Choď na obsah Choď na menu
 


RECEPTY – mäso – ostatné, ryby            

 

 

Kuracia pečeň s dobrou omáčkou

30 dkg kuracej pečene, 1 cibuľa, 3 PL oleja, 1 paradajka, 1 menší pór, 1 cesnak, 1 štipka Maggi Harmónie chuti s bylinkami, soľ, korenie, hladká múka, 3 dcl oleja

Na oleji osmažíme cibuľku a nadrobno pokrájanú kuraciu pečeň. Po chvíli pridáme na kúsky nakrájanú a olúpanú paradajku, nakrájaný pór, prelisujeme cesnak, podlejeme vodou a dusíme asi 7 minút.
Na zahustenie pridáme múku rozmiešanú vo vode, chvíľu povaríme a na záver pridáme soľ, korenie a MAGGI Harmóniu Chuti s bylinkami, môžeme pridať trochu čerstvej nasekanej vňate z petržlenu.

 

Risotto alla milanese

½ kg ryže, 80 dkg kuracieho mäsa, 1 veľká cibuľa, 6 dcl MAGGI Zlatý slepačí bujón, 1 pohár suchého bieleho vína, štipka šafranu, olivový olej, MAGGI Harmónia Chuti, parmezán

Mäso a cibuľu nakrájame na malé kúsky. V dostatočne veľkej panvici dobre rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, kúsky mäsa a opražíme. Potom pridáme ryžu, necháme opražiť aby nasiakla olejom a zalejeme vínom. Uvaríme si MAGGI Zlatý slepačí bujón, ktorým podlievame ryžu. Pridáme šafran, MAGGI Harmóniu Chuti a varíme na miernom plameni asi 10 min. Hotová ryža by nemala byť príliš mäkká. Servírujeme posypané strúhaným parmezánom.

 

Hydinová pečeň Pikant

400 g hydinovej pečene                                                                                                                        Marináda: 

2 lyžice Solamylu | 2 lyžice mletého korenia | 2 lyžice drvenej majoránky | 2 lyžice mletej rasce | 2 lyžice MAGGI tekutého korenia | 2 lyžice sladkej papriky | 1/2 lyžice kari korenia | 4 strúčiky cesnaku pretláčaného so soľou | 3 celé vajcia

Pečeň nakrájame na väčšie kusy a umytú a osušenú ju naložíme do pripravenej zmesi najlepšie cez noc a grilujeme.

 

Čevabčiči

400 g mletého surového mäsa | 1 cibuľa | soľ | 1 paprika | 1 štipka korenia | 1 lyžica horčice | olej

Mleté mäso premiešame s polovicou nadrobno nakrájanej cibule, soľou, korením a paprikou.
Z ochuteného mäsa tvoríme malé šišky a na oleji ich sprudka opekáme, aby zostali šťavnaté, ale nie surové.

 

Koložvárska kapusta s mäsom

 

500 g mletého mäsa | 1 balíček kyslej kapusty | 3 hrste ryže | 1 pikantná klobása | 250 ml smotany | sladká paprika | soľ | čierne korenie | 100 g cibule | olej | 100 ml vody

Nakrájme cibuľu a dáme do pekáča speniť.
Cibuľu poprášime paprikou a potom dáme orestovať mäso a na kolieska nakrájanú klobásu.
Keď je mäso opečené pridáme neuvarenú ryžu,soľ, korenie a keď je už ryža biela tak pridáme aj kapustu. Všetko dôkladne premiešame, zalejeme vodou a smotanou.
Potom dáme piecť do rúry rozohriatej na vysokú teplotu a necháme zapiecť v nezakrytom pekáči asi pol hodiny.

 

Karbonátky z údeného mäsa

300 g surového údeného mäsa | 1 kocka MAGGI Bylinky cesnak a petržlen | 1 lyžica svetlá zápražka | 100 ml mlieka | 1 vajce | muškátový kvet | soľ | sekaná petržlenová vňať | strúhanka na zahustenie |

 1 vajce na obalenie | 50 g hladkej múky na obalenie | 100 g strúhanky na obalenie | 200 g oleja

 

Mlieko privedieme do varu a zahustíme svetlou zápražkou a za stáleho miešania krátko povaríme a pridáme MAGGI Bylinky cesnak a petržlen. Do polovychladenej zmesi primiešame vajce, petržlenovú vňať, pomleté údené mäso, korenie, podľa potreby dosolíme a zahustíme strúhankou z bieleho pečiva.
Zo zmesi tvarujeme karbonátky, ktoré obalíme v hladkej múke, rozmiešanom vajíčku a strúhanke. Obalené karbonátky vypražíme vo vyššej vrstve oleja do ružova.

