Sladké dezerty a múčniky
Parížsky šľahačkový zákusok
19.02.2008
pre celú rodinu
Potrebujeme:
Cesto:
- 4 žĺtky
- 300 g práškového cukru
- 150 ml vody
- 150 ml oleja
- 200 g polohrubej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
- 4 bielky Krém:
- 4 šľahačky
- 3 čokolády
- ríbezľový džem na potretie
- kakao na posypanie
Postup:
1. Deň vopred si pripravíme krém. Uvaríme šľahačky s čokoládou, necháme ich vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľáháme z chladnej hmoty jemný krém.
2. Jednotlivé suroviny na cesto spolu premiešame a na záver zľahka pridáme sneh vyšľahaný zo 4 bielkov. Pripravenú masu rovnomerne vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 25 minút pri teplote 180 °C.
3. Upečený koláč potrieme ríbezľovým džemom a potom šľahačkovým krémom. Povrch zákuska ozdobíme preosiatym kakaom a dáme do chladu.
Tvarohový zázrak
19.02.2008
pre celú rodinu
Potrebujeme:
Tortový korpus:
- 60 g polohrubej múky
- 20 g maizeny
- 1/2 ČL kypriaceho prášku
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 1 PL oleja
- 2 PL vody papier na pečenie a tuk na vymastenie tortovej formy
- šľahačku na ozdobenie
Plnka: - 6 plátkov želatíny
- 500 g jemného nízkotučného tvarohu
- 350 g smotany na šľahanie
- 200 g práškového cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry
Postup:
1. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a okraje potrieme tukom. K 2 žĺtkom pridáme 2 PL vody a dobre premiešame. Potom pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Nakoniec vmiešame olej. Do žĺtkovej peny pridávame striedavo preosiatu múku zmiešanú s maizenou a kypriacim práškom, a tuhý sneh z bielkov; cesto opatrne premiešavame.
2. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 15 minút pri teplote 180/160 °C. Tortový korpus po miernom vychladnutí vyložíme z formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť.
3. Zatiaľ si pripravíme plnku: Želatínu namočíme vo vode. Z napučanej želatíny zlejeme zvyšnú vodu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Smotanu vyšľaháme do tuha. Tvaroh vymiešame s cukrom, citrónovou šťavou a postrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme želatínu, premiešame a potom zľahka vmiešame šľahačku.
4. Vychladnutý tortový korpus po obvode narežeme a pevnou niťou rozrežeme na dva pláty. Spodný plát dáme na podnos, priložíme obvodový kruh tortovej formy, ktorý vyložíme papierom na pečenie a nalejeme plnku. Keď začne plnka tuhnúť, zakryjeme ju vrchným plátom a dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom uvoľníme kruh formy a tortu ozdobíme šľahačkou.
Koláč s kuriatkami
19.02.2008
Potrebujeme:
- okrúhlu koláčovú formu s priemerom 32 cm
- 150 g polohrubej múky
- 150 g hrubej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 100 g práškového cukru
- 2 ČL vanilínového cukru
- 1 vajce
- 120 g rastlinného tuku
- 2 až 3 PL mlieka
- 150 g slivkového lekváru
- 50 g najemno posekaných orechov
- tuk na vymastenie a polohrubú múku na vysypanie tortovej formy
- práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom, práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme studený pokrájaný tuk, vajce rozmiešané v mlieku a vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na hodinu odpočinúť.
2. Potom cesto rozdelíme na dve časti. Obe časti rozvaľkáme na veľkosť koláčovej formy. Jednu časť pomocou valčeka prenesieme do vymastenej a vysypanej formy, natrieme slivkovým lekvárom, posypeme orechmi a prikryjeme druhou časťou cesta, na ktorej sme vykrojili veľkonočné motívy. Pečieme 30 minút pri teplote 175 °C. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.
Jarné kvety
19.02.2008
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 370 g rastlinného tuku
- 130 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 2 ČL postrúhanej citrónovej kôry
- 2 PL citrónovej šťavy
- marhuľový džem
- práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Múku zmiešame s práškovým cukrom, pridáme studený pokrájaný tuk, vajce, žĺtok, citrónovú kôru a šťavu. Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na dve hodiny odpočinúť.
2. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, vykrojíme kvety, v polovici z nich vykrojíme v strede otvor a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme 8 až 10 minút pri teplote 180/160 °C. Vychladnuté kvety spojíme džemom a posypeme práškovým cukrom.
Veľkonočný mazanec
19.02.2008
pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 50 g hladkej múky
- 120 g mletých mandlí
- 150 g práškového cukru
- 5 vajec
- 2 ČL postrúhanej pomarančovej kôry
- 2 PL pomarančovej šťavy
- pomarančový džem
- plátky z 2 až 3 pomarančov
- papier na pečenie
- šľahačku a posekané pistácie na ozdobenie
Pomarančový krém:
- 100 ml pomarančového džúsu
- šťava z jedného pomaranča
- 100 g cukru
- 2 ČL postrúhanej pomarančovej kôry
- 2 žĺtky
- 4 lístky želatíny
- 250 ml šľahačkovej smotany
Postup:
1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme pomarančovú kôru a šťavu, múku zmiešanú s mandľami a premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov, cesto rozotrieme na plech na papier na pečenie a pečieme 15 minút pri teplote 180 °C. Pomarančový krém: Nad parou rozpustíme cukor v pomarančovom džúse zmiešanom s pomarančovou šťavou. Pridáme pomarančovú kôru, žĺtky a miešame, pokiaľ sa všetky suroviny dobre nespoja. Po miernom vychladnutí pridáme napučané lístky želatíny a keď hmota začne rôsolovatieť, pridáme vyšľahanú smotanu.
2. Po vychladnutí opatrne stiahneme papier, cesto prekrojíme napoly, polovicu natenko natrieme džemom a krémom, prikryjeme druhou polovicou a opäť natrieme natenko džemom.
3. Rezy necháme hodinu v chladničke a potom pokrájame na kocky. Na každú kocku dáme tenký plátok pomaranča a ozdobíme šľahačkou a posekanými pistáciami.
Pomarančové tortičky
19.01.2008
6 porcií
Potrebujeme:
- 200 g hladkej múky
- 140 g rastlinného tuku
- 70 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 ČL postrúhanej pomarančovej kôry
- pomarančový džem
- šľahačku a mesiačiky pomaranča na ozdobenie
Pomarančový rôsol:
- 400 ml 100 % pomarančového džúsu
- 100 ml vody
- 70 g kryštálového cukru
- 2 ČL želatíny (navŕšené)
Postup:
1. Múku zmiešame s cukrom, pridáme studený pokrájaný tuk, žĺtok, pomarančovú kôru a vypracujeme hladké cesto. Vložíme ho do mikroténového vrecka a necháme 2 hodiny odpočinúť.
2. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, pokrájame, vyložíme dno a boky formy a pečieme 12 minút pri teplote 180 °C.
3. Po miernom vychladnutí tortičky potrieme džemom, potom polejeme želatínou a necháme stuhnúť. Nakoniec ich ozdobíme šľahačkou a mesiačikmi pomaranča. 4. Pomarančový rôsol: Želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Potom ju v horúcom vodnom kúpeli rozpustíme – už nevaríme. Pridáme džús, v ktorej sme rozpustili cukor, a keď začne želatína tuhnúť, nalejeme ju na tortičky.
Náš tip: Pomarančový džem môžeme nahradiť marhuľovým džemom, ktorý prevaríme s postrúhanou pomarančovou kôrou alebo presladenou pomarančovou kôrou – oranžátom.
