Choď na obsah Choď na menu
 


Brokolicová polievka 1

Potrebujeme: 300 g brokolice, malú cibuľu, 40 g masla, 40 g polohrubej múky, ¼ l mlieka, ¾ l vody, kocku zeleninového vývaru, muškátový oriešok a zelenú petržlenovú vňať.

      Ružičky brkolice odkrojíme z hlúbikov, ktoré olúpeme, nakrájame na tenké plátky a podusíme v troche vody s nasekanou cibuľou, čo neskôr rozmixujeme. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, zriedime ju s vodou, doplníme polievkovou kockou a povaríme cca 15 minút. Pridáme nadrobno upravené ružičky brokolice i rozmixovanú cibuľu s hlúbikmi a varíme ďalej až do zmäknutia zeleniny. Prilejeme mlieko, dochutíme muškátovým orieškom a privedieme do varu. Posypeme zelenou petržlenovou vňaťou a podávame.

 

Brokolicová polievka 2

            Potrebujeme: 225 až 250 g brokolice, 50 g masla, 1 cibuľu, 40 g hladkej múky, 1 l zeleninového alebo slepačieho vývaru z kocky, 150 g postrúhaného syra, 3 dl mlieka, 4 PL sladkej smotany, soľ a čierne korenie podľa chuti.

 

Do kastróla dáme maslo a popražíme na ňom do sklovita nadrobno posekanú cibuľu. Pridáme brokolicu pokrájanú na malé kúsky a podusíme asi 5 minút. Poprášime múkou, premiešame, zalejeme vývarom a necháme vrieť 15 až 20 minút. Pridáme syr, mlieko a ešte trochu povaríme. Osolíme, okoreníme a odstavíme. Po chvíli, keď je už polievka menej horúca, rozmixujeme ju, pridáme smotanu a dáme znova zohriať, ale už nenecháme vrieť. Podávame s opekaným bielym pečivom.

 

 

Brokolicová polievka 3

Potrebujeme: 250g brokolice, 1 l vody, 2 PL masla, 2 PL hladkej múky, 2 bujónové kocky, 2 žĺtky, 1 dl smotany.

 

Brokolicu dáme variť na 2-3 minúty do zmäknutia a vyberieme ju z vody. Kým hlúbiky nie sú dosť mäkké, necháme ich osobitne ešte krátko povariť. Do vývaru pridáme bujónové kocky. Žĺtky, smotanu a múku vyšľaháme, pridáme do vriacej polievky a dochutíme. Nakoniec pridáme uvarenú brokolicu rozobranú na malé ružičky. polievku podávame horúcu.

 

 

Jemná brokolicová polievka

Potrebujeme: 300-400g brokolice, 2-3 zemiaky, 1 cibuľu, 2 polievkové lyžice oleja, 1 PL masla, 2 PL hladkej múky, ½ l mlieka, 1 lyžičku vegety, soľ, čierne mlet korenie, štipku tymianu, štipku mletého zázvoru, šľahačková smotana na dochutenie (nemusí byť)

Do osolenej vody dáme variť očistené  a pokrájané zemiaky. Ke´d sú už takmer mäkké, pridáme k nim opláchnutú brokolicu rozobratú na ružičky aj s hlúbikom. Povaríme do zmäknutia a scedíme. Vývar si necháme na polievku. na oleji popražíme cibuľku posekanú nadrobno, pridáme múku, premiešame zalejeme mliekom a postupe riedime vývarom. Ochutíme korením, vegetou, bylinkami aspolu povaríme. Nakoniec pridáme scedenú brokolicu so zemiakmi, polievku odtiahneme a keď trošku vychladne, zmixujeme ju, alebo pretrieme cez sito. Znovu ju necháme v hrnci krátko prevrieť, pridáme kúsok masla na zjemnenie a k treba, prisolíme. Podávame s čerstvým chrumkavým chlebom a na tanieri môžeme ešte dochutiť lyžicou smotany.

 

Brokolicová polievka so zemiakmi

Potrebujeme: 250 g brokolice, 1 cibuľu, rastlinný olej, 20 g hladkej múky, 150 g zemiakov, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, rasca, majorán.

Z umytej a očistenej brokolice odstránime tvrdé hlúbovité časti. Potom ju pokrájame nadrobno. Očistenú cibuľu posekáme, speníme v rozohriatom rastlinnom oleji, pridáme pokrájanú brokolicu, poprášime hladkou múkou a krátko opražíme. Potom zalejeme vriacou vodou, pridáme očistené a pokrájané zemiaky, cesnak rozotretý zo soľou, mleté čierne korenie, rascu, podľa chuti osolíme a uvaríme do mäkka. Hotovú polievku ochutíme majoránom.

