Choď na obsah Choď na menu
 


 

 Politické rezy – orechové

 
Obrázok Suroviny
Cesto: 350 g múky, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva, 1 vajce
220 g Palmarínu, 120 g cukru
1 vanilka
1 citrón – šťava aj s kôrou
2 tabuľky čokolády
Krém
200 g práškového cukru
3 žĺtky
1 postrúhaná čokoláda
100 g pomletých orieškov
tuhý sneh z 3 bielkov
Pracovný postup
Z múky, kypriaceho prášku, vajca, Palmarínu, cukru, citrónovej šťavy, čokolády a vanilky vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve časti. Prvú časť dáme na plech a potrieme malinovým džemom. Na to dáme krém. Zakryjeme druhým cestom, popicháme vidličkou a pri miernej teplote upečieme. Pred podávaním posypeme vanilkou.
Krém: Práškový cukor vymiešame dopenista so žĺtkami. Pridáme postrúhanú čokoládu, pomleté oriešky a sneh z bielkov.

Nugátové rezy

Obrázok Cesto
2 a 1/2 hrnčeka
kokosovej múčky
3 lyžice hrubej
a 3 lyžice hladkej múky
1 lyžica maizeny
7 bielkov
2 hrnčeky pieskového cukru
Krém
7 žĺtkov, 7 lyžíc pieskového cukru
4 lyžice kakaa, celé maslo
čokoládová poleva
1,5 dl šľahačky
Pracovný postup

Z bielkov, z 2 lyžíc studenej vody a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne zapracujeme cukor, kokosovú, hladkú a hrubú múku. Cesto rozotrieme na vymastený a pomúčený plech a dáme piecť.
Krém: Nad parou vyšľaháme žĺtky s cukrom a s kakaom do hustého krému. Odložíme a šľaháme, kým nevychladne. Pridáme maslo a vymiešame. Plnku natrieme na plát, polejeme čokoládou a ozdobíme šľahačkou.

Pestrý koláč

Obrázok Suroviny
5 vajec, 300 g cukru
250 g Hery
300 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
do pečiva
1 šľahačka
1 vanilínový cukor
3 pudingy
v prášku rôznych príchutí tuk na plech
tuzemský um
citrónová
alebo čokoládová poleva
Pracovný postup
Vajcia, cukor a Heru vymiešame. Postupne pridáme múku s práškom do pečiva, šľahačku a vanilínový cukor. Cesto rozdelíme na tri časti. Do každej časti pridáme jeden pudingový prášok. Na vymastený plech lyžicou kladieme rôznofarebné kôpky. Pečieme v stredne vyhriatej rúre. Upečené pokropíme tuzemským umom a polejeme čokoládou.

Rezy s Margot tyčinkou


Obrázok
Suroviny
1 šľahačková smotana
2 dl kryštálového cukru
4 dl polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 vanilínový cukor
2 celé vajcia
1 dl mlieka
1 dl oleja
1 postrúhaná
čokoládová
tyčinka Margot

Pracovný postup
Smotanu, cukor, múku, prášok do pečiva, vanilínový cukor, vajcia, mlieko, olej a nastrúhanú čokoládu spolu spracujeme. Cesto dáme na vymastený plech a vo vyhriatej rúre upečieme. Po upečení polejeme čokoládovou polevou alebo posypeme práškovým cukrom.

Plnené strapáče kokosové

Obrázok Suroviny
Cesto
200 g hladkej múky
200 g kokosovej múčky 200 g masla
80 g práškového cukru
1 celé vajce
3 lyžice kakaa
Plnka
120 g masla
1 celé vajce
80 g práškového cukru
80 g kokosu
(ak chceme orechovú plnku, tak mletých orechov)
1 lyžica kakaa
tuzemský rum pre chuť
Pracovný postup
Zo surovín spracujeme cesto a štamperlíkom vykrajujeme kolieska. Upečieme ich, naplníme plnkou a máčame v čokoládovej poleve. Podľa plnky ich posypeme kokosom alebo orechmi.

Kokosový koláč na oblátke


Obrázok Suroviny
Cesto: 7 bielkov
300 g práškového cukru
100 g postrúhaného kokosu
5 lyžíc hrubej múky
pol vrecúška prášku
do pečiva, tortová oblátka
Plnka: 7 lyžíc mlieka
7 lyžíc práškového cukru
7 žĺtkov, celé maslo

Pracovný postup
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Potom pridáme kokos, hrubú múku, kypriaci prášok a spolu premiešame. Pečieme na tortovej oblátke. Po vychladnutí potrieme plnkou a polejeme čokoládovou polevou.
Poleva: Žĺtky, cukor a mlieko šľaháme nad parou do zhustnutia. Do vychladnutej masy pridáme celé maslo, prípadne aj 2 lyžice kakaa.

