Choď na obsah Choď na menu
 


Maškrty zo zemiakov

 

 

Zemiaky sú druhý chlieb, hovorí sa.
Slovenská kuchyňa bez nich? Nie! To si hádam nemožno ani predstaviť.
Zemiaky pečené v pahrebe sú jedlom z najskromnejších. Ak sa pridá trochu fištrónu (a hoci aj slaninky, cibuľky a masla), dajú sa servírovať aj v najluxusnejších reštauráciách. Aký iný dôkaz o tom, že jedlá zo zemiakov bývajú zväčša veľmi jednoduché a keď ovládate pár fínt, potom aj rozprávkovo chutné, treba?

Zemiaky s rybou

Potrebujeme: * 500 g zemiakov * cibuľu * 50 g údenej ryby * lyžicu oleja * 2 vajíčka * 3 lyžice mlieka * 2 kyslé uhorky * 1 paradajku * soľ * mleté čierne korenie

Ako na to:

* Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na plátky. Na oleji opečieme na kocky nakrájanú rybu, potom ju vyberieme a vo výpeku osmažíme cibuľu spolu so zemiakmi. Posolíme a okoreníme. Mlieko a vajíčka vyšľaháme, osolíme a ochutíme čiernym korením. Touto zmesou polejeme opečené zemiaky na panvici a počkáme, kým sa mliečna zmes na nich zrazí.
Zemiaky preložíme na tanier a posypeme opečenou rybou a nakrájanou uhorkou a paradajkou.

Zemiakové hrianky

Potrebujeme: * 500 zemiakov * pálivú papriku * sladkú papriku * kečup * cibuľu

Ako na to:

* Zemiaky uvaríme a roztlačíme.
Primiešame sladkú aj pálivú papriku podľa chuti a kečup. Dobre premiešame a podávame na hriankach.

Lečové zemiaky

Potrebujeme: * 1 kg zemiakov * 1 sterilizované lečo * 50 g oleja * 1 cibuľu * soľ * kyslú smotanu * 20 g hladkej múky * soľ * mleté čierne korenie

Ako na to:

* Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu opražíme na oleji, pridáme zemiaky, ktoré za občasného podlievania vodou dusíme do polomäkka. Pridáme lečo a smotanu zmiešanú s múkou a dochutíme. Krátko povaríme.

Zapekané zemiaky

Potrebujeme: * 500 g zemiakov * olej * 2 cibule * 4 vajíčka * soľ * mleté čierne korenie * sladkú papriku

Ako na to:

* Cibuľu a zemiaky nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Keď sú zemiaky mäkké, zalejeme ich vajíčkami vyšľahanými so soľou, paprikou a korením. Pečieme, kým vajíčka na zemiakoch nestuhnú.

Zemiaky zapečené s rybou

Potrebujeme: * 500 g zemiakov * 3 cibule * 500 g mrazenej ryby * 200 ml smotany * 200 g tvrdého syra * 2 vajíčka * soľ * mleté čierne korenie * 2 lyžice oleja * lyžičku masla

Ako na to:

* Zemiaky a cibuľu očistíme a nakrájame na plátky. Plech potrieme olejom, rozložíme zemiaky, na ne dáme kúsky masla, osolíme a okoreníme. Pridáme cibuľu a osolené plátky ryby. Na to navrstvíme znova zemiaky a cibuľu.
Pečieme asi 20 minút. Potom zalejeme vajíčkami vyšľahanými so smotanou a pečieme ďalších dvadsať minút.
Posypeme nastrúhaným syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí.

Tvarohové zemiaky

Potrebujeme: * 500 g zemiakov * soľ * 100 g tvarohu * * mlieko * maslo * mleté čierne korenie

Ako na to:

* Zemiaky rozdelíme na polovicu. Jednu časť zemiakov ošúpeme, nahrubo nastrúhame, uvaríme a zlejeme vodu.
Z druhej uvaríme klasickú zemiakovú kašu, teda uvarené zemiaky vymiešame s mliekom a maslom. Nastrúhané zemiaky zmiešame so zemiakovou kašou a formujeme guľôčky s asi 5-centimetrovým priemerom. Do stredu každej vtlačíme tvaroh vymiešaný so soľou a korením. Nakoniec guľôčky vypražíme.

