Choď na obsah Choď na menu
 


Pagáčiky



Zemiakové pagáče - lístkové
Materiál:
3 hrnčeky polohrubej múky
2 dkg kvasníc /dcl vlažného mlieka, l kocka cukru/
1 KL soli
1 dcl oleja
3-4 uvarené a vychladnuté zemiaky
1 Smetol, (Heru)
Postup: Z materiálu vypracovať cesto a nechať vykysnúť. Potom rozvaľkať na pomúčenej doske, nastrúhať zemiaky a Smetol. Cesto poskladať a nechať v  teple vykysnúť 20 minút. Potom cesto znovu rozvaľkať a postup opakovať 3-krát Potom vykrajovať pagáče, ktoré potrieme žĺtkom ochuteným vegetou (rascou alebo slanými arašidmi). Na vrch môžeme postrúhať aj syr, sezam, prípadne iné k slanej chuti sa hodiace pochutiny alebo koreniny).


Cesto na pizzu

Cesto je vhodné na pizzu. 2 plechy

I.
? kg hladkej múky
1 kl cukru
2 kl soli
5 dkg kvasníc trošku vody alebo mlieka na kvások
Spracovať hladké cesto a dať na 24 hodín do chladničky prikryť mokrou utierkou. Spracovávať na druhý deň. Cesto - kolečká najprv potrieť kečupom.

II.
20 dkg tvarohu
25 dkg polohrubej múky
2 vajcia
1 prášok do pečiva
1 PL oleja
mlieko
Cesto jemne spracovať, rozkrájať na rovnaké bochníčky a formovať na placku, ktorú plníme salámou, syrom, rokfortom, vajíčkami, kukuricou a rôznou zeleninou.


Zemiakové pagáčiky
Materiál:
25 dkg uvarených prelisovaných zemiakov
25 dkg Smetol, alebo iný tuk
25 dkg polohrubej múky
1 vajce a trošku soli
Postup:
Uvedený materiál spolu zmiesime, rozvaľkáme a 3-krát po krátkom čase prekladáme. Potom necháme na chladnom mieste stať 3-4 hod.
Vyvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky, potrieme žĺtkom a pečieme v horúcej rúre.

Zemiakové pagáčiky – kysnuté

Materiál:40 dkg polohrubej múky
4 uvarené zemiaky postrúhať
1 KL soli
kvások - 2 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, 1 kocka cukru

Mastná kocka:
10 dkg polohrubej múky
1 Smetol
Postup:
Na vykysnuté cesto natrieť mastnú kocku, 3-krát preložiť cesto po 20 minútach.
Vykrajovať pagáčiky a piecť v horúcej rúre.


Zemiakové pagáčiky – kysnuté od Dr. Polákovej
Materiál:
1 kg výberovej polohrubej múky
? kg varených postrúhaných zemiakov
2 ? dcl oleja
10 dkg kvasníc aj menej
1 prášok do pečiva
1 PL kryštálového cukru, soľ
mlieko na kvások

Postup:
Zmiesiť nechať dobre vykysnúť, vykrajovať väčšou formičkou pagáče, ukladať na vymastený plech . Vrch potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku. Piecť v horúcej rúre. Z dávky sú dva plechy. Možno piecť aj z polovice dávky.


Šúpané pagáče
Materiál:
? kg hladkej múky špeciál
20 dkg strúhaného syru eidam alebo údeného
1 Palmarin (Heru)
1 šľahačková smotana
2 vajcia
1 dcl mlieka
soľ
7dkg kvasníc

Postup:
Kvások zmiesiť okrem syru, po vykysnutí rozvaľkať a potrieť ? masla, zložiť a ešte 2-3x pregúľať. Potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku a posypať strúhaným syrom.




Pagáčiky od Danky
         Materiál:
I. Cesto
60 dkg hladkej múky špeciál
4 žĺtky
4dkg kvasníc
soľ
II. cesto
20 dkg polohrubej múky výberovej
2 ks Hery – zmiesiť
Postup:
I. cesto rozvaľkať naň natrieť II. cesto, 3x zložiť, pregúľať po 15 minútach, vykrajovať
pagáčiky, potrieť žĺtkom a piecť v horúcej rúre.


