Choď na obsah Choď na menu
 


 

Cestoviny s kuracinou

 

 Obrázok

 

Suroviny: 1 - 1,5 balíčka celozrnných špagiet (alebo iných cestovín), 2 kuracie stehná, 200 gramov odtučnenej smotany, 1dl mlieka, lahôdkovú cibuľku, 2 paradajky, 200 gramov tvrdého syra, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, majoránka, čierne mleté korenie, biele mleté korenie, tymián, štipka soli

Postup: Kuracie stehná odkostíme a pokrájame na stredne veľké kusy. Na panvicu dáme olivový olej, vložíme do neho mäso a pokrájanú lahôdkovú cibuľku. Kým sa mäsko opraží, dáme variť vodu na špagety. "Osmáhnuté" mäsko s cibuľkou na chvíľu odstavíme z ohňa, pridáme smotanu, mlieko, na malé kocky pokrájané paradajky, posekaný strúčik cesnaku a priamo do panvice nastrúhame syr. Panvicu vrátime na oheň, za stáleho miešania trochu povaríme, až pokým sa syr nerozpustí. Na koniec ochutíme korením, prípadne aj soľou. Uvarené špagety zmiešame s omáčkou a podávame. Recept je jednoduchý, trvá približne 30 minút. Podľa vymenovaných surovín je recept lacný a je chutnou večerou pre 4-člennú rodinu.

 

 

 

 

Kuracie prsia v smotanovej marináde

 Obrázok

Suroviny: 500g kuracích pŕs,1 pochúťková kyslá smotana - 250ml, 1 lyžička vegety, 1-2 vajíčka, trocha čierneho korenia, 1-2strúčiky cesnaku (podľa chuti)

Postup: Mäso jemne naklepeme uložíme do marinády.


Marináda: Smotanu vymiešame s vajíčkami a korením, vegetou, prípadne aj s pretlačeným cesnakom. Do toho vložíme naklepané mäso, dáme minimálne na 12 hodín do chladničky, potom rezne vyberieme, obalíme v strúhanke a vypražíme v rozpálenom oleji.

 

Rýchla pečienka

 Obrázok

Suroviny: 1/2 kg kuracích pečienok, 1 šlahačka, 4 celé vajcia, trošku vegety,2 dl oleja

 

Postup: Pečienku rozmixujeme alebo 2x zomelieme na mlynčeku na mäso. Vmiešame ostatné ingrediencie a pečieme v rúre na 180 C. Zo začiatku asi na 10 minút zakryjeme alobalom. Podávame s čerstvým chlebíkom alebo so zemiakovým pyré.


 

 

Kuracie tyčinky

 Obrázok

Suroviny: kuracie prsia, hladká múka, soľ, cukor, kypriaci prášok, sojová omáčka, cesnak, solamyl, olej, voda

 

Postup: Kuracie prsia nakrájame na tenké kúsky po dĺžke vo veľkosti prsta a jemne ich osolíme. Potom si prichystáme cestíčko z vody, hladkej múky, soli a kypriaceho prášku. Kuracie kúsky obalíme v cestíčku a v rozohriatom oleji opražíme do ružova. Omáčku pripravíme tak, že do vriacej vody pridáme cukor, soľ, sojovú omáčku, solamyl a pretlačený cesnak


 


 

Špagety s olivovou zmesou

 Obrázok

Suroviny:
Balík špagiet, lyžica kapary, 3 lyžice čiernych olív, 2 čili papričky, 5 strúčikov cesnaku, petržlenová vňať, citrónová kôra, šťava z polovice citrónu, syr na posypanie

Postup:
Zmiešame kapary, olivy bez kôstok, čili a petržlenovú vňať s citrónovou kôrou, lisovaným cesnakom a citrónovou šťavou. Dochutíme soľou a korením a poriadne premiešame. Zmes necháme chvíľu odstáť a potom do nej vmiešame uvarené špagety.

 

Špagety Putanesca

 Obrázok

Suroviny: 455 g špagiet, 2 nasekané strúčiky cesnaku, hrsť kapár namočených vo vode a odkvapkaných, 2 hrste veľkých čiernych olív (vykôstkovaných), 12 pokrájaných ančovičiek, 3 malé sušené a rozmrvené čili papričky, 1 čajovú lyžičku sušeného oregana, extra panenský olivový olej, 400 g konzervovaných paradajok, odkvapkaných a nasekaných, 1 hrsť čerstvej bazalky, soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Postup: Špagety uvaríme vo vriacej osolenej vode "al dente". Medzitým pár minút smažíme cesnak, kapary, olivy, ančovičky, chilli a oregano v troške olivového oleja. Pridáme paradajky, pomaly privedieme k varu a ďalej varíme 4 až 5 minút, až kým nevznikne paradajková omáčka primerane hustej konistencie. Odstavíme z ohňa, ponoríme do nej zliate špagety, potrasieme a polejeme ešte trochou omáčky. Posypeme nasekanou bazalkou, dochutíme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom.

 

Romantické taštičky k vínu

 Obrázok

Suroviny: 50 dkg hladkej múky , 1 droždie , 250 ml mlieka , 1 lyžička cukru , 1 štipka soli , 200 ml oleja , saláma , kečup

Postup: Do misy dáme múku, mierne prihrejeme (pozor nevaríme) mlieko, do ktorého pridáme droždie a cukor. Kvások necháme vykysnúť.

