Choď na obsah Choď na menu

1.         Smotanová torta s jahodami

 Obrázok

PRE CELÚ RODINU:

§   300 – 400 g čerstvých jahôd
§   400 g kyslej smotany
§   2 balíčky vanilínového cukru
§   práškový cukor
§   1 balíček detských piškót 

POSTUP

1.    Kyslú smotanu zmiešame s vanilí-novým cukrom a podľa chuti ešte dosladíme práškovým cukrom. Jahody očistíme a polovicu z nich pokrájame na menšie kúsky.

2.    Dno tortovej formy vyložíme piškótami a postup-ne na ne navrstvíme polovicu smotanového kré-mu, pokrájané jahody, opäť piškóty a druhú polovicu krému. Súčasne ukladáme piškóty aj po okrajoch tortovej formy.

3.    Tortovú formu prekryjeme potravinovou fóliou a tortu vložíme na niekoľko hodín do chladničky (najlepšia je na druhý deň, keď piškóty dobre nasiaknu). Pred podávaním ju ozdobíme zvyšnými jahodami.

- o 0 o -

 

2.         Čokoládový krém

 Obrázok 

4 PORCIE

§  100 g horkej čokolády

§  50 ml mlieka

§  3 žĺtky

§  70 g práškového cukru

§  300 ml šľahačkovej smotany 

 

POSTUP

1.    Dno tortovej formy vyložíme piškótami a postup-ne na ne navrstvíme polovicu smotanového kré-mu, pokrájané jahody, opäť piškóty a druhú polo-vicu krému. Súčasne ukladáme piškóty aj po okrajoch tortovej formy.

2.    Tortovú formu prekryjeme potravinovou fóliou a tortu vložíme na niekoľko hodín do chladničky (najlepšia je na druhý deň, keď piškóty dobre nasiaknu). Pred podávaním ju ozdobíme zvyšný-mi jahodami

 

- o 0 o -

 

 

 


 

3.         Osviežujúci zákusok

 

 Obrázok

 

 

Elektrická rúra:        200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra:           stupeň 3
Čas pečenia:           20 – 25 minút 

 

PRE CELÚ RODINU:

CESTO:

 

§   5 vajec
§   250 g kryštálového cukru
§   100 ml oleja
§   100 ml vody
§   250 g polohrubej múky
§   1 kypriaci prášok

 

ANANÁSOVÁ ŽELATÍNA:

 

§   1 väčšia konzerva ananásu
§   100 g kryštálového cukru
§   šťava z jedného citróna
§   2 balíčky Zlatého klasu

 

TVAROHOVÝ KRÉM:

 

§   500 g tvarohu
§   2 balíčky vanilínového cukru
§   100 g kryštálového cukru
§   1 kyslá smotana
§   100 ml mliečnej želatíny

 

POSTUP:

1.    Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Postupne pridáme žĺtky, olej, vodu a preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme.

2.    Ananásová želatína: Kompótovú šťavu zlejeme a doplníme vodou približne do 750 ml. Vmiešame dva Zlaté klasy, osladíme a ochutíme citrónovou šťavou. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu, ktorú necháme mierne vychladnúť.

3.    Na vychladnuté cesto poukladáme pokrájaný ananás, ktorý zalejeme vlažnou ananásovou želatínou. Necháme stuhnúť.

4.    Tvarohový krém: Tvaroh s kyslou smotanou, vanilínovým a kryštálovým cukrom dobre vymiešame (alebo rozmixujeme). Želatínu vsypeme do mlieka a necháme napučať (5 – 10 minút). Vo vodnom kúpeli (max. 60 °C) ju zahrievame až do úplného rozpustenia. Odstavíme, pridáme tretinu tvarohového krému, krátko prehrejeme a zmiešame so zvyškom krému. Zmes natrieme na ananásovú vrstvu.

5.    Zákusok necháme stuhnúť nachladnom mieste, potom krájame na rezy.

- o 0 o -



 

 

4.         Pomarančové tiramisu

 

 

 Obrázok

6-8 PORCIÍ:
§  2 mandarínkové kompóty (cca 300 ml)
§  125 ml šľahačkovej smotany
§  250 g syra Mascarpone
§  250 g tvarohu
§  80 g cukru
§  3 lyžice pomarančového likéru
§  200 – 250 ml pomarančovej šťavy (môže byť
aj 100% pomarančový džús)
§  1 balíček dlhých piškót
§  kakao
§  plátky pomarančov na ozdobu 

 

POSTUP:

 

1.    Kompótové mandarínky precedíme a necháme odkvapkať. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Mascarpone a tvaroh dohladka vymiešame s cukrom. Pridáme 3 lyžice pomarančového likéru. Do tvarohového krému opatrne primiešame šľahačku a 100 ml pomarančovej šťavy.

2.    Dno nákypovej formy rovnomerne ne vyložíme piškótami, ktoré pokvapkáme pomarančovou šťavou. Na ne poukladáme odkvapkané mandarínky a potrieme ich polovicou tvarohového krému.

3.    Pokračujeme mandarínkovou vrstvou, na ňu poukladáme piškóty, ktoré opäť pokvapkáme pomarančovou šťavou. Na piškótovú vrstvu natrieme zvyšok krému, povrch uhladíme. Zákusok necháme cez noc stuhnúť v chladničke.

4.    Pred podávaním zákusok poprášime kakaom a ozdobíme plátkami pomaranča.

 

- o 0 o -