Choď na obsah Choď na menu
 


Dobos Torta – pôvodný recept z roku 1884

 

Suroviny

 

Cesto
- 6 vajec
- 100 g práškového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 35 gramov roztopeného masla


Plnka
- 4 vajíčka
- 200 g práškového cukru
- 235 g masla
- 35 g kakaovej masy
- 17g vanilkového cukru
- 35 g kakaového masla
- 1 tabličku čokolády (100 g)

 

Postup

 

Cesto
Poriadne vymiešajte 6 žĺtkov s 50 g cukru. Bielka vyšlahajte na tvrdý sneh a do neho zamiešajte tiež 50 g cukru. Obe masy spojte, potom pridajte múku a roztopené maslo, nechajte upiecť jednotlivo 6 rovnakých plátov v tortovej forme priemeru 22 cm.

 

Plnka
Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania spojte celé vajíčka a cukor, pokiaľ sa poriadne nespoja. Potom odstavte z plameňa, ale naďalej miešajte, pokým masa nevychladne. V inej nádobe vymiešajte maslo s vanilkovým cukrom. Pridajte kakaovú masu a kakaové maslo, taktiež roztopenú tabličku čokolády. Potom do masy pridajte vajíčkovú zmes a poriadne premiešajte.

 

Torta
Postupne prekladajte piškótové pláty a krém, pričom posledný plát prelejte karamelovým krémom a nakrájajte na 20 dielov.

 

 

 

 

Doplnenie

Je jasné, že v bežných podmienkach sa nedostanete ani ku kakaovej mase, ani ku kakaovému maslu. Teda pokiaľ nemáte vlastnú cukráreň… Namiesto toho teda skúste použiť kvalitnú horkú čokoládu (min. 50% podiel kakaa) a doplniť ju kakaovým práškom. Čo sa týka masla, vo vtedajších časoch sa používalo 100%, teda bez akejkoľvek vody. Ak teda budete chcieť napodobniť tento recept, nezabudnite si predtým maslo vyčíriť a samozrejme nechať trochu vychladnúť, aby ste ho do krému alebo cesta nedávali horúce. Babka mi tiež povedala, že tie karamelové pláty navrchu sa zvykli ešte za mäkka narezať, inak by ste hotovú tortu rovnomerne nepokrájali. Čo myslíte, dali by ste namiesto karamelovej polevy niečo iné?

 

 

doboska.jpg