Zemiaky so syrom

Potrebujeme: * 5 väčších zemiakov * konzervu kukurice * 100 g plesňového syra * smotanu na šľahanie * olej * bazalku * oregano

Ako na to:

* Zapekaciu misku vymažeme olejom a naukladáme do nej zemiaky nakrájané na plátky, ktoré sme premiešali s olejom. Posypeme kukuricou a nastrúhaným syrom. Zalejeme smotanou, do ktorej sme pridali soľ a koreniny a zapekáme asi tridsať minút. Podávame ako hlavné jedlo so zeleninovým šalátom.

Zemiaky na kyslo

Potrebujeme: * 500 g zemiakov * 250 ml kyslej smotany * 200 ml mlieka * 50 hladkej múky * soľ

Ako na to:

* Na kocky nakrájané zemiaky uvaríme v slanej vode. Do vody k zemiakom prilejeme smotanu rozšľahanú s hladkou múkou a povaríme. Dosolíme.

Zemiaky s krabími tyčinkami

Potrebujeme: * 1 kg zemiakov * 1 balenie krabích tyčiniek * 4 lyžice oleja * 150 g majonézy * 2 lyžice masla * 1 konzerva mandarínok * soľ * mleté čierne korenie

Ako na to:

* Zemiaky očistíme, nakrájame na plátky a na rozpálenom oleji prudko opečieme. Osolíme a opekáme ďalej na miernom ohni asi dvadsať minút. Mandarínky necháme odkvapkať, zmiešame s majonézou, osolíme a premiešame s mierne orestovanými posolenými krabími tyčinkami. Majonézovú zmes vysypeme na opečené zemiaky.

Zemiaky so zeleninou

Potrebujeme: * 1 kg zemiakov * 4 vajíčka * 250 g strúhaného syra * 1 mrazenú zeleninu (hrášok, mrkva) * soľ * maslo

Ako na to:

* Očistené zemiaky nahrubo nastrúhame, pridáme vyšľahané vajíčka, posolíme a zmiešame so zeleninou. Zapekáme v mise natretej maslom asi 40 minút. Pred dopečením posypeme strúhaným tvrdým syrom.

Maďarské zemiaky

Potrebujeme: * 500 g zemiakov * soľ * olej * cibuľu * mletú sladkú papriku * 200 ml kyslej smotany * 2 nožičky debrecínskych párkov

Ako na to:

* Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme mletú papriku, uvarené zemiaky a zalejeme kyslou smotanou. Pridáme na kolieska pokrájané debrecínske párky a všetko spolu prehrejeme.

Kaša zapečená s vajíčkami

Potrebujeme: * 500 g zemiakov * soľ * maslo * 4 vajíčka * strúhaný syr * mletá červená paprika * mlieko

Ako na to:

* Zemiaky uvaríme v slanej vode, s mliekom a maslom vymiešame na hladkú kašu. Misu na zapekanie vytrieme maslom. Kašu rozotrieme do misy, urobíme v nej 4 jamky. Do nich rozbijeme vajíčka, posypeme strúhaným syrom, paprikou a zapekáme, kým sa vajíčka neupečú a kaša nezačne chrumkavieť.

Karamelizované zemiaky

Potrebujeme: * 1 kg zemiakov * 4 lyžičky cukru * 40 g masla * 0,5 l vody * 2 strúčiky cesnaku * hovädzí bujón

Ako na to:

* Zemiaky uvaríme v šupke, necháme dôkladne vychladnúť a ošúpeme. Potom ich nakrájame na tenké plátky. Na panvici si zahrejeme cukor. Keď začne hnednúť a tvoriť sa karamel, pridáme maslo a trochu vývaru z bujónu. Necháme zohriať, pridáme nakrájané zemiaky a dôkladne premiešame, aby sa obalili karamelom.

Kukuricové zemiaky

Potrebujeme: * 500 g zemiakov * 1 konzervu kukurice * 2 syry typu Lučina * 4 cibule * 6 lyžíc mlieka * 1 hlávkový šalát * rascu * soľ * vegetu * mleté čierne korenie * olej

Ako na to:

* Zemiaky ošúpeme, pokrájame na štvrtky a dáme uvariť so soľou a rascou. Na oleji speníme cibuľu do zlatista.
Ochutíme ju soľou a vegetou. Zo syrov, mlieka a soli vymiešame dressing. Šalát umyjeme, rozoberieme na listy a rozložíme po tanieroch. Uvarené zemiaky navrstvíme na šalátové listy, posypeme osmaženou cibuľkou a zalejeme dressingom. Nakoniec všetko posypeme kukuricou.