Choď na obsah Choď na menu
 


Špagety Carbonara

 

spagety-carbonara-r758-st.ir3-_t600.jpg

 

Špagety Carbonara
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g špagiet
  • 4 vajíčka
  • 200 g prerastenej údenej slaniny
  • 300 g parmezánu
  • mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale. Medzitým si pokrájajte slaninu na kocky, nastrúhajte parmezán a rozšľahajte vajíčka.

V hlbokej panvici osmažte slaninu do chrumkava a zlatista na vonkajšej strane. Hotové špagety sceďte, ale trochu vody, v ktorej sa varili, si odložte bokom.

Pridajte k slanine odkvapkané špagety, poriadne premiešajte, stiahnite horák na najmenší stupeň a prilejte rozšľahané vajíčka. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa vajíčka pomaly na horúcich špagetách uvarili a nevznikli z nich kusy praženice.

Nakoniec primiešajte nastrúhaný parmezán a korenie. Všetko dôkladne premiešajte. Ak sa vám zdá zmes suchá, prilejte odloženú vodu zo špagiet.

Pre zaručený úspech môžete postup prehodiť a po scedení špagiet, rozmiešajte dokonale v hrnci vajíčka s parmezánom a trochou vody z varenia. Primiešajte horúce špagety, aby sa „omáčkou“ obalili a až teraz jedlo dokončite na panvici.

 

Tip: Čím menej, ale zato kvalitnejších základných surovín použijete, tým lepší výsledok vo finále dosiahnete. Recept je po generácie ovplyvnený rôznymi regiónmi Talianska, preto sa môže konečný výsledok líšiť. Niekde podlievajú špagety namiesto vody vínom, inde pridávajú pod slaninový základ i maslo, opečenú cibuľu alebo cesnak, stretnúť sa môžete i so šampiňónmi.

 


 

Zdroj:  zena.sme.sk/c/7409588/spagety-carbonara.html