Choď na obsah Choď na menu
 


Mleté mäso v ceste

Obrázok Suroviny
Cesto: 300 g polohrubej múky
9 lyžíc mlieka, 4 lyžice oleja, soľ
100 g tvarohu, 50 g kyslej smotany
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
Plnka: 500 g mletého bravčového mäsa
1 vajce, soľ, mletá sladká červená paprika
majorán, papriková pasta, petržlenová vňať
mleté čierne korenie, nastrúhaný tvrdý syr
Na potretie: 1 žĺtok

Pracovný postup
Do múky pridáme mlieko, olej, kypriaci prášok, tvaroh, soľ, kyslú smotanu a spolu premiešame. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme plnkou, strúhaným syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Zvinieme do rolády a pokrájame na kúsky. Do vymastenej zapekacej misy ukladáme tesne vedľa seba pokrájané kúsky rolády. Potrieme žĺtkom a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení posypeme balkánskym syrom.
Plnka: Mleté mäso ochutíme soľou, mletou sladkou červenou paprikou, majoránom, paprikovou pastou a čiernym korením. Pridáme vajce a premiešame.
 

 

Špenátové guľky so syrom

Obrázok Suroviny
3 rožky, mlieko, 2 vajcia, soľ
mleté čierne korenie, olej, cibuľa
cesnak, čerstvý špenát
mäkká saláma, strúhanka
nastrúhaný tvrdý syr, mozzarella
kyslá smotana, smotana na varenie

Pracovný postup
Rožok nakrájaný na menšie kúsky zalejeme mliekom. Očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na oleji spolu s pokrájaným cesnakom. Pridáme natrhané listy špenátu a spolu krátko podusíme. Posolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Do vyžmýkaných rožkov pridáme žĺtky, nakrájanú mäkkú salámu, strúhanku, vychladnutú orestovanú zmes, nastrúhaný tvrdý syr, tuhý sneh z bielkov a spolu premiešame. Z masy formujeme guľky, ktoré uvaríme v posolenej vode. Vyberieme ich a preložíme do zapekacej misy. Zalejeme zmesou z kyslej smotany, nastrúhaného tvrdého syra a zo smotany na varenie. Pridáme na plátky pokrájanú mozzarellu a vložíme zapiecť do vyhriatej rúry.

 

Pečené kuracie stehná

Obrázok Suroviny
2 ks kuracích stehien
300 g zemiakov, soľ
smotana na varenie
mletá sladká červená paprika
postrúhaný tvrdý syr

Pracovný postup
Kuracie stehná posolíme a necháme 15 minút odstáť. Očistené zemiaky pokrájame na štvrtky. Smotanu zmiešame s mletou sladkou červenou paprikou a so soľou. Pridáme pokrájané zemiaky, kuracie stehná a spolu premiešame. Preložíme do vymastenej zapekacej misy, prikryjeme alobalom a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Tesne pred dopečením posypeme strúhaným syrom, zalejeme smotanou a necháme zapiecť.

 

Balíčky s plnkou

Obrázok Suroviny
350 g lístkového cesta, 1 žĺtok
100 g údeného syra, 1 vajce
250 g mletého mäsa, soľ
mleté čierne korenie, sójová omáčka
mletá sladká červená paprika
worcesterská omáčka
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
2 vajcia uvarené natvrdo

Pracovný postup
Mleté mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou, sójovou omáčkou a worcesterskou omáčkou. Potom pridáme žĺtok, prelisovaný cesnak a spolu premiešame. Necháme odstáť na chladnom mieste asi 30 minút. Medzitým na pomúčenej doske rozvaľkáme lístkové cesto. Z cesta krájame väčšie štvorce, do stredu každého štvorca dáme ochutené mleté mäso a časť nakrájaného vajca. Po naplnení zložíme a konce k sebe dobre pritlačíme. Potrieme rozšľahaným vajcom, posolíme a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Asi po 7 minútach vyberieme z rúry. Znova potrieme vajcom, posypeme nahrubo nastrúhaným syrom a dáme dopiecť.