Slaný koláč plnený so syrom NIVA
Cesto:
60 dkg polohrubej výberovej múky
4 dcl mlieka
1 dcl oleja
2 KL soli
5 dkg kvasníc
Plnka:
1 Hera
2 žĺtky
3 ks trojuholníkov NIVA alebo 25 dkg spolu zmiesiť
Postup:
Spracujeme cesto, rozdelíme na 3 alebo 4 bochníky. Bochníky rozvaľkáme a natrieme plnkou, zvinieme do závinu, vrch závinu ozdobne nožom nakrojíme do pílkového vzoru, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom.


Slané pagáčiky od IRENKY
Materiál:
30 dkg hladkej múky
1 stužený tuk Cera
2 dcl kyslej smotany
1 kávová lyžička soli

Postup:
Materiál spolu zmiesime na hladké cesto, ktoré na noc uložíme do chladu.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáčiky alebo tyčinky.
Potrieme žĺtkom, ktorý sme rozmiešali s mliekom a posypeme údeným syrom. Pečieme v horúcej rúre. Pagáče sú lístkové.


Bryndzové pagáčiky
Materiál:
50 dkg polohrubej múky
1 Smetol
25 dkg bryndze
2 žĺtky
2 dcl kyslej smotany
1 KL soli
3 dkg droždia /1dcl vlažného mlieka a trošku soli/

Postup:
Droždie necháme vykysnúť.
Smetol rozmiesime s múkou, bryndzou, pridáme droždie, žĺtky, soľ a smotanu. Potom hodinu necháme kysnúť na teplom mieste. Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm, vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom. Necháme ich kysnúť ešte 15 minút a potom pečieme v neveľmi horúcej rúre 10-15 minút. Tieto pagáče zostanú celé dni mäkké.


Tvarohové pagáčiky
Materiál:
50 dkg polohrubej múky
50 dkg tvarohu
1 Smetol
1 celé vajce
1 prášok do pečiva
1 KL soli
Postup:
Všetko spolu zmiesiť, dať na chvíľku do chladu a potom vykrajovať pagáčiky.
Vrch potrieť žĺtkom pomiešaným s troškou smotany. Piecť v horúcej rúre.

Pagáče maslové z nemocnice a do nemocnice
1 Palmarin
25 dkg hladkej múky
1 šľahačka
soľ, žĺtok – možno vykrajovať aj praclíky

Pagáče krstnej mamy
Materiál:
1 kg polohrubej múky
bravčová, kačacia alebo škvarková masť asi 20 dkg
1 veľká alebo 2 malé kyslé smotany
1 KL soli
trošku mlieka
vajíčko na potretie povrchu pagáčov
Postup:
Múku rozmrvíme s masťou aby spolu držala, potom pridáme smotanu, mlieko, soľ. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 7-8 mm . Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajcom. Pečiem v horúcej rúre.


Lístkové pagáčiky (to sú ine ako hore)
Materiál:
Mast né cesto: 30 dkg hladkej múky špeciál a 1 Smetol
štrúdľové cesto: 30 dkg hladkej múky, 3 žĺtky, soľ, štipka prášku do pečiva,
trošku vlažného mlieka - spracujeme vláčne cesto.
Postup:
Do štrúdľového cesta vložíme kocku mastného cesta, 3-krát po 20 minútach preložíme. Rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky alebo kolečkom rozrežeme na tyčinky. Potrieme vajcom a posypeme tvrdým syrom. Pečieme v predhriatej rúre.


Pirohy s Nivou
Materiál:
50 dkg polohrubej múky
1 hera
1 vajce
1 biely jogurt
soľ
Plnka:20 dkg syru Niva
6 PL šľahačkovej smotany
10 dkg šunky
Postup:
Cesto spracovať z materiálu, rozvaľkať a formičkou vykrajovať kolečká na pirohy a tie plniť s plnkou z mletého syru a šunky zmiešaného so šľahačkou. Povrch potrieť žĺtkom, posypať kmínom a piecť na plechu s troškou vody.