 

 

Zemiaky zapečené s mletým mäsom

2 cibule | 2 strúčiky cesnaku | 3 lyžice olivového oleja | 450 g mletého mäsa | 4 mrkvy | 1 lyžička tymiánu | 700 g zemiaky | 3 lyžice masla | 2 lyžice hladkej múky | 300 ml vývaru z MAGGI Bujoxu | 100 ml smotany | 100 g strúhaného čedaru | soľ | korenie

Cibuľu a cesnak olúpeme, jemne posekáme a vypražíme na rozohtriatom oleji. Pridáme mleté mäso a opečieme zo všetkých strán. Prisypeme olúpanú a jemne nakrájanú mrkvu a opekáme spoločne. Ochutíme tymiánom, osolíme a okoreníme.
Zemiaky olúpeme, nakrájame na plátky a 10 min. varíme v osolenej vode. Vyberieme ich, necháme odkvapkať a opečieme na 2 lyžiciach masla. Do formy kladieme vrstvu zemiakov, mäsa a opať zemiaky.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Múku opražíme na 1 lyžici masla, vmiešame vývar z MAGGI Bujoxu a smotanu, necháme vzkypieť, osolíme, okoreníme a nalejeme na pokrm. Posypeme syrom a pečieme dozlata asi 30 min.

 

Pečené kačacie prsia na kapuste so zemiakovými haluškami

3 kačacie prsia ( 600 700 g ) | 1 väčšia cibuľa | 1 strúčik cesnaku | 1 MAGGI Šťava ku kuraťu |

500 g kyslej kapusty | 200 ml bieleho vína | rasca | soľ

Očistenú kačicu osolíme, posypeme rascou, vložíme na pekáč, trochu podlejeme vodou a pečieme vo vyhriatej rúre za občasného podlievania vypečenou šťavou takmer domäkka.

Odoberieme trochu vypečeného tuku, speníme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú scedenú kapustu, zalejeme vínom a krátko podusíme. Kačacie prsia vyberieme z pekáču. Kapustu prenesieme do šťavy v pekáči, na kapustu dáme porcie kačky a spolu dusíme pod pokrievkou, až je kapusta mäkká, mäso občas polievame šťavou.

 

Zapečené rybie filé so syrom a smotanou

600 g surových zemiakov | 1 cesnak | 1 cibuľa | 800 g rybieho filé | 300 g syru na strúhanie | 1 balenie smotany na šľahanie | korenie na pizzu, soľ, rasca | 1 citrón

Olúpané a na plátky nakrájané zemiaky vložíme do pekáča, premiešame s nakrájanou cibuľou, cesnakom, drvenou rascou a soľou.
Na zemiaky položíme umyté rybie filé, ktoré pokvapkáme citrónom a posypeme korením na pizzu. Nakoniec všetko zalejeme šľahačkou a dáme cca na 30 minút do rúry.
Pečieme pri 200 stupňoch. Potom zasypeme strúhaným tvrdým syrom a dopečieme dozlata.

 

Rybie karbonátky

400 g rybieho filé | 2 suchšie rožky | 4 lžíce rozomletých ovsených vločiek | 1 vajíčko | 1 špetka korenie na ryby | korenie na mleté mäso | soľ | strúhanka | olej

Polorozmrazené filé namelieme, osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nakrájané rohlíky vopred namočené v troške mlieka, vajce a ovsené vločky (môže byť aj strúhanka). Z masy formujeme malé okrúhle karbonátky, tie obalíme v strúhanke, oklepeme a necháme chvíľu postáť.
Vyprážame na oleji na miernom plameni z oboch strán, alebo na vymastenom plechu v rúre tiež z oboch strán.
Po vypražení uložíme na kuchynskú utierku. Podávame so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom.

