Choď na obsah Choď na menu
 


Kapor na čierno

 

Suroviny:

kapor, 50 g masla, 150 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 8 zrniek celého čierneho korenia, 4 zrnká nového korenia, 1 citrón, 1 bobkový list, 50 g zaváraných ríbezlí, soľ, práškový cukor, 2 lyžice hladkej múky, 50 g sušených sliviek, 40 g perníka, 40g mandlí, 4 dl čierneho piva, 2 lyžice hrozienok, trochu kari korenia, krv z kapra

 

Postup:

Na polovici masla opražíme cibuľu a na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu. Zalejeme pivom, pridáme korenie, ríbezle, postrúhanú citrónovú kôru, všetko posolíme a varíme asi 30 minút. Zo zvyšku masla a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme vodou a primiešame do omáčky. Pridáme pomletý perník povaríme 10 minút a okyslíme citrónom. Omáčku scedíme, vložíme do nej pokrájaného kapra, pridáme hrozienka, sušené slivky a pomaly varíme minút. Nakoniec pridáme posekané mandle a podávame s knedľou.

Kapor na rošte s cibuľou

Suroviny:

600 g očisteného kapra, soľ, mleté čierne korenie, 40 g cibule, lyžica sekaného zeleného petržlenu, olej.

 

Postup:

Očisteného, vypitvaného kapra umyjeme a osušíme. Odstránime chrbtovú kosť, pokrájame na diely a v každom urobíme hlbšie zárezy. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Cibuľu postrúhame a zmiešame s posekaným zeleným petržlenom a troškou oleja. Touto zmesou natierame diely kapra a naplníme aj narezané miesta. Grilovací rošt rozohrejeme, poukladáme naň pripravené diely kapra, ešte pokvapkáme olejom a grilujeme po každej strane 3 minúty. Hotové upravíme na misu, ozdobíme zelenou paprikou a štvrtkami citróna.

Kapor na sardeli so šampiňónmi

Suroviny:

800 g kapra, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, 4 lyžice oleja, 2 dl červeného vína, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 50 g sardelového masla, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, citrónová šťava, 1 lyžica zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno.

 

Postup:

Umyté a očisteného kapra rozporciujeme, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, poprášime múkou a opražíme v rozohriato oleji. Potom zalejeme polovicou vína, pridáme šampiňóny pokrájané na plátky, sardelové maslo, cibuľu posekanú nadrobno a roztretý cesnak, okoreníme mletým čiernym korením a dusíme. Keď je kapor takmer mäkký, polejeme ho zvyškom vína, pokvapkáme citrónovou šťavou a dodusíme. Podávame posypaného zelenou petržlenovú vňaťou posekanou nadrobno.

Kapor na víne

Suroviny:

60 g mrkvy, 50 g petržlenu, 50 g zeleru, 100 g masla, 50 g cibule, 4 dl bieleho vína, malý kapor

 

Postup:

Koreňovú zeleninu umyjeme, očistíme a pokrájame na rezance. Maslo rozpustíme a dáme naň zmäknúť pokrájanú cibuľu, potom pridáme pripravenú koreňovú zeleninu a dusíme. K poloudusenej zelenine pridáme očistené porcie kapra, osolíme, polejeme vínom a dodusíme. Hotové porcie kapra prelejeme omáčkou a podávame s plátkami opečeného chleba.

Kapor na víne so syrom

Suroviny:

800 g kapra, soľ, mleté čierne korenie, 60 g masla, 20 g strúhanky, 80 g tvrdého syra, 2 dl bieleho vína, 2 dl kyslej smotany

 

Postup:

Očisteného, vypitvaného kapra, z kože stiahnutého, vykosteného, umytého a osušeného osolíme, okoreníme a vložíme do maslom vymasteného pekáča. Kapra posypeme strúhankou a postrúhaným syrom, obložíme kúskymi masla a v stredne vyhriatej rúre pečieme. Zapečeného kapra zalejeme vínom a upečieme. Nakoniec upečeného kapra polejeme rozmiešanou kyslou smotanou a na niekoľko minút ešte vložíme do rúry. Ako prílohu podávame varené zemiaky.

Kapor na východný sposob

Suroviny:

500 g kapra, 3 veľké cibule, 50 g zeleru, 50 g feferónok, 7,5 dl svetlého piva, kúsok masla, soľ

 

Postup:

Cibuľu pokrájame na kolieska, zeler na kocky a feferónky rozdrvíme. Rozložíme ich na vymastený plech, posolíme a zalejeme pivom. Navrch položíme očisteného a osoleného kapra, prikryjeme a v rúre za občasného polievania šťavou dusíme cca 35 minút. Hotovú rybu vyberieme, šťavu so zeleninou varíme, kým sa neodparí na polovicu, potom ju prepasírujeme a omáčku dochutíme maslom a soľou. Vylejeme na naservírovaného kapra. Podávame s ryžou alebo so zemiakovým pyré.

