Choď na obsah Choď na menu
 


5.         Trojfarebná bábovka

 

 

 

 Obrázok

PRE CELÚ RODINU:

 

§  4 vajcia
§  400 ml kryštálového cukru
§  1 šľahačková smotana
§  600 ml hladkej múky (Špeciál)
§  1 kypriaci prášok
§  1 lyžica kakaa
§  1 lyžica oleja
§  1 lyžica pomletých orechov
§  maslo na vymastenie formy
§  hrubá múka na vysypanieformy
§  práškový cukor na posypanie

 

Elektrická rúra:      160 °C

Teplovzdušná rúra: 150 °C

Plynová rúra:         stupeň 3

Čas pečenia:         50 – 60 minút 

 

POSTUP:

1.    Vajcia s cukrom vyšľaháme do penista. Postupne pridáme tekutú šľahačkovú smotanu a preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto dobre vymiešame.

2.    Veľkú bábovkovú formu dobrevymastíme maslom a vysypeme múkou. Približne tretinu cesta nalejeme na dno formy.

3.    Zvyšok cesta rozdelíme na dve časti – do jednej zapracujeme kakao, ktoré sme rozmiešali s 1 lyžicou oleja, do druhej vmiešame pomleté orechy.

4.    Do formy najprv nalejeme kakaové cesto a potom orechové – avšak poradie môže byť ľubovoľné.

5.    Pečieme vo veľmi mierne vyhriatej rúre, aby bábovka pomaly a rovnomerne narástla.

6.    Upečenú bábovku vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom. 

 

- o 0 o -

 

 

 

 

 


 

6.         Jogurtový pohár s lieskovcami

 

 

POSTUPObrázok :

NA 4 PORCIE POTREBUJEME:

 

§   2 žĺtky 
§   3 lyžice práškového cukru 
§   2 lyžice teplej vody 
§   1 vanilínový cukor
§   postrúhaná kôra a šťava z 1 citróna 
§   2 biele jogurty 
§   1 balíček mletej želatíny 
§   100 ml mlieka 
§   2 bielky 
§   2 lyžice cukru 


NA OZDOBENIE: 

 

§  1 lyžica posekaných lieskových orieškov
§  mliečna čokoláda  

§  Žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom a dvoma lyžicami teplej vody dobre vyšľaháme. Do zmesi primiešame citrónovú šťavu, postrúhanú kôru a obidva jogurty.

§  Želatínu vsypeme do mlieka a necháme napučať (asi 10 minút). Potom ju pomaly zahrievame vo vodnom kúpeli (max. 60 °C) až do úplného rozpustenia. Odstavíme, primiešame asi tretinu jogurtového krému, 1-2 minúty opäť prehrejeme vo vodnom kúpeli, potom pridáme želatínu do zvyšku jogurtového krému. Necháme stuhnúť.  

§  Z bielkov a dvoch lyžíc cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do stuhnutého krému. 

§  Krém rozdelíme do pohárov, posypeme posekanými lieskovcami a ozdobíme postrúhanou mliečnou čokoládou.

- o 0 o -



 

 


 

7.         Mandarínková torta

 

 

 Obrázok

Elektrická rúra:             180 °C

Teplovzdušná rúra:      160 °C

Plynová rúra:                stupeň 3

Čas pečenia:       25 – 30 minút

PRE CELÚ RODINU:

§   3 vajcia
§   150 g kryštálového cukru
§   120 g polohrubej múky
§   tuk na vymastenie formy
§   múka na vysypanie formy

 

KRÉM:

§   2 mandarínkové kompóty
§   300 ml šľahačkovej smotany
§   2 balíčky vanilkového pudingu bez varenia

 

NA OZDOBU:

§   ľubovoľné ovocie
§   50 g čokolády na varenie

POSTUP:

1.    Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista. Prisypeme preosiatu múku a opatrne premiešame. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Upečené cesto vyberieme z formy a necháme vychladnúť.

2.    Krém: Šťavu z oboch kompótov vylejeme do väčšej nádoby a doplníme vodou do 500 ml. Pridáme dva balíčky instantného vanilkového pudingu a dobre vymiešame. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha a zľahka zapracujeme do pudingovej hmoty. Polovicu kompótových mandarínok pokrájame na menšie kúsky a vmiešame do krému.

3.    Na vychladnutý tortový korpus rovnomerne natrieme hrubú vrstvu krému. Tortu na niekoľko hodín odložíme do chladu. Po stuhnutí ozdobíme povrch torty zvyšnými kompótovými mandarínkami, ovocím a postrúhanou čokoládou.

- o 0 o -

 

 


 

8.         Makový chlebíček

 Obrázok

PRE CELÚ RODINU:

§   100 g pomletého maku
§   125 ml mlieka
§   60 g masla
§   40 g práškového cukru
§   vajcia
§   30 g pomletých orechov
§   10 g hrozienok
§   vanilínový cukor
§   90 g hladkej múky
§   1/2 balíčka kypriace hoprášku
§   čokoládová alebo citrónová poleva

 
Elektrická rúra:         170 °C
Teplovzdušná rúra:   150 °C
Plynová rúra:           stupeň 3
Čas pečenia:            40 minút 

 

POSTUP:

1.    Pomletý mak zalejeme horúcim mliekom a necháme vychladnúť.

2.    Maslo vymiešame s práškovým cukrom.

3.    Postupne pridávame žĺtky, vychladnutý mak, pomleté orechy, hrozienka, vanilínový cukor, preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov.

4.    Pripravené cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát. V horúcej rúre pečieme asi 40 minút.

5.    Po vychladnutí chlebík polejeme čokoládovou alebo citrónovou polevou.

- o 0 o -