Choď na obsah Choď na menu
 


 

Chráňme si náš zrak pre všetky krásy sveta !

 

Koncom leta a začiatkom jesene sa stále môžeme stretnúť s agresívnymi slnečnými lúčmi. Aj keď je krásnym letným dňom zrejme pomaly koniec, čaká nás predsa aj babie leto! Mnohí sa dokonca ešte len chystajú absolvovať svoju „letnú dovolenku“.

 

Silné slnečné lúče sú nielen škodlivé pre naše vlasy a pokožku, ale i pre naše oči a uši a podceňovať ich ochranu sa naozaj nevypláca! K negatívnym faktorom, na ktoré odborníci upozorňujú, patrí okrem dlhodobého a intenzívneho slnečného žiarenia i voda, potápanie, tlakové zmeny v lietadle či silný hluk na tradičných hudobných festivaloch. Ľudia predsa necestujú dlhé kilometre za slnkom a morom s cieľom zničiť si sluch alebo prísť o zrak.

 

Najviac skúšané sú naše „brány do duše“

 

Ľudia si mnohokrát kladú otázku, či je slnečné žiarenie až také nebezpečné, ako sa o tom hovorí, píše. Titulky typu „Dlhodobý pobyt na slnku môže spôsobiť stratu zraku“ nás nútia zamýšľať sa nad tým, či je to naozaj pravda. Slnečné žiarenie je na jednej strane pre život nevyhnutné. Na druhej strane, tým, že sa zmenšuje ozónová vrstva a následne klesá jej ochranný vplyv, zvyšuje sa škodlivý účinok slnka. Po prečítaní alebo vypočutí tejto frázy by sa mnohí z nás začali natierať krémom s čo najvyšším faktorom, a tak zabrániť dobre známemu škodlivému vplyvu slnečného žiarenia na našu pokožku. Neuvedomenie si, že neprimerane dlhý pobyt na priamom slnku je nebezpečný aj pre naše oči, môže viesť k vážnym, dlhodobým zdravotným komplikáciám.

 

Zanedbaná ochrana

 

Najnebezpečnejšie dôsledky, pred ktorými nás varujú lekári, môžeme rozdeliť do dvoch základných skupín. Prvá skupina predstavuje akútny stav. Ten pripomína zváračov nepoužívajúcich ochranný štít. Zaraďujeme tu tiež pobyt pri vodných plochách či vysokohorskú turistiku, kde sa znásobuje vplyv slnečného žiarenia. V tomto prípade dochádza k poškodeniu, ktoré je sprevádzané bolestivými červenými očami.

 

Výhodou je však to, že tento stav je prechodný a trvá obvykle iba niekoľko dní. Horší prípad predstavuje dlhodobý, dá sa povedať mnohoročný pobyt na slnku, ktorý smeruje už k trvalým dôsledkom. Dochádza k poškodeniu na sietnici a častejšiemu výskytu vekom podmienenej degenerácii makuly. Tá môže v najťažších prípadoch viesť k úplnej strate zraku.

 

Degenerácia makuly je i napriek nevedomosti ľudí o nej, veľmi rozšírená choroba, ktorou trpí približne 124 miliónov ľudí na celom svete. Potenciálnymi pacientmi sú všetci ľudia vo veku nad 50 rokov, pričom vzhľadom na starnutie populácie bude toto ochorenie závažným problémom v budúcnosti.

 

Je to také jednoduché!

 

K najjednoduchšiemu typu ochranných opatrení patrí neustále nosenie slnečných okuliarov. Rodičia detí, ktoré okuliare netolerujú, by nemali zabúdať na ochranu pomocou šiltovky, klobúka a čiapky. U dospelých už prichádzajú do úvahy tmavé okuliare. Dôležité je aj to, že nie je podstatná farba skla, ale UV filter. Aj ružové okuliare s filtrom môžu chrániť náš zrak. Taktiež platí zásada: Čím väčšie, tým lepšie.“ A okuliare XXL sú dokonca aj moderné, populárne a jednoducho IN.

 

Láska k vode a potápaniu

 

Aj táto navonok nevinná záľuba môže poškodiť zrak, predovšetkým u detí. Radosť z obľúbenej disciplíny im nedovolí zamýšľať sa nad mnohými možnými nástrahami. Odborníci varujú pred plávaním pod vodou s otvorenými očami bez potápačských okuliarov, ako i kúpaním v nečistých vodách spôsobujúcich bakteriálne infekcie a zápaly. V každom prípade by sa potápaniu mali vyhýbať ľudia s dlhodobo zvýšeným tlakom a diagnózou zeleného zákalu.

 

Ak si však dovolenku bez tejto atraktívnej činnosti neviete predstaviť, zanedbáte všetky návody a z bazéna vyjdete s červenými a pálivými očami, ktoré sú nadmieru podráždené chlórom, nezabudnite aspoň na dobre vychladené vrecúška s vyluhovaným kamilkovým alebo čiernym čajom. Ďalším vhodným spôsobom je i podpora zdravej výživy prostredníctvom doplnkov stravy, ovocia a zeleniny.

 

Pre plnohodnotný život je nevyhnutné dbať na to, aby sme bez ohľadu na vek a zdravotný stav dodržiavali rady odborníkov v každom ročnom období. Ide pritom o veľmi jednoduchý spôsob ako ochrániť naše zmyslové orgány. Len si treba častejšie pripomínať, že našimi očami dokážeme vidieť tie najväčšie krásy sveta.

Autor: gigina                                          Prevzaté  z    http://www.diva.sk