 

Pečená zelenina s vajcami

Obrázok Suroviny
olej, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku
300 g cukety, 100 g tekvice
farebné papriky, 50 g mäkkej salámy
50 g údenej klobásy
30 g nastrúhaného tvrdého syra
3 až 4 vajcia, 3 paradajky
mletá sladká červená paprika, soľ
mleté čierne korenie
nasekaná petržlenová vňať

Pracovný postup
Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu s plátkami cesnaku. Pridáme nakrájanú cuketu, tekvicu, farebné papriky, olúpané paradajky zbavené zrniečok, nakrájanú mäkkú salámu a spolu 7 až 10 minút podusíme. Posolíme, okoreníme, posypeme petržlenovou vňaťou a zmes dáme do zapekacej misy. V zeleninovej mase urobíme jamky a do nich vyklopíme vajcia. Posolíme ich, posypeme mletou sladkou červenou paprikou, pridáme kolieska údenej klobásy a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom a necháme zapiecť. Podávame s bagetou.
 

 

Špízy z mletého mäsa

ObrázokSuroviny
150 g mletého bravčového mäsa, gyros
150 g mletého hovädzieho mäsa, soľ
mleté čierne korenie
petržlenová vňať
bazalka, majorán
papriky, cuketa, olej

Pracovný postup
Mleté bravčové a hovädzie mäso zmiešame. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, majoránom, gyrosom, nasekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou. Premiešame a necháme odstáť asi 20 minút na chladnom mieste. Potom z masy formujeme guľky, ktoré sploštíme a striedavo ich napichujeme na drevenú ihlu spolu s nakrájanými farebnými paprikami a cuketou. Naplnené špízy z oboch strán vypražíme v horúcom oleji.

 

 

Rezy s Margot tyčinkou

Recept našej čitateľky Julianny Kováčovej zo Zlatých Moraviec

Obrázok Suroviny
1 šľahačková smotana
2 dl kryštálového cukru
4 dl polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 vanilínový cukor
2 celé vajcia
1 dl mlieka
1 dl oleja
1 postrúhaná
čokoládová
tyčinka Margot

Pracovný postup
Smotanu, cukor, múku, prášok do pečiva, vanilínový cukor, vajcia, mlieko, olej a nastrúhanú čokoládu spolu spracujeme. Cesto dáme na vymastený plech a vo vyhriatej rúre upečieme. Po upečení polejeme čokoládovou polevou alebo posypeme práškovým cukrom.

 

Buchty trochu inak

Recept našej čitateľky Veroniky Kažimírovej z Uzoviec

Obrázok Suroviny
2 kocky droždia
1 kg polohrubej múky
3 lyžice
práškového cukru
1 prášok do pečiva
3 žĺtky
2 dl oleja
5 dl teplého mlieka

Pracovný postup
V asi 2,5 dl teplého mlieka rozpustíme 2 lyžice cukru, 2 kocky droždia a necháme nakysnúť. Zvyšné suroviny a vykysnutú zmes zmiešame, olej pridáme až na koniec. Necháme 30 minút podkysnúť a cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť vyvaľkáme do tvaru kruhu a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Plníme salámou, syrom, uhorkou, vajíčkom alebo kukuricou. Trojuholníky stáčame smerom dnu, do stredu. Na plechu necháme odstáť hodinu. Pred pečením ich potierame žĺtkom a mliekom, po upečení zas studenou sladkou vodou.

 

Prekladané jablkové rezy

Recept našej čitateľky Renáty Šulekovej z Prievidze

Obrázok Suroviny
Cesto: 5 vajec
10 PL práškového cukru
10 PL polohrubej múky
1,5 dl oleja, 1,5 dl mlieka
1 kypriaci prášok do pečiva
Plnka: 1 kg jabĺk, 250 g
smetolu, 1 vanilínový cukor
200 g práškového cukru
1 PL tuzem. umu, 5 dl mlieka
5 PL hladkej múky, okrúhle piškóty, káva
Na ozdobu: čokoláda

Pracovný postup
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, mlieko, prášok do pečiva s múkou a tuhý sneh z bielkov. Plech vyložíme naolejovaným alobalom. Navrstvíme naň na kolieska pokrájané jablká a na ne rozotrieme cesto. Pečieme asi 30-35 minút. Vyberieme a ešte za tepla preklopíme na druhý plech tak, aby jablká boli navrchu. Stiahneme alobal a necháme vychladnúť. Natrieme plnkou a na ňu poukladáme okrúhle piškóty namáčané v uvarenej káve s umom. Na piškóty natrieme druhú polovicu plnky, vrch ozdobíme postrúhanou čokoládou. Plnka: Mlieko uvaríme s múkou na hladkú kašu. Smetol vymiešame s cuk-rom a s vanilínovým cukrom. Po vychladnutí obe dve hmoty spojíme a plnku rozdelíme na dve časti.

