Choď na obsah Choď na menu
 


Kávovo-karamelový zákusok


Obrázok Suroviny
Cesto: 8 vajec, 3 lyžice kakaa, 8 lyžíc kryštálového cukru
4 lyžice polohrubej múky
Plnka č. 1: štvrť litra mlieka,3 žĺtky, 1 lyžica hladkej múky,

1 lyžica kryštálového cukru, 2 lyžičky vitakávy alebo ness kávy
Plnka č. 2: štvrť litra mlieka
1 karamelový puding
Okrem toho: 250 g masla
2 lyžice jahodového lekváru
4 lyžice práškového cukru
200 až 300 g orechov
biela čokoláda

Pracovný postup
Celé vajcia s kryštálovým cukrom šľaháme v šľahači na najvyšších otáčkach 15 minút. Postupne pridávame múku a kakao. Masu vylejeme na vymastený, múkou vysypaný hlboký plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečieme 15 až 20 minút. Ingrediencie z prvej plnky krátko vyšľaháme a všetky spolu varíme vo vodnom kúpeli, kým plnka nezhustne. Takto pokračujeme aj pri druhej plnke. Obe ich spojíme a do vychladnutej masy zašľaháme vymiešané celé maslo s práškovým cukrom. Vychladnuté cesto potrieme lekvárom a nanesieme plnku. Vrch zákuska posypeme posekanými opraženými studenými orechmi a nastrúhanou bielou čokoládou.

 Čokoládový koláč

Obrázok Suroviny
5 vajec, 180 g masla
180 g práškového cukru
2 vanilínové cukry, kakao 150 g rozpustenej čokolády nastrúhaná citrónová kôra 300 g polohrubej múky
50 g pomletých mandlí
1 kypriaci prášok,
1 až 1,2 dl ovocnej šťavy vykôstkované
sterilizované čerešne
Na potretie
čerešňový lekvár
2,5 dl vyšľahanej smotany nastrúhaná citrónová kôra

Pracovný postup
Maslo vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme žĺtky a spolu znova pomiešame. Do toho dáme rozpustenú čokoládu, kakao, nastrúhanú citrónovú kôru, ovocnú šťavu, múku zmiešanú s kypriacim práškom a pomleté mandle. Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov, čerešne a opäť premiešame. Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí ho potrieme lekvárom, ozdobíme šľahačkou a nastrúhanou čokoládou.

Prázdninové rezy

Obrázok Suroviny
Cesto č. 1
250 g hladkej múky, 100 g masla, 1 dl mlieka
50 g práškového cukru, 40 g kakaa ,1/2 prášku do pečiva
Cesto č. 2
90 g práškového cukru , 90 g hrubej múky, 4 vajcia

Krém: 5 dl mlieka
100 g výberovej múky
200 g masla, 1 dl silnej kávy
200 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
1 lyžica tuzemského umu

Pracovný postup
Zo surovín vypracujeme tmavé cesto, rozdelíme ho na dve polovice a upečieme. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme múku a tuhý sneh z bielkov. Premiešame a upečieme vo vyhriatej rúre. Z mlieka a múky uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše zapracujeme maslo vymiešané s cukrom a dobre vyšľaháme. Plát tmavého cesta natrieme džemom a polovicou krému. Naň položíme piškótové cesto, natrieme zvyšným krémom a zakryjeme druhým tmavým plátom. Pokvapkáme ho kávou zmiešanou s rumom. Celý povrch polejeme čokoládovou polevou.

Zamatová roláda



Obrázok Suroviny
Cesto: 6 vajec
5 lyžíc kryštálového cukru
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
3 lyžice kakaa
Plnka: 2 dl mlieka
1 žĺtok
3 lyžice hrubej múky
250 g masla, 2 lyžice kakaa
7 lyžíc práškového cukru
1 vanilínový cukor
Pracovný postup
Bielky rozšľaháme, postupne s nimi aj cukor, až kým nevznikne tuhý sneh. Všľaháme žĺtky a primiešame kakao rozmiešané so sódou bikarbónou. Pečieme 5 minút vo vyhriatej rúre na plechu vyloženom pomasteným papierom. Potom vyberieme von, roládu nestáčame, po miernom vychladnutí ju vyklopíme na dosku posypanú práškovým cukrom a papier odstránime. Po vychladnutí ju natrieme najprv bledou, vzápätí tmavou plnkou a zvinieme.
Plnka: Mlieko, žĺtok a múku uvaríme. Do vychladnutej kaše pridáme rozotreté maslo a vymiešame. Plnku rozdelíme na dve časti. Do jednej pridáme 2 lyžice práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru, a do druhej pridáme kakao, 5 lyžíc práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru.

Šľahačkové rožky

Obrázok Suroviny
500 g hladkej múky
2,5 dl šľahačkovej smotany
250 g Palmarínu
60 g práškového cukru
Plnka: lekvár
Na posypanie
práškový
cukor zmiešaný
s vanilínovým cukrom
Pracovný postup
Múku, cukor, postrúhaný Palmarín a smotanu spolu vymiesime na hladké cesto. Rozdelíme ho na 8 častí. Každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Na hrubší koniec cesta dáme lekvár a zvinieme do tvaru rožka. Uložíme ich na plech pokrytý papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. Teplé obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilínovým cukrom. Môžeme poliať ľubovoľnou polevou.

