Choď na obsah Choď na menu
 


 

Aj pitie KÁVY môže byť príčinou Vašej NADVÁHY

 

Mnohí z nás si život bez kávy nevedia predstaviť. Jedna bežná porcia kávy obsahuje okolo 85 mg kofeínu. Táto látka sa však nachádza aj v čaji, kakau a v niektorých limonádach. V nejednom prípade pitie veľkého množstva presladenej kávy je jednou z príčin Vašej nadváhy. Teda piť či nepiť kávu pri chudnutí?

 

Káva a chudnutie

Mnohé ženy kávu využívajú na urýchlenie tráviacich procesov, aby dosiahli nižšiu hmotnosť. V žiadnom prípade však káva nie je ideálnym prostriedkom na chudnutie, a to najmä z toho dôvodu, že veľké množstvo kávy skutočne škodí mnohým našim orgánom. Mnohí sa sťažujú na to, že napriek tomu, že vynechali zo svojho jedálnička sladkosti, schudnúť nemôžu, ba naopak, naďalej priberajú. Problém spočíva v tom, že sladkosti nahradili kávou, o ktorej vedeli, že neobsahuje takmer žiadne kalórie. Ibaže si do nej dávali minimálne dve-tri, dokonca niektorí aj štyri lyžičky cukru a poriadnu dávku smotany alebo šľahačky, niekedy navyše aj s čokoládou. Na tieto kalórie už nepozerali.
 

Prečo káva povzbudzuje?

Odvar z pražených a rozomletých kávových bôbov zbystruje pozornosť a podnecuje myslenie, tento účinok dosahuje predovšetkým tým, že zvyšuje krvný tlak. Keď vypijeme šálku kávy, už o niekoľko sekúnd si môžeme všimnúť, že sa nám zostruje zrak a urýchľuje tok myšlienok. Tieto účinky možno pripísať zvýšenému prietoku krvi kapilárnymi cievami oka a mozgu. Tlak krvi sa pritom zvýši. Preto sa pravidelné pitie kávy stáva skoro nevyhnutnosťou pre osoby, ktoré majú veľmi nízky krvný tlak. Za túto vlastnosť kávy môže kofeín. Okrem neho však obsahuje káva aj celý rad iných látok, ktoré vo väčšej alebo menšej miere ovplyvňujú ľudský organizmus.

 

Káva však obsahuje aj škodlivé látky /ale len vo veľmi malej miere/. Vznikajú v procese praženia, odvar z rozomletých surových kávových bôbov ich neobsahuje. Výskumom sa zistilo, že moč osôb, ktoré vyfajčili 18 cigariet, preukázal výrazné mutagénne vlastnosti, zatiaľ čo moč tých, ktorí vypili nápoj pripravený z 12 gramov instantnej kávy, takúto vlastnosť neprejavil. Ani vzťah pričastého pitia kávy na vznik chorôb srdca a ciev sa jednoznačne nepreukázal. V krajinách, ktorých obyvatelia konzumujú skutočne veľa tohto nápoja , nezistili neprimerane zvýšený počet infarktov srdcového svalu. Množstvo kofeínu, ktoré obsahujú dve šálky kávy vraj priaznivo pôsobí na fungovanie pečene, ako prevencia pred cukrovkou a artritídou. Kde je teda pravda? Najlepším riešením je aj v tomto prípade striedmosť.

 

Určite sa vám už stalo, že ste po vypití silnej kávy, alebo veľkého množstva kávy, cítili pálenie v žalúdku, ktoré neskôr prešli do bolesti žalúdočných stien. Stáva sa to najmä vtedy ak vypijeme kávu nalačno. Káva pôsobí agresívne na žalúdočné steny, kyseliny, ktoré obsahuje okrem toho urýchľujú trávenie, takže pravidelní ranní kávičkári zvyčajne nemávajú problém so stolicou, aj keď ho možno v minulosti mali. Na prázdny žalúdok v skorých ranných hodinách však káva skutočne nie je liekom. Žalúdok sa prebúdza, a aby mohol správne využiť po celý deň to, čo doň dáme, potrebuje jemné privítanie. Preto sú veľmi dôležité raňajky, ktoré by nemali byť ťažké. Káva sa svojim vplyvom na prázdny ranný žalúdok vyrovná prepraženému hamburgeru alebo hranolčekom. Ideálne je piť kávu s mliekom, ktoré čiastočne neutralizuje a zjemňuje negatívne vplyvy kávy na tráviace ústrojenstvo. A nakoniec, veľa záleží nielen od toho koľko káv za deň vypijeme, ale aj aké silné. Predávkovanie kávou vyvoláva namiesto očakávaného povzbudenia do ďalšej práce alebo zábavy nepríjemnú nervozitu, ktorá je spojená s fyzickými prejavmi – búšením srdca, zvieraním žalúdka a podobne.

