Choď na obsah Choď na menu
 


17.     Valentínska karamelová torta

 

 Obrázok

Elektrická rúra:           185 °C
Teplovzdušná rúra:    165 °C
Plynová rúra:            stupeň 3
Čas pečenia:            35 - 40 minút

 

NA OZDOBU:

§  čerstvé jahody
§  postrúhaná čokoláda   

PRE CELÚ RODINU

CESTO:

§  7 vajec
§  7 lyžíc kryštálového cukru
§  5 lyžíc polohrubej múky
§  2 lyžice kakaa
§  1/4 lyžičky kypriaceho prášku
§  2 lyžice oleja

 

KRÉM:

§   300 g kryštálového cukru
§   1 l mlieka
§   1 Zlatý klas
§   7 lyžíc polohrubej múky
§   150 g masla  

 

KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA:

§   500 ml smotany na šľahanie
§   2 lyžice kryštálového cukru   

POSTUP:

1.    Bielky s cukrom dotuha vyšľaháme, po jednom pridáme žĺtky a šľaháme 5 – 10 minút do hustej peny. Po častiach primiešame múku, preosiate kakao, kypriaci prášok a olej. Cesto prelejeme do silikónovej formy tvaru srdca (objem 2 l) a vo vyhriatej rúre upečieme.

2.    Cukor necháme v hrnci skaramelizovať do svetlohneda a zalejeme ho polovicou mlieka. Karamel necháme rozvariť, potom primiešame vo zvyšnom mlieku rozhabarkovanú múku so Zlatým klasom. Varíme 2-3 minúty na hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. K vlažnej kaši prišľaháme maslo.

3.    Upečený vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme, naplníme karamelovým krémom a opäť "zlepíme“. Krémom natrieme aj celý povrch (i boky) torty.

4.    Na boky torty nanesieme postrúhanú čokoládu, vrch ozdobíme jahodami a karamelovou šľahačkou. Pripravíme ju z 2 lyžíc cukru, ktoré necháme skaramelizovať, zalejeme 2-3 lyžicami vody a rozvaríme na hustú kašu. Smotanu vyšľaháme, pridáme k nej 1-2 lyžice vychladnutej karamelovej kaše a došľaháme.      

- o 0 o -

 

 

 

 


 

18.     Žĺtkové tyčinky

 

 

 Obrázok

PRE CELÚ RODINU

POLEVA:

§   310 g masla
§   310 g práškového cukru
§   310 g vlašských orechov
§   75 g hladkej múky
§   75 g hrubej múky
§   1 vanilínový cukor
§   1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
§   7 bielkov
§   7 žĺtkov
§   280 g práškového cukru
§   1 lyžica rumu (môžeme vynechať)

Elektrická rúra:          160 °C
Teplovzdušná rúra:    150 °C
Plynová rúra:            stupeň 3
Čas pečenia:            20 - 25 minút

POSTUP:

1.    Maslo vymiešame s polovicou práškového cukru, pridáme vanilínový cukor, citrónovú kôru a pomleté vlašské orechy.

2.    Z vaječných bielkov vyšľaháme sneh a vmiešame doň druhú polovicu práškového cukru. Sneh postupne zľahka zapracujeme spolu s múkou do maslovej zmesi.

3.    Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme v predhriatej rúre do ružova.

4.    Žĺtky spojíme s cukrom a rumom (nešľaháme, len asi 30 sekúnd miešame) a polevu čo najrýchlejšie vylejeme na ešte horúce upečené cesto na plechu. Do hladka rozotrieme po celej ploche. Po vychladnutí koláč krájame na úhľadné, približne 6 centimetrov dlhé tyčinky.

Dobrá rada:

Na krájanie použite nôž namočený v horúcej vode, poleva sa nebude lámať.