 

Štrúdľa nadivoko

Recept našej čitateľky Jany Ivčicovej z Michaloviec

ObrázokSuroviny
5 + 5 rožkov
na dolný a horný diel
strúhané jablká, 7 dl
(ak sú zavárané)
škorica
cukor
5 bielkov
olej

Pracovný postup
Na vymastený plech naukladáme 5 rožkov nakrájaných na kolieska. Navrch dáme jablká s cukrom a so škoricou. Na tieto prísady uložíme zvyšných 5 rožkov nakrájaných na kolieska. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý rozotrieme navrch štrúdle. Všetko dáme zapiecť na 20 minút.
 

 

Koláč müsli

Recept našej čitateľky Marty Jurkovej zo Senice
Obrázok Suroviny
1 vrecko ovsených
vločiek (500 g)
10 veľkých jabĺk
1 menší hrnček orechov
1 menší hrnček hrozienok
2 poháre džemu

Pracovný postup
Na ovsené vločky dáme nastrúhané jablká, posekané orechy a hrozienka. Pridáme džem a všetko premiešame tak, aby sa suroviny prepojili. Plech vyložíme papierom na pečenie a masu naň rovnomerne rozotrieme. Pri teplote 150 stupňov sušíme asi 2 hodiny, kým koláč nezhnedne. Koláč môžeme po vychladnutí poliať čokoládovou polevou.
 

 

Pečené mleté mäso

Obrázok Suroviny
500 g mletého bravčového mäsa
soľ, mleté čierne korenie, 1 vajce
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
1 rožok namočený v mlieku
majorán, sójová omáčka
3 vajcia uvarené natvrdo
100 g nakrájaného tvrdého syra
50 g mäkkej salámy, petržlenová vňať

Pracovný postup
Mleté mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením, majoránom, prelisovaným cesnakom a sójovou omáčkou. Pridáme celé vajce, vyžmýkaný rožok a spolu premiešame. Necháme odstáť na chladnom mieste asi 40 minút. Potom masu rozložíme na alobal a uložíme na ňu plátky syra, mäkkej salámy, nasekanú petržlenovú vňať a do stredu uvarené vajcia. Vyformujeme bochník, ktorý preložíme do vymastenej zapekacej misy. Prikryjeme alobalom, podlejeme malým množstvom vody a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Pred dopečením alobal odstránime a mäso necháme zapiecť.

 

Pečené šampióny

Obrázok Suroviny
väčšie šampiňóny
soľ
mleté čierne korenie
topený syr
smotana
strúhaný syr
mäkká saláma
zemiaky uvarené v šupke
cibuľa, olej

Pracovný postup Klobúčiky šampiňónov odrežeme od vrchnej šupky a vnútornú časť z nich vydlabeme. Posolíme ich a okoreníme mletým čiernym korením. Nadrobno pokrájanú cibuľu opečieme na oleji spolu s vybratou časťou šampiňónov. Odstavíme a necháme chvíľu vychladnúť. Pridáme pokrájanú mäkkú salámu, topený syr a spolu premiešame. Touto zmesou naplníme klobúčiky šampiňónov. Na vymastený pekáč uložíme na plátky pokrájané zemiaky, posolíme ich a posypeme nastrúhaným syrom. Pridáme naplnené šampiňóny a vrchnú časť šampiňónov zalejeme zmesou zmiešanou z kyslej smotany a nastrúhaného tvrdého syra. Potom ich vložíme zapiecť do vyhriatej rúry.

 

Minútka z bravčového mäsa

Recept našej čitateľky Anny Baranovej zo Sliača

Obrázok Suroviny
500 g bravčového mäsa
5 lyžíc oleja, soľ, korenie
1 téglik tatárskej omáčky
100 g húb (šampiňónov)
1 cibuľa

Pracovný postup
Mäso nakrájame na plátky. Naklepeme, osolíme, okoreníme a opečieme na oleji z obidvoch strán po 5 minút. Do tatárskej omáčky pridáme nakrájanú cibuľu a udusené šampiňóny. Navrstvíme na mäso. Podávame s opečenými zemiakmi.
 