Kapor pečený s jablkami a chrenom

Suroviny:

asi 1 kg kapra, soľ, 100 g chrenu, 250 g jabĺk, 1 citrón, 60 g strúhanky, olej na vyprážanie

 

Postup:

Umyté a osolené porcie kapra vložíme do nádoby, navŕšime na ne postrúhaný chren premiešaný s olúpanými jablkami pokrájanými na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odležať v chladničke 5 hodín. Potom jednotlivé porcie kapra vyberieme, obalíme ich v strúhanke a pomaly pečieme na oleji z oboch strán. Nakoniec k porciám kapra pridáme chren s jablkami aj so šťavou a spoločne dopečieme. Pred podávaním na porcie kapra navŕšime upečené jablká s chrenom. Podávame so zemiakmi.

Kapor pečený so šunkou

Suroviny:

40 g masla, 1 cibuľa, 100 g zeleru, soľ, 600 g kapra, 100 g šunky, 60 g syra (eidam), 1/2 dl smotany, 1 žĺtok

 

Postup:

Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme jemne nastrúhaný zeler a opražíme. Pridáme osolené porcie kapra a pod pokrievkou dusíme skoro do mäkka. Potom porcie kapra rozložíme aj so zeleninou do ohňovzdornej misy, na vrch dáme plátky šunky. Postrúhaný syr, smotanu a žĺtok zmiešame s touto zmesou polejeme šunku. Zapečieme v horúcej rúre. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Kapor po grécky

Suroviny:

1500 g očisteného kapra, 30 g soli, 250 g cibule, 100 g oleja, voda, 30 g cesnaku, 200 g zeleniny (mrkvy, petržlen, zeler), 150 g múčneho masla, 200 g bieleho vína, 300 g kečupu, 100 g kapie, 100 g citrónu

 

Postup:

Cibuľu pokrájame na jemné kolieska, mierne opečieme na oleji, pridáme posolené porcie kapra, opečieme, postriekame vodou, upečieme - dodusíme takmer do mäkka a vyberieme. Do ostávajúcej šťavy pridáme jemne nastrúhaný cesnak, na slížiky pokrájanú koreňovú zeleninu, opäť postriekame vodou a podusíme. Do hotovej zmesi pridáme na slížiky nakrájanú kapiu a citrónovú šťavu. Upečeného kapra v šťave krátko podusíme. Pri podávaní kapra prelejeme pripravenou šťavou. Ako prílohu podávame zemiaky na ľubovoľný spôsob a citrón.

Kapor s mandľami

Suroviny:

100 g kapra, soľ, 80 g oleja, 30 g masla, 40 g mandlí, citrónová šťava

 

Postup:

Očisteného, rozpolteného a z kože stiahnutého kapra narežeme na porcie, osolíme a necháme chvíľu postáť, aby soľ vnikla do mäsa. Potom ho na oleji opečieme do ružova. Po opečení olej zalejeme, pridáme maslo a opečeného kapra chvíľu v masle opekáme. Hotové porcie kapra podávame tak, že na tanier dáme kapra, posypeme obielenými, posekanými a opraženými mandľami, pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme maslom z výpeku. Ako prílohu podávame zemiakový šalát s majonézou.

Kapor s pomarančom

Suroviny:

4 porcie kapra, ocot, citrón, soľ, čierne korenie, drvená rasca, pomaranč, maslo, 3 dl šľahačky, chren, sekané mandle

 

Postup:

Porcie kapra omyjeme v octovej vode, pokvapkáme citrónom, osolíme a posypeme korením a rascou. Každú porciu na chrbte 2x narežeme a do rezu vložíme mesiačik pomaranča a necháme asi hodinu uležať, potom na horúcom masle rýchle opečieme. Potom zakryjeme a prepekáme ešte asi 10 minút. Kapra vyberieme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Ušľaháme šľahačku a pridáme do nej jemne nastrúhaný chren. Porcie naukladáme na tanieriky a ozdobíme šľahačkou.

Kapor so šalviou

Suroviny:

1 očistený kapor, soľ, zázvor, šalvia, hladká múka, 3 lyžice bieleho vína, sladká paprika

 

Postup:

Očisteného a vykosteného kapra nakrájame na prúžky, osolíme, pridáme šalviu a zázvor, obalíme v múke zmiešanej so sladkou paprikou a prudko osmažíme. Po osmažení pridáme do oleja trocha vody, 3 lyžice bieleho vína a rozmiešame. Zmesou polejeme opečeného kapra a podávame.

Kaprie medailónky

Suroviny:

8 porcií kapra, 20 g masla, 40 g hladkej múky, 200 ml smotany na šľahanie, 25 g strúhaného chrenu.

