Choď na obsah Choď na menu
 


Polievky

 

Rybacia polievka s kyslou kapustou

Suroviny:

300 g kapra, 40 g masla, 1 cibuľa, 200 g kyslej kapusty, 40 g hladkej múky, 1 liter vody, 50 g paradajkového pretlaku, 1,5 dl kyslej smotany

 

Postup:

Rybu očistíme a podusíme v troche osolenej vody. Na masle osmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme nadrobno pokrájanú kapustu, zaprášime múkou a osmažíme. Potom zriedime vývarom z húb, pridáme horúcu vodu a chvíľu povaríme Nakoniec ochutíme pretlakom. Na tanier položíme kúsok ryby, lyžicu hustej kyslej smotany a zalejeme horúcou polievkou.

Vianočná hríbovica 1

Suroviny:

750 g domácej klobásy, 750 g údeného mäsa. 30 g sušených húb, 6 strúčikov cesnaku, 1 veľká cibuľa, 2 bobkové list,. mleté čierne korenie, 1 l mlieka, 1/2 l kyslej smotany, 1 PL hladkej múky. Zápražka: olej, hladká múka, červená paprika.

 

Postup:

Klobásu a údené mäso vcelku umyjeme a zalejeme vodou do štvorlitrového hrnca. Pridáme cesnak, cibuľu, korenie, bobkový list a nadrobno posekané huby. Varíme, kým nie sú údené mäso a klobása mäkké. Potom oboje vyberieme (najprv klobásu, ktorá býva skôr uvarená) a prikryjeme. Taktiež vyberieme cibuľu a bobkový list. Na oleji urobíme zápražku s paprikou a zalejeme ju časťou mlieka. Rozvaríme nahladko a vlejeme do hrnca aj s ostatným mliekom. Hríbovicu zo zápražkou povaríme 5 - 10 minút. Potom rozmiešame kyslú smotanu s lyžicou hladkej múky, vlejeme do hrnca a znovu za stáleho miešania povaríme. Nakoniec hríbovicu dochutíme octom, a ak treba, dosolíme. Podávame s pokrájanou klobásou a chlebom. Údené mäso podávame osobitne s chrenom alebo s inými prílohami.

Vianočná hríbovica 2

Suroviny:

750 g domácej klobásy, 750 g údeného mäsa, sušené huby, cesnak, cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie, mlieko, 0,5 l kyslej smotany, hladkú múku, olej, mletú červenú papriku.

 

Postup:

Do veľkého hrnca dáme klobásu a údené mäso, zalejeme vodou, pridáme cesnak, cibuľu, korenie, bobkový list a nadrobno posekané huby. Varíme, pokým nie je všetko mäkké. Mäso a klobásu vyberieme a prikryjeme. Vyberie aj korenie a bobkový list. Na oleji opražíme múku, pridáme mletú červenú papriku, premiešame a zalejeme mliekom. Rozvaríme na hladko a vlejeme do hrnca. Varíme 5 až 10 minút. Kyslú smotanu rozmiešame s lyžicou hladkej múky, nalejme do hrnca a za stáleho miešania povaríme. Dochutíme soľou a octom. Podávame s pokrájanou klobásou a chlebom. Údené mäso podávame osobitne, s chrenom.

Vianočná hrachová polievka

Suroviny:

suchý hrach, hlavu, chvost a ikry z ryby, koreňovú zeleninu, cibuľu, olej, hladkú múku, čierne korenie, majorán, rascu, soľ.

 

Postup:

Umytý hrach namočíme do studenej vody do druhého dňa. Pridáme soľ, rascu a uvaríme do mäkka. Osobitne uvaríme rybiu hlavu, chvost a vnútornosti, spolu s očistenou zeleninou a cibuľou. Vývar nalejeme do hrachu. Na oleji osmažíme hladkú múku a pridáme do vriacej polievky. Polievku môžeme zjemniť kúskom masla. Podávame s opraženou žemľou, pokrájanou na kocky.