 

Dusené kuracie mäso

ObrázokSuroviny
300 g kuracích pŕs
soľ, mleté čierne korenie
mletá rasca, olej
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
horčica, vývar
hladká múka

Pracovný postup
Kuracie prsia nakrájame na kúsky, posolíme ich a okoreníme, posypeme mletou rascou a pokvapkáme olejom zmiešaným s horčicou. Necháme odstáť 20 minút. Potom jednotlivé kuracie kúsky obalíme v hladkej múke a prudko opečieme v panvici na oleji. Vyberieme a vo výpeku opečieme nadrobno pokrájanú cibuľu s prelisovaným cesnakom. Pridáme opečené kuracie kúsky, podlejeme vývarom a spolu podusíme domäkka. Hotové mäso dochutíme a zahustíme hladkou múkou.
 

Kuracie s omáčkou

Obrázok Suroviny
300 g kuracích pŕs, maslo
hladká múka, vývar
biele víno, soľ
mleté čierne korenie
mletý muškátový oriešok

Pracovný postup
Umyté a osušené kuracie prsia vcelku posolíme, okoreníme a necháme 20 minút odležať. Potom ich prudko opečieme v panvici na oleji z obidvoch strán. Po opečení ich dáme do posolenej vody a uvaríme domäkka. Z masla a múky pripravíme zápražku, ktorú rozriedime vývarom. Pridáme biele víno a spolu povaríme asi 20 minút. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a mletým muškátovým orieškom. Uvarené kuracie mäso nakrájame na kúsky a prelejeme ich omáčkou. Podávame s uvarenou ryžou.

 

Maďarské pečené mäso

Recept našej čitateľky Margity Sándorovej z Trstíc

Obrázok Suroviny
500 g bravčového stehna
20 g hladkej múky, 20 g masla
lyžička mletej sladkej
červenej papriky, 150 g rajčiakov
štipka rozdrvenej rasce, soľ
40 g postrúhaného syra, 20 g masti
4 strúčiky cesnaku
250 g zelenej papriky

Pracovný postup
Z odblaneného a umytého mäsa nakrájame rezne, naklepeme ich a posolíme, okraje narežeme a obalíme v múke, do ktorej sme zamiešali mletú papriku a rozdrvenú rascu. Pekáč alebo zapekaciu misu vymastíme a uložíme do nej pripravené rezne. Posypeme ich na plátky pokrájaným cesnakom, pásikmi zelenej papriky a štvrtkami rajčiakov. Osolíme a dáme piecť. V polovici pečenia pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme postrúhaným syrom a dopečieme. Podávame s varenými zemiakmi posypanými nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

Kuracia rolka s praženicou

Obrázok Suroviny
250 g kuracích pŕs, soľ
mleté čierne korenie
50 g mäkkej salámy
1 menšia cibuľa, olej
2 vajcia
30 g nakrájanej
zelenej papriky
údená klobása

Pracovný postup
Kuracie prsia naklepeme na plátky, posolíme a okoreníme. Na rozklepané prsia položíme plátky mäkkej salámy. Očistenú cibuľu orestujeme na oleji spolu s nakrájanou zelenou paprikou. Pridáme rozšľahané vajcia a urobíme hustú praženicu. Posolíme a po vychladnutí ju natrieme na salámu. Pridáme údenú klobásu a spolu zvinieme do rolky. Spojíme grilovacou ihlou a prudko opečieme na oleji zo všetkých strán. Opečenú rolku preložíme do zapekacej misy. Podlejeme výpekom, malým množstvom vody, prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry piecť. Po upečení nakrájame na kolieska.
 

 

Zapečená ryža s bešamelom

Obrázok Suroviny
uvarená ryža natural vo vývare
150 g kuracích pŕs
sójová omáčka
soľ, mleté čierne korenie
60 g šampiňónov, olej
strúhaný parmezán
50 g nastrúhaného topeného syra
mlieko, maslo, hladká múka, paradajky

Pracovný postup
Kuracie prsia pokrájame na malé kúsky, posolíme ich, okoreníme a pokvapkáme sójovou omáčkou. Premiešame a pomaly ich opečieme v panvici na oleji domäkka spolu s nakrájanými šampiňónmi. Z masla, múky a mlieka pripravíme bešamel, ktorý ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Do vychladnutého bešamelu pridáme polovičné množstvo nastrúhaného tvrdého syra. Zapekaciu misu vymastíme a dáme do nej polovičné množstvo uvarenej ryže, ktoré polejeme trochou bešamelu. Na ryžu dáme udusené kuracie mäso so šampiňónmi. Pridáme na kolieska pokrájané paradajky a prikryjeme zvyškom ryže. Zalejeme bešamelom, posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry. Hotové jedlo pokrájame na kúsky, ktoré posypeme strúhaným parmezánom.
 

