Choď na obsah Choď na menu
 


Holandské čerešňe

 Obrázok

PRE CELÚ RODINU:
■ 300 g lístkového cesta
■ 1 čerešňový kompót bez kôstok
■ 2 lyžice Maizeny
■ 2 lyžice práškového cukru
■ 500 ml šľahačkovej smotany
■ 2 stužovače šľahačky
■ 3 lyžice práškového cukru
■ 2 balíčky vanilínového cukru
 POLEVA:
■ 150 g práškového cukru
■ 1 lyžica citrónovej šťavy
■ 2 lyžice kompótovej šťavy alebo ovocného sirupu   

 POSTUP:
1. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnikového tvaru(20×30 cm). Preložíme na plech opláchnutý studenou vodou a popicháme vidličkou. V predhriatej rúre upečieme do zlatožlta. Ešte horúce cesto rozrežeme ostrým nožom na dva 10 cm široké pásy.
2. Čerešňový kompót precedíme, 250 ml kompótovej šťavy privedieme do varu. V 50 ml kompótovej šťavy rozmiešame 2 lyžice Maizeny a 2 lyžice práškového cukru, vlejeme do horúcej šťavy a za stáleho miešania necháme zovrieť. Niekoľko pekných kompótových čerešní odložíme na ozdobu, ostatné vmiešame do uvarenej hmoty a necháme vychladnúť. Vychladnutú čerešňovú plnku natrieme na jeden pás cesta. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom, práškovým a vanilínovým cukrom dotuha. Nahrubo natrieme na čerešňovú plnku a necháme v chlade stuhnúť.
3. Práškový cukor vymiešame s citrónovou šťavou a 2 lyžicami kompótovej šťavy dohladka. Polevou potrieme druhý plát cesta a nakrájame ho na štvorce.
4. Na stuhnutú šlahačku poukladádáme štvorce cesta, rezy nakrájame a ozdobíme zvyšnou šľahačkou a čerešňou. 

 

Ovocný zákusok

 

ObrázokCESTO:                                                                                             
■ 2 bielky                                                                                     
■ 150 g práškového cukru                                                       
■ 100 g hladkej múky                                                               
■ 50 g pomletých orechov                                                        

KRÉM:

■ 2 vajcia■ 50 g kryštálového cukru■ 125 g Smetolu■ 1 lyžica kakaa

NA OZDOBENIE:
■ šľahačková smotana (33%)
■ 1 banán
■ jahody
■ horká čokoláda                                                                           Čas pečenia: 20-25 minút 
■ lístky medovky                                                                           Teplovzdušná rúra: 120 °C
 

POSTUP: 
■ Cesto: Z bielkov a práškového cukru ušľaháme tuhý sneh. Postupne pridáme pomleté orechy, hladkú múku a vypracujeme cesto. Lyžicou kladieme na vymastený plech malé placky, ktoré upečieme v mierne vyhriatej rúre.
■Krém: Vajcia a cukor vyšľaháme nad parou do zhustnutia. Do vychladnutej zmesi vmiešame zmäknutý Smetol a lyžicu kakaa.
■ Smotanu vyšľaháme dotuha. Do šľahačky jemne zapracujeme roztlačený banán.
■ Polovicu upečených placiek potrieme kakaovým krémom, pokladieme plátky jahôd a prikryjeme druhou polovicou placiek.
■ Povrch placiek ozdobíme ochutenou šľahačkou, kúskami jahôd a čokoládovými hoblinkami. Na vyváženie chuti môžeme použiť lístky medovky. 

 

Pomarančové tiramisu

 

Obrázok ■ 2 mandarínkové kompóty (cca 300 ml)
■ 125 ml šľahačkovej smotany
■ 250 g syra Mascarpone
■ 250 g tvarohu
■ 80 g cukru
■ 3 lyžice pomarančového likéru
■ 200 – 250 ml pomarančovej šťavy (môže byť aj 100% pomarančový džús)
■ 1 balíček dlhých piškót
■ kakao
■ plátky pomarančov na ozdobu 

 

 

POSTUP
 
1. Kompótové mandarínky precedíme a necháme odkvapkať. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Mascarpone a tvaroh dohladka vymiešame s cukrom. Pridáme 3 lyžice pomarančového likéru. Do tvarohového krému opatrne primiešame šľahačku a 100 ml pomarančovej šťavy.
 
2. Dno nákypovej formy rovnomerne ne vyložíme piškótami, ktoré pokvapkáme pomarančovou šťavou. Na ne poukladáme odkvapkané mandarínky a potrieme ich polovicou tvarohového krému.
 
3. Pokračujeme mandarínkovou vrstvou, na ňu poukladáme piškóty, ktoré opäť pokvapkáme pomarančovou šťavou. Na piškótovú vrstvu natrieme zvyšok krému, povrch uhladíme. Zákusok necháme cez noc stuhnúť v chladničke.
 
4. Pred podávaním zákusok poprášime kakaom

 

Kardinálov koláč

Obrázok ■ 50 g polohrubej múky
■ 1 lyžica kypriaceho prášku
■ 10 vajec
■ 290 g kryštálového cukru
■ 1 vanilínový cukor
■ práškový cukor na posypanie
 
PLNKA:
 ■ 500 ml smotany na šľahanie
■ 1 stužovač šľahačky
■ 4-5 lyžíc slivkového lekváru
 

 

 

 

 

 

POSTUP
 
■ Dve vajcia, 8 žĺtkov, 80 g kryštálového a 1 vanilínový cukor vyšľaháme do hustej peny. Potom jemne zapracujeme múku s kypriacim práškom.

■ Z 8 bielkov a zo zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh.
 
■ Plech vyložíme papierom na pečenie a cukrárenským vreckom naň vedľa seba striedavo vytláčame pásy cesta a snehu. Plech vložíme do predhriatej rúry.
 
■ Upečený vychladnutý plát rozrežeme na dve polovice. Jednu natrieme slivkovým lekvárom a šľahačkou vyšľahanou so stužovačom. Zakryjeme druhou polovicou plátu a posypeme práškovým cukrom.
 
Elektrická rúra: 185 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: 18 – 20 minút