Choď na obsah Choď na menu
 


9.         Kivi zákusok

 

 Obrázok

 

 

Elektrická rúra:           180 °C
Teplovzdušná rúra:    160 °C
Plynová rúra:            stupeň 3
Čas pečenia:             20 – 25 minút 

PRE CELÚ RODINU:

§   6 vajec
§   300 g práškového cukru
§   150 ml oleja
§   150 ml mlieka
§   300 g polohrubej múky
§  1,5 balíčka kypriaceho prášku

 

KRÉM:

§   2 balíčky práškovej šľahačky
§   2 balíčky vanilínového cukru
§   3 kyslé smotany Rajo
§   6 lyžíc práškového cukru
§   4 kiwi

 

POLEVA:

§   500 ml vody
§   1 práškový džús s príchuťou kivi
§   1 balíček Zlatého klasu
 
 

 

POSTUP:

1.    Vajcia vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme olej, mlieko a preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme do zlatohneda. Vychladnuté cesto vyklopíme na čistú utierku, papier opatrne odstránime a cesto vrátime opačnou stranou na plech.

2.    Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom dotuha. Pridáme kyslú smotanu a práškový cukor. Smotanovú masu dobre vymiešame a natrieme na cesto. Kivi olúpeme a nakrájame na tenké kolieska, ktoré poukladáme na krémovú vrstvu. Necháme stuhnúť.

3.    Želatínová poleva: V 300 mlvody rozpustíme práškový džúsa dáme variť. Do horúcej zmesi vlejeme 200 ml vody s rozmiešaným Zlatým klasom. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Teplú polevu rozotrieme po povrchu múčnika. Zákusok dáme do chladu a necháme asi 12 hodín odležať. Potom krájame na rovnaké kocky.


 

10.     Trojfarebné rezy

 

 Obrázok

 

Elektrická rúra:         180 °C
Teplovzdušná rúra:    160 °C
Plynová rúra:            stupeň 3
Čas pečenia:             15 minút 

PRE CELÚ RODINU:

CESTO:

§  9 vajec
§  9 lyžíc kryštálového cukru
§  9 lyžíc polohrubej múky
§  1 balíček kypriaceho prášku
§  1 lyžica kakaa
§  1 lyžica mletých orechov

 

PLNKA:

§  1,5 l mlieka
§  3 vanilkové pudingy
§  9 lyžíc kryštálového cukru
§  1 vanilínový cukor
§  250 ml rumu
§  200 g mletých orechov
§  100 g hrozienok
§  50 g posekaných orechov

POSTUP:

1.    Z bielkov a kryštálového cukru ušľaháme tuhý sneh, postupne pridáme žĺtky a preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto rozdelíme na tri časti. Do jednej zapracujeme kakao a do druhej mleté orechy. Všetky tri cestá upečieme samostatne na plechu vyloženom papierom na pečenie.

2.    Hrozienka namočíme do rumu. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme podľa návodu na obale hustý krém, ktorý rozdelíme na tri časti. Vychladnuté biele cesto zľahka pokvapkáme rumom, natrieme tretinou pudingu a posypeme v rume namočenými hrozienkami.

3.    Hrozienka prikryjeme kakaovým cestom. Pokropíme ho rumom, natrieme časťou pudingu a posypeme mletými orechmi. Na ne položíme orechové cesto, pokropíme rumom a potrieme zvyšným pudingom. Posypeme hrozienkami a hrubšou vrstvou posekaných orechov. Zákusok necháme v chlade stuhnúť a pokrájame.

 

- o 0 o -

 

 

 
 

 

11.     Nepečený želatínový zákusok

Obrázok

PRE CELÚ RODINU:

§  7 vajec
§  15 lyžíc práškového cukru
§  5 balíčkov vanilínového cukru
§  600 ml horúcej vody
§  4 balíčky želatíny (po 20 g)
§  2 lyžice kakaa
§  3 kyslé smotany
§  300 ml jahodového sirupu 

POSTUP:

1.vrstva: Štyri bielky vyšľaháme do tuha, pridáme 5 lyžíc práškového cukru a 1 vanilínový cukor.Do snehu postupne po jednom zapracujeme 4 žĺtky. V 150 ml horúcej vody rozpustíme 1 balíček želatíny, necháme trocha vychladnúť a vlažné nalejeme do snehovej masy. Premixujeme a vylejeme na suchý hlboký plech. Dáme stuhnúť do mrazničky.

4.    vrstva: Postup je rovnaký ako pripríprave prvej vrstvy, ale použijeme len 3 vajíčka a do zmesi navyše pridáme 2 lyžice kakaa. Kakaovú vrstvu po vychladnutí nalejeme na prvú vrstvu.
3. vrstva: Tri kyslé smotany zmiešame s 5 lyžicami práškového cukru a 3 balíčkami vanilínového cukru. Nakoniec primiešame želatínu rozpustenú v 150 ml horúcej vody. Nalejeme na druhú vrstvu.

5.    vrstva: Zmiešame 300 ml jahodového sirupu s 300 ml studenej vody, pridáme želatínu rozpustenú v horúcej vode a miešame do bodu varu. Po vychladnutí opatrne nalejeme na tretiu vrstvu. Zákusok dáme do chladu stuhnúť.

 

- o 0 o -

 

 


 

12.     Pudingový koláč s ovocím

 

 Obrázok

Elektrická rúra:           170 °C
Teplovzdušná rúra:    150 °C
Plynová rúra:            stupeň 2 - 3
Čas pečenia:             35 - 40 minút 

 

PRE CELÚ RODINU:

CESTO:

 

§   600 g hladkej múk
§   12 g kypriaceho prášku
§   150 g Hery
§   2 vajcia
§   200 ml mlieka
§   100 g práškového cukru
§   soľ


PLNKA:

 

§   1,5 kg ľubovoľného ovocia
§   3 lyžice pomletých orechov
§   1 vanilkový puding v prášku
§   500 ml mlieka
§   kryštálový cukor podľa chuti
§   1 vajce na potretie koláča 

POSTUP:

1.    Do preosiatej múky pridáme kypriaci prášok, štipku soli, Heru, práškový cukor, vajcia, vlažné mlieko a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve polovice.

2.    Jednu časť cesta vyvaľkáme, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme pomletými orechmi. Z mlieka, cukru a vanilkového prášku uvaríme puding podľa návodu na obale a vlažný ho rozotrieme na orechy. Ovocie umyjeme, necháme odkvapkať, väčšie kúsky pokrájame a poukladáme na puding.

3.    Z druhej časti cesta urobíme na plnku mriežku, ktorú potrieme rozšľahaným vajcom. Koláč upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.

 

- o 0 o -