 

Zaľúbené rybky v syrovom závoji

600 g rybacieho filé | 250 ml smotany | 1 pór | 1 MAGGI Harmónia Chuti | 100 g hydinovej salámy alebo šunky | 2 vajcia | 6 kusov syra Apetito | 1 červená paprika | 1 lyžica oleja | soľ | mletá rasca | tymián

Pór očistíme a nakrájame na kolieska. Papriku umyjeme a spolu so salámou na jemno nasekáme. V smotane rozšľaháme vajcia, osolíme, pridáme tymián, čo najjemnejšie primiešame Apetito. Do zálievky pridáme salámu, papriku. Zapekaciu misku potrieme olejom. Na spodok poukladáme polovicu póru, naň plátky filé, osolíme, poprášime rascou, zasypeme zvyšným pórom. Zasypeme MAGGI Harmóniou Chuti. Zalejeme pripravenou zmesou a necháme piecť 40 min. v rúre.

 

Grilované karbonátky

500 g mletého hovädzieho mäsa | 2 lyžičky soli | 1 lyžička čierneho korenia | 4 žemle posypané sezamom

Deň pred grilovaním mleté mäso premiešame so soľou a korením a túto mäsovú hmotu rozdelíme na 4 rovnako veľké porcie, ktoré vytvarujeme do karbonátiek. Takto pripravené karbonátky prikryte mikroténovou fóliou a uložte do chladu.
Karbonátky grilujeme z každej strany 3 minúty, ak chceme krvavé karbonátky, 4 minúty ak stredne prepečené karbonátky a 5 minút na dobre prepečené karbonátky.
Žemle položíme na gril reznou stranou dole a 1 minútu ich prehrievame, kým nezískajú svetlo zlatú farbu. Podávame teplé.

 

Karbonátkové obmeny:
Bylinkové karbonátky - k mäsu pridáme 2 lyžičky čerstvých tymiánových lístkov alebo 1 lyžičku sušeného tymiánu, 1 prelisovaný strúčik cesnaku a 1 lyžičku posekanej cibule.
Korenené karbonátky - k mäsu pridáme 1 lyžičku tabaska, 1 lyžicu worchestru a 1 lyžičku krémovej dijonskej horčice.

 

 

Hydinová pečeň pikant

400 g hydinových pečení | Marináda: | 2 lyžice Solamylu | 2 lyžice mletého korenia | 2 lyžice mletej majoránky | 2 lyžice mletej rasce | 2 lyžice MAGGI Tekutého korenia | 2 lyžice sladkej papriky | 1/2 lyžice kari korenia | 4 strúčiky cesnaku vymiešaného so soľou | 3 celé vajcia

Pečene nakrájame na väčšie kusy a umyté a osušené ich naložíme do pripravenej zmesi, najlepšie cez noc a grilujeme.

 

Pečeňové knedlíčky do polievky

40 g masla | vajcia | soľ | 120 g pečene | trošku cibule | peper | 100 g jemnej strúhanky.

Maslo vymiešame so žĺtkami a soľou, pridáme jemne posekanú pečeň, cibuľu, peper a z bielkov ušľahaný tuhý sneh. Zľahka premiešame. Pomocou lyžice urobíme malé knedlíčky, ktoré zavaríme do vriacej polievky.

 

Veľkonočná plnka

1 veka, 10 vajec, 200 vareného bravčového mäsa, vývar z mäsa, 200 g údeného mäsa, 200 g tuku, soľ, mleté čierne korenie, muškátový kvet, posekaná pažítka

Veku nakrájame na malé kúsky, zalejeme rozpusteným tukom. Na malé kúsky pokrájame aj mäso a spolu bylinkami vmiešame k veke. Žĺtka vymiešame s trochou vývaru, pridáme koreniny a soľ, vlejeme k ostatnej zmesi. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov a pečieme vo vymastenom pekáči.

 

Pivné rezne

400 g mletého mäsa, polovica malej cibule, 1 rožok, trocha mlieka, 1 vajce, strúhanka, olej, 150 ml svetlého piva, trocha rajčinového pretlaku, lyžica sójovej omáčky, soľ, mleté čierne korenie

Rožok pokrájame na kolieska a namočíme do mlieka. Mlieko potom poriadne vytlačíme a pridáme mäso, cibuľu na drobno, koreniny, vajce, trochu strúhanky alebo múky na zahustenie. Pripravíme si štyri väčšie alebo osem menších rezňov, ktoré dobre obalíme v osolenej múke a vypražíme na oleji. Počas vyprážania ich podlejeme pivom a kečupom vymiešaným s omáčkou.

