvitnou fóliou. Na jej dno uložíme Be-Be keksy, ktoré potrieme krémom. Na krém ukladáme keksy a znova krém, pokiaľ formu nenaplníme. Potom formu prikryjeme fóliou a odložíme na štyri hodiny do mrazničky. Pred podávaním opatrne odstránime fóliu, koláč vyklopíme a ozdobíme zvyšnu šľahačkou vyšľahanou s kakaovým práškom.

 

Sviatočná čokoládová torta



Obrázok päť vajec, 125 g práškového cukru, jeden balíček vanilínového cukru, 150 g čokolády na varenie, 120 g masla, 50 g polohrubej múky, 50 g škrobovej múčky, jedna lyžička kypriaceho prášku, 50 g mandlí Krém: 0,25 l smotany na šľahanie, jeden balíček vanilínového cukru, štyri žĺtky, 100 g práškového cukru, 250 g masla, 120 g čokolády na varenie

Žĺtky s preosiatym práškovým a vanilínovým cukrom vymiešame dopenista. Pridáme rozpustenú a vychladnutú čokoládu a maslo a zľahka premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne striedavo s múkou zmiešanou so škrobovou múčkou, kypriacim práškom a zomletými mandľami vmiešame do cesta. Vlejeme do vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy a v rúre vyhriatej na 180°C pečieme štyridsaťpäť minút. Vychladnutý korpus potrieme tmavým krémom, potom bledým a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Krém: Smotanu na šľahanie prevaríme s vanilínovým cukrom. Žĺtky vymiešame s cukrom dopenista a postupne k nim primiešavame ešte teplú smotanu. Žĺtkový krém potom necháme vychladnúť. Do vymiešaného masla po častiach pridávame žĺtkový krém. Potom z neho polovicu oddelíme do druhej misky a primiešame roztopenú, vychladnutú čokoládu.

 

 

Karamelový krém s malinami




Obrázok 80 g kryštálového cukru, 6 dl mlieka, 40 g pudingového prášku, 1 žĺtok, 200 g malín, 2 dl smotany na šľahaniePiškótová zmes: 40 g piškót, 2 lyžice pomletých orechov, 1 dl malinovej šťavy, 1 lyžica rumu

Cukor upálime na karamel, zalejeme 5 dl mlieka a necháme rozvariť. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok, žĺtok, vlejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Hrniec s krémom vložíme do studenej vody a čiastočne vychladíme. Na dno pohárov dáme vrstvu piškótovej zmesi, maliny a zalejeme krémom. Ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a zvyšnými malinami.

Piškótová zmes: Piškóty rozmrvíme, pridáme orechy, zalejeme šťavou, rumom a premiešame.

 

 

 

Vežičky z lístkového cesta



Obrázok 1 lístkové cesto, 1 vajce, sézamové semienka, soľ Plnka: 125 g masla, 150 g syra Niva, 100 g tvarohu, 50 g ochutenej majonézy, 1 cibuľa, mletá červená paprika, červená kapia

Lístkové cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho kolieska. Dvom tretinám koliesok vykrojíme v strede malé kolieska. Na plech dáme plné koliesko, popicháme špáradlom, potrieme vajcom rozšľahaným so soľou, položíme naň koliesko s otvorom, znova potrieme a navrch položíme tiež koliesko s otvorom a potrieme. Vrch posypeme sézamovými semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre. Upečené, vychladnuté vežičky naplníme plnkou a ľubovoľne ozdobíme.

Plnka: Maslo vymiešame dopenista. Pridáme postrúhaný syr, rozmixovaný tvaroh, majonézu a dobre vymiešame. Nakoniec vmiešame najemno postrúhanú cibuľu, mletú papriku a posekanú

kapiu.

 

 

Slané silvestrovské venčeky



Obrázok 5 dl mlieka, 100 g masla, na špičku noža soli, 1 lyžica cukru, 230 g hrubej múky, 5 vajec Plnka: 125 g masla, 125 g bryndze, 1 lyžička sardelovej pasty, 1 žĺtok, 1 lyžička sušeného kôpru

Mlieko, maslo, soľ a cukor dáme variť. Do vriaceho mlieka pridávame za stáleho miešania múku a varíme, kým sa cesto neoddeľuje od hrnca. Prikryté utierkou necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta po jednom pridávame vajcia a dobre premiesime. Hladké cesto dáme do vrecka na zdobenie a na plech vyložený mastným papierom striekame venčeky. Pečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnuté prekrojíme, naplníme plnkou a ľubovoľne ozdobíme.

Plnka: Maslo vymiešame dopenista, pridáme bryndzu, sardelovú pastu, žĺtok a kôpor a dobre premiešame.

