Choď na obsah Choď na menu

Rebarborový koláč - priamo od Kukanky

[12:09] Kukanka: Rebarborový koláč so snehom

6 žltkov, 200g margarínu,300g práškového cukru, 0,15 l mlieka, 300g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva
Plnka: 1000g očistenej a na menšie kúsky pokrájanej rebarbory, 150g krýš.cukru, 1 vanilka, trochu vody - spolu udusíme
Sneh: 6 bielkov, 150g kryštáľového cukru

Margarin vymiešame s cukrom a so žĺtkami, pridáme mlieko a múku spolu s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a dáme piecť. Po upečení naň navrstvíme horúcu rebarborovú plnku, potom sneh úšľahaný z bielkov, celý koláč posypeme posekánými orechami a dáme do rúry ešte na desať minút dosušiť pri najslabšom nastavení rúry
[12:09] Kukanka: Koláč s rebarborovou plnkou

5 vajec, 150 g kryštáľového cukru, 150g polohrubej múky, 1 lyžica oleja
Plnka: 500g rebarbory, 150g kryštáľového cukru, 2 lyžice vody, 1vanilka, 1/2 piškótového plátu, 50g hrozienok namočených v rume, 0,25 l šľahačky, 1lyžica práškového cukru
Poleva:60g čokolády, 60g masla

Vajcia s cukrom šľaháme dovtedy, kým sa ich objem nezdvojnásobí. Potom primiešame múku a olej. Cesto vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a dáme piecť. Vychladnutý plát rozkrojíme po šírke na polovicu. Na jednu polovicu dáme plnku, polejeme čokoládovou polevou a po stuhnutí a pokrájani ozdobíme vyšľahanou šľahačkou.
Príprava plnky: umytú a očistenú rebarboru pokrájame na malé plátky, pridáme cukor, 2 lyžice vody a podusíme. K podusenej rebarbore pridáme rozmrvený druhý piškótový plát, vanilku a hrozienka, všetko spolu premiešame a necháme chvíľu postáť.
Príprava polevy: maslo a polámanu čokoládu rozpustíme nad parou a vymiešame nahladko.