|
Cestoviny s kuracinou |
|
|
|
|
|
Suroviny: 1 - 1,5 balíčka celozrnných špagiet (alebo iných cestovín), 2 kuracie stehná, Postup: Kuracie stehná odkostíme a pokrájame na stredne veľké kusy. Na panvicu dáme olivový olej, vložíme do neho mäso a pokrájanú lahôdkovú cibuľku. Kým sa mäsko opraží, dáme variť vodu na špagety. "Osmáhnuté" mäsko s cibuľkou na chvíľu odstavíme z ohňa, pridáme smotanu, mlieko, na malé kocky pokrájané paradajky, posekaný strúčik cesnaku a priamo do panvice nastrúhame syr. Panvicu vrátime na oheň, za stáleho miešania trochu povaríme, až pokým sa syr nerozpustí. Na koniec ochutíme korením, prípadne aj soľou. Uvarené špagety zmiešame s omáčkou a podávame. Recept je jednoduchý, trvá približne 30 minút. Podľa vymenovaných surovín je recept lacný a je chutnou večerou pre 4-člennú rodinu. |
|
|
|
|
Kuracie prsia v smotanovej marináde |
|
Suroviny: 500g kuracích pŕs,1 pochúťková kyslá smotana - 250ml, 1 lyžička vegety, 1-2 vajíčka, trocha čierneho korenia, 1-2strúčiky cesnaku (podľa chuti)
|
Rýchla pečienka |
|
Suroviny: 1/2 kg kuracích pečienok, 1 šlahačka, 4 celé vajcia, trošku vegety,2 dl oleja Postup: Pečienku rozmixujeme alebo 2x zomelieme na mlynčeku na mäso. Vmiešame ostatné ingrediencie a pečieme v rúre na
|
Kuracie tyčinky |
|
Suroviny: kuracie prsia, hladká múka, soľ, cukor, kypriaci prášok, sojová omáčka, cesnak, solamyl, olej, voda Postup: Kuracie prsia nakrájame na tenké kúsky po dĺžke vo veľkosti prsta a jemne ich osolíme. Potom si prichystáme cestíčko z vody, hladkej múky, soli a kypriaceho prášku. Kuracie kúsky obalíme v cestíčku a v rozohriatom oleji opražíme do ružova. Omáčku pripravíme tak, že do vriacej vody pridáme cukor, soľ, sojovú omáčku, solamyl a pretlačený cesnak
|
Špagety s olivovou zmesou |
|
Suroviny: Postup: |
Špagety Putanesca |
|
Suroviny: Postup: Špagety uvaríme vo vriacej osolenej vode "al dente". Medzitým pár minút smažíme cesnak, kapary, olivy, ančovičky, chilli a oregano v troške olivového oleja. Pridáme paradajky, pomaly privedieme k varu a ďalej varíme 4 až 5 minút, až kým nevznikne paradajková omáčka primerane hustej konistencie. Odstavíme z ohňa, ponoríme do nej zliate špagety, potrasieme a polejeme ešte trochou omáčky. Posypeme nasekanou bazalkou, dochutíme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom. |
Romantické taštičky k vínu |
|
Suroviny: 50 dkg hladkej múky , 1 droždie , 250 ml mlieka , 1 lyžička cukru , 1 štipka soli , 200 ml oleja , saláma , kečup Postup: Do misy dáme múku, mierne prihrejeme (pozor nevaríme) mlieko, do ktorého pridáme droždie a cukor. Kvások necháme vykysnúť. Pridáme zostávajúce ingrediencie a vymiešame na hladké cesto. Necháme chvíľu odležať. Cesto rozdelíme na polovicu a z každej časti urobíme asi 20 dielov podľa požadovanej veľkosti. Z dielov urobíme taštičku, ktorú naplníme zmesou nakrájanej salámy, syru a kečupu, podľa chuti môžeme doplniť akékoľvek vášnivé korenie. Taštičky kladieme na plech a pečieme asi 10 minút pri |
Cestovinový šalát s kuracím mäsom |
|
Suroviny: balík cestovín - nezáleží na tvare, Postup: Mäso umyjeme, nakrájame na rezančeky a dáme podusiť. Osolíme, pridáme trošku papriky, mletého čierneho korenia a karí korenia. Dusíme aspoň 20 minút, kým mäso nezmäkne. Medzitým uvaríme cestoviny. Kapustu si umyjeme a nakrájame. Spolu s cestovinami dáme do väčšej misy. Pridáme majonézu, biely jogurt a k tomu udusené mäso. Všetko spolu premiešame a podľa chuti dokoreníme. Môžeme ihneď podávať alebo necháme postáť. Skladujeme na chladnom mieste. Doba prípravy je približne 1 hodina. |
Taliansky šalát Napoli |
|
Potrebujeme: Hlávkový šalát, paradajku, vajce uvarené na tvrdo, Postup: Šalátové lístky umyjeme a nakrájame na kocky. Poukladáme ich na veľký tanier do pyramídového tvaru, navrch dáme šunku, okolo nej vajíčko a po stranách taniera poukladáme na plátky pokrájanú redkvičku. Celú porciu posypeme strúhaným syrom. |
Aténsky šalát |
|
Suroviny: |
Lacné a chutné špagety |
|
Potrebujeme: 1 balenie špagiet, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu nadrobno pokrájanej bazalky Postup: Špagety uvaríme podľa návodu na obale. Scedíme ich, posypeme bazalkou, nadrobno pokrájaným cesnakom a polejeme olivovým olejom. Premiešame. |
Hanácke rezance |
|
Suroviny: Tip: Rezance môžeme pripraviť aj tak, že ich uložíme do ohňovzdornej misy, zapečieme vo vyhriatej rúre a pokvapkáme slivkovým lekvárom rozmiešaným s trochou bieleho vína. |
Talianska vajcová špecialita |
|
Suroviny: 5 vajec, Postup: Ohňovzdornú misu vymastíme maslom, poukladáme na kolieska pokrájané paradajky, na ktoré opatrne - aby sa nám nerozlial žĺtok - rozbijeme surové vajcia. Na každé vajce dáme trošku smotany, posypeme strúhaným syrom, osolíme a vo vyhriatej rúre 15 minút zapečieme. Pred podávaním posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s makarónmi. |