Choď na obsah Choď na menu
 


20 najväčších omylov,

ktoré ohrozujú naše zdravie

 

 

Reklama

 

Cigarety light sú menej škodlivé.
Hlúposť! Ľudia, ktorí fajčia light cigarety fajčia častejšie a silnejšie vdychujú - tak môžu jedy do pľúc prenikať hlbšie. Aj ľahké cigarety obsahujú zmes viac než sedemdesiatich jedov.

Opaľovanie v soláriu je zdravšie.
Hlúposť! Umelé slniečko je rovnako škodlivé ako to pravé. Sila žiarenia solárií je pritom trikrát intenzívnejšia než obedné slnko priamo na rovníku.

Najzdravšie je sedieť vzpriamene.
Hlúposť! Ľudská chrbtica tomu vôbec nie je prispôsobená. Najprirodzenejší uhol medzi hornou a dolnou polovicou tela je 135 stupňov - t. j. v polosede.

Jesť mäso je nezdravé.
Hlúposť! Mäso je skvelým zdrojom bielkovín a vitamínov rady B. Mäso by sme ale nemali jesť denne a nekupovať žiadne extrémne lacné - často obsahuje škodlivé látky a zvyšky hormónov a liekov.

Niektoré choroby je možné liečiť močom.
Hlúposť! Čo telo nepotrebuje, to vylučuje. V moči sú zhromaždené baktérie a škodlivé látky, ktorých sa chce telo zbaviť. Liečivý účinok nikdy nebol dokázaný.

Vitamín C chráni pred rakovinou.
Hlúposť! Žiadny dôkaz neexistuje. Z príliš vysokých dávok vitamínov C môžeme naopak ochorieť.

Ak sa budem vyhýbať stresu, infarkt mi nehrozí.
Hlúposť! Trochu stresu naopak prospieva. Inak náš krvný obeh "zlenivie" a tým sa zvyšuje nebezpečenstvo, že priberieme. Hlavnou príčinou infarktu nie je stres, ale vysoký krvný tlak, nadváha a málo pohybu.

Čítanie pri tlmenom svetle škodí očiam.
Hlúposť! Žiadne dôkazy neexistujú. Oči sa len viac namáhajú.

Pokiaľ po cvičení nebolia svaly, necvičili ste poriadne.
Hlúposť! Bolesť môže byť naopak varovným signálom preťažených svalov alebo poškodených väzov. Navyše - ľudské telo spaľuje tuk najefektívnejšie pri mierne zrýchlenom pulze (t.j. iba pri miernej námahe).

Káva je nezdravá.
Hlúposť! Pokojne môžeme vypiť až päť šálok kávy denne. Kofeín podporuje prekrvenie a povzbudzuje.

Konzumovanie zemiakov spôsobuje priberanie.
Hlúposť! Keď budete pri varení používať čerstvé zemiaky, ktoré obsahujú až 80% vody a v 100 gramoch majú len 70 kalórií, nemôžete pribrať. Priberá sa konzumáciou tukov, ktorými sa fritujú hranolky, krokety a chipsy.

Umelé sladidlá nám pomáhajú schudnúť.
Hlúposť! Táto náhrada cukru je naopak tak sladká, že si na ňu chuťové nervy zvyknú. Chuť na sladké tak extrémne narastie.

Infarkt spoznáte podľa bolesti.
Hlúposť! Viac než polovica obetí nemá vôbec žiadne symptómy.

Baktérie sú pre organizmus škodlivé.
Hlúposť! Bez nich by sme nemohli vôbec žiť. Pomáhajú nám pri trávení, chránia naše telo.

Žuvačka bez cukru je skvelý vynález.
Hlúposť! Ich nadmerné užívanie (rovnako ako cukríkov bez cukru) vedie k narušeniu metabolizmu, chronickej hnačke, bolestiam brucha a drastickému úbytku na váhe. Na vine je sorbitol, ktorý sa nachádza v týchto výrobkoch.

Hladovkou rýchlo schudnem.
Hlúposť! Náš organizmus je veľmi učenlivý - keď mu zoberiete zdroj energie, začne využívať tukové rezervy. Akonáhle ale prísun energie obnovíte, ihneď začne ukladať nové rezervy a omnoho rýchlejšie - aby z čoho čerpať, keby sa hladovka znovu opakovala.

Najlepšia diéta je len jesť ovocie a zeleninu.
Hlúposť! Ovocie, rovnako ako ovocné džúsy, obsahuje veľa cukrov (jablčný džús má viac kalórii ako kola). Zelenina toľko cukrov nemá, ale... Napríklad papriky sú plné vitamínov, prílišná konzumácia ale znižuje zrážanlivosť krvi a dráždi žalúdok.

Alkohol je zdraviu škodlivý.
Hlúposť! Mierne, pravidelné pitie alkoholu je naopak skvelou prevenciou kardiovaskulárnych chorôb. Dve pivá denne (alebo 2dl vína, či jeden "panák" tvrdého alkoholu) srdcu a cievam veľmi prospievajú. U ľudí, ktorí pravidelne pijú malé dávky alkoholu, je riziko srdcových chorôb o 31% nižšie než u abstinentov.

Pri krvácaní z nosa by sa mala zakloniť hlava.
Hlúposť! Potom tečie krv do pažeráka. Omnoho lepšie je vložiť do nosnej dierky kúsok vaty, prstami ho stlačiť k sebe a predkloniť hlavu.

Pokiaľ hltám umelé vitamínové doplnky, nemusím jesť ovocie a zeleninu.
Hlúposť! Nedávny americký výskum potvrdil - tieto tabletky sú úplne na nič! Lekári z Harvardu dávali denne 9 a pol roka umelé vitamíny C, E a beta karoten 8171 vybraným osobám. Jediný účinok: Niektoré mali od beta karoténu pokazený žalúdok.