 

Postup:

Porcie kapra umyjeme a varíme v osolenej vode asi 8 min. Vybereme ich a opatrne z nich stiahneme kožu. Na panvici zohrejeme maslo. Kapra obalíme v hladkej múke a opekáme z každej strany asi 1 min. Smotanu ušľaháme a vmiešame chren. Na každú porciu kapra nastriekame šľahačku. Podávame so zemiakovým šalátom.

Kapor so zeleninovou a jogurtovou omáčkou

Suroviny:

Olej, sága vita, 1 väčší kapor, miešaná zelenina (mrkva, uhorka alebo cukina, zeler), 100 g kyslej smotany, 100 g bieleho jogurtu, 100 g mäkkého syru, koreniny (majorán, vegeta, soľ)

 

Postup:

Kapra dobre umyjeme, narežeme na viac častí a pripravíme na vyprážanie. Kúsky na oleji opražíme do ružova po obidvoch stranách. Podávame s omáčkou a zeleninou. Zeleninu nakrájame nadrobno, podusíme na tuku. Omáčku pripravíme rozšľahaním smotany,, mlieka a syra. Do omáčky pridáme koreniny.

Kapor v pikantnej úprave

Suroviny:

4 porcie kapra, soľ, cesnak, polohrubá múka, mletá sladká paprika, mletá paliva paprika, olej, 60 g masla, petržlenová vňať

 

Postup:

Porcie kapra potrieme po oboch stranách prelisovaným cesnakom so soľou, obalíme v múke ochutenej paprikou a opečieme po oboch stranách na rozpálenom oleji. Opečenú rybu rozdelíme na nahriate taniere. Z panvice zlejeme časť oleja, pridáme maslo a podľa chuti osolíme. Touto zmesou zalejeme rybu, ozdobíme petržlenom a podávame s chlebom alebo zemiakmi.

Kapor v pivovom cestíčku

Suroviny:

1 očistený kapor, 1,5 dl svetlého piva, čierne korenie, soľ, citrón, chren, 130 g hladkej múky, 1 vajce, kysla smotana, tuk

 

Postup:

Kapra očistíme, umyjeme a nakrájame na porcie. Zmiešame pivo, vajce, múku, soľ a korenie na hladké cestíčko. Tuk rozohrejeme a rybu obalenú v cestíčku opečieme na panvici do zlatová. Kyslú smotanu zmiešame s chrenom, citrónovou šťavou a ochutíme soľou, cukrom a korením. Kapra naukladáme na vyhriate taniere, zalejeme omáčkou a podávame so zemiakmi.

Pečený kapor na francúzsky spôsob

Suroviny:

600 g zemiakov, soľ, 1 lyžica masti na vymastenie misy, 2 vajcia uvarené na tvrdo, 50 g postrúhaného syra, potlčená rasca, 4 porcie kapra, 1 citrón, zelená petržlenová vňať, 1 lyžica masla, citrónová šťava, 1 lyžica kôpru posekaného nadrobno

 

Postup:

Očistené zemiaky pokrájame na osminky a uvaríme v osolenej vode. Scedíme, poukladáme do vymastenej ohňovzdornej misy, posypeme jedným uvareným vajcom posekaným nadrobno, postrúhaným syrom a potlčenou rascou a navrch uložíme porcie očisteného a umytého kapra bez hlavy. Každú porciu niekoľko ráz narežeme, do otvorov povkladáme plátky citróna, osolíme , posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou, pokvapkáme roztopeným maslom a citrónovou šťavou, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme do mäkka. hotové porcie kapra ozdobíme druhým uvareným vajcom pokrájaným na osminky a posypeme kôprom posekaným nadrobno.

Pečený kapor s parmezánom

Suroviny:

1 kapor, soľ, trochu rasce, 70 g masla, 50 g strúhaného parmezánu

 

Postup:

Kapra očistíme, vypitveme, dobre umyjeme a rozrežeme na porcie. Potom ho posolíme, posypeme rascou a po obidvoch stranách opečieme na masle. Opečené mäso ukladáme na teplú misu, posypeme parmezánom, obložíme zemiakovou kašou a polejeme zvyškom z opekania.

Pečený obložený kapor

Suroviny a postup:

Očisteného kapra posolíme, rozrežeme na polovicu, v strede narežeme a do každej polovice vložíme plátok citróna. Pečieme na masle 10 - 15 minút. 3 vajcia varíme na tvrdo, posekáme ich aj s pažítkou a posypeme porcie kapra. Podávame so zemiakovou kašou a cviklou.

 

 

 

 

 

Prílohy

 

Fazuľový vianočný šalát

Suroviny:

1 l bielej fazule, 1 pohár leča, 1 lyžicu horčice, 1 lyžicu kečupu, 1 malý paradajkový pretlak, niekoľko kvapiek worcestrovej omáčky, 2 dl oleja, 4 vajcia uvarené na tvrdo, zeleninovú koreniacu zmes, 1 feferón, 5 kapií, 200 g tvrdého syra, 1 konzervu hrášku, 250 g diétnej salámy, 2 veľké cibule.