Gaštanový rez

Obrázok Suroviny
Piškóta: 4 vajcia, 6 lyžíc
kryštálového cukru
6 lyžíc polohrubej múky
1 dl oleja, 1 lyžica kakaa
1 prášok do pečiva
Plnka: 1/2 masla
3 lyžice práškového cukru
1 kocka gaštanového pyré
1 Zlatý klas, 3 dl mlieka
Karamelová šľahačka:
4 lyžice kryštálového cukru 3 dl mlieka, 2 práškové šľahačky
1 stužovač šľahačky
Pracovný postup
Celé vajcia vyšľaháme. Pridáme olej, múku, kakao a kypriaci prášok. Premiešame a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po vychladnutí cesto necháme na plechu a natrieme ho plnkou. Na plnku príde vrstva karamelovej šľahačky.
Plnka: Z mlieka a zo Zlatého klasu uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Maslo, práškový cukor a gaštanové pyré spolu vymiešame a primiešame do vychladnutej kaše.
Karamelová šľahačka: Cukor upálime na karamel, no prv, než sa rozpustí, zalejeme ho mliekom. Po vychladnutí ho zmiešame so šľahačkami, stužovačom a vyšľaháme

 

Rezy z vaječného koňaku


Obrázok Cesto 4 vajcia, 4 PL horúcej vody, 200 g práškového cukru, 200 g polohrubej múky, 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva, 1 vanilínový cukor, 250 g masla

Obloha: 150 g masla, 2 balíčky vanilkového pudingu, 150 – 200 ml vaječného koňaku, maslové sušienky, 500 ml mlieka, 150 g práškového cukru, rum, čokoládovú polevu

Z masla, múky, vajíčok, vanilínového cukru, prášku do pečiva a vody vypracujeme cesto. Rozotrieme ho na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 13 minút, 2 minúty ho necháme postáť vo vypnutej rúre.

Plnka: Maslo vymiešame s cukrom. Z 2 balíčkov vanilkového pudingu a pol litra mlieka uvaríme pudingovú hmotu. Necháme ju vychladnúť vo vodnom kúpeli so studenou vodou, často miešame, aby sa nevytvorili hrčky. Postupne primiešame vymiešané maslo s cukrom a nakoniec vaječný likér. Krémom potrieme vychladnuté cesto. Sušienky krátko namočíme do rumu zriedeného s vodou. Poukladáme ich jednu vedľa druhej na krém, potrieme rozpustenou čokoládovou polevou a vložíme na pár hodín do chladničky stuhnúť

 

Perníkový koláč


Obrázok Suroviny
Cesto
600 g hladkej múky
240 g práškového cukru
4 vajcia
100 g masla
4 lyžice horúceho medu
mletá škorica
lyžička sódy bikarbóny
Plnka
slivkový lekvár
pomleté orechy
Na potretie 1 vajce
Pracovný postup
Z múky, cukru, masla, vajec, horúceho medu, mletej škorice a zo sódy bikarbóny pripravíme cesto. Rozdelíme ho na 4 diely a odložíme ich na 2 hodiny na chladné miesto. Plech na pečenie vymastíme. Každý diel odležaného cesta rozvaľkáme, potrieme slivkovým lekvárom a posypeme 2 hrsťami pomletých orechov. Naplnený koláč potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v mierne vyhriatej rúre 40 minút. Po upečení je lepšie koláč krájať až na druhý deň.

Rezy Rigoletto –kandizované ovocie

Obrázok 50 g masla, 120 g práškového cukru
360 g hladkej múky, malinový džem
PLNKA:
250 g práškového cukru, 4 vajcia
200 g hrozienok, 150 g posekaných orechov
200 g posekaného kandizovaného ovocia
KRÉM:
3 vajcia, 300 g práškového cukru
2 lyžice kakaa, 250 g masla
POLEVA:
1 čokoláda na varenie
70 g stuženého pokrmového tuku

 

Cesto: Z masla, práškového cukru a preosiatej múky vymiesime cesto, ktoré na chvíľu odložíme do chladničky. Studené cesto rýchlo rozvaľkáme, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a napoly upečieme. Teplé, čiastočne upečené cesto potrieme malinovým džemom.

Plnka: Vajcia s cukrom vyšľaháme dopenista. Penu nad parou zohrejeme, odstavíme a opatrne vmiešame posekané orechy, kandizované ovocie a hrozienka. Pripravenú zmes navrstvíme na cesto a vložíme dopiecť do rúry.

Krém: 3 vajcia, práškový cukor a kakao vymiešame dotuha nad parou. K vychladnutej zmesi pridáme zmäknuté maslo a vymiešame krém, ktorý natrieme na vychladnuté cesto. Čokoládová poleva: Čokoládu polámeme, spolu s maslom rozpustíme nad parou a vymiešame hladkú polevu, ktorú opatrne natrieme na plnku. Necháme stuhnúť, potom pokrájame.