 

Tarhoňové rizoto

Obrázok Suroviny
tarhoňa, zeleninový vývar, olej
100 g kuracích pŕs, soľ
mleté biele korenie, vegeta
zelenina, zmes naklíčených semien

Pracovný postup
Tarhoňu opečieme na oleji, zalejeme vývarom a uvaríme domäkka. Kuracie prsia pokrájame na menšie kúsky, ktoré posolíme, okoreníme a ochutíme vegetou. Potom ich opečieme v panvici na oleji spolu so zeleninou domäkka a ochutíme. Do uvarenej tarhone pridáme opečené kuracie prsia so zeleninou a ozdobíme zmesou naklíčených semien.

 

Fazuľová musaka

Obrázok Suroviny
biela fazuľa
4 až 5 vajec uvarených natvrdo
250 g nahrubo nastrúhaného
tvrdého syra, petržlenová vňať
2 vajcia, sladká smotana, soľ
mleté biele korenie, vegeta, olej

Pracovný postup
Bielu fazuľu uvaríme domäkka. Potom ju scedíme a necháme vychladnúť. Do vymastenej zapekacej misy dáme časť uvarenej fazule, posolíme ju, okoreníme mletým bielym korením a posypeme vegetou. Na fazuľu uložíme na kolieska pokrájané a posolené vajcia, posypeme syrom a pokvapkáme olejom. Takto vrstvíme až do zaplnenia misy, pričom vrchná časť musí byť fazuľa. Celé vajcia rozšľaháme so sladkou smotanou. Zalejeme ňou naplnenú misu a vložíme zapiecť do vyhriatej rúry. Po zapečení nakrájame na kúsky a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

Kuracia pečeň na ihle

ObrázokRecept našej čitateľky Marty Bujalkovej zo Želiezoviec

Suroviny
1 kg kuracej pečene
300 g anglickej slaniny
olej
soľ, mleté čierne korenie

Pracovný postup
Očistenú, umytú a usušenú kuraciu pečeň nakrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme, obalíme do tenkých plátkov anglickej slaniny a napichujeme na ihlu. Takto upravenú pečeň potrieme olejom a upečieme na rozpálenom rošte. V priebehu pečenia ju potierame olejom. Ako prílohu podávame zemiaky a zeleninové šaláty.

 

Zeleninové lodičky

Obrázok Suroviny
Cesto: 30 g droždia, 2 lyžice olivového oleja
500 g polohrubej múky, soľ
2 lyžice kyslej smotany
Plnka: 150 g cibule, 200 g cukety
300 g paradajok, 50 g mäkkej salámy
120 g topeného syra, soľ
mleté čierne korenie, olej, oregano, 2 strúčiky cesnaku

Pracovný postup
Droždie necháme rozpustiť vo vlažnej vode. V miske zmiešame múku, rozpustené droždie, smotanu, olivový olej a soľ. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho a necháme nakysnúť. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Nakrájame ho na kúsky, z ktorých vytvarujeme lodičky. Okraje cesta potrieme olejom a stred naplníme zeleninovou plnkou. Naplnené preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov upečieme.
Plnka: Paradajky rozkrojíme, zrniečka z nich vyberieme a pokrájame. Nakrájanú cibuľu s cesnakom orestujeme na oleji. Pridáme nakrájanú cuketu, paradajky a spolu opečieme. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a oreganom. Mäkkú salámu nakrájame a spolu s topeným syrom vmiešame do masy. Spolu premiešame.
 

 

Kuracie mäso s čínskou zeleninou

Obrázok Suroviny
300 g kuracích pŕs, soľ
sójová omáčka, saké
olivový olej
korenie karí
čínska mrazená zelenina
čínske huby

Pracovný postup
Kuracie prsia pokrájame na kúsky, posolíme ich, pokvapkáme sójovou omáčkou, posypeme korením karí a pokvapkáme saké. Necháme odstáť 20 minút. Potom ich pomaly opečieme v panvici na oleji. Po opečení vyberieme a odložíme na teplé miesto. Mrazenú čínsku zeleninu orestujeme na olivovom oleji. Vopred namočené a pokrájané huby krátko povaríme a pridáme k zelenine spolu s opečeným mäsom. Premiešame a krátko spolu orestujeme. Podávame s uvarenou ryžou zmiešanou s kukuricou a s nakrájaným koriandrom.