 

Postup:

Fazuľu namočíme a neskôr uvaríme v osolenej vode. K fazuli pridáme lečo, horčicu, kečup, paradajkový pretlak, worcestrovú omáčku, olej, pokrájané vajcia, pokrájaný feferón, nadrobno pokrájané kapie, nahrubo postrúhaný syr, hrášok bez nálevu, na rezance pokrájanú salámu, nadrobno pokrájanú cibuľu. Premiešame a podľa potreby dochutíme zeleninovou koreniacou zmesou. Odložíme na 6 hodín do chladničky. Podávame s opečenou morkou.

Vánoční kuřecí salát

Suroviny pro 6 porcí:

1 kuře, 400 g broskví, 2 - 3 sladkokyselé okurky, 100 g bílého jogurtu, 100 g majonézy, pepř, sůl, cukr,

kečup, hořčice

 

Postup:

Uvařené maso pokrájíme, přidáme na kostičky pokrájené okurky, broskve a další přísady a smícháme. Dobře vychladíme a  podáváme v pohárech zdobené půlkou broskve.

Zemiakový šalát

Suroviny:

zemiaky uvarené v šupke, ocot, soľ, cukor.

 

Postup:

Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, pokrájame na kolieska alebo kocky a zalejeme horúcim sladko kyslým nálevom. Necháme odstáť v chlade, 2 až 3 hodiny. Nálev si pripravíme z vody, octu, cukru a soli. Po odstátí zemiakový šalát pripravíme spôsobom, na aký sme zvyknutí. Takto pripravený šalát má lepšiu chuť.

 

 

 

 

Koláče

BB roláda

Suroviny:

200 g masla, 2 vajcia, 200 g práškového cukru, 2 BB pudingy
Plnka:

200 g práškového cukru, 200 g masla, citrónová šťava (cca 1,5 citróna)

 

Postup:

Maslo, vajce, cukor a pudingový prášok vymiešame, preložíme na dosku posypanú práškovým cukrom, rozvaľkáme, potrieme plnkou, opatrne zvinieme. Zabalíme do mastného papiera, alebo alobalu a v chlade necháme stuhnúť.
Plnka:

Cukor s maslom a citrónovou šťavou vymiešame do peny.
(Hotovú roládu môžeme vyvaľkať v kokosovej múčke. Múčku môžeme pridať i do plnky.)

Citrónové kolieska

Suroviny:

500 g hl.muky,130 g pr.cukru,370 g masla alebo rastl.tuku,3 žĺtky, šťava a kôra z dvoch citrónov, kyselkavý lekvár.

 

Postup:

Z múky, cukru, tuku, žĺtkov, citrónovej šťavy a postrúhanej citrónovej kôry zamiesime cesto. Na doske posypanej mukou ho vyválkame, okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska, dáme na slabo vymastený plech a upečieme. Upečené spojíme kyselkavým lekvárom a posypeme práškovým cukrom.

Čokoládové kocky s orieškami

Suroviny na 50 kociek:

100 g kakaa, 500 g práškového cukru, 1/2 lyžičky soli, 2 lyžice medu, 200 g šľahačky, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g masla, 100 g sekaných lieskovcov, olej, 25 kandizovaných čerešní.

 

Postup:

Kakao, cukor a soľ zmiešaš v hrnci. Pridáš med, smotanu a vanilkový cukor.Zmes varíš 20 minút pri nízkej teplote, občas zamiešaš. Na skúšku odkvapneš hmotu do studenej vody. Ak sa vytvára tuhá guľôčka, hmota je hotová. Pridáš maslo, hmotu odstavíš z platne a šlaháš, kým nie je tuhá. Vymastíš formu 15x15 cm, alebo 10x20 cm, vleješ do nej čokoládovú hmotu a nasypeš oriešky. Hmotu ochladíš tak, aby sa dala krájať. Nakrájaš kocky veľké 2 cm a do každej vtlačíš pol čerešne. Vložíš do papierových košíčkov a uskladníš v prázdnej škatuli od cukríkov. Namiesto čerešní môžeš použiť iné kandizované ovocie. Vhodné sú aj orechy a pistácie. Kocky, ktoré sa rozhodneš darovať, daj nakrátko zmraziť a každú zvlášť potom zabal do celofánu.

Čokoládové placky

Suroviny:

125 g masla, 125 g cukru, 60 g hnedého trstinového cukru, 1 vajíčko, 170 g čokolády Milka, 290 - 300 g polohrubej múky, 1/2 kávovej lyžičky soli, 1/2 kávovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 lyžička vanilínového cukru

 

Postup:

Maslo, cukor, vajíčko a vanilínový cukor spolu vymiešame na penu. Pridáme múku so soľou a sódou bikarbónou a na drobné kúsky posekanú čokoládu. Môžeme pridať aj orechy alebo kokos. Masu naberáme kávovou lyžičkou a kladieme ďalej od seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 10 minút pri 185 - 190 °C.