Syrové pagáčiky
Materiál:
60 dkg hladkej múky
50 dkg tvrdého syru postrúhať
50 dkg Visa, Smetol t. j. 2 ks
4 žĺtky
2 prášky do pečiva
trošku smotany na spracovanie
2 KL soli podľa chuti,
trochu sódy aby boli vláčne
Postup:
Cesto spracovať, dať na chlad, rozvaľkať na hrúbku 5 mm ,vykrajovať pagáčiky.
2-krát potrieť žĺtkom a posypať syrom. Na vymastený plech neukladať príliš blízko lebo sa môžu polepiť. 4 plechy asi 260 ks.


Škvarkové pagáče - klasické
Materiál:
70 dkg polohrubej múky
40 dkg škvarkov
2 žĺtky
4 dkg droždia /1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/
2 1/2 dcl vlažného mlieka
2 KL soli
1 PL octu
Postup:40 dkg mletých škvarkov zmiešame s 20 dkg múky a s octom a necháme stáť.50 dkg múky, 2 žĺtky a kvások zmiesime a spracujeme s mliekom na vláčne štrúdľové cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a necháme vykysnúť.
Potom medzi 2 cestá vložíme škvarkovú masu a rozotrieme ju. 3-krát preložíme po 20 minútach. Nakoniec vykrajujeme pagáčiky, potrieme vajcom a pečieme v predhriatej rúre.


Škvarkové pagáče od MUDr. Danky Polákovej

Materiál:? kg hladkej múky špeciál
3 dkg kvasníc
1,5 dcl mlieka
2 žĺtky, soľ
1 kyslá pochúťková smotana
25 dkg mletých oškvarkov
25 dkg varených postrúhaných zemiakov
soľ
Postup: Spolu zmiesiť, nechať chvíľu vykysnúť rozdeliť a natrieť 1/3 škvarkovej a zemiakovej plnky. Zložiť a postup zopakovať 3 x po 15 – 20 minútach. Vrch potrieť vajcom rozmiešaným v mlieku. Piecť v horúcej rúre.



Slimáky oškvarkové
Materiál:
50 dkg hladkej múky
1 Palmarin
2 žĺtky
2 dcl mlieka
1 KL soli
2 dkg kvasníc
25 dkg oškvarkov
Postup:
Zo surovín okrem škvarkou pripravíme kysnuté cesto a rozdelíme na 6 bochníkov. Každý bochník po chvíle kvasenia rozvaľkáme a potrieme mletými škvarkami a trošku posolíme. Potom rozdelíme na 16 dielov - kolečkom. Vzniklé trojuholníky stáčame od širšej strany k vrcholu . Rohlíky potom potrieme s vajcom ochuteným soľou alebo vegetou a pečieme do zlatista.


Kysnutý závin so škvarkami

(riteše z nemeckého, rietesch – slaný mäsový koláč)

Cesto:
60 dkg PLH múky
? kocky droždia
1 vajce
6 g masla
3 dcl mlieka
1 ČL soli, štipka cukru + trošku vody – nechať vykysnúť a urobiť 3 bochníky.
Potom rozvaľkať a plniť nasledovnou plnkou:
30 dkg škvarkou pomlieť, pridať cuketu, 3 cibule, 3 vajcia surové, 2 PL majoránu, trošku smotany, soľ a biele korenie. Natrieť na cesto a zrolovať budeme mať 3 valce, potrieme ich maslom a popicháme vidličkou aby vyšiel vzduch pečieme v horúcej rúre.

Slané mandľové slzičky
Materiál:
1 Smetol
25 dkg hladkej múky
25 dkg polohrubej múky
20 dkg tvrdého syru
1 šľahačková smotana
2 celé vajíčka
1 KL soli
Postup: Spracovať cesto, uložiť na noc do chladu. Potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm, vykrajovať slzičky, potrieť vajcom a zdobiť mandľou . Asi 150 ks.
Môžeme pokrájať aj na tyčinky kolečkom a posypať syrom.