 

Falošné karbonátky

30 dkg pomletej točenej salámy, chlieb, mlieko, čierne korenie, majorán, soľ, 2 cibule, 4 vajcia, múka, strúhanka

Chlieb namočíme do mlieka, pridáme salámu, vajcia a koreniny. Vytvarujeme karbonátky, obalíme ich v trojobale a vypražíme. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom

 

Mleté mäso vcelku v ryžovom župane

175g okrúhlej ryže, 400g mletého mäsa, 4 lyžice ovsených vločiek, 3 lyžice pikantnej sójovej omáčky, 2 lyžičky oleja, 4 lyžičky suchého sherry, 1 vajce, 1/2l mlieka, soľ, mleté čierne korenie, 250g póru, 250g mrkvy, 75g nakladaného ďumbiera, 125g šampiónov, 1/8 l zeleninového vývaru

Ryžu nasypeme do prevareného mlieka a 30min. povaríme. Mäso zmiešame s ovsenými vločkami, dvoma lyžicami sójovej omáčky a dvoma sherry, žĺtkom, osolíme a okoreníme. 125g bledého póru a
ďumbier nakrájame najemno a primiešame k mäsu. Vyformujeme do tvaru bochníka. Bielok a ½ lyžičky soli vyšľaháme do tuhého snehu a vmiešame do teplej ryže. Na plechu vytvoríme tenkú vrstvu ryžovej hmoty, na ňu uložíme bochník mäsa, obalíme zvyšnou ryžou, jemne pritláčame. Pečieme v strede rozohriatej rúry.

Mrkvu, huby a 125g póru nakrájame na tenké kolieska a postupne na oleji podusíme. Podlejeme vývarom, pridáme lyžicu sójovej omáčky a 2 lyžice sherry. Prikryjeme a dusíme. Dochutíme.

 

 

Zapekaná ryža so syrom a mäsom

200 g ryže, 100 g mletého bravčového mäsa, 5 vajec, 1 smotana na šľahanie, 1 stredná cibuľa, pór, 1 strúčik cesnaku, čierne korenie, petržlenová vňať, muškátový orech, 100-150 g tvrdého syra na strúhanie.

Na panvici osmažíme na drobno pokrájanú cibuľku do zlatista, pridáme mleté mäso a tiež smažíme, pridáme cesnak, korenie, čerstvú petržlenovú vňať. Dáme si uvariť ryžu (môže byť aj vo varných sáčkoch) a v hrnci si uvaríme na plátky postrúhaný pór s nastrúhaným muškátovým orechom. Keď je všetko osmažené, dáme na pekáč upražené mäso, na to pór a nakoniec ryžu. Zmiešame päť vajec so smotanou na šľahanie, pridáme korenie, soľ a podľa chuti iné ingrediencie a rovnomerne vylejeme na zmes, ktorú už máme v pekáči. Na vrch ešte posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a necháme pekne zapiecť.

 

Rýchle mäsové guľky

300g mletého mäsa, menšia cibuľa, strúčik cesnaku, sušená bazalka, mleté čierne korenie, soľ, olej, mleté čili papričky

Mleté mäso dobre premiešame s veľmi nadrobno pokrájanou cibuľou a cesnakom, pridáme aj koreniny a bylinky podľa chuti. Vytvárame malé guľôčky veľkosti desaťkoruny. Opatrne ich smažíme na oleji. Môžeme ich podávať k omáčkam, ryži i zemiakom.

 

Mňam husacia pečeň

400 g husacej pečene, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 400 ml bravčovej masti, majorán, nadrobno nasekaná pažítka, mleté čierne korenie, soľ.

Umytú husaciu pečeň nakrájame na malé kúsky alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku. Cibuľku si nastrúhame na hrubom strúhadle a speníme na oleji. Potom pridáme nakrájanú alebo pomletú pečeň. Podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, troškou majoránky a pridáme pretlačený cesnak. Za stáleho miešania pečeň opražíme. Potom dáme opraženú pečeň do teplovzdornej nádoby, zalejeme horúcou roztopenou masťou, premiešame a necháme stuhnúť.

 

Živánska pečienka

500 g hovädzieho mäsa, 500 g bravčového stehna alebo pliecka, 500 g jahňacieho alebo teľacieho mäsa, 250 g údenej slaniny (údeného bravčového bôčika), 500 g cibule, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku sladkej červenej papriky (môže byť časť štipľavej), 1 lyžičku mletých borievok, 1 lyžičku mletého zázvoru (ďumbieru), 2 lyžičky soli, 4 bobkové listy, 3 lyžice horčice, 1,5 dl oleja, 0,5 l červeného vína.