Domácí čokoláda

Suroviny:

250 g ztuženého tuku, 50 g moučkového cukru, 60 g (4 lžíce) sušeného mléka, 70 g kakaového prášku,

50 g (3 - 4 lžíce) škrobu (vanilkový puding), 20 g (1 sáček) vanilinového cukru nebo 1/2 vanilkového lusku

 

Postup:

Tuk rozpustíme ve vodní lázni a do vroucího postupně vmícháváme směs ostatních surovin. Po dokonalém rozpuštění dosladíme dle chuti a necháme vše za stálého míchání "povařit" cca 5 minut. Připravenou čokoládou plníme formičky na vánoční cukroví nebo silná plata z ozdobných bonboniér (tenká se teplem deformují). Před plněním je vhodné formičky vypláchnout studenou vodou, aby se čokoláda nepřilepila. Ztuhnout necháme v lednici alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc. Opatrně vyklepneme a konzumujeme mírně chlazené.

Dortíčky

Suroviny:

10 dag hladké mouky,  3,5 dag cukru,  7,5 dag másla,  1 dag kakaa,  1,5 dag ořechů, 1 žloutek

 

Postup:

Ze surovin uděláme těsto a vykrajujeme kolečka, která pečeme v dobře vyhřáté troubě.

 

Náplň:

6 dag cukru, 1 žloutek, 6 dag ořechy, 2 lžíce marmelády  

 

Postup:

Cukr třeme se žloutky, přimícháme ořechy a marmeládu tak, aby byla náplň vláčná.

Drážďanská Vánoční štola

Suroviny:

550 g polohr. mouky, 50 g droždí, 1/4 l mléka, 100 g moučk. cukru, 200 g másla, strouhaná kůra z 1 citronu, muškát. květ, 6 g soli, 100 g rozinek, 100 g mandlí, 100 g kandovaného ovoce (pom. kůry),

tuk na plech, 40 g másla na potření štoly, vanilkový cukr na posypáni

 

Postup:

Do misky dáme droždí, posypeme lžičkou vanil. cukru, mícháme, až se rozpustí, přidáme trochu mouky a vlaž. mléka. Kvásek necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, kůru, muškát, promícháme a přidáme kvásek. Postupně zbylým mlékem promícháme v těsto a teprve pak přidáme změklé máslo. Vypracujeme středně tuhé těsto (o něco řidší než na vánočku). Do těsta přidáme rozinky, krájené mandle a kandované ovoce a ještě propracujeme. Necháme asi 2 hodiny kynout, opět promícháme a necháme asi 30 - 50 minut kynout. Pak těsto vyklopíme na tukem potřený plech a utvoříme tvar podobný šišce chleba, na jedné straně vytvoříme rukou žlábek, typický pro tvar štoly (těsto můžeme píchnout). Necháme opět krátce kynout a pak ji pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 - 60 minut. Upečenou ještě horkou štolu ihned potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.

Velmi dobře chutná, když se štola nechá několik dnů odležet (asi 3 dny před svátky upéct).

Guľky  RAFAELLO

Suroviny:

150 g práškového cukru, 200 g sušeného mlieka, 4 tortové oblátky, 1 dl teplej vody, 1 margarín Hera, 150 g kokosovej múčky

 

Postup:

Oblátky rozmrvíme, pridáme práškový cukor, sušené mlieko, teplú vodu, zmäknutý tuk Hera a spolu zmiesime. Z masy formujeme guľky a obaľujeme v kokosovej múčke. Dovnútra môžeme vložiť lieskový oriešok alebo ho vtlačiť na vrch guľky.

Jablká s medom

Suroviny:

jablká, med, voda na podliatie

 

Postup:

Jablká olúpeme, prekrojíme na plovice a vykrojíme jaderníky. Do vzniknutých mištičiek v jablkách naplníme med. Dáme na plech, podlejeme vodou a necháme zapiecť v rúre. Môžeme podávať posypané strúhanou bielou čokoládou.

Jemné medové rezy

Suroviny:

1 vajce, 40 g margarínu, 100 g práškového cukru, 15 g medu, 10 g jedlej sódy, 250 g hladkej múky
Krém: 2 dl silnej kávy, 2 dl mlieka, 60 g hladkej múky, 50 g masla, 80 g práškového cukru

 

Postup:

Vajce, margarín, cukor a med miešame nad parou, kým sa všetko nerozpustí. Potom pridáme jedlú sódu, zamiešame, prelejeme do múky a na lopári, spracujeme na cesto, ktoré rozdelíme na tri časti. Každú časť rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.
Krém:

Vývar zrnkovej kávy dáme variť. Do mlieka zamiešame hladkú múku, a keď vrie, prilejeme mlieko s rozhabarkovanou múkou a povaríme na hustú kašu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a postupne pridávame vychladnutý krém.
Dobre preniešaným krémom plníme vychladnuté upečené plátky a necháme asi 2 hodina stáť. Potom pokrájame a ocukrujeme.