 

 

Brokolicová polievka z hubami

Potrebujeme: 300 g brokolice, 1 cibuľu, rastlinný olej, 20 g hladkej múky, 10 g sušených alebo 100 g čerstvých húb, soľ, drvená rasca, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať, čierny chlieb.

            Očistenú, nadrobno posekanú cibuľu speníme na rozohriatom rastlinnom oleji, pridáme nadrobno pokrájanú brokolicu bez hlúbovitých častí, posypeme hladkou múkou a za stáleho miešania krátko opražíme. Zalejeme vodou, pridáme vopred namočené sušené huby alebo na plátky pokrájané čerstvé huby. Osolíme, ochutíme drvenou rascou a uvaríme do mäkka. Hotovú polievku dochutíme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame s kockami čierneho chleba, ktoré sme opražili nasucho alebo v troche rastlinného oleja.

 

 

Hrianky s brokolicou

Potrebujeme: 500 g brokolice, 8 plátkov šunky, 8 plátkov syra, 8 krajcov hriankového chleba, 40 g tuku, zeleninu na ozdobenie.

Brokolicu vložíme na osem minút do vriacej vody, vyberieme a necháme dobre odkvapkať. Chlieb z oboch strán tenko potrieme maslom, položíme na plech vyložený alobalom a pokryjeme plátkom šunky. Na hrianky rozdelíme brokolicu, na ňu dáme syr a jedlo zapečieme v dobre vyhriatej rúre. Ozdobíme čerstvou alebo streilizovanou zeleninou a ihneď podávame.

 

Sójové mäso s brokolicou

Potrebujeme: 1 balíček sójových plátkov, 400 g brokolice, 1 kocku masoxu, 1 lýžicu sójovej omáčky, slnečnicový olej, 3 strúčiky cesnaku, korenie a soľ.

 

Sójové mäso prelejeme v miske 2,5 dcl vriaceho vývaru z masoxu a necháme 20 minút stáť, aby plátky napučali. Potom ich scedíme a odkvapkané vložíme do rajnice s rozohriatym olejom opražiť po obidvoch stranách. Pokvapkáme sójovou omáčkou, ochutíme rozotretým cesnakom a korením, podlejeme zvyšným vývarom a dusíme do mäkka. Premiešame s ružičkami brokolice uvarenými v osolenej vode. necháme spolu prehriať. Podávame s varenými zemiakmi alebo s ryžou so zeleninovou oblohou.

 

Bravčové plátky s brokolicou a karfiolom

Potrebujeme: 800 g chudého bravčového mäsa, 1 menší karfiol, 250 g brokolice, soľ, mleté čierne korenie, rascu, vegetu, lyžičku mletej červenej papríky, hladkú múku, tuk na vyprážanie, masox (alebo vývar).

Mäso nakrájame na rezne (okraje narežeme), naklepeme, osolíme a okoreníme. Z každej strany posypeme mletou rascou, dlaňou ju pritlačíme a rezne obalíme v múke. Vypražíme na rozpálenom tuku z obidvoch strán. Vo výpeku speníme nadrobno posekanú cibuľku, pridáme papriku, lyžičku hladkej múky a zalejeme vývarom (masoxom). Chvíľku povaríme a mäso vložíme do omáčky. Karfiol a brokolicu uvaríme v slanej vode (pridáme vegetu). Necháme odkvapkať a rozoberieme na menšie ružičky. Mäso a zeleninu podávame spolu s opečenými zemiakmi.

 

Zemiaková baba s brokolicou

Potrebujeme: 1 kg očistených a postrúhaných zemiakov, soľ, rascu, mleté čierne korenie, majorán, 2-3 vajcia, 5 strúčikov cesnaku, 100 g nadrobno nakrájanej oravskej slaniny, hladkú múku na zahustenie, 300 – 400 g v slanej vode uvarenej brokolice.

Postrúhané surové zemiaky zmiešame so soľou, rascou, korením, majoránom, vajcami, prelisovaným cesnakom, slaninou, múkou a pokrájanou uvarenou brokolicou. Na rozpálenom oleji postupne vypražíme placky. servírujeme ich so šalátom z kyslej kapusty.

 

Nákyp z brokolice

Potrebujeme: 500 g brokolice, soľ, 300 g hustej kyslej smotany, 5 vajec, 200 g strúhaného ementálu, muškátový oriešok, biele korenie, 2-3 lyžice masla a 2 lyžice strúhanky.

Brokolicu očistíme, umyjeme a rozdelíme na ružičky. Stopku očistíme a pokrájame. Varíme ju v dostatočnom množstve vody cca 10 minút. Po varení vodu zlejeme a brokolicu prudko ochladíme studenou vodou a necháme odkvapkať. Smotanu rozšľaháme s vajcom a strúhaným syrom, posolíme a okoreníme muškátovým orieškom a korením. Zapekaciu misu vymastíme maslom, vysypeme strúhankou. Na dno dáme brokolicu, prelejeme vajcom so smotanou a syrom. Zvyšok masla rozdelíme vo vločkách po povrchu. Zapekáme asi 20 minút, kým vajcia stuhnú.

 

Omeleta s mäsovo-brokolicovou plnkou

Potrebujeme: 6 vajec, 3 polievkové lyžice mlieka, soľ, 300-400 g zomletého bravčového mäsa z pliecka, 300 g brokolice uvarenej v slanej vode, 60 g nadrobno nasekanej cibule, olej, soľ, rasca, mleté čierne korenie,1-2 kávové lyžičky kari korenia a sójovú omáčku

Rozbité vajcia rozšľaháme so soľou a mliekom. Na rozpálenej panvici s olejom postupne upečieme omelety, ktoré naplníme mäsovou plnkou s brokolicou, ktorú pripravíme nasledovne: bravčové mäso zomelieme na mäsovom mlynčeku, na rozpálenom oleji do sklovita opražíme cibuľu, pridáme zomleté mäso, mierne opražíme a podľa chuti osolíme, okoreníme, posypeme rascou a pokvapkáme sójovou omáčkou. Udusíme domäkka. Potom mäso zmiešame s uvarenou a pokrájanou brokolicou. Servírujeme s čerstvo pripraveným zeleninovým šalátom.

 

Hovädzie mäso z brokolicou

Potrebujeme: 400 g hovädzieho zadného mäsa, 4 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica kukuričnej múky, 1 lyžica sherry, 250 g čerstvej brokolice, ¼ lyžičky postrúhaného ďumbiera, 6 lyžíc oleja, soľ a mleté čierne korenie.

Mäso pokrájame na hrubšie rezance a premiešame so sójovou omáčkou, s kukuričnou múkou, so sherry a s cukrom. Necháme 20 minút postáť. Brokolicu očistíme, poodrezávame ružice a pokrájame na rovnomerné kúsky. Stopky olúpame a nadrobno pokrájame. Potom ju aj so stopkami na rozohriatom oleji opražíme, posypeme postrúhaným ďumbierom, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Odložíme do tepla. Na oleji oprážame hovädzie mäso domäkka. Keď je hotové, vložíme späť brokolicu. Všetko spolu prehrejeme a podávame.

 

Brokolica so strúhankou

Potrebujeme: 600g brokolice, 3 lyžice masla, 1 lyžica strúhanky, voda, soľ.

Očistenú brokolicu dáme do osolenej vriacej vody a prikrytú uvaríme. Mäkkú scedíme a posypeme na masle upraženou strúhankou. Podávame so zemiakovým pyré.

 

Brokolica s maslom

Potrebujeme: 500g brokolice, 5 lyžice masla, strúhanka, voda, soľ, petržlenová vňať alebo kôpor.

Očistenú brokolicu dáme do osolenej vriacej vody a prikrytú uvaríme. Mäkkú scedíme a posypeme na masle upraženou strúhankou. Polejeme roztopeným maslom a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou alebo posekaným kôprom

 

 

 

Vyprážaná brokolica

Potrebujeme: 600g brokolice, 2 lyžice hrubej múky, 1 vajce, 3 lyžice strúhanky, 5 lyžíc masti, soľ.

Brokolicu uvaríme v odolenej vode nie celkom do  mäkka, potom ju scedíme, obalíme v múke, v rozšľahanom vajci, v strúhanke a v horúcej masti vyprážame. podávame so zemiakovým pyré,

 

Zapekaná brokolica s vajcom

Potrebujeme: 600 g brokolice, 2 lyžice masla, 1 lyžicu strúhanky, 2 dcl mlieka, vajce a soľ.

Brokolicu uvarenú v osolenej vode dáme do vymasteného a strúhankou vysypaného kastrólika. Mlieko rozmiešame s vajcom, so soľou a so zvyškom strúhanky, zalejeme ním brokolicu a dáme zapiecť. Zapečenú brokolicu polejeme zvyškom roztopeného masla. Podávame so zemiakmi.

 

Brokolica s praženými lieskovcami (3 porcie)

Potrebujeme: 600g brokolice, 1a1/2 lyžičky solčanky, soľ, 3-4 polievkových lyžíc lieskových orechov, 2-3 polievkové lyžice rastlinného masla.

V pare uvaríme brokolicu, rozoberieme na malé ružičky a podusíme na rastlinnom oleji so solčankou (prípadne soľou). Servírujeme na taniere a posypeme na sucho praženými pomletými lieskovcami.

 

Tofu kocky prekladané brokolicou ( 3 porcie)

Potrebujeme: 1šálku posekanej brokolice, 2 polievkové lyžice oleja, 2 ks čerstvého droždia, 1a1/2 lyžičky solčanky, 1 lyžičku zázvoru, 1a1/2 šálky uvarených jačmčnných krúpov ämalých), 9 plátkov tofu (hrúbka plátku 1 cm), 1 lyžička drvenej rasce, 1 lyžička majoránu, 3 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice kečupu (nemusí byť)

Na drobno posekanú brokolicu popražíme na oleji, pridáme droždie, pražíme do zhustnutia a primiešame koreniny a uvarené krúpy. Tofu nakrájané na plátky posypeme korením a pokvapkáme sójovou omáčkou a 6 plátkov v hrubšej vrstve potrieme pripravenou brokolicovou zmesou. Z nich v vytvoríme tri dvojice na sebe poukladané vždy zmesou nahor a na vrch položíme nepotrebný plátok tofu, ktorý môžeme potrieť kečupom. To znamená, že zloženie každej porcie bude tofu, zmes,  tofu, kečup. naplnené kocky tofu položíme na olejom potretý plech a zapečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút.

 

Šalát z cestoviny a brokolice

Potrebujeme: 250g uvarených cestovín, 1 polievková lyžica oleja, 1 cibuľa, 1 mrkva, 150g uvarenej brokolice. 100g údeného syra, 1 vajce uvarené na tvrdo, 2 polievkové lyžice ochutenej majonézy, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu, oregano

Vychladnuté cestoviny premiešame s olejom, pridáme pokrájanú cibuľu a brokolicu,  postrúhanú mrkvu, nahrubo postrúhaný syr a posekané vajce. Zalajeme majonézou rozmiešanou s jogurtom, posypeme oreganom a premiešame.

 

Brokolica ako mozoček s petržlenovou vňaťou

Potrebujeme: 600 g brokolice, 50 g masla, 1 cibuľu, 5 vajec, 2 lyžice petržlenovej vňate a soľ.

Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú cibuľu, soľ, polejeme malým množstvom vody a dusíme do mäkka. Zmäknutú brokolicu zalejeme rozšľahanými vajcami s petržlenovou vňaťou a za stáleho miešania necháme vajcia zraziť. Jedlo podávame so zemiakmi.

 

Brokolica ako mozoček s tofu

Potrebujeme: 500g brokolice, 50g masla, 1 cibuľu, 5 vajec, 200g údeného syra tofu, soľ

Cibuľu pokrájame nadrobno  a speníme na masle. Pridáme brokolicu pokrájanú tiež nadrobno a krátko podusíme.Tofu pokrájame na malé kocky, vysypeme do brokolice a spolu chvíľu popražíme. Zalejeme rozšľahanými vajcami, posolíme,  a za stáleho miešania necháme stuhnúť. podávame s chlebom, pečivom alebo ako hlavné jedlo so  zemiakmi.

 

Cestovina  so syrom a brokolicou

Potrebujeme: 350g cestovín, 350g brokolice, 100g syra Niva, 70-100g oravskej slaniny, 1 téglik šľahačkovej smotany, soľ, čierne  mleté korenie

Do vriacej posolenej vody dáme variť cestoviny. pred dovarením pridáme brokolicu rozobratú na malé ružičky a spolu dovaríme. Scedíme (vývar si necháme na polievku), a dáme do panvice aj s 2-3 lyžicami vývaru. pridáme rozmrvený syr, smotanu, okoreníme a opatrne na miernejšom plameni miešame, až sa syr rozpustí. Nakoniec posypeme cestovinu slaninkou opraženou dochrumkava.

 

Cestoviny s brokolicovou omáčkou

Potrebujeme: 500g brokolice, 400gcestovín, strednú cibuľu, 150g mäkkej údeniny, lyžičku masla, lyžičku škrobovej múčky, 1,5 dl sladkej smotany, muškátový oriešok, korenie, soľ

Brokolicu zalejeme osolenou horúcou vodou a hrubo nasekáme. Cibuľu upravíme na tenké polmesiačiky, opražíme na masle, doplníme jemne nakrájanú údeninu, podlejeme vývarom z brokolice a krátko podusíme. Pridáme škrobovú múčku rozmiešanú v smotane a varíme ďalšie dve minúty. Premiešame s pripravenou brokolicou, prehrejeme a rozdelíme na uvarené cestoviny.

 

 

 

 

 

Šampiňónová polievka s brokolicovými knedličkami

Potrebujeme: 100g brokolice, soľ, 1 vajce, 30g strúhanky, 1 PL krupicovej múky, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, čierne korenie, zväzok kôpru, vrecúško šampiňónovej krémovej polievky, 2PL suchého vína.

Brokolicu umyjeme, očistíme, rozoberieme ružičky. Stonky najemno nakrájame a spolu s ružicami 5 minút povaríme v osolenej vode. Necháme odkvapkať. Vo vyššej nádobe rozmixujeme brokolicu ručným mixérom, pridáme vajce, strúhanku, krupicovú múku a dôkladne premiešame. Do uvarenej polievky pridáme uvarené knedličky aj s trochou vývaru a 2 PL vína. Dochutíme soľou, mletým korením, ozdobíme zvyškom kôpru.

 

Hubová pizza s brokolicou

Potrebujeme: 300g polohrubej múky, 40g droždia, 8 vajec, 4 PL oleja, 500g mrkvy, 500g brokolice, 200ml šľahačky, 300g šampiňónového syra, 2 Pl kečupu, soľ, mleté korenie, estragón, 4 srúčiky cesnaku, tuk na vymazanie plechu.

Múku preosejeme do misy, urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. pridáme asi 5 Pl teplej vody a pripravíme kvások. Do múky prilejeme ¼ l vody a olej. vypracujeme vláčne cesto. Kým nakysne, uvaríme vajcia natvrdo, olúpeme cih a nakrájame na osminky. Cesto necháme chvíľu kysnúť.

Medzitým očistíme zeleninu. Mrkvu nakrájame na plátky a brokolicu rozdelíme na malé ružičky. Zeleninu povaríme asi 6 minút v osolenej vode, scedíme. Šľahačku zohrejeme, rozdrobíme do nej syr a za stáleho miešania rozpustíme. Na tukom vymazaný plech prenesieme vyvaľkané cesto. potrieme olejom, kečupom, uložíme dusenú zeleninu a kúsky varených vajec.Zalejeme syrovou omáčkou, do ktorej sme pridalui korenie, roztlačené kúsky cesnaku, estragón. V predhriatej rúre pečieme asi 30 minút.

 

Bylinková ryža na pekáči

Potrebujeme: 50g masla, 1 cibuľu, 200g brokolice, 200g karfiolu, 2 karotky, cesnakovú vňať, 1 šálku bieleho vína, 250g ryže Natural, 1l zeleninového vývaru, morskú soľ, mleté čierne korenie, 1 PL postrúhanej citrónovej kôry, 1 zväzok citrónovej medovky, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku morskej soli, 4 lyžice mandľových lupienkov, 4 vajcia, 2 PL posekaného šťaveľa, 2 PL trebuľky, 2 PL estragónu, 2Pl petržlenovej vňate.

V pekáči zohrejeme maslo, pridáme nadrobno posekanú cibuľu, ružičky brokolice a karfiolu a všetko spolu podusíme. Karotku očistíme a spolu s cesnakom pokrájame na tenké plátky. Pridáme k zelenine, podlejeme bielym vínom, pridáme ryžu a doplníme zeleninovým vývarom. Osolíme, okoreníme   mletým čiernym korením. Prikryté pečieme pri strednej teplote v predhriatej rúre na 200°C 20-25 minút. Potom úposypeme postrúhanou citrónovou kôrou, nadrobno  posekanou citrónovou medovkou, cesnakom rozotretým so soľou a lupienkami mandlí. Navrch rozdelíme vajcia a posypeme bylinkami. Znova dáme do rúry a zapekáme ďalších 10 minút. Vyberieme z rúry a hneď podávame.

 

Brokolica so syrovou omáčkou

Potrebujeme:2 hlávky brokolice, 2 PL masla 2 Pl hladkej  múky, ½ lyžičky horčice, 1 a ½  šálky nastrúhaného syra, soľ podľa chuti.

            Brokolicu opláchneme, rozdelíme na ružičky, okrojíme hlúbiky a varíme v osolenej vode asi 10 minút. Syrová omáčka: V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme múku a horčicu. Za stáleho miešania prilievame mlieko. Keď dosiahneme bod varu, odstavíme z ohňa, pridáme syr a miešame, až kým sa syr úplne roztopí. Hotovú omáčku osolíme a polejeme ňou brokolicu. Podávame so zemiakmi alebo ako príkrm k mäsu.