Orechové trojuholníky

Obrázok Suroviny
6 vajec, 150 g masla
150 g práškového cukru
6 lyžíc kyslej smotany
120 g polohrubej múky
1 lyžička kypriaceho prášku 4 lyžice kakaa, čokoláda
jahodový džem
120 g pomletých orechov 80 g posekaných orechov

Krém: 3 dl mlieka
1 Zlatý klas, 250 g masla 180 g práškového cukru
Pracovný postup


Žĺtky, maslo a práškový cukor vyšľaháme. Pridáme smotanu, preosiatu múku s kypriacim práškom, s kakaom a mleté orechy. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymasteného plechu a upečieme. Prekrojíme ho ako tortu. Jednu časť natrieme džemom, polovicou krému a zakryjeme druhou. Natrieme zvyšným krémom, posypeme orechmi a pokvapkáme rozpustenou čokoládou. Po stuhnutí krájame na trojuholníky. Krém: Z mlieka a zo Zlatého klasu uvaríme krém. Po vychladnutí ho zmiešame s vyšľahaným maslom a cukrom.

 
Orechový koláč


Obrázok Suroviny
Cesto:
6 vajec, 150 g práškového cukru
1 vanilínový cukor , 150 g pomletých orechov
4 až 5 lyžíc polohrubej múky
Na potretie: lekvár
Plnka:
200 g práškového cukru
200 g masla
150 g pomletých orechov
rum podľa chuti
Poleva:
práškový cukor, citrónová šťava vriaca voda

Pracovný postup
Žĺtky s práškovým a s vanilínovým cukrom vymiešame. Pridáme pomleté orechy, polohrubú múku a tuhý sneh z bielkov. Spolu premiešame. Cesto rozotrieme na plech pokrytý papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí papier odstránime. Koláč potrieme lekvárom a rozdelíme ho na dve časti. Jednu časť cesta potrieme plnkou a prikryjeme druhou časťou cesta. Pritlačíme a povrch polejeme citrónovou polevou.
Plnka: Práškový cukor vymiešame so zmäknutým maslom. Pridáme pomleté orechy, rum a spolu premiešame.
Poleva: Práškový cukor, citrónovú šťavu a vriacu vodu vymiešame.

Dupľová roláda orechová


Obrázok Cesto č. 1: 4 žĺtky, 4 bielky
100 g práškového cukru
100 g polohrubej múky
1/2 balíčka kyp. prášku
Cesto č. 2: Tie isté suroviny plus pridáme 20 g orechov a 2 lyžice kakaa.
Krém: 250 g masla, 1 Zlatý klas
200 g práškového cukru
150 g pomletých orechov
2 lyžice kakaa, 3 dl mlieka
Poleva: 100 g čokolády
100 g masla


Pracovný postup
Cukor a žĺtky vymiešame. Pridáme múku s kypriacim práškom a vmiešame vyšľahaný sneh zo 4 bielkov. Cesto rozotrieme na papierom vystlaný plech. Po upečení stočíme a dáme vychladnúť. Podobne pripravíme aj plát z druhého cesta s orechmi a kakaom. Z mlieka a zo Zlatého klasu uvaríme kašu. Maslo vymiešame s cukrom, zmiešame s kašou a pridáme orechy. Krém rozdelíme na dve časti. Do jednej dáme 2 lyžice kakaa. Vychladnuté pásy rozvinieme a papier odstránime. Tmavý plát potrieme svetlou plnkou a zvinieme roládu. Svetlý plát zas tmavou plnkou, na stred položíme tmavú roládu a preložíme cez ňu okraje svetlého plátu. Roládu spojom otočíme na spodok, polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme ošúpanými mandľami.

 Orechový kolá


Obrázok Suroviny
Cesto: 6 vajec, 2 lyžice kakaa
180 g práškového cukru
180 g polohrubej múky
2 lyžice maizeny, 2 lyžičky
kypriaceho prášku do pečiva
Plnka: 200 g masla, 200 g práškového cukru, 1 žĺtok
100 g pomletých orechov, 4 dl mlieka, 40 g Zlatého klasu
Poleva: 100 g čokolády, 100 g masla

Pracovný postup
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme polohrubú múku, maizenu, kakao a kypriaci prášok. Spolu zľahka premiešame. Cesto dáme na vymastený, múkou vysypaný plech a vo vyhriatej rúre upečieme. Po vychladnutí ho potrieme ľubovoľným džemom, natrieme naň plnku a odložíme stuhnúť. Potom ho polejeme čokoládovou polevou.
Plnka: Z mlieka a zo Zlatého klasu uvaríme puding. Maslo, cukor a žĺtok spolu vymiešame. Do studeného pudingu pridáme vymiešané maslo s cukrom, pomleté orechy a spolu premiešame.