Jogurtovo - šľahačkové kocky

Suroviny:

Upečieme piškótový korpus.
Náplň I:

2 tégliky šľahačky, 2 vanilínové cukry B. M. Kávoviny, 1 vrecúško granulovanej želatíny, 4 dl vody, 2 lyžice cukru, 2 lyžice kakaa

Postup:

Želatínu rozmiešame v 4 dl vody a necháme 20 minút napučať. Potom pridáme cukor, zohrejeme na 50 °C a pridáme kakao. Pomaly a zľahka vmiešame do šľahačky vopred vymiešanej s vanilínovým cukrom. Nalejeme na vychladnutý korpus.

Náplň II:

Použijeme rovnaké prísady ako v náplni 1, iba namiesto kakaa pridáme 2 lyžice pomletých lieskových orieškov.
Náplň vylejeme na kakaovú želatínu a odložíme do chladničky stuhnúť. Pokrájame na kocky a ozdobíme šľahačkou a strúhanou čokoládou.

Jednoduché medovníčky

Suroviny:

500 g medu, 1/2 šálky vody, 250 g ražnej múky, 250 g pšeničnej múky, 100 g nadrobno pokrájaného citronátu, 20 g medovníkového korenia, 20 g jedlej sódy

 

Postup:

Med prevaríme s vodou a necháme vychladnúť. Ražnú i pšeničnú múku preosejeme na dosku, pridáme citronát, medovníkové korenie o s medovou vodou vymiesime na tuhé cesto. Nakoniec primiešame jedlú sódu, cesto zakryjeme a necháme 24 hodín odležať. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm, vykrojíme ozdoby a pečieme na vymastenom plechu v rúre predhriatej na 200 °C.

Kokosky

Suroviny:

3 bílky, 12,5 dag cukru, 10 dag kokosu, citrónová kůra 

 

Postup:

Vše se spojí ve vodní lázni.Vymažeme plech děláme hromádky a pečeme v mírné troubě.

Kokosové kuličky

Suroviny:

1 vanilkový cukr, 19 dag cukru, 12,5 dag tuk, 6,5 dag kokosu, 3,5 dag hladké mouky, 1/2 lžíce kakaa, 3/4 lžíce rumu

 

Postup:

Suroviny zpracujeme. Vytvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.

Kokosové pusinky

Suroviny:

5 dag másla, 5 dag cukru, 7,5 dag kokosu, 7,5 dag hladké mouky, 1/2 bal.vanilkového cukru, 1 vejce, 3/4 bal.prášku do pečiva.

 

Postup:

Máslo, cukr, vejce a vanilkový cukr ušleháme do pěny ve vodní lázni, přidáme kokos a mouku s práškem do pečiva. Děláme lžIčkou malé hromádky na plech. Pečeme v mírné troubě.

Kokosové trojuholníčky

Suroviny:

100 g kokosu, 100 g práškového cukru, 60 g tuku Cera, 4 lyžice sušeného mlieka,3 lyžice vody, 1 lyžica koňaku, 1 lyžica piškótovej strúhanky, na ozdobenie kandizované čerešne a bielok

 

Postup:

Všetky prísady spolu spracujeme na masu, ktorú rozvaľkáme na doske posypanej jemnou kokosovou múčkou na hrúbku 2-2,5 cm a pokrájame na malé trojuholníčky. Ozdobíme polovicou čerešne, ktorú omočíme v bielku.

Kokosové čtverečky 2

Suroviny:

12,5 dag hladké mouky, 10 dag másla, 6 dag cukru, 1/2 bal. vanilkového cukru, 5 dag kokosu, rybízový džem.

 

Postup:

Ze surovin uděláme těsto a vykrajujeme čtverečky, které pečeme v mírné troubě. Čtverečky k sobě  slepujeme džemem. Poleva může být různá.

Linecké koláčky

Suroviny:

15 dag hladké mouky, 7,5 dag másla, 5 dag cukru, 1 vejce, 1 žloutek

 

Postup:

Suroviny zpracujeme a vykrajujeme kolečka, vždy jedno plné a jedno s dírkou. Po upečení slepujeme marmeládou a posypeme cukrem.

