Choď na obsah Choď na menu
 


Domáca 3-bitka

 ( zvláśtne poďakovanie  pani Marcele )


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 2 vajcia * 250 g kryštálového cukru * 1 dcl oleja * 2 dcl polohrubej múky * 1 ČL sódy bikarbóny * 2 PL kakaa * 2 balenia BB keksov * PLNKA číslo 1: pol litra mlieka * 2 vanilkové cukry * 1,5 Zlatého klasu * 100 g kryštálového cukru, 1 Hera * PLNKA číslo 2: 1 plechovka Salka * 200 g Hery * POLEVA: čokoládová

POSTUP PŘÍPRAVY

Mamičky, poviem Vám úprimne, s týmto zákuskom je práce ako na kostole alebo hektárovom poli, ale výsledok stojí za to. Ja síce súdim iba podľa seba, možno Vám sa podarí rýchlejšie ako mne. Každopádne omdliete, keď ho ochutnáte a to vôbec nepreháňam, kľudne spíšte dopredu závet a súhlas o darovanie orgánov, ak by ste sa už z ochutnávacej kómy neprebrali. Hostia mi ho chválili aj v 40 stupňových horúčavách, keď zmizol z povrchu zemského a to si dovolím zodpovedne a pri zmysloch tvrdiť, že ho nechválili iba zo slušnosti a teraz sa nehorázne chválim zasa ja. Ale to iba v duchu starého slovenského príslovia, že „dobré sa chváli samo".


    1. Dáme variť Salko na dve hodiny. Čítate dobre - na celé dve hodiny - čiže 120 minút. Ale nemyslite si, že nebudete mať čo robiť. Šupnite silnú kávu a ideme na to. Mamička, prosím, nevšimni si ten špinavý sporák, ja sa polepším a sľubujem, že ho vydrhnem ako Pánbožko prikázal. Ja viem, na tie capance je najlepšia švédska utierka, ktorú nikdy nemôžem skombinovať so žiadnym čistiacim prostriedkom.

    2. Medzitým si elektrickým šľahačom vyšľaháme vajcia s cukrom.
 
    3. Do toho pridáme ostatné prísady na cesto, a dobre premiešame, vidíte tu múku, olej, sódu bikarbónu a kakao.

    4. Cesto vylejeme na dobre vymastený a postrašený plech múkou.

    5. A upečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Necháme vychladnúť. Takže spodný diel dobrotky je úspešne za nami.

    6. Uvaríme si hustý puding: do hrnca dáme pol litra mlieka, 2 vanilkové cukry, 1,5 Zlatého klasu a 100 g kryštálového cukru. Samozrejme, necháme vychladnúť. Úplne! A nič neunáhľujte.

    7. V miske vyšľaháme do peny samotnú heru.

    8. Po úplnom vychladnutí pudingu oba krémy spojíme. Šľahačom zašľahávame do hery puding po troškách a vznikne výborný krém.

    9. Krém navrstvíme na vychladnutý upečený plát. Rozložte ho pekne rovnomerne a uhlaďte.

    10. Na krém naukladajte dva balíčky BB keksov.

    11. Okraje zarovnajte polovičnými keksami.
 
    12. V mise si opäť vyšľaháme do peny heru.

    13. Uvarené salko - v týchto chvíľach by už mohli ubehnúť 2 hodinky, dajte z konzervy do misy, nech rýchlejšie chladne. Zo salka sa stala fantastická karamelová hustá mliečna mňamka, takže tu platí prísny zákaz ochutnávania a odožeňte deti a manžela z kuchyne preč. Salko nechajte vychladnúť, občas ho premiešajte a zdôrazňujem, vychladnúť musí absolútne do izbovej teploty.
 
    14. Oba krémy spojte. Salko pridávajte do vyšľahanej hery.

    15. Vylejte na keksy a urovnajte. Zákusok potom dajte schladiť do chladničky, aby ste lepšie rozotreli čokoládovú polevu.

    16. Polevu rozotierajte opatrne, môže sa stať, že sa trocha primieša do salkového krému. Skladujeme v chladničke, ale to je samozrejmosť.
 
    17. Po úmorných 2,5 - 3 hodinách si naozaj zaslúžite oddych a výdatný obed. Dokázali ste urobiť vynikajúci zákusok - a to tvrdím, akože sa volám Marcela.