6. Jogurtový pohár s lieskovcami
|
|
POSTUP : |
NA 4 PORCIE POTREBUJEME: § 2 žĺtky
NA OZDOBENIE: § 1 lyžica posekaných lieskových orieškov |
§ Žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom a dvoma lyžicami teplej vody dobre vyšľaháme. Do zmesi primiešame citrónovú šťavu, postrúhanú kôru a obidva jogurty. § Želatínu vsypeme do mlieka a necháme napučať (asi 10 minút). Potom ju pomaly zahrievame vo vodnom kúpeli (max. 60 °C) až do úplného rozpustenia. Odstavíme, primiešame asi tretinu jogurtového krému, 1-2 minúty opäť prehrejeme vo vodnom kúpeli, potom pridáme želatínu do zvyšku jogurtového krému. Necháme stuhnúť. § Z bielkov a dvoch lyžíc cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do stuhnutého krému. § Krém rozdelíme do pohárov, posypeme posekanými lieskovcami a ozdobíme postrúhanou mliečnou čokoládou. |
|
- o 0 o - |
7. Mandarínková torta
|
|
Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 160 °C Plynová rúra: stupeň 3 Čas pečenia: 25 – 30 minút |
PRE CELÚ RODINU: § 3 vajcia KRÉM: § 2 mandarínkové kompóty NA OZDOBU: § ľubovoľné ovocie |
POSTUP: 1. Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista. Prisypeme preosiatu múku a opatrne premiešame. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Upečené cesto vyberieme z formy a necháme vychladnúť. 2. Krém: Šťavu z oboch kompótov vylejeme do väčšej nádoby a doplníme vodou do 500 ml. Pridáme dva balíčky instantného vanilkového pudingu a dobre vymiešame. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha a zľahka zapracujeme do pudingovej hmoty. Polovicu kompótových mandarínok pokrájame na menšie kúsky a vmiešame do krému. 3. Na vychladnutý tortový korpus rovnomerne natrieme hrubú vrstvu krému. Tortu na niekoľko hodín odložíme do chladu. Po stuhnutí ozdobíme povrch torty zvyšnými kompótovými mandarínkami, ovocím a postrúhanou čokoládou. |
|
- o 0 o - |
8. Makový chlebíček
|
|
|
PRE CELÚ RODINU: § 100 g pomletého maku |
POSTUP: 1. Pomletý mak zalejeme horúcim mliekom a necháme vychladnúť. 2. Maslo vymiešame s práškovým cukrom. 3. Postupne pridávame žĺtky, vychladnutý mak, pomleté orechy, hrozienka, vanilínový cukor, preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. 4. Pripravené cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát. V horúcej rúre pečieme asi 40 minút. 5. Po vychladnutí chlebík polejeme čokoládovou alebo citrónovou polevou. |
|
- o 0 o - |