Medové řezy 1

Suroviny:

30 dag cukr krystal, 20 dag smetolu, 4 lžíce medu, 12 lžic mléka,2 lžíce sody, 2 vejce, 90 dag hladké mouky

náplň:

0,5 l mléka, 5 lžic solamyl, 1 smetol, 20 dag moučka cukr, 1 vanilk. cukr

 

Postup:

30 dag cukr krystal, 20 dag smetolu, 4 lžíce medu, 12 lžic mléka rozpustit ve vodní lázni, potom přidat

2 lžíce sody, 2 vejce, 90 dag hladké mouky. Vzniklé těsto vyválet na 4 - 5 plátků velikosti plechu a upečeme.

 

Náplň:

0,5 l mléka, 5 lžic solamylu uvařit kaši. 1 smetol, 20 dag moučka cukr, 1 vanilk. cukr vyšlehat. Uvařenou vychladlou kaši a vyšlehaný smetol ( je lépe, když smetol nastrouháme na velkém struhadle) s cukrem, smícháme dohromady. Plátek upečeného řezu namažeme povidly a poté náplní. Přiložíme další plátek a opět mažeme povidly a náplní. Poslední plátek řezu - horní- polijeme čokoládovou polevou. Necháme do druhého dne uležet a krájíme na malé obdélníčky.

 

Toto je recept na vánoční cukroví. Já jsem ho upravila. Těsto i náplň je stejná. Těsto, ale vyválím pouze na tři plechy. Pozor špatně se to z plechů sundává! Vyvaluji  to na hnědý pečící papír.  Těsto, které peču na plechu s nízkým okrajem je trochu větší než těsto , které peču na plechu s vysokým okrajem.Proto tyto dva větší plátky hned po vytažení z trouby ze dvou stran okrájím - asi centimetrový okraj odkrojím. Řezy nám po vychladnutí ztvrdnou a při krájení se lámou, proto je dobré okraje seříznout za horka. Tyto odřezky nadrolíme.

Upečené a vychladlé plátky medovníku mažeme povidly a náplní. Poslední horní plátek mažu jen zbylou náplní (povidly už ne) a posypu nadrolenými odřezky.

Medovník se musí nechat do druhého dne uležet. Krásně nám změkne. Nechávám ho na plechu v zavřené vychladlé troubě přes noc. Nemusí být v lednici. Vydržte!

Medové řezy 2

Suroviny:

15 dag cukru, 5 dag másla, 2 lžíce medu, 1 lžíce sody jedlé, 5 lžíček mléka, 1 vejce

 

Postup:

Vařit za stáleho míchání 2 min.a vleje se to vřelé do 45 dag hladké mouky. Cukr, máslo, med, mléko, jedlá soda, vejce smíchat na plotně a 2 min.vařit. Na vále zpracovat v těsto, vyválet 3 placky, které upečeme. Po schladnutí se potřou krémem a zatíží prkénkem. Poleje se čokoládou. 

Krém:

1/2 l mléka, 2x puding, 1x žloutek, kostka másla, 10 dag cukru, 1x vanil. cukr.

Medové řezy 3

Suroviny:

10 dag cukru, 5  dag másla, 2 lžice medu, 2 žloutky, 1 celé vejce, 1 lžička sody jedlé, 34 dag hladké mouky

Náplň:

3 dl mléka, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 25 dag másla, 15 dag cukru moučky

Poleva:

10 dag čokolády na vaření, 7 dag ztuženého tuku

 

Postup:

Máslo, cukr, med, žloutky a 1x vejce nad párou zahřejeme. Po zahřátí přidáme lžičku sody jedlé a 34 dag hladké mouky. Z hmoty uděláme 3 placky, které upečeme při teplotě 220 °C. Pozor, placky před pečením vidličkou propíchat !  Mezi tím uvaříme puding a do vychladlého pudingu zašleháme máslo a cukr, přidáme rum dle chuti. Upečené a vychladnuté placky spojíme krémem a den necháme odležet. Po odležení polejeme čokoládovou polevou, rozkrájíme a sníme.

Medovníčky

Suroviny:

500 g medu, 1/2 šálky vody, 250 g ražnej múky, 250 g pšeničnej múky, 100 g nadrobno pokrájaného citronátu, 20 g medovníkového korenia, 20 g jedlej sódy

 

Postup:

Med prevaríme s vodou a necháme vychladnúť. Ražnú i pšeničnú múku preosejeme na dosku, pridáme citronát, medovníkové korenie o s medovouvodou vymiesime na tuhé cesto. Nakoniec primiešame jedlú sódu, cesto zakryjeme a necháme 24 hodín odležať. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm, vykrojíme ozdoby a pečieme na vymastenom plechu v rúre predhriatej na 200 °C.