Mandľové slané kocky
Materiál:
70 dkg polohrubej múky
1 celé veľké maslo a 1 Visa, alebo Smetol
2 tégliky kyslej smotany ak sú malé tak 3 tégliky
2 KL soli
Postup:
Po zmiesení materiál 3-krát po 1/2 hod prekladať. Po poslednom preložení zabaliť cesto do celofánového papiera a uložiť na spodok chladničky. Nechať cez noc stáť, potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm a kolečkom rozdeliť cesto na 3 cm kocky. Do stredu dať mandľu, potrieť vajcom a piecť v horúcej rúre. 180 ks.

Sezamové slané pečivo
Materiál:
30 dkg polohrubej múky
1 Hera, /Smetol/
1 celé vajce ,1 prášok do pečiva
3 ks syrokrému
Postup:
Všetko spolu zmiesiť. Nechať cez noc v chlade. Rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm. Potrieť rozšľahaným vajcom, posypať sezamovými zrniečkami. Vykrajovať slzičky alebo iné formy. Možno zdobiť aj orechmi.

Tvarohové tyčinky
Materiál:
25 dkg obyčajného tvarohu
25 dkg hladkej múky
1 Smetol
1 žĺtok a 1 KL soli a trošku prášku do pečiva
Postup:
Spolu zmiesiť, nechať v chlade cez noc. Potom rozvaľkať nie veľmi stuhnuté cesto, potrieť rozšľahaným vajcom a posypať syrom, kmínom a potom krájať kolečkom tyčinky.

Slané slimáky
Materiál:
3 ks strečky Lunex
1 Hera
50 dkg hladkej múky
1 celé vajce
Kvások /2 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/
1 PL soli
Postup:
Spracovať cesto a nechať asi 1/2 hodiny stáť. Potom rozdeliť na 8 bochníkov. Každý rozvaľkať na kruh a potrieť roztopeným maslom. Kruh rozdeliť kolečkom na 16 trojuholníčkov, ktoré potom stáčame začínajúc širšou stranou k vrcholu. Vytvorené slimáčiky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme syrom a kmínom. Pečieme v horúcej rúre. 128 ks.

Slané rohlíky
Materiál:
40 dkg hladkej múky
20 dkg tvrdého syru postrúhať
1 Smetol alebo Hera
1 celé vajce
kvások / 3 dkg droždia, 1dcl vlažného mlieka, kocka cukru/
1 KL soli


Postup:
Všetko spolu zmiesiť, nechať chvíľu stáť, potom rozvaľkať na valec a tento rozdeliť na 8 kúskov asi 5 cm hrubých. Bochníky rozvaľkať na kruh a tento rozdeliť kolečkom na 8 častí. Potrieť trošku roztopeným maslom a stáčať od širšej strany trojuholníka k vrcholu. Potrieť vajcom a posypať syrom alebo sezamom alebo kmínom. Piecť v horúcej rúre.

Slané praclíky
Materiál:
50 dkg tvrdého údeného syru, výborný je Ementál
70 dkg polohrubej múky
1 Visa + 1 Hera
2 celé vajcia
1 prášok do pečiva
1 PL soli
Postup:
Spracujeme cesto, rozdelíme na dve kocky a necháme cez noc v chlade, mierne stuhnuté rozvaľkáme na 1/2 cm a vykrajujeme praclíky, ktoré potierame žĺtkom a obaľuje v strúhanom syre v tanieri. Počet 6 plechov , 125 ks.


