Choď na obsah Choď na menu
 


Staňte sa hostiteľkou roka

 

Obrázok Sviatky sú pre väčšinu z nás tým najkrajším obdobím v roku, keď rodina a priatelia zasadnú spolu k jednému stolu a vychutnávajú si pohodu domova. Po celoročnom zhone sú tieto sviatočné dni tiež ideálnou príležitosťou, kedy môžete pozvať svojich priateľov na návštevu a ukázať sa ako dokonalá hostiteľka. K chutnému jedlu patrí aj vhodný nápoj, najlepšie niečo iné, nové, s príchuťou sviatkov, zimy, pohody a slávnostnej nálady. Ak teda chcete tento rok svojich blízkych prekvapiť niečím novým, ponúknite im sviatočnú pivnú špecialitu Zlatý Bažant Bock, ktorá ideálne doplní sviatočné menu a oživí každú party. Vďaka svojej krémovej pene, medovej aróme a príjemnej sladovej chuti určite zachutí rovnako mužom aj ženám.

 

Staňte sa hostiteľkou roka a vyskúšajte špeciálne recepty s Bockom, ku ktorým sa Zlatý Bažant Bock aj výborne hodí.

 

Marinovaný losos na pive Zlatý Bažant Bock

 

Potrebujeme:

Losos filet 1 ks, soľ 0,5 kg, cukor 0,5 kg, Zlatý Bažant Bock 1l, 1 citrón, kôpor, pažítka, koriander, petržlenová vňať

 

Postup:Obrázok

Lososa stiahneme z kože a vykostíme. Zmiešame spolu cukor a soľ, nasypeme do nádoby, na to položíme lososa, podlejeme pivom Zlatý Bažant Bock a navrch dáme nakrájaný citrón. Necháme lososa marinovať 1 deň, občas ho otočíme. Keď je losos namarinovaný, opláchneme ho od soli a cukru a v nasekanej zmesi byliniek dôkladne obalíme. Nakrájame na tenké   plátky a servírujeme s bylinkovou omáčkou a opečenými toastami.

 


 

 

Kačacie stehná na pive Zlatý Bažant Bock s červenou kapustou a karlovarskou knedľou

 

 Potrebujeme (rozpis na 10 porcií):

kačacie stehná: 10 ks kačacích stehien, 1,5 l piva Zlatý Bažant Bock, rasca, 200 g cibule, 100 g medu, 300 g jabĺk, 300 g pomarančov, soľ

dusená kapusta: 1800 g červenej kapusty, 1 l jablkového džúsu, 100 g cukru, 0,5 l červeného vína, soľ, olej, 150 g cibule

karlovarská knedľa: 1500 g toastového chleba, 200 ml mlieka,  8 vajec, petržlenová vňať, soľ, mletý muškátový kvet, 150 g masla

 

ObrázokPostup:

Do plechu na pečenie nakrájame na menšie kúsky cibuľu, jablká a pomaranče. Kačacie stehná osolíme, pridáme rascu a vložíme na pripravený plech kožou dolu. Mäso zalejeme medom a podlejeme pivom Zlatý Bažant Bock. Plech prikryjeme a dáme piecť na 140°C. Keď už je mäso takmer upečené, otočíme ho a dopečieme bez prikrytia, pričom ho často podlievame výpekom. Koža musí byť upečená dozlatova a chrumkavá.

Cibuľu si nakrájame najemno, orestujeme na oleji, pridáme rascu a cukor, skaramelizujeme. Potom pridáme červenú kapustu, ktorú zalejeme jablkovým džúsom, červeným vínom a dusíme.

Toastový chlieb nakrájame na kocky a necháme ich vysušiť, potom ich pokropíme mliekom. Oddelíme žĺtky od bielka, žĺtky pridáme na chlieb, pridáme rozpustené maslo, osolíme a pridáme muškátový kvet. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zamiešame do chleba. Vzniknutú hmotu vytvarujeme na guličky a varíme v pare alebo vo vode 10-15 minút podľa veľkosti.