Vianočné halászlé

Suroviny a postup:

Hlavu dôkladne vyčistime, dáme preč oči a žiabre. Plutvy a chvost z ryby tiež odstránime, ponecháme iba vnútornú časť s troškou mäsa. Na oleji speníme cibuľu s nadrobno pokrájanou mrkvou (môžeme pridať aj trochu ´chlapskej zeleniny´ zeleru). Po udusení do polomäkka pridáme hlavu, plutvy a chvost. Trošku osolíme a popraprikujeme. Urobíme zmes podobnú paprikášu. Podlejeme vodou, prípadne vývarom zo zeleniny a varíme, až sa mäso oddelí úplne od kostí. Z vývaru povyberáme kosti a kostičky, pridáme na štvrťky pokrájaný zvyšok kapra a necháme krátko variť. Dosolíme, dochutíme a výborné halászlé je hotové.

 

 

 

 

Recepty na štedrovečernú kapustnicu

Kapustnica s fazuľou

Suroviny:

1 kg kyslej kapusty, 1 bravčové údené koleno, 200 g fazule, 3 polievkové lyžice ryže, 150 g klobásy, 250 ml smotany, sladkú papriku, pálivú papriku, tymián, soľ

 

Postup:

Údené koleno umyjeme a dáme variť do studenej vody spolu s fazuľou. Keď je koleno polomäkké, pridáme kyslú kapustu a ďalej varíme, až sa mäso oddelí od kosti. Potom ho vyberieme, oberieme, nakrájame na kúsky a vrátime späť do polievky. Asi 45 minút pred dovarením pridáme opláchnutú ryžu a koreniny. Tesne pred dovarením vmiešame smotanu a nakrájanú klobásu.

Oravská kapustnica

Suroviny:

1 1/2 l vody, soľ, 15 g sušených húb, 400 g bravčového rebierka, 400 g bravčovej klobásy, 100 g koreňovej zeleniny, 350 g kyslej kapusty, 20 g cibule, 1 l šťavy z kyslej kapusty, mleté čierne korenie, majorán, cesnak, múku

 

Postup:

Do studenej osolenej vody dáme sušené huby, bravčové rebierka, čerstvú alebo údenú klobásu a varíme. Asi po pol hodine pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu a kapustu. Keď je všetko mäkké, pridáme precedenú cibuľovú zápražku, kapustnicu a spolu povaríme 10 minút. Nakoniec dochutíme mletým čiernym korením, majoránom a cesnakom rozotretým so soľou. Uvarené rebierka a klobásu pokrájame a vložíme späť do kapustnice. Podávame so zemiakovou kašou.

Pikantná kapustnica

Suroviny:

500 - 750 g kyslej kapusty s nálevom, 1 cibuľu, 2 bobkové listy, 400 g bravčového bôčika, 30 g sušených húb, 3 lyžice rajčinového pretlaku, 150 g údenej klobásy, 40 g slaniny, 30 g hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku

 

Postup:

Do hrnca dáme variť kapustu s nálevom (podľa potreby prilejeme vodu), pridáme posekanú cibuľu, bobkový list, umyté, na malé kúsky pokrájame mäso a vopred namočené huby. Keď sú mäso a huby mäkké, pridáme rajčiakový pretlak, umytú klobásu a dobre prevarenú zápražku pripravenú z pokrájanej slaniny, múky a vody. Spolu ešte prevaríme a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a rozotretým cesnakom.