Pridáme zostávajúce ingrediencie a vymiešame na hladké cesto. Necháme chvíľu odležať. Cesto rozdelíme na polovicu a z každej časti urobíme asi 20 dielov podľa požadovanej veľkosti. Z dielov urobíme taštičku, ktorú naplníme zmesou nakrájanej salámy, syru a kečupu, podľa chuti môžeme doplniť akékoľvek vášnivé korenie. Taštičky kladieme na plech a pečieme asi 10 minút pri 180°C. Taštičky sú vhodné ako skvelý doplnok k dobrému vínu a na stôl pri sviečkach.

 


 

Cestovinový šalát s kuracím mäsom

 Obrázok

Suroviny: balík cestovín - nezáleží na tvare, 500 g kuracích prs, menšia čínska kapusta, 250 ml majonézy, biely jogurt, soľ, karí korenie, sladká paprika, mleté čierne korenie

Postup: Mäso umyjeme, nakrájame na rezančeky a dáme podusiť. Osolíme, pridáme trošku papriky, mletého čierneho korenia a karí korenia. Dusíme aspoň 20 minút, kým mäso nezmäkne. Medzitým uvaríme cestoviny. Kapustu si umyjeme a nakrájame. Spolu s cestovinami dáme do väčšej misy. Pridáme majonézu, biely jogurt a k tomu udusené mäso. Všetko spolu premiešame a podľa chuti dokoreníme. Môžeme ihneď podávať alebo necháme postáť. Skladujeme na chladnom mieste. Doba prípravy je približne 1 hodina. 

 

Taliansky šalát Napoli

 Obrázok

Potrebujeme: Hlávkový šalát, paradajku, vajce uvarené na tvrdo, 50 g šunky, 20 g tvrdého syra, 1 redkvičku

Postup: Šalátové lístky umyjeme a nakrájame na kocky. Poukladáme ich na veľký tanier do pyramídového tvaru, navrch dáme šunku, okolo nej vajíčko a po stranách taniera poukladáme na plátky pokrájanú redkvičku. Celú porciu posypeme strúhaným syrom.

 

Aténsky šalát

 Obrázok

Suroviny: 250 g paradajok, 250 g uhoriek, 1/2 citróna, 250 g syru feta, soľ, korenie, 4 lyžice olivového oleja, 250 g gréckych olív, 1 červená cibuľa, oregano, med

Postup: Uhorku podzdĺžne rozpolíme a vydlabeme. Dužinu nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a dáme do misy. Olivy vykôstkujeme a pridáme k uhorke. Červenú cibuľu nakrájame na tenké kolieska alebo nakrájame nadrobno bielu i zelenú časť jarných cibuliek a pridáme do šalátovej misy. Paradajky nakrájame na štvrťky a zbavíme semien. Dužinu nakrájame a pridáme do šalátovej misy k ostatným surovinám. Všetko nakoniec v mise opatrne premiešame. Do olivového oleja vmiešame med a zmes pridáme do šalátu. Z citróna vytlačíme šťavu a podľa chuti ju nalejeme na šalát. Ak je feta syr v náleve, nálev zlejeme. Syr potom nakrájame na obdĺžniky a dáme navrch do misky. Osolíme a okoreníme, prikryjeme potravinárskou fóliou a uložíme do chladničky. Šalát rozdelíme na tanieriky, ozdobíme oreganom.

 

Lacné a chutné špagety

 Obrázok

Potrebujeme: 1 balenie špagiet, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu nadrobno pokrájanej bazalky

Postup: Špagety uvaríme podľa návodu na obale. Scedíme ich, posypeme bazalkou, nadrobno pokrájaným cesnakom a polejeme olivovým olejom. Premiešame.

 

Hanácke rezance

 Obrázok

Suroviny: 300 g domácich širokých rezancov, 100 g nastrúhaného medovníka, 600 ml mlieka, 40 g masla, mletá škorica, 40 g práškového cukru, soľ

Postup: Domáce rezance dáme do vriaceho osoleného mlieka, uvaríme domäkka a precedíme. Väčšiu misu vysypeme trochou nastrúhaného medovníka a naukladáme do nej po častiach uvarené rezance, pričom každú vrstvu posypeme nastrúhaným medovníkom, cukrom a škoricou. Všetko potom pokvapkáme roztopeným maslom.

Tip: Rezance môžeme pripraviť aj tak, že ich uložíme do ohňovzdornej misy, zapečieme vo vyhriatej rúre a pokvapkáme slivkovým lekvárom rozmiešaným s trochou bieleho vína.

 

Talianska vajcová špecialita

 Obrázok

Suroviny: 5 vajec, 40 g masla, 300 g paradajok, 1 dl šľahačky, 100 g eidamu, soľ, petržlenová vňať

Postup: Ohňovzdornú misu vymastíme maslom, poukladáme na kolieska pokrájané paradajky, na ktoré opatrne - aby sa nám nerozlial žĺtok - rozbijeme surové vajcia. Na každé vajce dáme trošku smotany, posypeme strúhaným syrom, osolíme a vo vyhriatej rúre 15 minút zapečieme. Pred podávaním posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s makarónmi.