Choď na obsah Choď na menu
 


 

Sacherova torta má 175 rokov


Obrázok

 Najsladšia z viedenských atrakcií a symbol kaviarenskej tradície, Sacherova torta, má 175 rokov. Recept je prísne stráženým tajomstvom. Kľúč k akejkoľvek Sacherovej torte je v čokoláde, musí byť prvotriedna. No, ale samozrejme je dôležitý aj džem.

Keď 16-ročný cukrársky učeň na cisárskom dvore Franz Sacher vymyslel horko-sladké čokoládové pokušenie, netušil, že sa stane neoddeliteľnou súčasťou mesta Viedne rovnako, ako kráľovský palác Hofburg, budova opery alebo koče s konskými záprahmi.

 

 


    * Sacherku poznajú milovníci zákuskov a čokolády na celom svete. Originálny recept torty, ktorý vlastnia najslávnejší viedenskí cukrári, je tajomstvom.


    * V roku 1832 ju vytvoril 16-ročný Franz Sacher na dvore kniežaťa Metternicha. Marhuľovou marmeládou ju vylepšil jeho syn Eduard u dvorného cukrára Demela.


    * V roku 1876 založil Eduard Sacher reštauráciu a Hotel Sacher.


    * Označenie Originálna Sacherova torta (Original Sacher-Torte) registroval Hotel Sacher ako firemné označenie, receptúru torty držia v tajnosti.


    * Demelova Sacherova torta sa od Original Sacher-Torte odlišuje tým, že marmeláda sa nachádza v strede torty a nie pod čokoládovou polevou.

 

Recept:

Sacherova torta


130 g masla, 110 g práškového cukru, vanilku, 6 vajec, 130 g čokolády na varenie, 100 g cukru, 130 g hladkej múky, marhuľovú zaváraninu. Poleva: 200 g cukru, 1/8 l vody, 150 g čokolády.

Maslo s cukrom a vanilkou vymiešame do peny, postupne zašľaháme žĺtky a zmäknutú čokoládu. Z bielkov ušľaháme sneh, pridáme jemný kryštálový cukor a ešte došľaháme. Potom sneh opatrne vmiešame do zmesi. Nakoniec jemne vmiešame múku. Maslom vymastenú a múkou vysypanú tortovú formu naplníme pripravenou hmotou. Pečieme zvoľna v predhriatej rúre asi 1,5 hodiny. Hotový múčnik presunieme na mriežku a vychladnutú vyklopíme. Hornú stranu potrieme zmäknutou zaváraninou a prelejeme polevou, ktorú pripravíme takto: cukor varíme vo vode tak, aby sa rozpustil, potom pridáme čokoládu, miešame dohladka, povaríme a dostatočne tuhou polevou prelejeme tortu. Šľahačku podávame osobitne v miske.