 

Mnohí z nás bez raňajšej kávy už ani nedokážu začať bežný deň. Je to dôsledok kofeínovej závislosti? Kofeín je najrozšírenejšia psychoaktívna látka našej doby, pričom mnohí jej užívatelia sa blížia k toxickej úrovni spotreby. Bol zaznamenaný prípad, keď osoba závislá od kofeínu denne schrúmala niekoľko hrstí kávových zrniek a k tomu si ešte pripravila niekoľko šálok kávy. Väčšina poznatkov o kofeínovej závislosti však pochádza od ľudí, ktorí sa museli vzdať "len" pravidelného pitia kávy, a to kvôli určitým zdravotným problémom. A abstinujúci kávičkári sa ku káve vrátili hneď, ako to bolo možné. Najčastejším príznakom kofeínovej abstinencie je bolesť hlavy, únava, myšlienkový útlm, pocity slabosti a ospalosť. Tieto ťažkosti prichádzajú cca 12 až 24 hodín po poslednej káve a zvyčajne doznievajú po ďalších 48 hodinách; môžu však pretrvávať aj niekoľko dní. Kofeín má teda schopnosť vytvárať určitý druh závislosti, hoci život ohrozujúca závislosť kávičkárom nehrozí. Treba však pripomenúť, že všetko je vo veľkej miere individuálne. Preto, vyskúšajte si to sami: stačí niekoľko dní kofeínovej abstinencie.

Prečo je káva dobrá?

- Vyvoláva pocit pohody a zlepšuje náladu.
- Je zlatou baňou na antioxidanty – obsahuje ich až trikrát viac ako čierny čaj! Antioxidanty neutralizujú škodlivé voľné radikály, spomaľujú starnutie a chránia pred vznikom nádorov.

 - Je ideálnym liekom pre ľudí s nízkym krvným tlakom, pretože ho mierne zvyšuje. Ak je váš tlak normálny, kávy sa nemusíte báť. Nárast tlaku je asi taký, ako keď vám niekto oznámi dobrú správu. Pri pravidelnom pití je vplyv na tlak ešte menší.
- Odstraňuje únavu, povzbudzuje organizmus, stimuluje mozog, zrýchľuje tok myšlienok, zvyšuje vnímavosť, pozornosť a bdelosť.
- Urýchľuje odbúravanie tukov, takže vám pomôže aj pri chudnutí.
- Podporuje vylučovanie žalúdočných i žlčových štiav, čím zlepšuje trávenie. Je tiež vynikajúcou prevenciou vzniku žlčových kameňov.
- Mnohí lekári strašia: káva je nebezpečná, lebo odvodňuje. Je síce pravda, že má mierne močopudné účinky, ale ak si po každej šálke dáte pohár vody, vaše telo dehydrované určite nebude.
- Ochraňuje pečeň a znižuje riziko jej poškodenia – najmä u ľudí, ktorí sú obézni alebo pijú priveľa alkoholu. Milovníci čierneho moku majú v porovnaní s kávovými abstinentmi až o polovicu menšiu pravdepodobnosť, že dostanú rakovinu pečene.
- Najnovšie výskumy ukázali, že pravidelná konzumácia niekoľkých šálok kávy denne neprispieva k vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Staršie štúdie, ktoré tvrdili opak, nebrali do úvahy dôležitý fakt: konzumenti kávy sú často silní fajčiari so zlým životným štýlom a pod neustálym stresom. Práve tieto „maličkosti“ bývajú skutočnou príčinou infarktu či porážky.

 

Kávu pite s mierou

- Budúcim mamičkám lekári neodporúčajú pochutnávať si na káve (alebo len mierne). Kofeín preniká cez krvný obeh do placenty aj plodu a nepriaznivo vplýva na vývoj bábätka.
- Pitie kávy vo vysokých dávkach ovplyvňuje rovnováhu a stabilitu, mení vnímanie hĺbky a vzdialenosti, sťahuje zorničky a zvyšuje aj hladinu cholesterolu.

- Nedisciplinovaní kávičkári bývajú nervózni, podráždení, trasú sa im ruky, nepravidelne im bije srdce a mávajú problémy so spaním.
- Nadmerné pitie kávy odčerpáva z kostí vápnik a môže viesť až k osteoporóze. Ak to z času na čas prešvihnete, do jedálnička zaraďte viac mlieka, mliečnych výrobkov, orechov, sóje či zelenej zeleniny. Doplníte tým stratený vápnik. O potrebnú dávku vápnika budete mať postarané, aj keď si do kávy prilejete mlieko.
- Bez výčitiek svedomia si denne môžete dopriať dve až tri šálky.

 

Osoby, ktoré by kávu piť nemali:
1. osoby so žalúdočnými vredmi a ďalšími sklonmi k žalúdočným ochoreniam. Kofeín podporuje žalúdočné vyprázdňovanie a môže spôsobiť tráviace problémy,
2. tehotné a dojčiace ženy. Kofeín ľahko prechádza cez placentu a môže byť spojený s predčasným pôrodom. Kofeín sa tiež dostáva do materského mlieka a môže u kojenca spôsobiť poruchy spánku,
3. chudokrvní športovci. Látky v káve a čaji môžu zasahovať do vstrebávania železa.
Športovci sú vystavený väčšiemu riziku nedostatku železa než ostatní ľudia, pretože silné potenie spôsobuje väčšie straty železa. Šálka kávy vypitá k hamburgeru môže znížiť vstrebávanie železa obsiahnutého v hamburgeri až o 40%. Ak trpíte chudokrvnosťou, pitím kávy alebo čaju k jedlu alebo do jednej hodiny po jedle sa nutrične ochudobňujete. Naopak, pitie nápojov s obsahom kofeínu hodinu a menej pred jedlom zrejme nemá žiadny negatívny vplyv na vstrebávanie železa.

Čoho sa vystríhať pri pití kávy

  • pitie kávy namiesto plnohodnotnej stravy. Veľká káva s dvojitou dávkou smotany a dvoma kockami cukru obsahuje 300 nutrične prázdnych kilojoulov. Vynásobte toto množstvo tromi a máte toľko energie, koľko zodpovedá výživnej miske cereálií. Veľa ľudí, ktorí prehlasujú, že „sú živí vďaka káve“, by kľudne mohli piť omnoho menej kávy, pokiaľ by sa nasýtili pri raňajkách a obede. Potraviny sú lepší zdroj energie ako kofeín.
  • pitie kávy pre udržanie bdelosti. Lepší nápad je dostatočný spánok. Na odstránenie pocitu ospalosti skúste vypiť veľký pohár studenej vody. Niekedy dehydratácia zvyšuje únavu a lepšie je piť vodu než stimulovať srdce k rýchlejšej činnosti.
    Viacej ako samotný kofeín uškodia vášmu zdraviu už hore spomenuté zlé návyky.
  • ak pijete príliš mnoho kávy, zle spíte, ste stále podráždení, roztrasení a precitlivení, potom by ste sa mali pokúsiť konzumáciu kofeínu postupne obmedziť. Nedá sa naraz úplne prestať piť kávu, pretože by to malo pravdepodobne za následok bolesti hlavy. Pokúste sa postupne obmedzovať príjem kofeínu pitím nasledujúcich bezkofeínových nápojov: bezkofeínová káva, bezkofeínový čaj, bylinný čaj, horúca voda s citrónom, vývar, zvarený mušt, horúci jablčný džús. Bezpochyby najlepšia bezkofeínová alternatíva prestávky na kávu je pohyb. Rýchla chôdza a čerstvý vzduch môžu byť v mnohom účinnejšie než ďalší pohár kávy. Nabudúce ak sa budete cítiť ospalo, skúste sa miesto kofeínu povzbudiť cvičením.

 

Množstvo kofeínu v jednotlivých druhoch kávy

Druh kávy (170 ml šálka)

Množstvo kofeínu (v mg)

Obyčajná

120 – 150

Filtrovaná

80 – 110

Instantná

60 – 70

Cappuccino

70

Káva s mliekom

70

Espresso (30 ml šálka)

75

Bez kofeínu

3 – 10

 

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)