Choď na obsah Choď na menu
 


Ľadové mafiny

16.12.2007

Obrázok

pre 7 osôb

Potrebujeme:

  • 200 g rastlinného pokrmového tuku, napríklad Cera
  • 250 g práškového cukru
  • 60 g kakaa
  • 100 g sušeného mlieka
  • 30 g posekaných orechov
  • 50 g posekaných mandlí
  • 40 g posekaných kešu orechov
  • 60 posekaných lieskovcov
  • 30 g hrozienok
  • 80 g mliečnej čokolády
  • 2 vajcia
  • 20 g kandizovaného ovocia
  • okrúhle piškóty
  • ovocnú šťavu

Postup:

1. Rastlinný tuk rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pridáme preosiate kakao, práškový cukor, sušené mlieko, premiešame a odstavíme z kúpeľa.
2. Pridáme posekané orechy, mandle, kešu orechy, lieskovce, hrozienka, kandizované ovocie a rozpustenú čokoládu. Necháme krátko vychladnúť a primiešame vajcia.
3. Jednotlivé priehlbinky vo forme na mafiny vyložíme alobalom a každú naplníme plnkou. Na vrch plnky uložíme piškóty, ktoré pokvapkáme ovocnou šťavou a necháme stuhnúť v chladničke do druhého dňa. Stuhnuté mafiny vyberieme, alobal odstránime a ozdobíme kúskom čokolády.

 


 

Biela pena s jahodami

16.12.2007

Obrázok

pre 5 osôb

Potrebujeme:

  • 150 g kvalitnej bielej čokolády
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1 stužovač šľahačky
  • 2 čerstvé vajcia
  • 400 g jahôd
  • 2 PL tekutého medu
  • šťavu a nastrúhanú kôru z chemicky neošetreného citróna
  • medovku na ozdobenie

Postup:

1. Nalámanú čokoládu nasypeme do misy, ktorá sa dá položiť na hrniec s vodou. Nad horúcou parou ju za stáleho miešania rozpustíme – voda musí vrieť len mierne. Do čokolády sa nesmie dostať ani kvapka vody, inak by sa zrazila. Rozpustenú čokoládu necháme trocha vychladnúť.
2. Dobre vychladenú smotanu vyšľaháme so stužovačom do tuha. V inej miske vyšľaháme vajcia, vlejeme k nim roztopenú čokoládu a dôkladne prešľaháme. Do čokoládovej zmesi postupne vmiešame šľahačku. Penu rozdelíme do pohárov a asi hodinu necháme v chladničke.
3. Tesne pred podávaním pokrájame jahody na plátky a zmiešame ich s me­dom, citrónovou šťavou a nastrúhanou kôrou. Jahody rozdelíme do pohárov a ozdobíme lístkami medovky.

 


 

Eskimo rezy

16.12.2007

Obrázok

Potrebujeme:

Cesto:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 PL kakaa

    Krém:
  • 400 – 500 ml mlieka
  • 2 kokosové pudingy
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 1 kyslá smotana

Postup:

1. Suroviny na cesto zmiešame v hlbšej mise a vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 až 35 minút pri teplote 180 °C.
2. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme maslo s cukrom. Do masla zašľahávame po lyžiciach vychladnutý puding a kyslú smotanu.
3. Krém natrieme na vychladnuté cesto, pofŕkame čokoládou, aby sme vytvorili efektné zdobenie a koláč dáme stuhnúť do chladu. Nakrájame na úhľadné rezy dlhým rozohriatym nožom.

 


 

Praclíky s rumom

16.12.2007

Obrázok

50 kusov

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 PL umu
  • štipku soli
  • 200 g studeného masla
    Poleva:
  • 1 bielok
  • 1 PL umu
  • 150 g práškového cukru

Postup:

1. Hladkú múku a práškový cukor preosejeme na dosku. Uprostred urobíme jamku, do ktorej dáme žĺtok, um a štipku soli. Pridáme kúsky masla a rýchlo vypracujeme cesto. Postupujeme od okrajov do stredu. Cesto sformujeme do gule a prikryté necháme 1 hodinu v chlade odpočívať.
2. Cesto znova krátko premiesime, vyformujeme valec, z ktorého odkrajujeme rovnaké kúsky cesta a vyformujeme malé praclíky. Poukladáme ich na vymastený plech a pečieme asi 10 minút pri teplote 180 °C. Praclíky majú byť po upečení svetlé. Z plechu ich vyberáme podberaním lopatkou.
3. Polevu pripravíme vymiešaním preosiateho práškového cukru, bielka a umu. Zmes dobre vy­miešame, až vznikne vláčna poleva. Do nej praclíky namáčame alebo ich ňou potierame. Polevu necháme dobre preschnúť a stuhnúť.

 


 

Linecké koláčiky

16.11.2007

Obrázok

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 2 ČL vanilínového cukru
  • 200 g rastlinného tuku
  • 2 žĺtky
  • 200 g marhuľového džemu
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Múku zmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme na malé kúsky pokrájaný studený tuk, žĺtky a rýchlo spracujeme na hladké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na dve hodiny odpočinúť.
2. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrojíme polovicu plných koliesok s priemerom asi 4 cm a polovicu koliesok s vykrojeným stredom uložíme na suchý plech a pečieme 12 minút pri teplote 180 °C.
3. Vychladnuté kolieska spojíme s džemom a posypeme práškovým cukrom. Na vykrojenie stredu môžeme použiť malé vykrajovačky. Ak vykrojíme stred hviezdičkou, kolieska spojíme marhuľovým džemom, ak srdiečkom, tak ríbezľovým džemom.

 


 

Vanilkové rožteky

16.11.2007

Obrázok

Potrebujeme:

  • 210 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 80 g mletých orechov
  • 170 g rastlinného tuku
  • papier na pečenie
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru na obalenie

Postup:

1. Múku zmiešame s cukrom a orechmi, pridáme na malé kúsky pokrájaný studený tuk, vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na dve hodiny odpočinúť.
2. Potom cesto rozdelíme na rovnaké časti a vytvarujeme malé rožteky, ktoré uložíme na plech na papier na pečenie a pečieme 12 minút pri teplote 180 °C. Ešte teplé rožteky obalíme v zmesi práškového a vanilínového cukru.

 


 

Bratislavské rožky

16.11.2007

Obrázok

pre celú rodinu

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g margarínu alebo masla
  • 50 g práškového cukru
  • 30 g droždia 150 ml mlieka
  • štipku soli 1 vajce

    Na makovú plnku:
  • 500 g pomletého maku
  • 350 g práškového cukru
  • 50 g hrozienok
  • 1 balíček vanilínového cukru

Postup:

1. Maslo rozmrvíme do preosiatej múky a v strede urobíme jamku. Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobíme kvások, vylejeme do múky, pridáme štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
2. Medzitým si pripravíme makovú plnku. Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme vopred namočené hrozienka, vanilínový cukor, mak a všetky suroviny spolu dobre premiešame.
3. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 40 rovnakých kúskov, ktoré rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou. Zvinieme ich do rožtekov a poukladáme na plech. Dbáme na to, aby spoj cesta ležal na spodnej strane rožteka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 stupňoch do zlatohneda asi 18 minút.

 


 

Medový závin so slivkovým lekvárom a orieškami

16.11.2007

Obrázok

pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 4 PL medu
  • 240 g práškového cukru
  • 200 g rastlinného tuku
  • 2 celé vajcia
  • 720 g hladkej múky špeciál
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL pomletého anízu
  • 1 ČL zázvoru
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • citrónovú kôru z 1/2 citróna
  • 1 žĺtok 1 PL mlieka tuk na vymastenie plechu

    Plnka:
  • 450 g slivkového lekváru
  • 100 g hrozienok
  • 100 g vlašských orechov

Postup:

1. Med, práškový cukor, zmäknutý tuk a vajcia vymiešame do penista. Pridáme preosiatu múku zmiešanú so škoricou, anízom, zázvorom, sódou bikarbónou a citrónovou kôrou. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme jeden deň odpočinúť v mikroténovom vrecku.
2. Cesto preložíme na múkou posypanú dosku, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme na šírku asi 18 cm a dĺžku plechu.
3. Na cesto natrieme slivkový lekvár, posypeme posekanými orieškami a umytými hrozienkami. Každý kus stočíme, prenesieme na vymastený plech, potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku, popicháme rovnomerne vidličkou a pečieme 30 minút pri teplote 170 °C. Rolády po vychladnutí zabalíme do mikroténovej fólie, necháme 2 dni odležať a až potom pokrájame.


 

Vianočné poleno

16.11.2007

Obrázok


Cesto:

·         3 vajcia

  •  

    1/2 hrnčeka jemného kryštálového cukru
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 1/3 hrnčeka kukuričného škrobu
  • maslo na vymastenie plechu

    Plnka:
  • 1/2 hrnčeka marhuľového džemu
  • 1 PL brandy alebo marhuľovice
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g sušených marhúľ

    Krém:
  • 80 g čokolády na varenie
  • 1/4 hrnčeka jemného kryštálového cukru
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 2 žĺtky
  • 1 KL kakaa
  • 60 g masla

    Na ozdobenie:
  • 1 balíček okrúhlych piškót (120 g)
  • čokoládové hoblinky * 1 hrnček = 200 – 220 ml

Postup:

1. V miske vyšľaháme vajcia do penista. Pomaly prisypeme kryštálový cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Do vaječnej peny zľahka zapracujeme kypriaci prášok a kukuričný škrob. Rúru predhrejeme na 180 až 190 °C. Plech s veľkosťou 25 cm x 30 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 12 minút alebo kým nie je na dotyk elastické. Potom ho vyberieme z rúry a vyklopíme na kus papiera na pečenie posypaného kryštálovým cukrom. Z kratšej strany plát cesta aj s papierom zrolujeme a necháme vychladnúť.
2. Marhuľový džem vymiešame s brandy, smotanu vyšľaháme do tuha. Sušené marhule opláchneme pod tečúcou vodou a pokrájame na menšie kúsky. Upečený plát opäť rozbalíme a potrieme ho zmesou džemu s brandy, polovicou vyšľahanej smotany a poukladáme naň kúsky marhúľ. Znovu zrolujeme a dáme na 2 hodiny do chladu.
3. Medzitým si pripravíme krém: Nad parou rozpustíme kúsky čokolády a necháme mierne vychladnúť. V kastróliku zmiešame kryštálový cukor s vodou a na veľmi miernom plameni necháme pomaly rozpustiť. Potom ho privedieme do varu a bez
miešania varíme 2 minúty. Sirup odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. V miske zľahka vyšľaháme žĺtky a za stáleho šľahania k nim pridáme vychladnutý cukrový sirup. Do žĺtkovej zmesi vmiešame rozpustené maslo, preosiate kakao a roztopenú čokoládu. Odložíme asi na 30 minút do chladu, až sa krém dá natierať. Opatrne ho vmiešame do druhej polovice šľahačky a dáme opäť vychladiť.
4. Vychladnutú roládu potrieme zo všetkých strán polovicou čokoládového krému a vidličkou naznačíme kôru stromu. Povrch obložíme piškótami, ktoré potrieme druhou polovicou čokoládového krému. Natrieme aj konce rolády a ozdobíme čokoládovými hoblinkami. Roládu odložíme až do podávania do chladu.

 

Orechovo-tvarohový koláč pre celú rodinu

16.11.2007

 Obrázok

Potrebujeme:

Kvások:

  • 20 g čerstvého droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 30 – 50 g kryštálového cukru

    Cesto:
  • 500 g zmiešanej hladkej alebo polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 5 g soli
  • 50 g tuku

    Plnka:
  • 500 g tvarohu
  • za hrsť hrozienok
  • nastrúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna
  • 1 vanilínový cukor
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g pomletých orechov

Postup:

Pripravený kvások vlejeme do preosiatej múky, pridáme soľ, vajce, tuk a vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí. Na teplom mieste ho necháme kysnúť asi 1 – 1,5 hodiny. Medzitým si pripravíme tvaroh, do ktorého zamiešame umyté hrozienka, citrónovú kôru, vanilínový a práškový cukor. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho a preložíme na plech. Povrch cesta natrieme pripraveným ochuteným tvarohom, posypeme pomletými orechmi a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 45 minút.


 

Osie hniezda

16.10.2007

Obrázok

Potrebujeme:

  • 300 g polohrubej múky
  • 2 žĺtky
  • soľ
  • 1 PL cukru
  • 20 g droždia
  • mlieko na kvások

    Plnka:
  • 100 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g pomletých orechov

Postup:

1. Do múky pridáme žĺtky, trošku soli, lyžicu cukru, rozdrobené droždie a dolievame teplým mliekom. Cesto spracujeme a na teplom mieste necháme vykysnúť.
2. Pripravíme si plnku – maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme pomleté orechy a všetko spolu dobre premiešame.
3. Vykysnuté cesto natenko rozvaľkáme, potrieme plnkou, stočíme, pokrájame asi na 3 cm hrubé rezy a nakrojenou stranou ich poukladáme na vymastený plech. Hniezda necháme ešte niekoľko minút vykysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 35 – 40 minút.


 

Orechy pečené v ceste

16.10.2007

Obrázok

Potrebujeme:

  •  polovičky väčších vlašských orechov

    Cesto:
  • 170 g hladkej múky (podľa potreby i viac)
  • 80 – 100 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • 1 vajce

    Poleva:
  • 100 g tmavej čokolády
  • 100 g masla rozpusteného vo vodnom kúpeli

    Na ozdobu:
  • vyšľahanú smotanu
  • granátové jablko
  • lístky mäty

Postup:

1. Z múky, masla, cukru a vajca vypracujeme hladké cesto, ktoré na 10 minút odložíme na chladné miesto.
2. Potom cesto rozdelíme na menšie kúsky, z ktorých vytvarujeme malé placky. Do každej placky zabalíme polovičku vlašského orecha. Zabalený orech preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pri miernej teplote 180 °C pečieme 15 – 20 minút.
3. Vychladnuté orechy obalíme v čokoládovej poleve, ktorú necháme stuhnúť. Vrchnú časť orecha ozdobíme dotuha vyšľahanou smotanou, posypeme zrniečkami granátového jablka a pridáme lístky mäty.