- o 0 o -

 

 

 


 

19.     Punčová torta

 

Obrázok

Elektrická rúra:           180 °C
Teplovzdušná rúra:    170 °C
Plynová rúra:            stupeň 3
Čas pečenia:            plát 15 minút
                          
korpus 30 minút

PRE CELÚ RODINU

§   7 vajec
§   150 g práškového cukru
§   1 vanilínový cukor
§   140 g krupicovej múky
§   20 g kakaa
§   150 g kryštálového cukru na sirup
§   100 ml rumu
§   malinová šťava
§   150 g vlašských orechov
§   80 g malinového džemu
§   tuk na vymastenie formy
§   múka na vysypanie formy

POLEVA:

§  200 g práškového cukru
§  2 lyžice rumu

 

 

POSTUP:

1.Žĺtky, práškový a vanilínový cukor vymiešame a zľahka pridáme tuhý sneh z bielkov. Prisypeme múku a všetko dobre premiešame. Z cesta odoberieme jednu tretinu, pridáme k nej kakao, nalejeme ju na plech vyložený papierom a upečieme vo vyhriatej rúre. Zvyšné cesto nalejeme do vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy a tiež upečieme.

2.Kým sa pečie korpus, vychladnutý kakaový plát pokrájame na malé kocky, polejeme ich pripraveným sirupom (kryštálový cukor rozpustíme v 150 ml vody), pridáme rum, pomleté orechy a toľko malinovej šťavy, aby vznikla vláčna vlhká masa. Všetko spolu dobre premiešame. Upečený korpus potom pozdĺžne rozkrojíme, na spodný diel navrstvíme kakaovo–rumovú plnku a zakryjeme ju druhou polovicou korpusu.

3.Povrch torty natrieme malinovým džemom a rumovou polevou, ktorú pripravíme z práškového cukru, 1 lyžice vriacej vody a rumu miešaním nad miernym ohňom do zhustnutia (asi 30 minút)

- o 0 o -

 

 


 

20.     Recept - Vianočný štedrák

 

Obrázok

Elektrická rúra:           180 °C
Teplovzdušná rúra:    160 °C
Plynová rúra:            stupeň 3
Čas pečenia:             50 minút

PRE CELÚ RODINU

CESTO:

§  1 kg hrubej múky
§  500 ml mlieka
§  100 g kryštálového cukru
§  20 g droždia
§  120 g Smelotu
§  3 žĺtky
§  tuk na vymastenie plechu
§  múka na vysypanie plechu

Lekvárová plnka:

§  250 g slivkového lekváru
§  citrónová kôra

Orechová plnka:

§  205 g mletých orechov
§  30 g piškót
§  200 ml mlieka
§  80 g kryštálového cukru
§  1 vanilkový cukor
§  citrónová kôra
 

Maková plnka:

§  200 g mletého maku
§  200 ml mlieka
§  120 g kryštálového cukru
§  1 vanilkový cuor
§  10 g masla
§  citrónová kôra

 

Tvarohová plnka:

§  300 g tvarohu
§  80 g kryštálového cukru
§  1 vanilkový cukor
§  80 g masla
§  2 vajcia
§  20 g hrozienok
§  citrónová kôra

POSTUP:

1.    Do vlažného mlieka pridáme lyžičku kryštálového cukru, rozmrvené droždie, premiešame a necháme vzísť kvások (15 minút). Kvások potom pridáme k múke spolu so Smetolom, zvyšným cukrom, žĺtkami a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (asi 30 minút). Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov.

2.    Kým cesto kysne, pripravíme si plnky.

§  Lekvárová: Do slivkového lekváru primiešame lyžičku postrúhanej citrónovej kôry.

§  Orechová: Piškóty dáme do mikroténového vrecka a pomocou tæčika ich nadrobno rozdrvíme. Piškótové omrviny primiešame k pomletým orechom a vsypeme do horúceho osladeného mlieka, pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Povaríme, kým plnka zhustne.

§  Maková: Do horúceho osladeného mlieka vsypeme pomletý mak, pridáme maslo, lyžičku postrúhanej citrónovej kôry a zmes 12 minúty povaríme.

§  Tvarohová: Tvaroh rozmiešame so žætkami, s cukrom a maslom. Pridáme umyté hrozienka, sneh vyšľahaný z bielkov a postrúhanú citrónovú kôru.

3.    Štyri diely vykysnutého cesta rozvaľkáme približne na hrúbku 2 mm a na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech postupne vrstvíme cesto a plnky. Na vrchnú tvarohovú plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta a vytvoríme z nich mriežku. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry.

- o 0 o -

       

 

 

masazovanie.jpg

remeselny-dom.jpg