Medové ježe

Suroviny:

2,5 dl mlieka, 300 g práškového cukru, 60 g tuku Helia, 4 lyžice medu, 2 vajcia, 500 g hrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva B. M. Kávoviny
Punč a posýpka:

500 g kryštálového cukru, trocha vody, 200 g tuku Helia, 100 g kakaa, 2 dl rumu, na obaľovanie 500 g kokosu

 

Postup:

V mlieku rozpustíme cukor, tuk a med. Vylejeme do múky s práškom do pečiva a vymiešame cesto. Dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.Z prísad na punč (okrem rumu) uvaríme sirup, potom pridáme rum. Vychladnutý koláč pokrájame na obdĺžničky, ktoré postupne namáčame v punči a obaľujeme v kokose. Kokos použijeme po častiach, aby sa pri obaľovaní celý nezafarbil punčom.

Medovníčky s korením

Suroviny:

4 vajcia, 300 g práškového cukru, postrúhaná kôra z jedného citróna, po štipke bieleho korenia, mletého nového korenia, strúhaného muškátového orieška, mletého zázvoru, mletého kardamónu, jelenej soli, 1 PL rumu, 500 g polohrubej múky, maslo na vymastenie plechu, na polevu 250 g práškového cukru, 2 PL rumu, 2 PL citrónovej šťavy

 

Postup:

Vajcia s cukrom vymiešame do penista, postupne pridáme citrónovú kôru a korenie. Jeleniu soľ rozpustíme v rume a premiešame. Na masu preosejeme múku a vypracujeme cesto. Necháme cez noc odpočívať. Na druhý deň z cesta pomúčenými rukami vytvarujeme malé guľky s priemerom asi 2 cm. Poukladáme ich na vymastený plech a pečieme asi 20 minút v rúre zohriatej na 180 °C. Práškový cukor preosejeme a rozdelíme na dve časti. Jednu vymiešame nahladko s rumom, druhú s citrónovou šťavou. Polevou nahrubo potrieme ešte teplé medovníčky.

Medové koláčiky

Suroviny:

650 g polohrubej múky, 300 g práškového cukru, 2 ČL jedlej sódy, 1 ČL klinčekov, postrúhaná citrónová kôra, 8 PL horúceho medu, 3 vajcia, mandle

 

Postup:

Do múky preosejeme cukor, pridáme jedlú sódu, potlčené klinčeky, postrúhanú citrónovú kôru a s horúcim medom, troma žĺtkami a dvoma bielkami zarobíme cesto (tretí bielok použijeme na potretie). Cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, vykrojíme rôzne tvary, potrieme ich rozšľahaným bielkom a upečieme v rúre predhriatej na 200 °C.

 

Medvědí tlapky

Suroviny:

6,3 dag hladká mouka, 4,5 dag másla, 3dag cukru, 2,5 dag ořechy, 1 žloutek, skořice, lžIčka kakaa, tuk na vymazání formiček.

 

Postup:

Suroviny zpracujeme necháme těsto půl hodiny odpočnout. Naplníme do poloviny formičky a dáme péct do dobře vyhřáté trouby. Po upečení horké vyklepneme z formiček a obalujeme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Orechové medovníčky

Suroviny:

350 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 2 vajíčka, 40 g pomletých orechov, 2 lyžice medu, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžička mletej škorice

 

Postup:

Z prísad vypracujeme cesto a necháme ho odpočinúť do druhého dňa. Cesto rozvaľkáme na 5 mm hrúbku a povykrajujeme medovníčky. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a doružova upečieme v dobre vyhriatej rúre.

Orechové šuhajdy

Suroviny:

1 Iva, 100 g kakaa, 200 g pr. cukru, 200 g orechov, 3 PL mlieka, 0,5 dl rumu.

 

Postup:

Vo vodnom kúpeli rozpustíme Ivu s kakaom. Polovicu dávky nalejeme asi do 40 košíčkov. Druhú polovicu zmiešame s cukrom, orechami, rumom a mliekom a za stáleho miešania varíme ešte niekoľko minút. Nalejeme do košíčkov, necháme vychladnúť a odložíme stuhnúť do chladničky.

Orechové trubičky

Suroviny:

4 surové bielky, 4 lyžice práškového cukru, 3 lyžice zomletých orechov, 3 lyžice hladkej múky

 

Postup:

Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom na riedky sneh. Postupne primiešame orechy a múku.

Cesto lyžičkou nalievame na vymastený plech - vždy len 3 - 4 malé placky a pečieme vo vopred vyhriatej rúre. Pečieme rýchlo. Keď okraj placiek sčervenie, vyberieme ich a hneď pomocou varechy stočíme do tubičky.

Plnka:

2 vajcia, 100 g práškového cukru, 1 lyžica kakaa, 125 g masla alebo margarínu HeliaVajcia, cukor a kakao šľaháme nad parou do zhustnutia a necháme vychladnúť. Masu postupne po lyžiciach pridávame do vyšľahaného masla alebo tuku. Trubičky naplníme, namáčame do čokoládovej polevy a kladieme na mriežku alebo mastný papier.
Čokoládová poleva:

100 g čokolády na varenie, 50 g tuku Cera
Polámanú čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli.