Choď na obsah Choď na menu
 


Makové guľôčky proti anémii a stresu

Makové guľôčky proti anémii a stresu


            Pokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálnou bombou", lebo obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Vylepšíte si nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás má v poriadku.
            Už roky učím všetky ženy, že tento jednoduchý nepečený zákusok by nikdy nemal chýbať v našej chladničke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. Jeho prítomnosť v chladničke vás ochráni pred zlyhaním, ktoré by nastalo, keď vás prepadne chuť na sladké. Nemusíte do seba tlačiť všetky tie "lepiace sa" čokoládové a tukové výrobky, ktoré tak nechutne zväčšujú objem vášho pásu. Sami zistíte, že 4 -5 kúskov sladkých makových guľôčok dostatočne zasýti vašu chuť na sladké tak, aby ste nemuseli viac maškrtiť. Pochutíte si tak bez pocitu zlyhania.

Potrebujeme:
- 250 g maku
- 100 g lieskových (vlašských) orechov
- 100 g hrozienok
- 2 - 3 PL medu
- asi 60 - 100 g kokosovej múčky na obaľovanie

Postup:
Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s umytými hrozienkami a na 24 hodín namočíme do vody. Vody nedávame veľa, len toľko aby nasiakli orechy a hrozienka. Na druhý deň pridáme zomletý mak, med a vypracujeme cesto. Zo zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.

 
Obmena:
Orechy môžeme úplne alebo sčasti nahradiť ľanovým semienkom.

Zaujímavosť:
Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100 g sa ho nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín. Je to dvanásťkrát viac ako má mlieko a trikrát viac než syry. Podľa najnovších výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa
vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín.

Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy.
ochorenia z nedostatku vápnika, ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeho liečivý vplyv na zdravotný stav vlasov:nechtov a zubov.

Mak môžeme konzumovať denne, alebo každý druhý deň. Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku.
Používajte ho preto preventívne i liečebne.