Vianočná kapustnica

Suroviny:

1,5 kg kyslej sudovej kapusty, 1 polievková lyžica rasce, 2 polievkové lyžice mletej sladkej červenej papriky, 6 strúčikov cesnaku, 2 kocky masoxu, 3/4 hrnčeka sušených húb (dubáky, kozáky, suchohríby), štipka tymiánu, štipka mletého nového korenia, štipka mletého čierneho korenia, 2 ks bobkový list, 3 ks klobásy, 4 polievkové lyžice hladkej múky, 1 ks smotana do kávy v prášku, 1 polievková lyžica soli (zarovnaná polievková lyžica), cukor (podľa potreby)

 

Postup:

Do hrnčeka dáme sušené huby a zalejeme ich vlažnou vodou (necháme namočené asi 15 min). Do polovice veľkého hrnca (5 l) dáme vodu, pridáme v studenej vode (2x) premytú pokrájanú kyslú kapustu, rascu, mletú červenú papriku, pokrájaný alebo prelisovaný cesnak, tymián, korenie, na kolieska pokrájanú klobásu, bobkový list, huby, soľ, masox a necháme variť 2 hodiny. Potom si v studenej vode rozmiešame hladkú múku a cez sitko vylejeme do polievky. Postupne prášime po povrchu sušenú smotanu a za stáleho miešania chvíľu povaríme na miernom ohni. Pre tých, ktorí majú radšej menej kyslú, pridáme cukor. Podávame s cesnakovým posúchom alebo chlebom.

Zelňačka s klobásou („Klobásová vánoční“ )

Suroviny:

kysané zelí, klobása domácí (nebo dunajská) - s červenou paprikou, brambory, sádlo, cibule, mletá červená paprika sladká, jíška (zásmažka), sůl, majoránka, ocet, česnek, pepř

 

Postup:

Nejdříve dáme vařit kyselé zelí. Vaříme jej téměř do měkka, spolu s klobásou (1ks asi 15 dag/na 1 l

polévky). Zvlášť dáme vařit oloupané a na kostičky nakrájené brambory. ( Brambory a zelí musí tvořit 1/2  obsahu hrnce polévky.) Na sádle (nešetřit) zpěníme cibulku a osmažíme ji do červena, přidáme do ní 1 pytlík červené sladké papriky (dle zvyklostí konsumentů možno použít papriku pálivou, případně možno přidat mleté čili koření). Až se uvaří brambory, tak do nich přidáme připravenou zpěněnou cibulku s

paprikou a uvařené zelí s klobásou i s vodou, ve které se obojí vařilo (klobásu před tím nakrájíme na kolečka). Také přidáme trochu jíšky ( hl. mouka a tuk). Osolíme, přidáme majoránku (nešetřit), ocet, česnek, případně opepříme.

 

 

 

 

 

Ryby

Filé a lá Charlie

Suroviny:

1 kg rybacieho file (kocka), 1 veľká cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, 3 feferónky, 3 bobkové listy, 6 bobuliek nového korenia, 6 klinčekov, kečup, hladká múka, vegeta, olej.

 

Postup:

Pokrajanú cibuľu opražíme na oleji do zlatista. Odstavíme ju, prisipeme k nej čajovú lyžičku červenej papriky a premiešame. Pridáme rybie filé, pokrajané zhruba na 2 cm kocky a zalejeme horúcou vodou. Pridáme vegetu, prelisovaný cesnak, nadrobno pokrajané feferónky, mleté čierne korenie a zľahka premiešame. Spolu s pridanými bobkovými listami, klinčekmi a novým korením dusíme pod pokrievkou 20 minút. Viac nemiešame! Potom vyberieme bobkové listy, klinčeky a nové korenie. Rybie file zalejeme kečupom, v ktorom sme rozhabarkovali múku. Opäť premiešame a necháme zavrieť. Odstavíme z ohňa a na 10 minút prikryjeme pokrievkou. Podávame s kari ryžou.

Filé na dánsky spôsob

Suroviny:

800 g rybacieho filé, 1 citrón, soľ, 125 šampiónov, 100 g masla, 40 g masti, 40 g múky, 1/2 l vody, sardelová pasta, mleté čierne korenie, 40 g masla, 80 g strúhaného syra

 

Postup:

Mrazené rybie filé pokvapkáme citrónom, osolíme a uvaríme. Potom ho rozdelíme na menšie kúsky. Očistené pokrájané šampiňóny udusíme na masle. Potom si pripravíme omáčku so zápražky zo 40 g masti a 40 g múky, ktorú zalejeme 1/2 l vody, v ktorej sme varili rybu. Omáčku prichutíme sardelovou pastou, soľou, korením a pridáme šampiňóny. Kúsky uvareného filé poukladáme do vymastenej ohňovzdornej misy, zalejeme hustou omáčkou, navrch poukladáme lístky masla a husto posypeme strúhaným syrom. Zapekáme v rúre 25 - 30 minút do ružova.

Filé na zelenine

Suroviny:

1 - 2 kúsky mrazeného filé, kukuricu, hrášok, cibuľu, olej, 1 vajíčko, soľ, čierne korenie, paprika

 

Postup:

Na oleji opečieme na miernom ohni na drobné kúsky pokrájané filé. Ak je dostatočne uvarené pridáme kukuricu, hrášok, cibuľu, osolíme, okoreníme a pridáme červenú papriku. Toto všetko spolu opražíme na prudkom ohni, ale tak aby nám filé neprihorelo. Podávame s varenými zemiakmi v šupke a vajíčkom na mäkko, ktoré pokrájame na kolieska.

Filé po seversky

Suroviny:

600 g mrazeného rybacieho filé, soľ, mleté čierne korenie, 20 g hladkej múky, 20 masla, 2 dl bieleho vína, chren, kôpor, 2 vajcia uvarené natvrdo

 

Postup:

Rybacie filé necháme čiastočne rozmraziť, rozdelíme ho na porcie, osolíme, obalíme v múke a po oboch stranách opečieme na rozpálenom masle. Opečené filé zelejeme vínom a za občasného polievania vlastnou šťavou upečieme v horúcej rúre. Upečené porcie, polejeme vlastnou šťavou, posypeme postrúhaným chrenom, nadrobno posekaným kôprom a ozdobíme na mesiačiky pokrájanými natvrdo uvarenými vajcami. Podávame s varenými zemiakmi posypanými zelenou petržlenovou vňaťou.

Filé s cesnakovou omáčkou

Suroviny:

4 kusy rybacieho filé, 80 g polohrubej múky, 1 vajce, 40 ml piva, 80 ml olivového oleja, 150 g strúhanky, 2 veľké zemiaky,

omáčka:

4 strúčiky cesnaku, 1 lyžička bieleho vínneho octu, soľ, mleté čierne korenie, 80 ml olivového oleja

 

Postup:

Z múky, vajca a piva urobíme cestíčko, v ktorom namáčame osušené kúsky filé. Potom ich obalíme v strúhanke a pražíme v oleji dve minúty na každej strane. Pripravíme si omáčku. Ošúpané zemiaky pokrájame na kocky a uvaríme a necháme odkvapkať. K rozpučeným zemiakom pridáme roztlačený cesnak a vínny ocot, dochutíme soľou a korením a po kvapkách za stáleho miešania pidáme olej, kým zmes nie je hladká a hustá. Rybie filé podávame teplé s chlebovou omáčkou.

Filé s chrenom

Suroviny:

750 g rybacieho filé, soľ, 40 g masla, 1 lyžica hladkej múky, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 100 g strúhaného chrenu, šťava z 1/2 citróna na ozdobu, 1 cibuľa

 

Postup:

Cibuľu nakrájame na kolieska a opečieme na masle, pridáme nakrájané a posolené filé, ktoré opečieme po obidvoch stranách. Potom pridáme paradajkový pretlak, ktorý zriedime 5 cl vody, a dusíme asi 5 minút. Hotové filé pokvapkáme šťavou z citróna, ozdobíme kolieskami citróna, obložíme postrúhaným chrenom a podávame s vypražanými zemiakovými hranolkami.

Filé so syrom

Suroviny:

50 dag rybieho filé, soľ, hladká múka, olej, horčica, 20 dag paradajok, 1 vajce, 6 dag údeného syra, červená paprika

 

Postup:

Osušené rybie filé rozdelíme na plátky, osolíme, obalíme múkou, na rozpálenom oleji opečieme z oboch strán a vyberieme. Zvyšný olej prelejeme do zapekacej misy a poukladáme naň opečené filé. Každý plátok potrieme horčicou, obložíme pokrájanými paradajkami, polejeme vajcom rozšľahaným s postrúhaným syrom a vo vyhriatej rúre zapečieme. Hotové posypeme paprikou. Podávame so zemiakmi.

Filety zo pstruha v cestíčku s jogurtovou omáčkou

Suroviny:

4 pstruhy (alebo filety z inej ryby), 1 citrón, 250 g hladkej múky, 2 dl piva, 2 vajcia, olej

omáčka:

3 paradajky, 125 ml bieleho jogurtu, pažítka, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava

 

Postup:

Zmiešame múku, pivo, soľ a žĺtky. Z bielkov ušľaháme sneh, ktorý pridáme k cestíčku, opatrne zamiešame a necháme v chlade odstáť 10 minút. Pstruhy vykostíme, aby vznikli filety. Nasekáme si petržlenovú vňať, v ktorej obalíme ryby a pokvapkáme citrónom a obalíme v cestíčku. Vypražíme v rozpálenom oleji do zlata.

Omáčka:

Paradajky oblanžírujeme, olúpeme a pokrájame na kocky. Pridáme posekanú pažítku, rozmiešame ich v jogurte, všetko osolíme a okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Všetko dobre premiešame. Podávame so zemiakovými hranolkami.

Grilované rybie filé

Suroviny:

4 kusy rybieho filé (hrubé asi 2 cm), kolieska citróna na zdobenie.

Na prípravu marinády:

70 ml rastlinného oleja, 70 ml octu, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica sezamového oleja, 1 veľký roztlačený strúčik cesnaku.

 

Postup:

Rezy filé opláchnite a osušte. Zmiešajte dokopy všetky zložky na prípravu marinády. Vo vhodnej nádobe v chladničke nechajte rybu marinovať 2 - 4 hodiny. Pritom ju občas obráťte. Rybu potom grilujte asi 6 minút po každej strane. Ak nemáte k dispozícii gril, môžete rybu upiecť na naolejovanom pekáči. Trvá to približne rovnaký čas ako grilovanie, pričom ryba musí byť upečená domäkka. Rybu podávajte s kolieskami citróna.

Japonské filé

Suroviny:

4 kúsky rybie filé, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie, 100 g masla, 1/2 šialky kyslej smotany, petržlenová vňať, 1 sáčok mrazenej polievkovej zeleniny, 3 čerstvé mandarinky, 2 lyžice strúhaného syra

 

Postup:

Ryby pokapeme citrónovou šťavou, necháme odležať. Mrazenú zeleninovú zmes nadrobno pokrájame, podusíme na masle, pridáme filé, osolíme, okoreníme, zalejeme smotanou a navrch položíme plátky mandariniek. Zasypeme strúhaným syrom. Zapečieme na 20 minút. Podávame s ryžou.

Karbonátky z rybacieho filé

Suroviny:

400 g rybacieho filé, 1 1/2 žemle, 30 g cibule, 40 g slaniny, soľ, mleté čierne korenie, majorán, 2 vajcia, olej na vyprášanie

 

Postup:

Rybacie filé s namočenou a vytlačenou žemľou, cibuľou a pokrájanou slaninou zomelieme. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, majorán, vajcia a trochu strúhanky. Potom s masy sformujeme malé karbonátky, ktoré obalíme v strúhanke a na rozpálenom oleji vypražíme. Podávame ich so zemiakmi a zeleninovým šalátom alebo zeleninovým prívarkom.