Olej vymiešame s horčicou, koreninami, soľou a na kúsky polámanými bobkovými listami. Mäso pokrájame naprieč vláknami na plátky (ako na rezne), vyklepeme ich a nakrájame na približne rovnaké štvorce rozmerov približne 4 x 4 cm a vložíme ho do koreninovej zmesi, premiešame a odložíme do chladnička aspoň na 12 hodín. Na rovnako veľké, ale tenké plátky pokrájame slaninu a cibuľu na kolieska. Pokrájané štvorčeky mäsa ukladáme striedavo so slaninou a cibuľou do pekáčika (zapekacej misky), do radov po dĺžke pekáčika. Zvyšok nálevu vylejeme na mäso v pekáčiku. Mäsa, slaniny a cibule by malo byť toľko, aby bol pekáčik bez akýchkoľvek medzier plný. Všetko to zalejeme červeným vínom, prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme v rúre pri 150 stupňoch celzia. Tridsať minút pre dopečením mäso odokryjeme a dopečieme. Celková doba pečenia by mala byť čo najdlhšia.

 

Gyros v arabskom chlebe

500 gr mletého mäsa, 2 menšie cibuľky, 2 kyslé smotany, 4 menšie paradajky, balenie arabského chleba, korenie Gyros, soľ, čierne korenie, červenú sladkú papriku, olej.
  
Na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme mleté mäso, dochutíme Gyros korením, soľou, paprikou a čiernym korením a necháme asi 20 min. dusiť. Arabský chlieb ohrejeme na panvici. Hotovú dusenú zmes mletého mäsa dáme na polovicu arabského chleba, potrieme kyslou smotanou a posypeme na kocky nakrájanými paradajkami. Preložíme a konzumujeme. 

Hydinový "MIX"

500g zemiakov, 150g hydinovej pečienky, 100g kuracích pŕs, 2 cibule, 4 PL olivového oleja, vegeta, soľ, mleté čierne korenie, voda

Zemiaky očistíme pokrájame na kocky, hydinovú pečeň pokrájame na malé kúsky, a kuracie prsia a cibuľu pokrájame na rezance. Na hlboký pekáč (stredne veľký) dáme olivový olej a rozotrieme ho na celú plochu, na ktorú dáme pokrájanú cibuľu posypeme 1PL vegety, štipkou mletého čierneho korenia a premiešame. Potom dáme zemiaky, hydinovú pečeň, kuracie prsia, 1 malú ČL soli a všetko premiešame na pekáči a zalejeme 150 ml vody. Prikryjeme alobalom zatlačíme po okrajoch a dáme piecť do rúry. Podávame so zeleninovým šalátom.

Veľkonočná plnka

1 veka, 10 vajec, 200 vareného bravčového mäsa, vývar z mäsa, 200 g údeného mäsa, 200 g tuku, soľ, mleté čierne korenie, muškátový kvet, posekaná pažítka

Veku nakrájame na malé kúsky, zalejeme rozpusteným tukom. Na malé kúsky pokrájame aj mäso a spolu bylinkami vmiešame k veke. Žĺtka vymiešame s trochou vývaru, pridáme koreniny a soľ, vlejeme k ostatnej zmesi. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov a pečieme vo vymastenom pekáči.

 

Pivné rezne

400 g mletého mäsa, polovica malej cibule, 1 rožok, trocha mlieka, 1 vajce, strúhanka, olej, 150 ml svetlého piva, trocha rajčinového pretlaku, lyžica sójovej omáčky, soľ, mleté čierne korenie

Rožok pokrájame na kolieska a namočíme do mlieka. Mlieko potom poriadne vytlačíme a pridáme mäso, cibuľu na drobno, koreniny, vajce, trochu strúhanky alebo múky na zahustenie. Pripravíme si štyri väčšie alebo osem menších rezňov, ktoré dobre obalíme v osolenej múke a vypražíme na oleji. Počas vyprážania ich podlejeme pivom a kečupom vymiešaným s omáčkou.

 

Rybie prekvapenie

500 g rybieho filé - kocky, 250 g tvrdého syra, 5 vajec, 2,5 dl kyslej smotany, 2 papriky, 5 lyžíc kečupu, 1 lyžicu sójovej omáčky, soľ, mleté čierne korenie, horčicu, omáčku čili, strúhanku, olej

V osolenej a okorenenej vode krátko povaríme rybie filé. Po vychladnutí filé popučíme vidličkou, pridáme postrúhaný syr, 3 vajcia, soľ, korenie, sójovú omáčku. Zmes zahustíme strúhankou. Necháme odstáť. Z hmoty formujeme krokety v tvare gule, ktoré obalíme v rozšľahanom vajci, strúhanke a vypražíme v horúcom oleji. Papriku pokrájame na jemné kocky, pridáme kyslú smotanu, horčicu, kečup, omáčku čili, dochutíme soľou. Podávame na hrianke poliatej pripravenou omáčkou a so zeleninovou oblohou.

 

Zapekaná ryža so syrom a mäsom

200 g ryže, 100 g mletého bravčového mäsa, 5 vajec, 1 smotana na šľahanie, 1 stredná cibuľa, pór, 1 strúčik cesnaku, čierne korenie, petržlenová vňať, muškátový orech, 100-150 g tvrdého syra na strúhanie.

Na panvici osmažíme na drobno pokrájanú cibuľku do zlatista, pridáme mleté mäso a tiež smažíme, pridáme cesnak, korenie, čerstvú petržlenovú vňať. Dáme si uvariť ryžu (môže byť aj vo varných sáčkoch) a v hrnci si uvaríme na plátky postrúhaný pór s nastrúhaným muškátovým orechom. Keď je všetko osmažené, dáme na pekáč upražené mäso, na to pór a nakoniec ryžu. Zmiešame päť vajec so smotanou na šľahanie, pridáme korenie, soľ a podľa chuti iné ingrediencie a rovnomerne vylejeme na zmes, ktorú už máme v pekáči. Na vrch ešte posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a necháme pekne zapiecť.

 

Zapečené rybie filé

4 plátky rybieho filé, citrón, soľ, zmes korenia na ryby, 4 plátky prerastenej slaniny, 1 cibuľa, olej, 1 lyžica hladkej múky, karí korenie

Rybie filé pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme zmesou korenia na ryby. Pekáč vymastíme, uložíme naň plátky ryby, na každý dáme plátok slaniny, posypeme nadrobno pokrájanou cibuľou. Na malom množstve oleja opražíme múku, zalejeme ju vodou, pridáme karí korenie a vylejeme na ryby. Zapekáme asi 25 minút.

 

Filé so syrom a smotanou

600 g filé, 250 ml smotany, 200 g tvrdého syra, 2 vrchovaté lyžice masla, soľ, zmes korenia na ryby, kmín, červená kápia, petržlen, čerstvá alebo sušená pažítka.

Maslo necháme rozpustiť v hlbšej panvici. Naukladáme na ňu filé a dusíme, kým sa nerozpadne na kúsky. Podusené filé podľa chuti osolíme a posypeme kmínom a korením na ryby. Potom filé zalejeme smotanou, prehrejeme (nevaríme) a odstavíme z ohňa. Nastrúhame syr a pridáme ho k rybiemu mäsku. Nakoniec ozdobíme červenou kápiou, pažítkou a petržlenom. Podávame s varenými zemiakmi alebo hranolkami.

 

 

 

 

 

 

 

Zapekaná ryba s nivou

kúsky umytého, vykosteného a na plátky pokrájaného zubáča (môže byť aj amur alebo kapor), hladkú múku, vajce, olej, syr s modrou plesňou

Plátky ryby osolíme, obalíme v hladkej múke, vajci a z oboch strán vypražíme v rozpálenom oleji do ružova. Kúsky ryby poukladáme do misy alebo pekáča a posypme nahrubo postrúhaným syrom tak, aby bola celá ryba zakrytá syrom. Polejeme výpekom a zakryté dáme zapiecť asi na 20 minút. Syr sa zapečie a ryba dostane výbornú chuť. Podávame so zeleninovým šalátom s čiernymi olivami a tmavým chlebom, alebo zemiakmi.

 

Rybie filé po labužnícky

600 g filé, 100 g anglickej slaniny, 80 g tvrdého syra, 2 dl mlieka, 3 vajíčka, soľ, korenie, hladká múka

Filé nakrájame na plátky a namočíme do osoleného mlieka. Anglickú slaninu pokrájame na tenšie plátky. Do misy z jenského skla striedavo kladieme plátky slaniny a filé. Nastrúhaný syr zmiešame s vajíčkami, pridáme soľ, korenie a vyšľaháme. Zmesou prikryjeme filé a dáme upiecť. Podávame so zemiakovou kašou.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.

masazovanie.jpg

remeselny-dom.jpg