 

Brokolicový šalát so syrom

Potrebujeme: 200g brokolice, 2 Pl smotanového alebo šunkového taveného syra.

Brokolicu krátko povaríme v mierne osolenej vode, kým zäkne. Syr roztavíme a prelejeme ním   na tanierikoch ešte teplú brokolicu.    

 

Brokolica na cesnaku a víne

Potrebujeme: 800g brokolice, 2 strúčky cesnaku, 3 dl bieleho prírodného vína, 100 ml  oleja, soľ , biele korenie.

Brokolicu rozoberieme na ružišku, prepláchneme. Väčšie hlúbiky rozkrájame na  menšie kúsky. V hrnci rozpálime olej, dáme naň nadrobno pokrájaný cesnak, pridáme brokolicu, osolíme okoreníme. Za častého miešania opekáme.  Po niekoľkých minútach prilejem víno a pod pokrievkou dusíme asi 15-20 minút. Brokolica sa nesmie rozvariť a mala by si zachovať svoju pôvodnú podobu. Podávame k pečenému, grilovanému alebo dusenému mäsu.

 

Brokolica zapečená s údeným mäsom

Potrebujeme: 600g brokolice, 250g údeného mäsa, 150g ryže, 2 vajcia, 2 dl mlieka, tuk na vymastenie pekáča.

Brokolicu uvaríme v slanej vode a scedíme. Ryžu udusíme, mäso uvaríme a posekáme. Pekáč vymastíme a poukladáme doň najskôr brokolicu, potom ryžu mäso a znovu brokolicu. Vajcia rozšľaháme v mlieku, polejeme brokolicu a dáme zapiecť

 

Brokolica so šunkou

Potrebujeme: 800g brokolice, 100g šunky, 2 cibule, cesnak, ½ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška, 1 téglik bieleho jogurtu, rastlinný tuk na varenie, soľ.

Brokolicu umyjeme, pokrájame na väčšie časti, povaríme v osolenej vode, do ktorej sme pridali muškátový oriešok. brokolica sa nesmie rozvariť, ale hlúbiky musia byť mäkké.potom necháme dobre odkvapkať na panvici, rotopíme tuk, na ktorom speníme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak,  pridáme šunku nakrájanú na kocky, brokolicu, jogurt, chvíľu podusíme a môžeme hneď podávať.

 

 

Zapekaná brokolica 1

Potrebujeme: 400g brokolice, soľ,  1 Pl masti, 30g hladkej múky, 1 dl mlieka, 1 žĺtok, 40g postrúhaného syra, 2 rajčiaky, 1 PL tuku, strúhanka,  1 PL zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno.

Brokolicu pokrájame so stonkami dlhými asi 10 cm, vložíme do vriacej osolenej vody, varíme na miernom ohni 10-12 minút. potom ju scedíme, necháme odkvapkať, uložíme do vymastenej ohňovzdornej misy. Z masti , múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju mliekom, povaríme a primiešame rozšľahaný žĺtok spolu s postrúhaným syrom. pripravenou omáčkou zalejeme brokolicu, obložíme ju rajčiakmi, pokrájanými na plátky, pokvapkáme ju tukom, posypeme ju strúhankou a zapečieme vo vyhriatej rúre. Podávame posypanú zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

 

Zapekaná brokolica 2

Potrebujeme: 600 g brokolice, 20 g masla, 4 vajcia, 1 lyžica horčice, 0,2 l mlieka, 100 g strúhaného syra, 1 lyžica nasekaného kôpru, 3 lyžice oleja, 3 lyžice strúhanky, 0,1 l kyslej smotany a soľ.

Brokolicu uvaríme do polomäkka v slanej vode, potom ju nakrájamena malé kúsky. Ohňovzdornú misu vymastíme maslom, naložíme do nej brokolicu a zalejeme ju vajcami rozšľahanými s mliekom a horčicou. Osobitne na oleji opražíme strúhanku. Na vrch brokolice nasypeme strúhaný syr pomiešaný s vychladnutou strúhankou. Pečieme v horúcej rúre asi 30 minút. Pri podávaní brokolicu posypeme kôprom a pokvapkáme ju kyslou smotanou.

 

Kuracie prsia s brokolicovou omáčkou

Potrebujeme: 600g kuracích pŕs, soľ, mleté čierne korenie, olej, 200g brokolice, 300g vývaru, 50g smotany, 50g masla.

Kuracie prsia nakrájame, naklepeme, osolíme, opečieme na rozpálenom oleji. mäso vyberieme, do výpeku dáme nakrájanú brokolicu, orestujeme, zalejeme vývarom a udusíme do mäkka. Udusenú brokolicu rozmixujeme, pridáme sladenú smotanu, maslo, chvíľu povaríme a podávame. Vhodná príloha – rôzne upravené

 

Vyprážaná brokolica v syrovom cestíčku

Potrebujeme: 600g brokolice, soľ, 100g mlieka, 100g hladkej múky, 1 vajce, 100g eidamu, 150g oleja

Brokolicu rozoberieme na ružičky a ovaríme v ososlenej vode. Necháme vychladnúť a obalíme v cestíčku, ktoré sme si pripravili z múky, vajca, mlieka, strúhaného eidamu a štipky soli. Vypražíme v rozpálenom oleji do zlata. Vyberieme na papierový servítok, necháme odkvapkať a podávame so zemiakmi alebo zelelninovým šalátom.

 

Zemiaková kaša s brokolicou

Potrebujeme 100 g zemiakov, 50 g brokolice, 0,5 dl mlieka, 5 g rastlinného oleja, rascu

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme vo vode s rascou. Brokolicu umyjeme, rozdelíme na ružičky a uvaríme. Po uvarení brokolicu a zemiaky scedíme, pridáme mlieko, olej a rozmixujeme.

 

Zeleninová torta pre šesť osôb

Potrebujeme 4 vajcia, 50 ml mlieka, 50 g kyslej smotany, 1 väčší pór, 60 g šampiňónov z konzervy nakrájaných najemno, 70 g brokolice, 100 g strúhaného tvrdého syra, bazalku, majoránku, soľ, štipku čierneho korenia, rastlinný olej

Pór nakrájame na jemné kolieska, ktorý podusíme so šampiňónmi na malom množstve rastlinného oleja. Brokolicu nadrobno a povaríme v mierne osolenej vode alebo v pare do mäkka. Vajcia rozmiešame so smotanou a strúhaným syrom, pridáme majoránku, bazalku, soľ a korenie. Podusenú zeleninu premiešame s vaječnou hmotou a všetko spolu vlejeme do okrúhlej formy na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút na 180°C. Ako príloha je vhodný zeleninový šalát alebo varené zemiaky.

 

Zeleninové chuťovky s rajčiakovou omáčkou

Potrebujeme: 200 g ružičiek brokolice, 200 g ružičiek karfiolu, 200 g karotky, 200 g zeleru, na cesto: 125 g hrubozrnnej múky, 1 šálku piva, 1 lyžicu olivového oleja, 1 lyžicu cukru, soľ, 1 žĺtok, 1 bielok a olej na fritovanie, na omáčku: 4 rajčiaky, 2 lyžice masla alebo nestuženého rastlinného tuku, 1 cibuľu, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, 2 lyžice hrubozrnnej múky, 1 šálku bieleho vína, 1 šálku zeleninového vývaru, 1 šálku smotany, soľ, mleté čierne korenie, cukor, ½ zväzku oregana.

Zeleninu očistíme, pokrájame na menšie kúsky, dáme do osolenej vody, 5 – 10 minút blanšírujeme, vyberieme a necháme odkvapkať. Múku s pivom, olejom, cukrom, soľou a žĺtkom vypracujeme na cestíčko a necháme  asi 15 minút napučať. Bielok vyšľaháme do tuha a pridáme do cestíčka. Zeleninu obalíme cestíčkom a v horúcom oleji vypražíme do zlatista. Na omáčku použijeme olúpané a jadier zbavené rajčiaky, ktoré podusíme v hrnci s maslom alebo rastlinným tukom a nadrobno posekanou cibuľou asi 5 minút. Pridáme rajčiakový pretlak, premiešame, poprášime múkou a za stáleho miešania podlievame vínom a doplníme zeleninovým vývarom. Prikryté povaríme na slabom ohni 5 minút a často miešame. Pridáme smotanu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a cukrom a varíme ďalších 5 minút. K omáčke pridáme prebraté a posekané oregano a dáme na taniere. Zeleninové kúsky položíme na omáčku a hneď podávame.

 

Brokolicový šalát s cestovinou

Suroviny: 400 g brokolice, 130 g cestovín, 350 g kuracích pŕs, 200 g majonézy, 2 dl mlieka, mleté č.korenie, soľ, olivový olej. 

Postup: Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Scedíme a necháme vychladnúť. Kuracie mäso osolíme, okoreníme, upečieme vo vyhriatej rúre a pokrájame na väčšie kúsky. Cestoviny uvaríme v osolenej vode s olivovým olejom. Scedíme a necháme vychladnúť. Všetko preložíme do misy a zalejeme zálievkou. Zálievka: majonézu vymiešame s mliekom, ochutíme soľou a korením a premiešame. Podávame dobre vychladené. 

 

Plátky kačice s bambusovými výhonkami

Suroviny: Malá kačica (asi 1000 g), 2 lyžice ryžového vína, 100 g nakrájanej brokolice, 100 g bambusových výhonkov (nakrájaných na plátky), 3 nasekané jarné cibuľky, 1 strúčik cesnaku, 2 a pol čajovej lyžičky kukuričného škrobu, 3 lyžice oleja, niekoľko kvapiek sezamového oleja, 2 lyžice vody, 5 ml Glutasolu (nie je nevyhnutný), 2 cm čerstvého koreňa ďumbieru (olúpaného a nakrájaného na tenké plátky), 4 lyžice kuracieho vývaru, pol čajovej lyžičky cukru, mleté čierne korenie, soľ.

Postup: Kačacie mäso nakrájame na kúsky veľkosti sústa a odstránime všetky kosti. Zmiešame dokopy Glutasol, 1 a pol čajovej lyžičky kukuričného škrobu a 1 lyžicu vody. Votrieme do kačice. Marinujeme ju asi 20 minút. Vo vriacej vode sparíme brokolicu asi 1 minútu a dôkladne ju osušíme. Rozohrejeme wok a prilejeme olej. Cibuľu, ďumbier, cesnak a bambusové výhonky pražíme za stáleho miešania asi 2 minúty. Pridáme kúsky kačice, miešame a oprážame asi 3 minúty. Pridáme cukor, soľ a čierne korenie podľa chuti, vývar, ryžové víno a sezamový olej. Miešame a varíme asi 3 minúty. Pridáme zvyšný kukuričný škrob zmiešaný s vodou. Miešame nad plameňom, až omáčka zhustne. Podávame teplé.

 

 

Zelené rezance s kurčaťom a brokolicou

Suroviny: 200 g zelených rezancov, 300 g brokolice, olivový olej, mäso z polovice uvareného kurčaťa, 1 cibuľu, 1 červenú papriku, rozmarín, tymian, mleté biele korenie, 1 dl bieleho vína, 1,5 dl šľahačkovej smotany, 50 g postrúhaného parmezánu. 

Postup: Rezance dáme variť do osolenej vody. Brokolicu rozoberieme na ružičky. 4 minúty pred dovarením cestovín pridáme brokolicu a spoločne varíme. Rezance s brokolicou scedíme. Cibuľu pokrájame na drobno. Papriku pokrájame na rezance. Na oleji speníme cibuľu, pridáme na rezance pokrájanú papriku. Pridáme rozmarín a tymian. Varené mäso pokrájame na kúsky a pridáme k cibuli s paprikou. Primiešame mleté biele korenie. Podlejeme bielym vínom a krátko povaríme. Primiešame smotanu a za stáleho miešania varíme, až tekutina zhustne. Na tanier dáme cestoviny s brokolicou, prelejeme omáčkou a posypme parmezánom.

 

 

Brokolicová krémová polievka I

Suroviny: 1000 g mrazenej brokolice, 1500 g čistého vývaru, 150 g cibule, 100 g masla, 500 g mlieka, 250 g 33% smotany, 20 g petržlenovej vňate, 100 g hladkej múky. Cesnakové croutony: 400 g žemlí, 125 g masla, 30 g cesnaku, 10 g soli. 

Postup: Cibuľu popražíme na masle, pridáme umytú očistenú brokolicu, zalejeme vývarom a varíme do mäkka. Zahustíme hladkou múkou, zjemníme smotanou a rozmixujeme. Podávame s croutonmi.

 

 

Králičie soté s brokolicou

Suroviny: 1 králika, 1/2 kg brokolice, cibuľu, 6 rajčín, 1 žltú papriku, 1 strúčik cesnaku, 2 dl bieleho prírodného vína, 1 lyžicu masla, 2 lyžice oleja, 1/2 lyžičky korenia karí, soľ, mleté čierne korenie. 

Postup: Ošúpané rajčiny pokrájame na štvrtiny a dužinu vidličkou rozdrvíme. Cibuľu pokrájame najemno, papriku na malé kocky. V rozohriatom oleji opečieme porcie králika. Na masle speníme cibuľu, pridáme karí, krátko osmažíme, pridáme rajčiny, papriku, prelisovaný cesnak zmiešaný so soľou, korenie, víno a privedieme do varu. Vložíme opečené porcie králika a prikryté dusíme do mäkka. Brokolicu rozoberieme na ružičky, krátko ju povaríme v osolenej vody a pridáme ku králikovi. Chvíľu spoločne podusíme.