Obaľované filé so sezamovou kôrkou

Suroviny:

800 g rybích plátkov, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 usušená žemľa, 6 lyžíc sezamových zrniek, 1 lyžička sójovej omáčky, 2 vajcia, 1/2 lyžičky soli, 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia, 4 lyžice polohrubej múky, 40 g stužený tuk na praženie

 

Postup:

Plátky mäsa prekrojíme, prípadne odstránime kosti. Z jedného plátu nakrájame 8 až 10 kúskov, pokvapkáme citrónom a dáme odležať. Usušenú žemľu prekrojíme a cez fóliu rozdrvíme či zomelieme. Sezamové zrnká za stáleho miešania nasucho opražíme pri strednej teplote do zlatožlta. Zalejeme sójovou omáčkou a vypražíme dosucha. Odstavíme, zmiešame so strúhankou. Vajcia rozhabarkujeme, osolíme a okoreníme. Múku nasypeme do hlbokého taniera. Osušené kúsky rybích plátkov obaľujeme v múke, vajci a strúhanke. Obal pritláčame.
V panvici rozpálime tuk do výšky 2 mm a porcie v ňom z oboch strán opražíme do bledohneda. Hotové kúsky držíme v predhriatej rúre (100°C), ukladáme ich vedľa seba, na sebe by zvlhli. Vhodná príloha: omáčka pripravená z 200 ml šľahačnovej smotany, 2 lyžíc čerstvého vínového octu, 1 lyžičky soli, 2 lyžičiek cukru a 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia. Zmes nehajte pri izbovej teplote zhustnúť. Pred podávaním dochuťte hrsťou nasekaného kôpru.

Mrazené filé na argentínsky spôsob

Suroviny:

600 g mrazeného rybacieho filé, soľ, mleté čierne korenie, 1/4 citróna, 60 g masla, strúhanky, 250 g parmezánu, 20 g oleja, 2 dl bieleho vína

 

Postup:

Umyté rybacie filé rozdelíme na porcie, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Ohňovzdornú misu vymastíme maslom, dno vysypeme strúhankou, dáme vrstvu postrúhaného parmezánu, naň položíme pripravené filé a posypeme opäť vrstvou syra. Vrstvy striedame. Na poslednú položíme kúsky masla, pokvapkáme olejom, zalejeme vínom a pečieme v rúre pokiaľ syr nezačne hnednúť. Podávame v mise, v ktorej sme piekli, so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Kapor alebo iná ryba pečená v alobale

Suroviny:

600 g kapra alebo inej ryby, soľ, mletá rasca, mleté čierne korenie, maslo, alobal

 

Postup:

Kapra očistíme, vypitveme, umyjeme, podľa možnosti zbavíme kostí a nakrájame na diely. Každý diel posolíme, posypeme mletou rascou a mletým čiernym korením. Alobal dobre natrieme maslom a každú porciu ryby samostatne zabalíme tak, aby pri pečení nevytiekla šťava. Pripravenú rybu dáme na suchý plech a vo vyhriatej rúre pečieme asi 20 minút.

Kapor na cesnaku

Suroviny:

Kapor (1,5 kg), 15 strúčikov cesnaku, soľ, 1 lyžička drvenej rasce, maslo, 2 plátky tvrdého syra, petržlenová vňať

 

Postup:

Očisteného kapra osolíme, potrieme drvenou rascou z vonku aj z vnútra (tam dáme aj vňať) a uložíme ho do pekáča vymasteného maslom. Pod kapra i vedľa neho dáme nahrubo nakrájaný cesnak. Pečieme asi pól hodiny, podľa potreby podlejeme vodou. Potom kapra pokryjeme dvomi plátkami syra a ešte asi 10 minút prudko zapečieme pod grilom. Porcie kapra prelejeme šťavou a obložíme kúskami cesnaku a podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.