 

 

Ischelské tortičky




Obrázok 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 lyžica kakaa, 50 g mandlí, 1 vajce Plnka: 100 g jemného kryštálového cukru, 100 g orechov, 2 žĺtky, 2 lyžice rumu, 100 g masla Poleva: 150 g čokolády na varenie, 60 g stuženého tuku, mandle na zdobenie

Preosiatu múku, maslo, vajce, práškový cukor, kakao a pomleté mandle spracujeme na hladké cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 4 mm a guľatou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnuté naplníme plnkou. Vrch tortičiek potrieme čokoládou a ozdobíme mandľou.

Plnka: Žĺtky s cukrom vyšľaháme nad parou do hustej peny. Odložíme a miešame do vychladnutia. K žĺtkom pridáme vymiešané maslo, pomleté orechy a rum. Mandle sparíme v horúcej vode a ošúpeme.

Poleva: Čokoládu s tukom roztopíme nad parou.

 

Skladaná torta




Obrázok Piškótové cesto: 4 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 90 g polohrubej múky, 30 g maizeny, 2 lyžice kakaa Krehké cesto: 200 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, 100 g masla Plnka: 3 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 50 g pomletých orechov, 250 g masla, 0,5 dl vody, 2 lyžice kryštálového cukru, 2 lyžice rumu Na ozdobu: čerstvé ovocie, zvyšný krém, mandľové lupienky

Piškótové cesto: Vajcia s cukrom vyšľaháme. Múku, maizenu a kakao zmiešame a opatrne vmiešame do vaječnej peny. Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom a upečieme. Upečené cesto dáme aj s papierom na vlhkú utierku a stočíme do rolády. Vychladnuté nakrájame na rovnaké pásiky široké asi 5 cm.

Krehké cesto: Múku preosejeme na dosku a v strede urobíme jamku. Do nej dáme cukor, vanilínový cukor a vajce. Maslo postrúhame na hrubšom strúhadle a spolu s ostatnými surovinami vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozvaľkáme do kruhu a upečieme. Vychladnuté cesto potrieme tenkou vrstvou krému. Pásy piškótového cesta potrieme krémom a postupne od stredu krehkého cesta na seba lepíme, až kým nevyplníme celý kruh. Vonkajší kruh piškótového cesta potrieme krémom a ozdobíme mandľovými lupienkami. Vrch torty potrieme zvyšným krémom a ozdobíme čerstvým ovocím.

Plnka: Vajcia s cukrom vyšľaháme nad parou do zhustnutia. Maslo vymiešame do peny. Vodu, kryštálový cukor a rum prevaríme a horúce vlejeme do zomletých orechov. Necháme vychladnúť a vmiešame do masla.

 

 

Roláda s broskyňami



Obrázok Cesto: 140 g práškového cukru, 6 vajec, 100 g polohrubej múky, broskyňový kompót Krém: 250 g masla, 100 g cukru, 3 lyžice pudingového prášku, 2,5 dl šťavy z kompótu Poleva: 50 g čokolády na varenie, 35 g stuženého pokrmového tuku

Žĺtky s cukrom vymiešame dopenista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a spolu s múkou striedavo vmiešame do žĺtkov. Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom, rovnomerne rozotrieme a upečieme. Teplé cesto aj s papierom vyklopíme na vlhkú utierku a zvinieme do rolády. Vychladnuté cesto potrieme krémom, poukladáme naň broskyne nakrájané na rezance a pevne zvinieme do rolády. Vrch rolády polejeme čokoládovou polevou.

Krém: Do 2 dl kompótovej šťavy dáme variť cukor. Vo zvyšnej šťave rozmiešame pudingový prášok a za stáleho mie-šania uvaríme hustú kašu. Maslo vymiešame do peny a postupne pridávame do vychladnutej kaše.

Poleva: Nad parou roztopíme čokoládu na varenie, pridáme tuk a dobre vymie- šame.

 

 

Banány v parížskom kréme (4 porcie)




300 g čokolády na varenie, 3 dl smotany na šľahanie, 100 g práškového cukru, 100 g masla, 1 balíček bielej tortovej želatíny, 100 g štvorcových keksov, 4 veľké banány, chlebíčková forma 11x 25 cm

Deň vopred spolu povaríme smotanu na šľahanie, čokoládu, práškový cukor a maslo. Necháme vychladnúť a vložíme do chladničky. Na druhý deň vyšľahá-me, pridáme želatínu pripravenú podľa návodu a dôkladne zmiešame. Chlebíčkovú formu vyložíme mastným papierom. Na dno formy dáme trochu krému, rovnomerne rozotrieme, rozložíme keksy, potrieme krémom, obložíme pozdĺžne nakrájanými banánmi, znova potrieme krémom a prikryjeme keksami. Postup ešte raz zopakujeme. Vrch potrieme krémom a dáme stuhnúť do chladničky. Na druhý deň dezert vyklopíme z formy, papier stiahneme a nakrájame na rovnaké rezy.

 

masazovanie.jpg

remeselny-dom.jpg