Tradičné šišky
19.01.2008
Potrebujeme:
- 1 kg polohrubej múky
- citrónovú kôru z polovice ciróna
- 40 g droždia
- trochu mlieka
- 4 žĺtky
- 80 g práškového cukru
- 100 g masla
- štipku soli
- 2 PL rumu
- 250 g marhuľového lekváru
- vanilínový cukor na posypanie
- masť, olej alebo stužený pokrmový tuk na vyprážanie
Postup:
1. Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru. Pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ a rum. Prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto. Keď sa v ceste začínajú vytvárať bubliny a nelepí sa na nádobu ani na varešku, trocha ho posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
2. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme a z polovice cesta okrúh- lou formičkou povykrajujeme kolieska. Na druhej polovici cesta si najprv formičkou označíme kolieska, do stredu každého dáme kúsok lekváru, prikryjeme vykrojeným kolieskom, dookola prstom trocha stlačíme a opäť formičkou vykrojíme.
3. Lekvárom naplnené šišky zakryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste nakysnúť. Vyprážame ich v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime a vypražíme aj z druhej strany. Hotové vyberieme, uložíme na čistý hodvábny papier alebo obrúsok, aby sa zbavili prebytočného tuku a posypeme vanilínovým cukrom.
Fánky
19.01.2008
8 porcií
Potrebujeme:
- 300 až 320 g polohrubej múky
- 4 žĺtky
- 4 PL kyslej smotany
- 120 g masla
- 20 g práškového cukru
- štipku soli
- 2 PL rumu
- olej na vyprážanie
- práškový cukor
- na posypanie
Postup:
1. Do preosiatej múky pridáme maslo, žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, štipku soli a rum. Cesto dobre vymiesime.
2. Na pomúčenej doske cesto natenko vyvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky a v strede prerežeme. Vložíme do rozpáleného oleja a z obidvoch strán vypražíme.
3. Vypražené fánky necháme odkvapkať na obrúsku a posypeme práškovým cukrom.
Dvojfarebné čokoládové guľky
16.12.2007
Tmavé guľky
Potrebujeme:
· 100 ml smotany na šľahanie
· 100 g tmavej čokoládovej polevy
· 50 g čokolády na varenie
Biele guľky
Potrebujeme:
· 100 ml smotany na šľahanie
· 100 g bielej čokoládovej polevy
· 40 g bielej čokolády
· 2 ČL stužovača šľahačky
· 30 g pomletých orechov
· 30 až 50 g pomletých piškót
Na obaľovanie:
· Postrúhaná čokoláda
· kakao
· podrvené pistácie
Postup:
1. Tmavé guľky: čokoládovú polevu nad parou necháme rozpustiť. Prilejeme smotanu, pridáme nastrúhanú čokoládu na varenie. Za stáleho miešania na miernom plameni prevaríme. Odstavíme, necháme vychladnúť a odložíme do chladničky na 5 až 6 hodín. Potom dotuha vyšľaháme. Mokrými rukami formujeme z masy menšie guľky.
2. Biele guľky: rozpustenú bielu čokoládu spolu so smotanou a s nastrúhanou bielou čokoládou prevaríme. Odstavíme, chladíme 5 až 6 hodín, pridáme stužovač šľahačky a vyšľaháme. Pridáme pomleté orechy s piškótami, vypracujeme tuhšie cesto, z ktorého tvarujeme guľky.
3. Jednotlivé guľky obaľujeme v postrúhanej čokoláde, preosiatom kakau alebo v podrvených pistáciách.
Rumové bonbóny
16.12.2007
Potrebujeme:
- 100 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
- 200 g piškótových omrviniek
- 1 PL kakaa
- 2 až 3 PL umu
- 30 g nasucho opražených pšeničných klíčkov
- 30 g mletých orieškov
- 60 g rastlinného tuku
- kandizované ovocie na ozdobenie
Čokoládová poleva: - 100 g čokolády na varenie
- 40 g stuženého tuku
Postup:
1. Z cukru a vody uvaríme sirup. Do vychladnutého sirupu pridáme piškótové omrvinky zmiešané s preosiatym kakaom, um, klíčky, oriešky, zmäknutý tuk a premiešame.
2. Z masy formujeme menšie guľky, necháme ich oschnúť a potom ich pomocou špáradla namočíme do čokoládovej polevy a ozdobíme presladeným ovocím.
Čokoládová poleva: V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a tuk a do hladka vymiešame.