Krehké syrové tyčinky
Materiál:
25 dkg tvrdého strúhaného syra
25 dkg hladkej múky
10 dkg škrobovej múky Solamyl
22 dkg tuku Pama
1 žĺtok
3 lyžice kyslej smotany, rasca, soľ, mandle, vajce na potretie
Postup:
Hladkú múku a Solamyl preosejeme na dosku, pridáme nastrúhaný syr, smotanu, maslo, soľ a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na 2 hodiny aj viac do chladničky. Cesto rozvaľkáme pokrájame kolečkom na tyčinky, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, olúpanými a na prúžky nakrájanými mandľami. Pečieme v horúcej rúre.

Formičkové slané pečivo
Materiál: 45 dkg hladkej múky
1 VISA alebo Palmarin
1 krabička syru „Karička“
2 žĺtky
podľa chuti posoliť
1/2 prášku do pečiva
Postup: Spracovať cesto, rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm, potrieť bielkom, posypať syrom, makom alebo sezamom. Uložiť na vymastený plech a piecť v horúcej rúre.

Šunková roláda
Materiál:
1 balíček mrazeného lístkového cesta
2 veľké cibule
6 vajec
10 dkg šampiónov - urobiť škvareninu
20 dkg šunkovej salámy
30 dkg tvrdého údeného syru.
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkať potrieť škvareninou, posypať na drobné kúsky pokrájanou šunkovou salámou a 30 dkg tvrdého syru. Stočiť do rolády a potrieť rozšľahaným vajcom a posypať strúhaným syrom. Piecť v horúcej rúre.



Syrové závitky

Materiál:
1 balíček mrazeného lístkového cesta
6 plátkov tvrdého syra
12 plátkov turistického salámu /alebo párky na 1/4 položiť na plátok potretý kečupom a kolieskami cibule./
1 žĺtok + kmín + sezamové semiačka
Postup:
Lístkové cesto rozdelíme na plátky 10 x 10 cm, ktoré potom rozdelíme na polovicu. Na každý plátok dáme 1/2 plátku syru a turistický salám a stočíme. Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom vymiešaným s vodou, mierne osolíme, posypeme kmín, sezamom. Preložíme na vymastený plech a pečieme v horúcej rúre.



Slané košíčky z lineckého cesta

Materiál:
16 dkg hladkej múky
8 dkg masla /Hera, Smetol/
1 žĺtok
2 PL vody
štipka soli
Postup:
Zmiesime na tuhšie cesto, ktoré necháme odpočívať cez noc. Natlačíme do formičiek košíčkov, upečieme a ešte teplé vyklopíme.
Plníme rôznymi pomazánkami
Základ pomazánky:
Vymiešame viac druhov mäkkých /bambíno, lunex, delikates/ spolu s vetom alebo flórou, heliou. Zo základu robíme ďalšie pomazánky:
Rybacia: Pomelieme šproty alebo sardinky, údenáča, pridáme cibuľu, horčicu, čierne korenie.
Vajíčková:
Uvarené vajcia pomelieme, pridáme karí korenie, horčicu soľ, cibuľu, papriku. Ak plníme polovice bielkov pomelieme len žĺtky.
Mäsová:
Zomelieme diétnu salámu, cibuľu, kečup, horčicu, čierne korenie.
Cesnaková:
Postrúhame syr Zlato, pretlačený cesnak, kelímok kyslej smotany, soľ, čierne korenie.
Tvarohová:
Tučný tvaroh, kyslá smotana, cibuľa, soľ, čierne korenie.
Rokfortová:
Pomletý rokfort, soľ, biele korenie, nadrobno posekané orechy.
Pečeňová:
Pečeňový salám a cibuľu pomlieť, pridať soľ, čierne korenie, horčicu.




Technická poznámka:

Keď nemáte doma oškvarky, nezúfajte.

V teflonovom kastróliku si ich bez miešania (v klasickom sa musia miešať lebo by sa prilepili a pripálili) s troškou mliečka vyrobte z bravčovej slaniny sami a to za jednu hodinu na miernom ohníku.

Aby sa vám upražili skôr, tak slaninku krájajte na menšie kúsky. Na väčšie krájame len vtedy, ak chceme oškvarky brat so sebou na výlet ako pochutinu s čerstvým chlebíkom.

Dobrú chuť